Zane Mače

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Hibrīdkara frontē: Migrantu stumšana Latvijā un vēl arvien caurā robeža ar Baltkrieviju
Hibrīdkara frontē: Migrantu stumšana Latvijā un vēl arvien caurā robeža ar Baltkrieviju
Ilgus gadus draudzīgi sadzīvojusi ar diktatoru, tagad Latvija piedzīvo Aleksandra Lukašenko režīma īstenoto hibrīdkaru. Pāri Baltkrievijas robežai plūst migrantu straume. Atsevišķos gadījumus Baltkrievijas robežsargi mērķtiecīgi, ar nolūku, pielietojot fizisku spēku, cenšas izbīdīt šos cilvēkus uz Latvijas teritoriju. Karu nākas izcīnīt Latvijas robežsargiem – neaizsargātās vietās un nepietiekami bruņotiem.
«Māsas nāve padarīja mani par vakcīnu apšaubītāju» – «Atvērtie faili» pēta Covid-19 vakcīnu kaitīgum...
«Māsas nāve padarīja mani par vakcīnu apšaubītāju» – «Atvērtie faili» pēta Covid-19 vakcīnu kaitīgumu
Latvijā nav neviena oficiāli apstiprināta gadījuma, kad cilvēks būtu nomiris no Covid-19 vakcīnas. Taču sabiedrībā dzirdēti vairāki stāsti par paziņām, kas pazīst cilvēkus, kuru nāvē vainojama Covid-19 vakcīna. Latvijas Radio (LR) raidījums “Atvērtie faili” skaidroja, kāds pamats ir šīm runām un vai oficiālās iestādes tiešām slēpj informāciju par vakcīnu kaitīgumu; arī par to,  kā Latvijā pārbauda, vai cilvēks miris no Covid-19 vakcīnas un vai šajā izmeklēšanā var nonākt pie patiesa secinājuma.
Naida noziegumus pret LGBT attaisno pat ar reliģisku pārliecību
Naida noziegumus pret LGBT attaisno pat ar reliģisku pārliecību
"Kašers ar mīļoto vīrieti apsver veidot ģimeni Itālijā" – zem ziņas ar šādu nosaukumu pērn aprīlī kāds vīrietis sociālajā vietnē ierakstīja komentāru: "divi dir***ļi – atšaut!" un pievienoja emocijikonu "ierocis". Šis ir vienīgais gadījums pēdējos gados, kad tiesībsargi agresiju pret homoseksuāliem cilvēkiem atzīst par naida noziegumu. Komentāra autors dabūja četru mēnešu nosacītu cietumsodu.
Vai Rīgā zeļ kapraču bizness uz sērojošu tuvinieku rēķina?
Vai Rīgā zeļ kapraču bizness uz sērojošu tuvinieku rēķina?
Dienas vidus Jaunciema kapos. Pie kapu kopiņām ar svaigiem ziediem cienājas stirnas. Tās šeit iezogas klusi un nemanāmi... gluži kā iespējamā korupcija. Lai gan uz papīra šķiet, ka apbedīšanas pakalpojumi Rīgā ir sakārtoti un nelikumīgu maksājumu iespējas izskaustas, Latvijas Radio kolēģa stāsts liek domāt, ka tik labi viss nav, – pelēki kapos ir ne tikai pieminekļi, bet arī samaksa.   
Bēgļi Latvijā: Patvēruma meklētājiem nelabvēlīga sistēma trāpa arī baltkrieviem
Bēgļi Latvijā: Patvēruma meklētājiem nelabvēlīga sistēma trāpa arī baltkrieviem
Latvijā vienmēr ir bijusi ļoti stingra imigrācijas politika. Kad pirms pieciem gadiem Eiropas Savienības vienošanās prasīja uzņemt noteiktu skaitu Eiropas dienvidu valstis pārpludinājušo bēgļu, Latvija uztaisīja tādu sistēmu, ka pat uzņemtajiem patvēruma meklētājiem palikt valstī bija gandrīz neiespējami. Tagad šo sistēmu uz savas ādas izbauda baltkrievi, kuri bēg no Aleksandra Lukašenko represīvā režīma. 
Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina tiesas zālē
(papildināts)
Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina tiesas zālē (papildināts)
Pēc 12 gadus ilgušas tiesāšanās pirmās instance tiesa pirmdien, 22. februārī, pasludināja saīsināto spriedumu tā sauktajā Aivara Lemberga tiesas prāvā. Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecus gadus cietumā, 20 000 eiro naudas sodu un mantas konfiskāciju. Tostarp tiesa nolēma konfiscēt arī Lembergam piederošo nekustamo īpašumu Puzē. Lembergu apcietināja uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas.
Aivara Lemberga prāvas 12 gadi: Kā viss sākas, kāda ir apsūdzība un kā ritēja tiesas process
Aivara Lemberga prāvas 12 gadi: Kā viss sākas, kāda ir apsūdzība un kā ritēja tiesas process
Iespējams, ir aizturēts Ventspils mērs Aivars Lembergs. Ar tādu ziņu sākās rīts tālajā 2007. gada 14. martā. Pēc pāris stundām “iespējams” pārtapa par faktu. Saslēgtu rokudzelžos, Lembergu atveda uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu, jo prokuratūra lūdza viņam piemērot bargāko no drošības līdzekļiem – apcietinājumu. Pēc vairāku stundu spriešanas lūgums tika apmierināts. 
Lielākais KNAB pārtvertais kukulis. Kāpēc Magoņa pārliecinošā kukuļošanas lieta izgāzās?
Lielākais KNAB pārtvertais kukulis. Kāpēc Magoņa pārliecinošā kukuļošanas lieta izgāzās?
Kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki pirms vairāk nekā pieciem gadiem aizturēja toreizējo "Latvijas dzelzceļa" (LDz) šefu Uģi Magoni, to sauca par vienu no vērienīgākajām kukuļošanas lietām. Un šķietami neapstrīdamu – Magoņa auto bagāžniekā atrada pusmiljonu eiro, turklāt Igaunijas Drošības policija neilgi pirms tam bija nofilmējusi, kā kukuli iedod. Taču tiesa Magoni atzinusi par nevainīgu, tāpat kā naudas devēju – igauņu miljonāru Oļegu Osinovski. Kāpēc it kā tik pārliecinošā kukuļošanas lieta pirmajā instancē izgāzās? Vai skaļi iesāktā lieta ir KNAB, prokuratūras vai tiesas brāķis?
Vides aktīvisti ceļ trauksmi: Rietumvalstis klimata mērķu vārdā dedzina Baltijas mežus
Vides aktīvisti ceļ trauksmi: Rietumvalstis klimata mērķu vārdā dedzina Baltijas mežus
Mazā Latvija pēdējās desmitgadēs ir kļuvusi par koksnes granulu ražošanas lielvalsti. 2019. gadā mēs saražojām trešo lielāko granulu apjomu Eiropas Savienībā un esam kļuvuši par nozīmīgu kurināmās koksnes piegādātāju citām valstīm. Rūpnieki ar to lepojas, bet vides aktīvisti brīdina, ka par dabai draudzīgo uzskatīto kurināmo īstenībā iegūst uz Latvijas mežu noplicināšanas rēķina. Vai tiešām granulu ražošana veicina mežu izciršanu? Un vai tās vispār ir klimatam draudzīgs kurināmais?  
Zīdaini nogalina paša māte. Slepkavības motīvs – pēcdzemdību depresija vai sociālo dienestu nolaidīb...
Zīdaini nogalina paša māte. Slepkavības motīvs – pēcdzemdību depresija vai sociālo dienestu nolaidība?
Pērn Latvijā piedzima vairs tikai 18,8 tūkstoši bērnu – mazākais jaundzimušo skaits pēdējos gados. Un vienu no viņiem mēs nenosargājām. Pirms mēneša Dagdas novadā apglabāja 11 mēnešus vecu zīdaini. Viņu nonāvēja paša māte – jauna, vientuļa sieviete, kura pati bija augusi audžuvecāku mājās. Kāpēc mazā lauku ciematā notika tik baiss noziegums, un vai to bija iespējams novērst, jaunajai mātei laikus sniedzot palīdzību?
«Digitālgeitas» lieta būs jāskata no jauna. Kas tiesu sistēmā ir nogājis greizi?
«Digitālgeitas» lieta būs jāskata no jauna. Kas tiesu sistēmā ir nogājis greizi?
Šoruden tika gaidīts gala spriedums vienā no vērienīgākajām Latvijas politbiznesa prāvām – digitālās televīzijas krimināllietai. Taču tā vietā, lai pieliktu punktu 13 gadus ilgajai tiesvedībai, Augstākā tiesa iepriekšējās instances spriedumu atcēla un lietu nosūtīja jaunai izskatīšanai. Kas tiesu sistēmā ir nogājis greizi, un vai pēc tik gariem tiesāšanās gadiem vispār iespējams taisnīgs iznākums?  
Rīgas N.Draudziņas vidusskolas skolotāja par Covid-19 uzliesmojumu ekskursijā: Es visu vārdā lūdzu p...
Rīgas N.Draudziņas vidusskolas skolotāja par Covid-19 uzliesmojumu ekskursijā: Es visu vārdā lūdzu piedošanu
Natālijas Draudziņas vidusskolas skolotāju ekskursija, kura beidzās ar lielu saslimušo skaitu, bija viens no pirmajiem infekcijas masveida uzliesmojumiem šoruden. Laima Stepiņa daudzus gadus strādāja Natālijas Draudziņas vidusskolā Rīgā. Mācīja latviešu valodu. Šogad pirmo gadu ir pensijā. Taču kolēģi skolotāju uzaicināja pievienoties Skolotāju dienas svinībām.  Ekskursija notika vairāk nekā pirms mēneša, bet Stepiņa joprojām ir Covid-19 pozitīva. Viņa Latvijas Radio raidījumā "Atvērtie faili" dalās ar savu pieredzēto ekskursijā un slimnīcā. 
Covid-19 pacientiem negatavas slimnīcas un pārslogoti mediķi. Vai Latvijas medicīna ir gatava «stund...
Covid-19 pacientiem negatavas slimnīcas un pārslogoti mediķi. Vai Latvijas medicīna ir gatava «stundai X»?
Mediķiem vairs nav lūgumu, ir pavēles – kā karā. Tā pēdējās nedēļās pieredzēto raksturo veselības aprūpē strādājošie. Savas ierastās rutīnas vietā viņi saņem komandas strādāt tur, kur akūti trūkst darbaroku. Pacientus ieved vienu pēc otra, vēl un vēl. Lai tiktu galā ar Covid-19 sērgas skarto pacientu plūsmu, Latvijas slimnīcas pārveido savas nodaļas, bet inficēto skaits turpina augt. Raidījums „Atvērtie faili” skaidro, vai veselības aprūpes sistēma spēj tikt galā ar milzīgo Covid-19 pacientu pieaugumu.
«Iemarinēti savā traumā» – bērnībā no vardarbības cietušie pēc tam netiek galā ar dzīvi
«Iemarinēti savā traumā» – bērnībā no vardarbības cietušie pēc tam netiek galā ar dzīvi
Parasti, kad vairāki cilvēki vienlaikus kāpj pa kāpnēm, viņi to dara mierīgi, viens otram aiz muguras. Ofēlijai ir bail uzgriezt kādam muguru. Citu cilvēku klātbūtnē viņa pa kāpnēm kāpj ar sānu, lai redzētu, kas notiek. Viņa salecas no pēkšņiem pieskārieniem un baidās no citu cilvēku dusmām. Ofēlijai tagad ir 26 gadi, un šīs ir sekas bērnībā ģimenē piedzīvotajai vardarbībai.
Trīs liecinieki no kroga un veikls pārdevējs -  kā izkrāpta un pārdota vērtīga māja Ģertrūdes ielā
Trīs liecinieki no kroga un veikls pārdevējs - kā izkrāpta un pārdota vērtīga māja Ģertrūdes ielā
Ģertrūdes ielā Rīgā, netālu no Satekles ielas, ir vecs daudzdzīvokļu nams. Pabalējusi ēka ielas malā. Par šo namu var teikt – ja vien sienas prastu runāt. Pirms 14 gadiem ap to vijās drāma, kuru atrisināja tikai tiesas spriedums. Tiesas aprakstītajā nama izkrāpšanas shēmā figurē viltots testaments, notāre un nekustamo īpašumu biznesā zināmu cilvēku uzvārdi. Bet par vainīgu tika pasludināts tikai kāds 35 gadus vecs, plašākai publikai nepazīstams vīrietis.
Cik viegli Latvijā iegūt ieroci?
Cik viegli Latvijā iegūt ieroci?
Latvijā ir bijuši traģiski piemēri, kad ieroči izsniegti cilvēkiem, kuri nav psihiski stabili vai sirgst ar alkoholismu. Latvijas Radio noskaidroja, ka pašaizsardzībai ieroci var iegūt samērā viegli, kā arī mediķiem īsti nav jānes atbildība par pozitīva atzinuma sniegšanu. Intervijai uzrunātā medniece gan uzskata, ka ieroču uzraudzība Latvijā ir ļoti stingra. 
Profesionāliem projektoriem kultūras namiem iztērē miljonu, bet tos neizmanto
Profesionāliem projektoriem kultūras namiem iztērē miljonu, bet tos neizmanto
Kvalitatīvu kultūras dzīvi ir pelnījuši arī tie cilvēki, kas dzīvo ārpus Rīgas. Ar šādu domu valsts pirms diviem gadiem 29 reģionu kultūras centriem nopirka profesionālu audiovizuālā satura izplatīšanas aprīkojumu. Iztērēja nepilnu miljonu Eiropas fondu naudas, lai translētu simtgades Dziesmusvētkus, rādītu kino, piedāvātu operas un teātra tiešraides. Taču, izrādās, gandrīz pusē kultūras namu modernie projektori stāv neizmantoti vai tos izmanto primitīvi, jo ar moderno tehnoloģiju nemāk apieties.
«Bērnu dalīšana»: Ne visiem bija valsts atbalsts, ne visi stāsti beidzas laimīgi
«Bērnu dalīšana»: Ne visiem bija valsts atbalsts, ne visi stāsti beidzas laimīgi
Kristīnes Misānes izdošanas lieta šā gada sākumā izpelnījās neparasti lielu Latvijas sabiedrības līdzjūtību un valsts vadītāju iesaisti. Tas piespieda Ģenerālprokuratūru mainīt savu nostāju un Latvijā ierosināt kriminālprocesu, lai lietu pārņemtu un sievieti paglābtu no Dānijas lēmuma izdot viņu tiesāšanai Dienvidāfrikā (DĀR). Cik pamatota bija kriminālprocesa ierosināšana, un kāpēc tas beidzās ar mīkstākiem sodiem, nekā noteikts krimināllikumā?
Bijušajiem «Krājbankas» valdes locekļiem būs jāatmaksā 15 miljoni eiro - AT atsaka kasācijas tiesved...
Bijušajiem «Krājbankas» valdes locekļiem būs jāatmaksā 15 miljoni eiro - AT atsaka kasācijas tiesvedību
Saeimas deputātam Mārtiņam Bondaram ("Attīstībai/Par!") un vēl sešiem bijušajiem "Latvijas krājbankas" bankas valdes locekļiem būs solidāri jāmaksā 15 miljoni eiro, kurus no tiem vēlas piedzīt bankas maksātnespējas administrators "KPMG”. Tā nolēma Augstākā tiesa (AT), atsakoties ierosināt kasācijas tiesvedību un atzīstot, ka “Latvijas krājbankas” valdes locekļi nav rīkojušies kā krietni un rūpīgi saimnieki.
Kāpēc ārstniecības iestādes kļuvušas par Covid-19 perēkļiem?
Kāpēc ārstniecības iestādes kļuvušas par Covid-19 perēkļiem?
Covid-19 pandēmijas lielāko smagumu uz saviem pleciem iznes mediķi. Itālijā sērga ieguva katastrofas apmērus, kad par infekcijas perēkļiem kļuva slimnīcas. Lai no tā izvairītos, Latvijā valsts definējusi uzdevumu īpaši uzraudzīt ārstniecības iestāžu pacientus un personālu. Tomēr vairāk nekā 50 veselības aprūpes darbinieki jau ir saslimuši. Biežāk minētais infekcijas avots ir pacienti, kuri melo par savu veselības stāvokli un kontaktiem ar slimajiem. Taču ir arī citi iemesli. Iespējams, nevajadzīga varonība vīrusa perēkli iesējusi "ātrajā palīdzībā". Daudzi mediķi slimnīcās strādā bez pienācīgiem aizsardzības līdzekļiem, un, kad viņi paši saslimst ar Covid-19, saņemt palīdzību izrādās teju neiespējami.
Rēzeknē ar Covid-19 slimo bērnu ķirurģe. Versijas par inficēšanos, testēšana un izolācija
Rēzeknē ar Covid-19 slimo bērnu ķirurģe. Versijas par inficēšanos, testēšana un izolācija
72 gadus vecā ārste Veronika Smolko lielāko mūža daļu strādā Rēzeknes slimnīcā. Tagad viņa, vīrs un vēl vairāki mediķi saslimuši ar Covid-19. Veronika Smolko par savu pieredzi ar vīrusu pastāstīja Latvijas Radio raidījumam "Atvērtie faili". Ārstes ģimenes pieredze rāda gan to, ka valstī noteiktajam testēšanas algoritmam ir trūkumi, gan to, ka reģionālās slimnīcas Covid-19 slimniekiem nav gatavas.
Kaimiņvalstu amatniekiem dalībai tirdziņā jāreģistrējas kā PVN maksātājiem
Kaimiņvalstu amatniekiem dalībai tirdziņā jāreģistrējas kā PVN maksātājiem
Projektā "Birokrātijas balva 2020" savu stāstu uzticēja Selēna Vasiļjeva no Liepājas. Liepājnieki mēdz rīkot amatnieku tirdziņus, kuros ar savu preci ierodas arī kaimiņi lietuvieši. Taču, lai Lietuvas amatnieki varētu tirgoties amatnieku tirgū Latvijā, viņiem uz vienu dienu ir jāreģistrējas kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājiem. Pēc pasākuma jāiesniedz arī PVN deklarācija Valsts ieņēmumu dienestam.
Šogad remontēs 101 ceļa posmu
Šogad remontēs 101 ceļa posmu
Šogad ceļu būvdarbu sezonā remontiem atvēlēti 250 miljoni eiro, no kuriem daļa, proti, 40 miljoni eiro ir Eiropas Savienības līdzfinansējums. Paredzēts, ka tiks laboti kopumā 101 objekti, tostarp daudzi tilti un pārvadi.
Pašvaldības gatavas palīdzēt bērniem satikt vecākus cietumos
Pašvaldības gatavas palīdzēt bērniem satikt vecākus cietumos
Lielākā daļa Latvijas pašvaldību gatavas palīdzēt bērniem, kuru vecāki atrodas ieslodzījuma vietās, satikties ar mammu vai tēti. Galvenokārt pašvaldības ir gatavas segt ceļa izdevumus vai sagādāt transportu, jo nereti trūkums ir iemesls nespējai aizbraukt uz cietumu. Tomēr Tiesībsarga birojs aicina šo jautājumu sakārtot arī juridiski un palīdzību iekļaut saistošajos noteikumos, kā arī apzināt bērnus, kuru vecāki izcieš sodus cietumos.
Kariņš: Termiņuzturēšanās atļaujas pret ieguldījumu būtu likvidējamas
Kariņš: Termiņuzturēšanās atļaujas pret ieguldījumu būtu likvidējamas
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") uzskata, ka termiņuzturēšanās atļauju (TUA) programma, kas paredz izsniegt TUA pret nekustamā īpašuma iegādi vai ieguldījumu veikšanu, būtu jālikvidē, jo tā ir zaudējusi savu aktualitāti, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.
Vairākas medicīnas iestādes atvieglo klientiem čeku iesniegšanu VID
Vairākas medicīnas iestādes atvieglo klientiem čeku iesniegšanu VID
Nodokļu maksātāji var atgūt pārmaksāto, piemēram, iesniedzot čekus par attaisnotajiem izdevumiem medicīnā. Tas nozīmē, ka visu gadu ir jākrāj čeki. Taču vairākas ārstniecības iestādes šo soli saviem klientiem ir atvieglojuši. Proti, parakstot piekrišanas formu, medicīnas iestāde elektronisko kvīti automātiski nosūta Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un cilvēkam pašam čeks dienestā vairs nav jāiesniedz.
Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar «Covid-19»
(papildināts)
Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar «Covid-19» (papildināts)
Latvijā apstiprināts otrs saslimšanas gadījums ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Mediķi informē, ka saslimusī ir sieviete, kura sestdien, 7. martā, atgriezusies no slēpošanas brauciena Itālijā. Speciālisti ir kategoriski un mudina cilvēkus nedoties uz valstīm, kurās konstatēta "Covid-19" epidēmija.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd