Panorāma

Par svinamajām dienām lems nākamā Saeima

Panorāma

M. Skujiņa virzību uz VID piebremzē

ĀIP uzsver valsts finanšu reputācijas problēmas

Ārvalstu investoru padome uzsver valsts finanšu reputācijas problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trūkumi maksātnespējas jomā, naudas atmazgāšana un ekonomiskie noziegumi Latvijā ir bieži cilāti jautājumi arī Ārvalstu investoru padomē. Un padome tos aktualizējusi arī savā šā gada sanāksmē. Kaut arī situācija uzlabojas, investori gaida intensīvāku šo noziegumu apkarošanu Latvijā. Investoru pārstāvji neslēpj, ka pašreizējā situācija nereti apgrūtina jaunu investīciju piesaisti mūsu valstī.

Ārvalstu investoru padome savās ikgadējās sanāksmēs aktualizē dažādus jautājumus, taču ekonomiskie noziegumi un naudas atmazgāšana ir tēma, pie kuras nākas atgriezties atkal un atkal. Šī temata aktualitāte pēc februāra notikumiem, kas, piemēram, "ABLV Bank" beidzās ar lēmumu par darbības izbeigšanu, tikai pastiprinājusies.

Ārvalstu investoru padomē atzīst, ka  finanšu sektora reputācijas pasliktināšanās var apgrūtināt Latvijas uzņēmumu iespējas veikt finanšu operācijas ārzemēs un ietekmēt to eksportspēju.

Un daudz grūtāk ir pierunāt Latvijā ienākt arī jaunos investorus. Tāpēc ir svarīgi neatlikt jomas sakārtošanu, jo, pat rīkojoties uzreiz, reputācijas atjaunošanai vajadzīgs laiks. 

"Ar esošo situāciju mēs varam pateikt, ka vismaz nākamos divus gadus mums nebūs miera. Pat ja mēs pieņemsim pareizos lēmumus un virzīsimies uz pareizo pusi, mums vienalga ir jāsaprot, ka divi gadi būs ļoti, ļoti pastiprināta uzmanība," sacīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Iepriekš kā Ārvalstu investoru padomes pārstāve par šīm problēmām runāja arī jaunā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Tādēļ viņai investoru paustās bažas ir labi zināms un viņa sola problēmas risināt.

"Kontroles dienests viennozīmīgi būs kļuvis daudz aktīvāks un mēģinās palīdzēt, cik vien iespējams, šeit klātesošajiem tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, lai mēs netiktu kontrolēti no tiem, kam ir daudz naudas, bet mēs kontrolētu šo procesu paši," teica Znotiņa.

Šodienas diskusijā gan kārtējo reizi izskanēja cilvēkresursu trūkuma jautājums.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska gan uzsver, ka pozitīvas pārmaiņas notiek. Arī finansējums, piemēram, izmeklētāju algām, tiekot palielināts. "Tās problēmas mums ir zināmas, vienā dienā un vienā gadā to atrisināt nevar. Bet es vēlreiz atkārtošos, ka ir rezultāti, mēs esam uz pareizā ceļa un strādājam pareizā virzienā."

Ārvalstu investoru padome sola no šī jautājuma neatkāpties un to pārrunās, arī tiekoties ar premjeru un citām amatpersonām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti