Zane Mače

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vairākas medicīnas iestādes atvieglo klientiem čeku iesniegšanu VID
Vairākas medicīnas iestādes atvieglo klientiem čeku iesniegšanu VID
Nodokļu maksātāji var atgūt pārmaksāto, piemēram, iesniedzot čekus par attaisnotajiem izdevumiem medicīnā. Tas nozīmē, ka visu gadu ir jākrāj čeki. Taču vairākas ārstniecības iestādes šo soli saviem klientiem ir atvieglojuši. Proti, parakstot piekrišanas formu, medicīnas iestāde elektronisko kvīti automātiski nosūta Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un cilvēkam pašam čeks dienestā vairs nav jāiesniedz.
Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar «Covid-19»
(papildināts)
Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar «Covid-19» (papildināts)
Latvijā apstiprināts otrs saslimšanas gadījums ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Mediķi informē, ka saslimusī ir sieviete, kura sestdien, 7. martā, atgriezusies no slēpošanas brauciena Itālijā. Speciālisti ir kategoriski un mudina cilvēkus nedoties uz valstīm, kurās konstatēta "Covid-19" epidēmija.
Latvijā pastrādāto noziegumu skaits turpina samazināties
Latvijā pastrādāto noziegumu skaits turpina samazināties
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 4. martā, uzklausīja prokuratūras pārstāvjus par iestādes darbību 2019. gadā. Noziedzības tendences rāda, ka pērn Latvijā reģistrēto noziegumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir samazinājies. Lejupslīde vērojama jau vairākus gadus.
Dānijā aizturētā Kristīne Misāne atvesta uz Latviju
(papildināts)
Dānijā aizturētā Kristīne Misāne atvesta uz Latviju (papildināts)
Dānijā aizturētā Latvijas pilsone Kristīne Misāne, kuras izdošanu prasīja Dienvidāfrikas Republika un kura tur apsūdzēta vairākos noziegumos, tostarp par bērna pretlikumīgu izvešanu no valsts, ar konvoju ir nogādāta Latvijā. Tagad prokuroram ir jālemj par Misānes saukšanu pie kriminālatbildības.
Mediķu asociācijas atgādina prezidentam par prioritātēm veselības jomā
(papildināts)
Mediķu asociācijas atgādina prezidentam par prioritātēm veselības jomā (papildināts)
Valsts prezidents Egils Levits ar Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas jauno ārstu asociācijas, Latvijas Māsu asociācijas un Latvijas Vecmāšu asociācijas pārstāvjiem otrdien pārrunāja aktualitātes veselības aprūpes reformās. Organizāciju pārstāvji pēc tikšanās pauda, ka viņiem bija svarīgi izrunāt to, kas šogad nozarē būs prioritātes, un atgādināt, ka veselības aprūpei ir nozīme gan valsts ekonomikas attīstībā, gan valsts drošībā un vidusšķiras veidošanā.
Bijušā LDz šefa tiesa: Lietā iekļauj Magoņa interviju žurnālā; sāk tiesas debates
(papildināts)
Bijušā LDz šefa tiesa: Lietā iekļauj Magoņa interviju žurnālā; sāk tiesas debates (papildināts)
Vidzemes rajona tiesa Limbažos turpina skatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēž valsts AS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) bijušais valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis. Abi apsūdzēti kukuļošanā. Proti, apsūdzība uzskata, ka Osinovskis Magonim devis aptuveni 500 000 eiro lielu kukuli par “LDz ritošā sastāva servisa” daudzmiljonu iepirkumu, vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederoša uzņēmuma “Skinest Rail”. Apsūdzētie vainu neatzīst. Nu tiesā ar prokurores runu sākās debates.
VID uzlabo «nodokļu maksātāju reitingu»
VID uzlabo «nodokļu maksātāju reitingu»
Valsts ieņēmumu dienestam (VID) divus gadus ir rīks, kas ļauj uzņēmējiem savu biznesu ieraudzīt no vairākiem skatpunktiem, proti, nodokļu maksātāju reitings. Rīks izveidots, lai uzņēmējs var novērtēt, kāds izskatās viņa uzņēmums Latvijas tautsaimniecības kopumā un kāds tas izskatās VID acīs. Dienestā saka, nodokļu maksātāji produktu izmanto kaut vai tādēļ, lai palielītos, ka VID tos novērtējis labi.
NEPLP nav oficiālās informācijas par iespējamām izmaiņām PBK; kanāls izskata vairākus scenārijus
NEPLP nav oficiālās informācijas par iespējamām izmaiņām PBK; kanāls izskata vairākus scenārijus
Mediju uzraugs, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pagaidām nekomentē izskanējušās neoficiālās ziņas, ka Pirmā Baltijas kanāla (PBK) Ziņu dienestu varētu likvidēt, jo kanāla vadība padomi pagaidām par saviem plāniem nav informējusi. Kanāla īpašnieki SIA „Baltijas Mediju alianse” pagaidām šīs neoficiālās ziņas neapstiprina, sakot, ka šobrīd tiek izskatīti dažādi nākotnes scenāriji.
Ārzemēs notiesātie pilsoņi reti grib sodu izciest Latvijā
Ārzemēs notiesātie pilsoņi reti grib sodu izciest Latvijā
Vidēji gadā ārzemēs par dažāda veida noziegumiem tiek aizturēti 300 Latvijas pilsoņi un valsts piederīgie. Taču šis skaits varētu būt lielāks, jo nereti aizturētais un vēlāk arī notiesātais nevēlas, lai pilsonības valsts uzzina par viņa nodarījumiem ārzemēs, un konsulāro palīdzību nelūdz. Tikai retais pēc notiesājoša sprieduma saņemšanas vēršas ar lūgumu sodu izciest Latvijā. Atbildīgajās ministrijās saka, teju viss ir atkarīgs no paša cilvēka vai viņa tuvinieku aktivitātes.
Atlaista Rīgas zoodārza valde
(papildināts)
Atlaista Rīgas zoodārza valde (papildināts)
Trešdien, 19. februārī, no amata atlaisti Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka un valdes loceklis Andris Morozovs ("Saskaņa"),  paziņojumā medijiem informēja Morozovs un arī Rīgas dome.
Misānes lietā Rinkēvičs aicinās valdību vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā; prezidents redz vairāk...
Misānes lietā Rinkēvičs aicinās valdību vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā; prezidents redz vairākus scenārijus (papildināts)
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība") aicina valdību Kristīnes Misānes, kuru Dānija plāno izdot Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), lietā vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Savukārt Valsts prezidents Egils Levits pēc sarunas ar atbildīgo institūciju vadītājiem sacīja, ka redz vairākus scenārijus Misānes aizstāvībai, bet tos neatklāja.
Siltais janvāris ļāvis ietaupīt 800 000 eiro ielu uzturēšanas darbiem
Siltais janvāris ļāvis ietaupīt 800 000 eiro ielu uzturēšanas darbiem
Neskatoties uz to, ka ziemas ar sniegu un lielu salu šogad nav, Rīgas domes Satiksmes departaments strādā ierastajā šī gadalaika režīmā, tostarp ielas tiek kaisītas ar sāli, taču, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, ir izveidojies 800 000 eiro liels ietaupījums.
Dānija izdos Latvijas pilsoni Misāni Dienvidāfrikai
(papildināts)
Dānija izdos Latvijas pilsoni Misāni Dienvidāfrikai (papildināts)
Dānijas tiesa piektdien, 14. februārī, lēma neatbrīvot apcietinājumā esošo Latvijas pilsoni Kristīni Misāni, kura Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek vainota sava bērna nolaupīšanā, LTV informēja Misānes advokāts. Misāne tiks izdota Dienvidāfrikai.
Vides dienests stingrāk kontrolēs riepu uzglabātājus un montētājus
Vides dienests stingrāk kontrolēs riepu uzglabātājus un montētājus
Katru gadu valstī tiek pārdoti 17 000 tonnu riepu, taču dienesti lēš, ka šis skaitlis ir vēl lielāks - aptuveni 25 000 tonnu, jo riepas tirgo arī internetveikalos, kur tās netiek uzskaitītas. Lai rūpētos par pareizu riepu uzglabāšanu un vēlāk pārstrādi, Valsts vides dienests (VVD) sācis pastiprināti uzraudzīt autoservisus.
Ķuzis pēc amata atstāšanas nebūs «dīvāna eksperts»
Ķuzis pēc amata atstāšanas nebūs «dīvāna eksperts»
Pēdējo darba dienu Valsts policijas priekšnieka amatā pirmdien aizvadīja Ints Ķuzis. Savus nākotnes plānus viņš neatklāja, bet ir pārliecināts, ka turpinās pasniedzēja gaitas. Pagaidu Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs būs galvenais Kriminālpolicijas šefs Andrejs Grišins. Viņš šos pienākumus pildīs līdz brīdim, kad noslēgsies konkurss uz policijas vadītāja vietu. Kad tas varētu notiks, vēl nav zināms.
Par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem cietumsodu izcieš 8 cilvēki
Par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem cietumsodu izcieš 8 cilvēki
Krimināllikums paredz atbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Lai arī vainīgajam likums ļauj piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, vai, ja noziegums paveikts organizētā grupā – līdz pieciem gadiem, bargākos sodus tiesājamie saņem reti. 2020. gada sākumā Latvijā ir 8 cilvēki, kas izcieš cietumsodu par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.
Kratīšana «Baltijas mediju aliansē» varētu būt saistīta ar retranslēto TV kanālu patiesajiem labuma...
Kratīšana «Baltijas mediju aliansē» varētu būt saistīta ar retranslēto TV kanālu patiesajiem labuma guvējiem
Kratīšana mediju grupas uzņēmumā “Baltijas mediju alianse” varētu būt saistīta ar Latvijā retranslēto televīzijas kanālu patiesajiem labuma guvējiem. Šādu pieņēmumu Latvijas Televīzijas Ziņu dienestam izteica paši mediju uzņēmuma pārstāvji. Plašāk gan “Baltijas mediju alianse” tās telpās veiktās procesuālās darbības nekomentēja, un skopi par izmeklēšanu izsakās arī Valsts drošības dienests (VDD).  
Specdienests «Baltijas mediju alianses» šefu tur aizdomās starptautisku sankciju pārkāpšanā
(papildi...
Specdienests «Baltijas mediju alianses» šefu tur aizdomās starptautisku sankciju pārkāpšanā (papildināts)
Valsts drošības dienests (VDD) vairākos objektos Rīgā un tās apkaimē saistībā ar aizdomām par starptautisko sankciju pārkāpšanu veica tiesas sankcionētas procesuālās darbības, informēja VDD. Sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju (KAPO) procesuālās darbības tika veiktas arī Igaunijā. Viens no aizdomās turamajiem ir "Baltijas mediju alianses" vadītājs Oļegs Solodovs.
Samazinās nelikumīgo robežpārkāpēju skaits
Samazinās nelikumīgo robežpārkāpēju skaits
Pirms pāris gadiem ziņas par noķertiem trešo valstu pilsoņiem, kuri no Krievijas caur Latviju mēģina iekļūt Eiropas Savienībā, bija teju ikdiena. Nu pārkāpēju skaits ir krietni sarucis. Robežsardzē saka, to izdevies sasnieg, pārkāpumu kriminalizējot un uzlabojot robežas infrastruktūru. Lai situāciju šādā līmenī saglabātu, robežas stiprināšana jāturpina.
Policija: Gājēji aizvien nelieto atstarotājus; sola turpināt kontroli
Policija: Gājēji aizvien nelieto atstarotājus; sola turpināt kontroli
Sniegotās ziemas parasti uzlabo arī redzamību uz ceļiem, un autovadītājiem ir nedaudz vieglāk pamanīt gājējus, kuri nav uzvilkuši atstarojošās vestes, kuras tumšajā diennakts laikā ir jāvalkā obligāti. Cilvēku, kuri šo noteikumu ignorē, nav palicis mazāk, atzina Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.
Robežsardze sāk gatavoties nākamā gada hokeja čempionātam
Robežsardze sāk gatavoties nākamā gada hokeja čempionātam
Nelikumīgo robežpārkāpēju skaits uz Latvijas robežas pērn ir krietni samazinājies, tam par iemeslu ir robežas modernizācija. Bet jau tagad robežsardze sāk gatavoties pasaules hokeja čempionātam, kurš notiks nākamgad.
Latvijas kino 2019. gadā: ievērojami aug interese ārpus Rīgas
Latvijas kino 2019. gadā: ievērojami aug interese ārpus Rīgas
Nacionālais kino centrs (NKC) janvārī apkopojis iepriekšējā gada statistikas datus filmu nozarē – par gada skatītāko filmu kļuvusi “Dvēseļu putenis”. Tā pat arī 2019. gada dati liecina, ka skatītāju interese par Latvijas filmām nav noplakusi, turklāt ievērojami aktivizējusies filmu izrādīšana ārpus Rīgas, novadu kinoteātros, kinoizrādīšanas vietās un skolās, medijus informē NKC pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd