Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Tieslietu ministrs Rasnačs iztur neuzticības balsojumus Saeimā
(papildināts)
Tieslietu ministrs Rasnačs iztur neuzticības balsojumus Saeimā (papildināts)
Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) Saeimas sēdē trešdien, 20.jūnijā, izturēja abus neuzticības balsojumus, ko rosināja parlamenta opozīcija, uzskatot, ka ministrs nespēj sakārtot tieslietu nozari, jo īpaši – maksātnespējas jomu. Rasnača demisijas pieprasījumu Saeimā sāka skatīt jau sēdē pirms nedēļas, taču deputāti sēdi pārtrauca, lai piedalītos Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumā.
Saeimā cer uz Eiropas naudu ģimeņu atbalstam
Saeimā cer uz Eiropas naudu ģimeņu atbalstam
Lielu daļu atbalsta pasākumu ģimenēm ar bērniem, piemēram, mājokļu pieejamības veicināšanu vai bērnudārzu rindu mazināšanu, iecerēts balstīt uz nākamā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda finansējumu. Par to diskusijas otrdien, 19. jūnijā, notika Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā. Vai minētajiem mērķiem nauda vispār būs pieejama, gan pāragri spriest.
«Saskaņas» premjera amata kandidāts būs Vjačeslavs Dombrovskis, prezidenta – Pēteris Sproģis
(papild...
«Saskaņas» premjera amata kandidāts būs Vjačeslavs Dombrovskis, prezidenta – Pēteris Sproģis (papildināts)
Pašreizējās Saeimas opozīcijas partijas "Saskaņa" dome pirmdien, 18.jūnijā, par savu premjera amata kandidātu apstiprināja ekonomistu Vjačeslavu Dombrovski, kā arī daudziem par pārsteigumu izvirzīja Valsts prezidenta amata kandidātu. Tas ir bijušais baptistu bīskaps Pēteris Sproģis. Viņi abi kandidēs vēlēšanās no "Saskaņas" saraksta.
Stingrāk pievērsīsies nebanku sektora kontrolei
Stingrāk pievērsīsies nebanku sektora kontrolei
No nākamā gada nebanku kreditētājiem, tāpat kā jau tagad bankām, būs obligāta prasība izveidot iekšējās kontroles sistēmu, lai mazinātu iespēju, ka caur nozares uzņēmumiem plūst noziedzīgi iegūtā nauda, nolēma valdība. Taču nav vienprātības par to, kādai šai sistēmai jābūt. Nebanku kreditētāji negrib piekrist tik stingrām prasībām, kādas paredzējusi Ekonomikas ministrija.     
«Vairāk saules» lietā policija veikusi 34 kratīšanas un aizturējusi četrus cilvēkus
(papildināts)
«Vairāk saules» lietā policija veikusi 34 kratīšanas un aizturējusi četrus cilvēkus (papildināts)
Policijas sāktajā kriminālprocesā saistībā ar restorānu tīkla “Vairāk saules” iespējamo iejaukšanos kases aparātos otrdien, 12.jūnijā, aizturēti četri cilvēki, informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs. Pats uzņēmums, nozares biedrība un kases aparātu piegādātājs noraidīja aizdomas un pārmeta policijai pārāk asu rīcību.
Policija veikusi kratīšanu restorānu tīklā «Vairāk saules»
Policija veikusi kratīšanu restorānu tīklā «Vairāk saules»
Restorānu tīklā “Vairāk saules”, gan ēdināšanas vietās gan birojā, policija otrdien, 12.jūnijā, veikusi kratīšanas. Zināms, ka tas noticis saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātos, kā rezultātā valstij varētu būt nodarīti 1,5 miljona eiro zaudējumi. Restorānu īpašnieks Endijs Bērziņš šādu iespēju noliedz.
Ieceri matemātikas eksāmenu sadalīt grūtības pakāpēs apspriež Saeimā
(papildināts)
Ieceri matemātikas eksāmenu sadalīt grūtības pakāpēs apspriež Saeimā (papildināts)
Otrdien, 12.jūnijā, Saeimas Izglītības komisijā sprieda par aktualitātēm saistībā ar centralizēto eksāmenu saturu un norisi, īpaši pievēršot uzmanību 12.klašu matemātikas eksāmenam. Apspriesta iecere sadalīt matemātikas eksāmenu grūtības pakāpēs. Tāpat diskutēts par mazāka apjoma eksāmenu vai pārtraukumu starp tā daļām.
Digitālās TV lietas apelācija – noslēguma posmā
Digitālās TV lietas apelācija – noslēguma posmā
Tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas iztiesāšanā apelācijas instancē šajās dienās notiek apsūdzēto pēdējā vārda uzklausīšana. Tas nozīmē, ka lietas izskatīšana apelācijā tuvojas noslēgumam.
Catlaks: Atkāpes no reformas liks pārstrādāt izglītības satura plānus
Catlaks: Atkāpes no reformas liks pārstrādāt izglītības satura plānus
Vispārējās izglītības likuma grozījumu pieņemšana būs zaļā gaisma, lai Valsts izglītības satura centrs (VISC), Izglītības un zinātnes ministrija un Ministru kabinets jau detaļās varētu strādāt pie jaunā izglītības standarta. VISC vadītājs Guntars Catlaks pauda gandarījumu, ka nu vismaz ir lielāka skaidrība. Tagad gan arī vairāk darba, jo būšot daļēji jāpārstrādā jau gatavie melnraksti.
Ārvalstu investoru padome uzsver valsts finanšu reputācijas problēmas
Ārvalstu investoru padome uzsver valsts finanšu reputācijas problēmas
Trūkumi maksātnespējas jomā, naudas atmazgāšana un ekonomiskie noziegumi Latvijā ir bieži cilāti jautājumi arī Ārvalstu investoru padomē. Un padome tos aktualizējusi arī savā šā gada sanāksmē. Kaut arī situācija uzlabojas, investori gaida intensīvāku šo noziegumu apkarošanu Latvijā. Investoru pārstāvji neslēpj, ka pašreizējā situācija nereti apgrūtina jaunu investīciju piesaisti mūsu valstī.
Maksātnespējas procesu problēmām risinājumi kavējas
(papildināts)
Maksātnespējas procesu problēmām risinājumi kavējas (papildināts)
Deputāti lūgs Ministru kabinetu iesaistīties maksātnespējas jomas sakārtošanā. Parlamenta Publisko izdevumu un revīzijas komisijā pieņemts šāds lēmums, jo no Tieslietu ministrijas, Maksātnespējas administrācijas un citām iesaistītajām institūcijām nav saņemti gaidītie priekšlikumi jautājumu risināšanai.
Deputāti noraida ieceri par sešgadniekiem skolā
(papildināts)
Deputāti noraida ieceri par sešgadniekiem skolā (papildināts)
Saeimas Izglītības komisijas deputātu vairāki lēmumi paredz būtisku atkāpšanos no iecerētajām pārmaiņām izglītībā. Atcelta iecere par sešgadniekiem pirmajā klasē un noraidīta lielāka brīvība vidusskolām veidot mācību programmu komplektus. Tāpat komisija atbalstīja izglītības jaunā kompetenču satura ieviešanu par gadu vēlāk, nekā sākotnēji piedāvāja ministrija.
Vecāki satraucas par izglītības reformas apturēšanu
Vecāki satraucas par izglītības reformas apturēšanu
Pēc politiskajiem signāliem, ka varētu tikt apturēta izglītības satura reforma, kas nāktu ar jaunām mācību metodēm un principiem, satraukumu pauduši daudzi vecāki, kuri iestājas par pārmaiņām. Savu bērnu interešu aizstāvībai viņi izveidojuši iniciatīvas grupu “Vecāki par labāku izglītību” un nosūtījuši vēstuli atbildīgajai Saeimas komisijai, aicinot nevilcināties un pieņemt vajadzīgos lēmumus. 
Rimšēvičam anulēta pielaide valsts noslēpumam
Rimšēvičam anulēta pielaide valsts noslēpumam
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) anulējis pielaidi valsts noslēpumam kukuļņemšanā aizdomās turētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, Latvijas Televīzijai apstiprināja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.
Aizbildinoties ar jauno datu aizsardzības regulu, cenšas ietekmēt žurnālistus
Aizbildinoties ar jauno datu aizsardzības regulu, cenšas ietekmēt žurnālistus
Līdz ar pieaugošo ažiotāžu par datu regulu, arvien biežāk manāmi centieni ierobežot arī žurnālistus. Aizbildinoties ar jaunajām prasībām, žurnālistiem atsaka informāciju vai neļauj piedalīties kādā pasākumā. Visbiežāk tas ir nepamatoti. Datu regula attiecībā uz žurnālistiku paredz atkāpes un arī Datu valsts inspekcijā (DVI) norāda – žurnālista tiesības vākt informāciju un atspoguļot notikumus joprojām ir plašas.
Nav pamata bažām, ka aizliegts fotogrāfēt savu bērnu izlaidumu
Nav pamata bažām, ka aizliegts fotogrāfēt savu bērnu izlaidumu
Netrūkst pārspīlējumu un pārpratumu saistībā ar jauno datu aizsardzības regulu. Iedzīvotāju savstarpējās sarunās vai sociālo tīklu ierakstos parādās ziņas, ka, piemēram, vairs nedrīkstēs fotografēt skolu izlaidumos vai veidot saziņas grupas mobilo telefonu lietotnēs. Speciālisti uzsver – pārmaiņas noteikti nav tik dramatiskas. 
Nedēļu pirms datu regulas stāšanās spēkā kavējas atbilstošs likums
Nedēļu pirms datu regulas stāšanās spēkā kavējas atbilstošs likums
Jau pēc nedēļas stāsies spēkā jaunā Eiropas Savienības datu regula, kas paredz stingrākus personas datu apstrādes un glabāšanas noteikumus, tomēr pakārtotais vietējais likums Latvijā aizvien nav pieņemts. Pašiem deputātiem joprojām ir daudz neskaidrību, un teju katru jauno likuma pantu deputāti pieņem ar atrunu, ka vēlāk jāprecizē.
Policija veikusi kratīšanas saistībā ar Āgenskalna tirgu
Policija veikusi kratīšanas saistībā ar Āgenskalna tirgu
Valsts policija saistībā ar  Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim, par ko februārī tika ierosināts kriminālprocess,  veikusi vairākas operatīvās darbības, Latvijas Televīzijai apstiprināja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietniece Ilze Sokolovska.
Mediķu pagarinātā darba laika atalgojumu atzīst par neatbilstošu Satversmei 
(papildināts)
Mediķu pagarinātā darba laika atalgojumu atzīst par neatbilstošu Satversmei (papildināts)
Ārstniecības likumā noteiktā mediķu pagarinātā normālā darba laika atalgojums neatbilst Satversmē noteiktajam vienlīdzības principam, lēmusi Satversmes tiesa. Lietu ierosināja pēc tiesībsarga sūdzības. Satversmes tiesas spriedums nozīmē to, ka no nākamā gada 1.janvāra mediķiem tāpat kā visiem strādājošajiem par virsstundu darbu pienākas taisnīga atlīdzība jeb dubulta samaksa, uzsver Tiesībsarga birojā.
Šveice vēlētos aktīvāku ekonomisko sadarbību ar Latviju
Šveice vēlētos aktīvāku ekonomisko sadarbību ar Latviju
Vizītē Latvijā pirmdien, 14.maijā, bija ieradies Šveices prezidents Alēns Bersē ar kundzi Mjurielu Cēnderi-Bersē, apliecinot Latvijas un Šveices ciešo sadarbību un labas divpusējās attiecības. Šveices prezidents norādīja, ka vēlētos vēl aktīvāku Latvijas un Šveices ekonomisko sadarbību, un tās veicināšana bijis viens no šīs vizītes mērķiem.
Pašvaldības grib mazāku normatīvo regulējumu
(papildināts)
Pašvaldības grib mazāku normatīvo regulējumu (papildināts)
Pašvaldības grib lielāku brīvību un mazāku normatīvo regulējumu – lielākas tiesības pašiem noteikt, kas un kā jādara. Tas bija galvenais vadmotīvs piektdien, 11.maijā, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongresā, kas notika Daugavpilī. Pašvaldību vadītāji tajā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju par normatīvisma mazināšanu Latvijā. Bet valsts varas pārstāvji uzrunās savukārt norādīja arī uz pašu vietvaru darāmo.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd