Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Neatkāpjas no nodoma Daugavpilī atvērt pašvaldības aptiekas
Neatkāpjas no nodoma Daugavpilī atvērt pašvaldības aptiekas

Viens no piemēriem pašvaldību centieniem iesaistīties uzņēmējdarbībā ir partijas ''Saskaņa''  pirms vēlēšanām dotais solījumu izveidot pašvaldības aptiekas Rīgā un Daugavpilī. Piedāvājums tika kritizēts, tomēr kritika netika ņemta vērā. Daugavpils pilsētas dome jau vērsusies Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) ar lūgumu rast risinājumu iespējām pašvaldībai atvērt aptiekas.

Judins piedāvā veidot speciālu likumu «oligarhu sarunu» publiskošanai
(papildināts)
Judins piedāvā veidot speciālu likumu «oligarhu sarunu» publiskošanai (papildināts)

Daļa “oligarhu sarunu” materiālu, kas ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, būtu jāpublisko, un, lai to varētu tiesiski izdarīt, vajadzētu pieņemt speciālu likumu, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” sacīja Saeimas deputāts, “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Andrejs Judins (“Vienotības” frakcija).

Sudraba saglabā «oligarhu lietas» komisijas priekšsēdētājas amatu
Sudraba saglabā «oligarhu lietas» komisijas priekšsēdētājas amatu

Tā sauktās „oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātu vairākums otrdien, 8. augustā, noraidīja Nacionālās apvienības deputāta Ritvara Jansona priekšlikumu atcelt „No sirds Latvijai” deputāti Ingunu Sudrabu no komisijas priekšsēdētājas amata.

Ārvalstu medicīnas studentu interesēs grib mīkstināt valsts valodas prasības
Ārvalstu medicīnas studentu interesēs grib mīkstināt valsts valodas prasības

Veselības ministrija (FM) rosina atteikties no prasības ārvalstu studentiem, kārtojot sertifikāciju, apliecināt valsts valodas prasmi. Ministrija šādi nākusi pretim augstskolu lūgumam, kas no ārzemēm piesaista medicīnas studentus, kuri šeit tikai mācās, bet strādāt Latvijā nedomā. Taču šīs ieceres oponenti saredz riskus.

VID aptur sludinājumu portāla «ss.lv» darbību; vietne pārsaukta par «ss.com»
(papildināts)
VID aptur sludinājumu portāla «ss.lv» darbību; vietne pārsaukta par «ss.com» (papildināts)

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēmis apturēt SIA “Internet” un ar to saistītās populārās sludinājumu vietnes “ss.lv” darbību. Šāds lēmums pieņemts, jo uzņēmums atteicies sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID ir pamats uzskatīt, ka šajā portālā sludinājumus ievieto arī nodokļu krāpnieki, īpaši auto tirdzniecības jomā. Ceturtdienas vakarā "ss.lv" domēna vārds jau ir mainīts uz "ss.com" un arī logo lapas augšējā stūrī rāda "ss.com".

Pašvaldības grib kompensācijas mehānismu zaudējumiem no nodokļu reformas
(papildināts)
Pašvaldības grib kompensācijas mehānismu zaudējumiem no nodokļu reformas (papildināts)

Lai arī nupat pieņemtajai nodokļu reformai ir pozitīvi aspekti, piemēram, attiecībā uz uzņēmējdarbību, pašvaldību makus tā varētu padarīt plānākus  - tā uzsver pašvaldību vadītāji. Nav izslēgts, ka virknē pašvaldību būšot arī jāsamazina darbinieku skaits. Tādēļ pašvaldībās aicina valdību noteikt skaidrākus kompensējošos pasākumus.

«Vienotības» Saeimas frakcijā stāvoklis neskaidrs; sarežģās situācija arī koalīcijā
«Vienotības» Saeimas frakcijā stāvoklis neskaidrs; sarežģās situācija arī koalīcijā

Neraugoties uz "Vienotības" politiķa Edvarda Smiltēna ultimātu savai partijai par skaidru atbalstu viņam un Solvitas Āboltiņa atcelšanu no Saeimas frakcijas priekšsēdētājas amata, partijas valde un arī Saeimas frakcija šonedēļ lēma šo jautājumu pagaidām necilāt. Līdz ar to neskaidrības, kas notiks ar "Vienotību", tikai pieaug. Jo vairāk - pēc vairāku biedru aiziešanas un jauna politiska spēka pieteikšanas sarežģītāka kļuvusi arī situācija koalīcijā, kur sadrumstalotā "Vienotības" frakcija ir viens no dalībniekiem. 

«Oligarhu sarunu» izmeklēšanas komisiju Saeimā vadīs Sudraba
(papildināts)
«Oligarhu sarunu» izmeklēšanas komisiju Saeimā vadīs Sudraba (papildināts)

Saeima ārkārtas sēdē ceturtdien, 27. jūlijā, pēc plašām debatēm apstiprināja "oligarhu sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sastāvu. Tas atbalstīts, 86 deputātiem balsojot par, bet diviem pret. Par izmeklēšanas komisiju vadītāju apstiprināta deputāte Inguna Sudraba ("No sirds Latvijai"), portālam LSM.lv apstiprināja Saeimā.

Eksperti pagaidām piesardzīgi par topošās partijas «Par!» izredzēm vēlēšanās
Eksperti pagaidām piesardzīgi par topošās partijas «Par!» izredzēm vēlēšanās

No “Vienotības” aizgājušo deputātu jeb tā dēvēta “piecinieka” un domubiedru, politikā jau pieredzējušo cilvēku, tādu, kā bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts topošā politiskā spēka “Par!” izredzes gaidāmajās Saeimas vēlēšanās vērtējamas piesardzīgi, jo visu izšķirs tas, cik daudzi no manifesta parakstītājiem būs gatavi reāli iesaistīties politikā, uzskata LTV “Panorāmas” aptaujātie politologi un politikas procesu vērotāji.

«Vienotība» krustcelēs - mēneša laikā jāatrod jauns līderis
«Vienotība» krustcelēs - mēneša laikā jāatrod jauns līderis

Tuvojoties partijas “Vienotība” kongresam, joprojām nav skaidrs, kurš varētu pretendēt uz partijas jaunā līdera vietu. Uz priekšsēdētāja amatu tiek meklēti arī citi pretendenti, ne vien Edvards Smiltēns, kurš minēts līdz šim un kurš uz laiku savu kandidatūru iekšējo varas cīņu rezultātā apturējis. Partijas cilvēki reģionos gan arī uzsver, ka nebūtu pareizi atkal priekšplānā virzīt personāliju jautājumu, jo daudz būtiskāks esot jautājums, kas ir pati partija un kāda ir tās jēga.       

Mediķi un ministrija sola – ģimenes ārstu streika laikā pacienti bez palīdzības nepaliks
(papildināt...
Mediķi un ministrija sola – ģimenes ārstu streika laikā pacienti bez palīdzības nepaliks (papildināts)

Ģimenes ārstu streika laikā gan Veselības ministrija (VM), gan streikotāji sola nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi. Ministrija norāda, ka būs jauni dežūrārstu punkti, palīdzību varēs rast slimnīcās, kā arī ģimenes ārstu praksēs, kas streikā nepiedalīsies. Tāpat būs atvērta ierastā diennakts ģimenes ārstu telefona līnija – 66016001, kurā iedzīvotāji varēs uzzināt, kur atrodas viņiem tuvākās veselības aprūpes iestādes. Savukārt streikotāji sola būt darba vietā un akūtos vai smagos gadījumos palīdzēt pacientiem.

Solidaritātes nodokli varētu samazināt, bet ne atcelt
(papildināts)
Solidaritātes nodokli varētu samazināt, bet ne atcelt (papildināts)

Ieviešot progresīvo ienākumu nodokli, solidaritātes nodokli lielajām algām tomēr neatcels, kā iepriekš sacīja premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība), un kopējie nodokļu ieturējumi no tām būs līdzīgi pašreizējiem. Šāds lēmums pieņemts Nacionālās trīspusējās padomes sēdē. Uzņēmēju organizācijas ar to nav īsti apmierinātas un turpinās sarunas ar koalīcijas partijām.

Ienākuma nodokli lielajām algām grasās celt līdz 31%
(papildināts)
Ienākuma nodokli lielajām algām grasās celt līdz 31% (papildināts)

No nākamā gada par vienu procentpunktu varētu tikt palielināta sociālo iemaksu likme, kā arī ieviests progresīvs iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Kopumā plānotas trīs ienākuma nodokļa likmes - 20%, 23% un 31% apmērā. Ar augstāko paredzēts aplikt ienākumus, kas pārsniedz 55 000 eiro gadā.

Administratorus Sprūdu, Krūmu un Durevski patur apcietinājumā
(papildināts)
Administratorus Sprūdu, Krūmu un Durevski patur apcietinājumā (papildināts)

Rīgas apgabaltiesa nolēma paturēt apcietinājumā “Trasta komercbankas” lietā  aizturētos maksātnespējas administratorus Ilmāru Krūmu un Māri Sprūdu, apstiprināja tiesā. Arī citā lietā aizturētajam administratoram Naurim Durevskim tiesa nemainīja drošības līdzekli, un viņš paturēts apcietinājumā.

Lūdz atsaukties «Trasta komercbankas» kreditorus - izspiešanas upurus
(papildināts)
Lūdz atsaukties «Trasta komercbankas» kreditorus - izspiešanas upurus (papildināts)
Pirms divām nedēļām aizturēto maksātnespējas administratoru kriminālprocesā policija uzlikusi arestu aizdomās turamo mantai - trim “Premium” klases automobiļiem, vairākiem nekustamajiem īpašumiem, kapitāldaļām uzņēmumos un naudai 380 000 eiro apmērā. Policija arī aicina atsaukties likvidējamās “Trasta komercbankas” kreditorus, kuri varētu būt kļuvuši par izspiešanas upuriem,
ZZS sola atbalstīt Ābramas atkārtotu apstiprināšanu Konkurences padomes vadītājas amatā
(papildināts...
ZZS sola atbalstīt Ābramas atkārtotu apstiprināšanu Konkurences padomes vadītājas amatā (papildināts)

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras dēļ pagājušajā nedēļā nobremzēta Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas apstiprināšana uz otro pilnvaru termiņu, otrdien, 20.jūnijā, valdības sēdē tomēr atbalstīs viņas pārapstiprināšanu. To pēc pirmdien, 19.jūnijā, notikušās tikšanās ar Ābramu solīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš gan neslēpj, ka ir jautājumi, kuros KP vadītājas un politiķu viedokļi atšķiras.

Iesaistītie atturīgi par nesteigšanos apstiprināt Ābramu uz otro termiņu Konkurences padomē
Iesaistītie atturīgi par nesteigšanos apstiprināt Ābramu uz otro termiņu Konkurences padomē

Konkurences padomes priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas pirmais pilnvaru termiņš beidzas laikā, kad pilnā sparā turpinās diskusijas par Konkurences padomes rosināto regulējumu pašvaldībām saistībā ar iesaistīšanos uzņēmējdarbībā. Tomēr iesaistītās puses nedod skaidru atbildi, vai šīs lietas saistītas, bet par Ābramas apstiprināšanu uz otro termiņu valdība plāno lemt jau nākamnedēļ.

Straume kļūst par KNAB šefu
(papildināts)
Straume kļūst par KNAB šefu (papildināts)

Ar vienbalsīgu lēmumu Saeima ceturtdien, 15.jūnijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā apstiprināja līdz šim Militārajā izlūkošanā strādājušo Jēkabu Straumi.

Straumi KNAB vadītāja amatā sola atbalstīt visas Saeimas frakcijas
Straumi KNAB vadītāja amatā sola atbalstīt visas Saeimas frakcijas

Saeimā ceturtdien, 15.jūnijā, paredzēts balsojums par Jēkaba Straumes iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā. Trešdien, 14.jūnijā, viņš iztaujāts Saeimas frakcijās, un visas, ieskaitot opozīcijā esošās, solīja viņam savu atbalstu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd