Dienas ziņas

Kontrolē drošas tirdzniecības ievērošanu

Dienas ziņas

EP par Astravjecas AES

Visvairāk pērk apavus

Veikali ar jauno Covid-19 kārtību: ciešāka uzraudzība un rindas pie ieejām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai tirdzniecība būtu droša, tirgotājiem kopš pirmdienas, 8. februāra, jānodrošina papildu noteikumu ievērošana, tajā skaitā jānosaka atbildīgais, kurš uz vietas to organizē un pārbauda. Tirdzniecības vietas uzrauga pastiprināti, un divās dienās pārbaudītas vairāk nekā 1200 tirdzniecības vietas, ieskaitot benzīntankus. Gandrīz sestajai daļai dotas preventīvas norādes, bet 19 gadījumos uzsāktas administratīvās lietvedības par apzinātu distancēšanās neievērošanu un sejas maskas nelietošanu.

ĪSUMĀ:

  • Šonedēļ spēkā stājās stingrāki epidemioloģiskie noteikumi veikaliem un tirgiem.
  • PTAC un policija tirgotājus uzrauga ciešāk. Biežāk nākas aizrādīt pircējiem, ne tirgotājiem.
  • Pīķa stundās pie veikaliem mēdz veidoties rindas.
  • Iesaka pirms veikala apmeklējuma izveidot pirkumu sarakstu.
  • No iepriekš ierobežotajām precēm lielākais pieprasījums ir pēc apaviem, virsdrēbēm un pannām.
  • Tirgotāji: apkalpoto klientu skaits samazinājies, bet viņu iepirkumu groziņi kļuvuši pilnāki.

Stingrāki noteikumi

Kopš pirmdienas, 8. februāra, visās tirdzniecības vietās jābūt ievērotiem vairākiem pamatprincipiem:

  • mutes un deguna aizsegs gan pārdevējiem, gan pircējiem,
  • veikala apmeklēšana pa vienam, izņemot ar bērnu vai asistentu,
  • 25 kvadrātmetri uz vienu pircēju,
  • grozu un ratu skaita atbilstība maksimāli atļautajam skaitam,
  • jānovērš drūzmēšanās, jākontrolē apmeklētāju plūsma,
  • tirgotāju pārstāvis pastāvīgi organizē prasību izpildi,
  • aizliegtas īslaicīgas reklāmas akcijas, kas ir īsākas par 7 dienām un kas veicina pulcēšanos.

Šie noteikumi ar nelielām niansēm ir līdzīgi gan veikaliem, gan tirdzniecības centriem, gan tirgus paviljoniem. Piemēram, lielos tirdzniecības centros papildu iepriekš minētajam no nākamās nedēļas būs jāuzstāda elektroniska apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārta.

“Šīs nedēļas laikā Būvniecības valsts kontroles birojs veic apsekojumus, lai pārliecinātos, kādas ir svaigā gaisa plūsmas tirdzniecības vietās, vai tās ir pietiekamas. Un pēc šiem apsekojumiem būs pieejami secinājumi, pēc kuriem varētu būt kādi ieteikumi, kā un vai nepieciešams uzlabot gaisa kvalitāti tieši tirdzniecības vietās,” pastāstīja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

To, vai maksimālais pircēju skaits aprēķināts pareizi un vai iekšējās kontroles sistēma izstrādāta un darbojas saskaņā ar noteikumiem, uzrauga un ieteikumus sniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Centrs arī uzraudzīs, vai tirdzniecības vietas neveicina cilvēku drūzmēšanos ar reklāmas avīzēm.

Piemēram, ierastās veikalu avīzes namu pastkastītēs ar akcijām, kas īsākas par septiņām dienām, šobrīd aizliegtas.

“Mūsu aicinājums komersantiem pat tādas ilgākas akcijas censties šobrīd lielā apmērā neveidot, jo pašiem pēc tam būs grūti tikt galā ar cilvēku plūsmu, kas nāks uz tirdzniecības vietām. Un atgādinām, ka tas ir komersanta pienākums šajā situācijā plūsmu arī aiz durvīm vadīt, lai pulcēšanās nebūtu,” norādīja PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Par reklāmas aizliegumu pārkāpšanu iespējamais sods var sasniegt 14 tūkstošus eiro, savukārt Valsts policijas pārziņā esošā noteikumu uzraudzība pagaidām vairāk saistīta ar brīdināšanu. Ja noteikumi apzināti netiks ievēroti, juridiskām personām policija varēs piemērot sodu no 140 līdz 5000 eiro un pat uz septiņām dienām slēgt tirdzniecības vietu.

Biežāk aizrāda pircējiem, ne tirgotājiem

To, ka pārbaudes ir bijušas, apliecināja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule: “Ir bijušas pārbaudes. Pirmajā dienā it īpaši. Bija gadījumi, kad vienā veikalā vairākas reizes.”

Veikalu pārbaudē Valsts policijai pievienojās LTV. Kādā no veikaliem nepareizi esot bijusi norādīta atbildīgā persona. Bet tas gan uzreiz novērsts. Sods netika piemērots. Valsts policijā norādīja, ka

pagaidām lielākoties tiek veikts preventīvs darbs, sodi aktīvāk tiks piemēroti vēlāk.

“Esam jau veikuši diezgan daudz pārbaužu dažādās tirdzniecības vietās. Sākot ar degvielas uzpildes stacijām, beidzot ar tirdzniecības centriem, veikaliem. Nedēļas nogalē, kad jau būs pagājis kāds laiciņš, policija vērtēs šī prasības krietni stingrāk,” sacīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Šajā nedēļā visbiežāk pārkāpumus veic veikalu klienti, nepareizi valkājot vai nelietojot sejas maskas. Komersantiem aizrādīts reti.

Pīķa stundās rindas

Tirgi, tirdzniecības centri un veikali saistībā ar jaunajiem noteikumiem slēdz daļu ieeju. Viņi norāda, ka daudzi no šiem ierobežojumiem bija jāievēro jau iepriekš, tāpēc jaunajiem noteikumiem esot viegli pielāgoties.

Tirgus un veikali Covid-19 apstākļos. 2021. gada februāris.
Tirgus un veikali Covid-19 apstākļos. 2021. gada februāris.

Līdz ar jaunajiem noteikumiem Liepājā pie tirdzniecības vietām vērojamas garas rindas, kur daļa iedzīvotāju stāv pat vairākus desmitus minūšu. Daļa iedzīvotāju situāciju skarbi raksturo kā atgriešanos padomju laikos, kad jāstāv rindā pēc desas.

“Tas ir traks kaut kas. Nevar tā ar cilvēkiem savā valstī. Darba nav, un vēl jāstāv rindā,” sacīja liepājnieks Antons.

“Normāli nekas nav. Normāli nav, ka mēs te tāpat nestāvam divus metrus,” pauda liepājniece Indra.

“Slikta šī situācija. Šādi mēs te stāvam rindā, aukstumā.

Veikalos gan nav tik traki kā tirgū,” zina stāstīt liepājnieks Mihails.

Arī Rīgā iedzīvotāji ievērojuši rindas pie tirdzniecības vietām.

“Ejot garām, ir redzēts, ka ir rindas,” pastāstīja Kārlis.

“Vakar Valdeķa ielā es biju, diezgan maza “Maxima”, bet diezgan gara rinda. Kādas 10–15 minūtes [gaidīju]. Ja man kaut ko vajag, es arī pasūtīju. Tagad veikalā īsti ne,” pastāstīja Keitija

Visvairāk pērk apavus

Tirgotāji gan norādīja, ka daudzviet tik tiešām vērojamas rindas, kuras visbiežāk rodas pīķa stundās. "Es gribētu palūgt – silti saģērbties, jo laukā ir auksts, kājas salst. Viens mierinājums tam ir, ka rinda iet ātri uz priekšu,” sacīja SIA “Liepājas Pētertirgus” vadītāja Vineta Priedniece.

Tikmēr tirgotāji iesaka pircējiem pirms veikala apmeklējuma izveidot pirkumu sarakstu, raiti iepirkties, lai nebūtu ilgi jāuzkavējas.

No iepriekš ierobežotajām precēm lielākais pieprasījums ir pēc apaviem, virsdrēbēm un pannām.

“Redzam, ka tās ir ļoti praktiskas lietas. Virsdrēbes un apavi,” pastāstīja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

“Mūsu novērojumi liecina, ka cilvēki aizvien vairāk sāk gatavot mājās. Līdz ar to ļoti pieprasīti ir dažādi virtuves piederumi. Pieaugums ir no 2 līdz 5 reizēm, ja salīdzinām ar attiecīgo gada periodu pērn,” norādīja “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šakirova.

Kopš pirmdienas apkalpoto klientu skaits samazinājies, bet viņu groziņi kļuvuši pilnāki, norāda tirgotāji.

Atbildīgās ministrijas un epidemiologi norāda, ka šis ierobežojumu modelis ir pārejas variants, lai, uzlabojoties Covid-19 situācijai, varētu atļaut tirdzniecību visos veikalos. “Tuvāko trīs nedēļu laikā nāksim ar informāciju, kā tas darbojas un cik tas ir efektīvs, lai veicinātu turpmāko tirdzniecības atvēršanu,” sacīja Inga Apsīte no EM.

Tirgus un veikali Covid-19 apstākļos. 2021. gada februāris.
Tirgus un veikali Covid-19 apstākļos. 2021. gada februāris.

KONTEKSTS:

No pirmdienas, 8. februāra, atsevišķos veikalos, proti, pārtikas un higiēnas preču veikalos var iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas. Vienlaikus tirdzniecības vietās pastiprināti epidemioloģiskās drošības noteikumi. 

Līdz šim klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiek aptiekās, tajā skaitā veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās; pārējās tirdzniecības vietās klātienē tirgojamo preču klāsts ir ierobežots nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos un uzturēšanos veikalos, tirgos.

Tāpat valdība lēma paplašināt klātienē nopērkamo preču klāstu tirdzniecības vietās, kas neietilpst iepriekš minētajās veikalu kategorijās. No 8. februāra klātienē nopērkamo preču klāsts papildināts ar: 

  • stādiem, dēstiem, sīpoliem, gumiem un sēklām;
  • substrātiem, mēslošanas līdzekļiem, kaļķošanas materiāliem un augu aizsardzības līdzekļiem;
  • elektropreču aksesuāriem (vadiem, pagarinātājiem, lādētājiem);
  • līdzekļiem dezinsekcijai un deratizācijai. 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti