Zane Mače

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Nozare atbalsta ģenerālprokurora izraudzīšanos uzticēt Tieslietu padomei
(papildināts)
Nozare atbalsta ģenerālprokurora izraudzīšanos uzticēt Tieslietu padomei (papildināts)
Tieslietu padome pirmdien, 16.decembrī, konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, ar kuriem plānots ģenerālprokurora izraudzīšanos uzticēt Tieslietu padomei, nevis Augstākās tiesas priekšsēdētājam vienpersoniski, kā tas bija līdz šim. Tomēr padomes pārstāvji, vairākas stundas diskutējot, iebilda pret vairākiem Tieslietu ministrijas piedāvājumu, tostarp neatbalstot ieceri paplašināt personu loku, kuri varētu pretendēt uz ģenerālprokurora krēslu.
ASV sankcijas pret Lembergu: FKTK skaidro, kā jārīkojas Latvijas bankām
ASV sankcijas pret Lembergu: FKTK skaidro, kā jārīkojas Latvijas bankām
ASV sankciju sarakstā iekļautajam Aivaram Lembergam un līdz ar viņu četrām organizācijām Latvijas bankas drīkst sniegt pakalpojumus pastiprinātā uzraudzības režīmā. Turklāt Lembergam pieejamās izmaksas tiks ierobežotas ar pamatvajadzībām nepieciešamo. Tā medijiem skaidroja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).
Priestera Zeiļas krimināllietu skatīs martā
Priestera Zeiļas krimināllietu skatīs martā
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa plānoja trešdien, 11. decembrī, sākt skatīt krimināllietu, kurā par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēti divi vīrieši, tai skaitā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa. Tomēr tiesa krimināllietu skatīt vēl nesāka, jo uz sēdi attaisnojušu iemeslu dēļ nebija ieradies viens no apsūdzētajiem.
Spriedīs par nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu Latvijā
Spriedīs par nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu Latvijā
Ienākumu nevienlīdzība un nabadzība Latvijā ir aktuāla problēma. Dažādi rādītāji, kas to raksturo, Latvijā ir starp augstākajiem Eiropas Savienībā. Tāpēc Latvijas Banka 9. decembrī rīko diskusiju, kurā ar dažādiem ekspertiem meklēs efektīvākos politikas instrumentus, kas palīdzētu risināt Latvijā šo aktuālo problēmu. Viens no variantiem būtu izmaiņas pabalstu un pensiju sistēmā.
Noraida bažas par apkaimju konkursa projektu realizēšanas izgāšanos
Noraida bažas par apkaimju konkursa projektu realizēšanas izgāšanos
Septembra vidū Rīgas iedzīvotāju biedrību starpā sadalīts pusmiljons eiro visvairāk balsis savākušo apkaimju attīstības ideju realizācijai. Tiesa, nauda sadalīta virtuāli, jo maka turētāja šo projektu realizēšanai ir pašvaldība. Ar vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju dalību atbalstīti seši no 14 iesniegtajiem projektiem.
Iedzīvotāji skeptiski par Rīgas domes atlaišanu
Iedzīvotāji skeptiski par Rīgas domes atlaišanu
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce no "Attīstībai/Par!" piektdien rosināja Rīgas domes atlaišanu. Ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Gala lēmums šajā jautājumā jāpieņem Saeimai, taču Rīgas ielās sastaptie iedzīvotāji uzskata, ka jaunas vēlēšanas neko nemainīs.
Prokuratūrā Bordāna piedāvāto ģenerālprokurora izvēles kārtību uzskata par politiski motivētu
(papil...
Prokuratūrā Bordāna piedāvāto ģenerālprokurora izvēles kārtību uzskata par politiski motivētu (papildināts)
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) rosina nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta izvēli uzticēt Tieslietu padomes izveidotai pretendentu vērtēšanas komisijai. Šobrīd piemērotāko kandidātu izvēlas Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Gala vārdu kā līdz šim saka Saeima. Atsevišķas koalīcijas partijas priekšlikumu plāno atbalstīt, taču Ģenerālprokurora padomē priekšlikumus sauc par politiski motivētiem.
Burovs: Ar jaunajiem atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem VARAM prasības ir izpildītas
(papildināt...
Burovs: Ar jaunajiem atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem VARAM prasības ir izpildītas (papildināts)
Ar jauniem saistošajiem noteikumiem Rīgas dome (RD) ņēmusi vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieteikumus atkritumu apsaimniekošanas jomā, novērsusi krīzes situāciju un uzskata, ka ārkārtas situācijas pagarināšana neko nemainīs un ir centieni panākt domes atstādināšanu, pirmdien, 2. decembrī, žurnālistiem teica galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai" (GKR)).
Aktivitāte par rosinājumu atlaist Saeimu plok
Aktivitāte par rosinājumu atlaist Saeimu plok
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saņēmusi triju organizāciju iniciatīvas atlaist 13. Saeimu. Pirmā ar šādu rosinājumu nāca biedrība „Varu Latvijas tautai”, viņiem sekoja mediķu arodbiedrības un kā trešie iniciatīvu iesniedza Centra partija. Tagad 12 mēnešu laikā ir jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti, lai ierosinātu tautas nobalsošanu par parlamenta atlaišanu. CVK saka, cilvēku aktivitāte par šo iniciatīvu plok.
Draugi teju visā pasaulē
Draugi teju visā pasaulē
Baiba Olte Dānijā nonāca draudzenes iespaidā. Tas bija spontāns lēmums, tā viņa par lēmumu 19 gadu vecumā pārcelties uz dzīvi ārzemes saka tagad. Kārdinājums Dānijā palikt bija, bet atturēja valodas zināšanu trūkums. Ar svešvalodu problēmas bija, arī atgriežoties mājās. Jaunā sieviete saka, Latvijā darba tirgus jauniešiem nereti sašaurinās, ja trūkst krievu valodas zināšanu.
Bijušā LDz šefa tiesa: Magonis liecina – 500 000 eiro saņēmis kā maksu par lobēšanu
(papildināts)
Bijušā LDz šefa tiesa: Magonis liecina – 500 000 eiro saņēmis kā maksu par lobēšanu (papildināts)
Vidzemes rajona tiesa Limbažos turpina skatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēž VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) bijušais valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis. Magonis liecināja, ka 500 000 eiro saņēmis nevis kā kukuli, bet gan kā maksu par Osinovskim pastarpināti piederošā uzņēmuma interešu lobēšanu Krievijā.
PVO amatpersona mudina Latvijā nodrošināt katram pieejamu veselības aprūpi
PVO amatpersona mudina Latvijā nodrošināt katram pieejamu veselības aprūpi
To, ka ar nākamgad medicīnai atvēlēto finansējumu ir par maz, lai nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi, uzsver arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tās jaunievēlētais Eiropas Reģionālais direktors Hanss Klūge mudina Latviju samazināt pacientiem uzlikto finanšu slogu un audzēt valsts finansējumu veselības aprūpei.
Policija vēlas atteikties no vairākām funkcijām
Policija vēlas atteikties no vairākām funkcijām
Valsts policija ir pārmaiņu priekšā. Kopā ar ārvalstu ekspertiem ir izrevidēts policijas darbs un tiek veidota vīzija jaunai, modernai Valsts policijai. Plānots, ka reformu ieviesīs pēc diviem gadiem. Tās rezultātā cer pilnveidot policijas darbu, uzlabojot gan izmeklēšanas kvalitāti, gan likumsargu algas.
Ķuzis: Nelikumīgā cigarešu tirdzniecība ir jākriminalizē
Ķuzis: Nelikumīgā cigarešu tirdzniecība ir jākriminalizē
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzskata, ka ar steigu ir jākriminālizē cigarešu nelikumīgā aprite, līdzīgi kā tas savulaik izdarīts ar alkoholu, par ko kriminālatbildība iestājas pat par vienas pudeles pārdošanu.
Lems par sarkanās gaismas radaru ieviešanu
Lems par sarkanās gaismas radaru ieviešanu
Ar diviem pilotprojektiem, kurus cer ieviest vēl šogad, policija plāno sākt cīņu ar autovadītājiem, kuri neievēro luksofora sarkano aizliedzošo signālu. Policijas dati rāda, ka par šo pārkāpumu vidēji gadā tiek sodīti apmēram 5000 autovadītāju. 25. novembrī par abu pilotprojektu ieviešanu lemts Ceļu satiksmes drošības padome.
Negribēja būt tante no Anglijas. Lauma atgriezās Latvijā bez sarunāta darba
Negribēja būt tante no Anglijas. Lauma atgriezās Latvijā bez sarunāta darba
Lauma Mačule uz Angliju aizbrauca ar vienu koferi. 18 gadu vecumā, saprotot, ka izvēlētās studijas Vidzemes Augstskolā informācijas tehnoloģiju jomā nav tas, ko vēlas dzīvē darīt, viņa aizbrauca paciemoties pie brāļa. Ciemošanās ieilga. Jaunā sieviete Mančestrā nodzīvoja septiņus ar pusi gadus.
Iedzīvotāju iniciatīvu par partiju finansējuma palielināšanas atlikšanu nodos Budžeta un finanšu kom...
Iedzīvotāju iniciatīvu par partiju finansējuma palielināšanas atlikšanu nodos Budžeta un finanšu komisijai
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien nolēma neskatīt vairāk nekā 11 000 cilvēku parakstīto iniciatīvu, kas paredz atlikt būtisku partiju finansējuma palielināšanu. Parlaments iedzīvotāju iniciatīvu jau nav ņēmis vērā, lemjot par partiju finansēšanas palielināšanu nākamā gada budžeta pieņemšanas gaitā. Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule pēc sēdes paskaidroja, ka ir nolemts nodot šo jautājumu izlemšanai Budžeta un finanšu komisijai.
Latvijas vientuļie vecāki Īrijā. Gunta un Mārītes vērojumi
Latvijas vientuļie vecāki Īrijā. Gunta un Mārītes vērojumi
Īrija ar pabalstiem un sociālajām mājvietām īpaši atbalsta vientuļos vecākus. Nereti saņemt pabalstus ir izdevīgāk, nekā strādāt, jo auklīšu pakalpojumu ir dārgi. Pabalstu saņēmēju vidū ir arī vientuļie vecāki no Latvijas.
Bažījas par tiesvedībām, skolēnu ēdināšanu uzticot pašvaldībām
Bažījas par tiesvedībām, skolēnu ēdināšanu uzticot pašvaldībām
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piektdien, neiztiekot bez debatēm, atbalstīja nākamā gada budžeta grozījumus, kas attiecas uz izglītību. Piemēram, deputāti lēma, ka par mazo klašu skolēnu ēdināšanu jāatbild pašvaldībām. Pret to iebilda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, norādot, ka šāds lēmums var novest līdz sūdzībai Satversmes tiesā. 
Muitas konferencē uzsver – kontrabanda Latvijā samazinās
Muitas konferencē uzsver – kontrabanda Latvijā samazinās
Nākotnes izaicinājumi muitai būs saistīti ar jaunākajām tendencēm organizētajā noziedzībā. To konferencē „Vai muita ir gatava rītdienai” secināja eksperti. Kurām precēm būs lielāka cenu starpība un kur būs iespējama lielāka peļņa, tur zels kontrabanda. Tomēr šobrīd ar kontrabandu dienests tiekot galā labi, uzskata muitas vadība.
Rīgas būvvalde vēlas «Z-torņu» nesošo konstrukciju ekspertīzi
Rīgas būvvalde vēlas «Z-torņu» nesošo konstrukciju ekspertīzi
Pārdaugavā uzceltajiem "Z-torņiem" –  daudzstāvu dzīvojamajai un biroju ēkai – nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē trešdien, 6. novembrī, sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Domes komitejas deputāti bija vienisprātis par šādas ekspertīzes nepieciešamību.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd