Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pērn dzīvesbiedri nogalinājuši piecas sievietes
Pērn dzīvesbiedri nogalinājuši piecas sievietes

Pērn dzīvesbiedri nogalinājuši piecas sievietes, savukārt 70 gadījumos partneris sievietei nodarījis smagus miesas bojājumus. Dati ir satraucoši, un no valsts un nevalstisko institūciju puses tiek meklētas iespējas, kā šīs problēmas risināt.

«Vienotības» frakcijā premjeram apliecina atbalstu nākamā gada budžetam
(papildināts)
«Vienotības» frakcijā premjeram apliecina atbalstu nākamā gada budžetam (papildināts)

Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Ministru prezidents Māris Kučinskis pēc tikšanās ar “Vienotības” Saeimas frakciju atzinis, ka viņa bažas par “Vienotības” deputātu atbalstu nākamā gada valsts budžetam bijušas pārspīlētas. Premjers tikās ar “Vienotības” līderi Arvilu Ašeradenu un “Vienotības” frakcijas deputātiem.

Visu «Parex bankā» ieguldīto valsts neatgūs
Visu «Parex bankā» ieguldīto valsts neatgūs

No kopējā 1,7 miljardu eiro valsts atbalsta bijušajai “Parex bankai” patlaban nav atgūti 678 miljoni eiro, un lielāko daļu no šīs atlikušās summas arī neizdosies kompensēt – tā atzīst Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs. Naudas atgūšanas process ir teju noslēdzies, un tiks likvidēta arī “Parex” problemātisko aktīvu mantiniece - kompānija “Reverta”. Arī pēc tam vēl gan paliks vairāki neatrisināti jautājumi.

Iebilst pret ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa nodošanu «ātrajiem»
Iebilst pret ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa nodošanu «ātrajiem»

Nākamgad plānots atteikties no ārpakalpojuma ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa nodrošināšanai. Tas nozīmē, ka šo pakalpojumu sniegs nevis privāts uzņēmējs, kam ir līgums ar valsti, bet valsts pati. Tomēr institūcijā, kurai plānots to uzticēt – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) – par jaunajiem pienākumiem ir neizpratnē. Neatliekamās palīdzības mediķu arodbiedrība par to vērsusies arī Saeimā.

Jaunos VID pārvalžu vadītājus meklēs konkursos
(papildināts)
Jaunos VID pārvalžu vadītājus meklēs konkursos (papildināts)

Jaunveidojamās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienības – Nodokļu un muitas policijas pārvalde un Iekšējās drošības pārvalde – darbu sāks no nākamā gada 1. janvāra. Sākotnēji abas struktūrvienības vadīs pienākumu izpildītāji, bet jaunos abu pārvalžu vadītājus plānots izraudzīties konkursa kārtībā. Jaunveidojamajā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tiks veidotas 328 štata vietas, bet Iekšējās drošības pārvaldē, kas būs tieši pakļauta dienesta ģenerāldirektoram, būs 29 štata vietas.

Paplašina «zaļā koridora» diagnozes un ārstu loku  
(papildināts)
Paplašina «zaļā koridora» diagnozes un ārstu loku (papildināts)

"Zaļais koridors" ātrākai onkoloģisko slimību diagnostikai turpmāk būs atvērts plašākai pacientu grupai un nosūtījumu varēs dot ne tikai ģimenes ārsti. Tā otrdien, 31.oktobrī, nolēma valdība. Pacientu un mediķu organizācijas par šo lēmumu pauž gandarījumu, norādot, ka tas atrisinās daļu no problēmām, kas bija konstatētas "zaļā koridora" darbības pirmajā gadā.

Šlesers nekomentē «Rīdzenes sarunas»; aicina deputātus izmeklēt citas lietas
(papildināts)
Šlesers nekomentē «Rīdzenes sarunas»; aicina deputātus izmeklēt citas lietas (papildināts)

Bijušais politiķis Ainārs Šlesers pirmdien, 30. oktobrī, tā sauktās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijā neatbildēja uz vairākiem deputātu jautājumiem, sakot, ka piecus gadus par oligarhu lietu jau sniedzis paskaidrojumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Savās atbildēs deputātiem Šlesers vairākkārt norādīja, ka lieta pret viņu ir izbeigta, un aicināja komisiju pievērsties citiem, viņaprāt, svarīgākiem jautājumiem.

Bērnu zobārstus sola padarīt pieejamākus
Bērnu zobārstus sola padarīt pieejamākus

Pusotrs gads – tik ilgā rindā bērniem jāgaida, lai tiktu pie zobārsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūtā. Un, lai arī plānveida vizītes citviet pieejamas arī daudz ātrāk, šī situācija ir apliecinājums greizajai pakalpojumu apmaksas sistēmai. Tur sniedz pakalpojumus, kurus citi zemo tarifu dēļ negrib nodrošināt, arī vecāku bezrūpības dēļ ielaistas zobu slimības, secina institūtā. Veselības ministrija (VM) gan sola vismaz finansiālo pusi nākamgad sakārtot un par bērnu zobu ārstēšanu pakalpojumu sniedzējiem maksāt vairāk.

Sola vienkāršot nodokļu atvieglojumu saņemšanu pensionāriem ar invaliditāti
Sola vienkāršot nodokļu atvieglojumu saņemšanu pensionāriem ar invaliditāti

Pensionāriem ar invaliditāti nākamgad vairs nebūs administratīvo šķēršļu nodokļu atvieglojumu saņemšanai. Tā sola atbildīgās iestādes, reaģējot uz Valsts kontroles (VK) secināto, ka  gandrīz 9000 pensionāru ar invaliditāti šo apgrūtinājumu dēļ pērn nesaņēma tiem paredzētos atvieglojumus. Tādējādi 1,3 miljoni eiro, kas viņiem pienāktos, palika valsts makā. Pēc VK atklātā sasparojās Saeimas deputāti, sasaucot šim tematam veltītu atbildīgās komisijas sēdi. Tajā par līdzšinējo bezdarbību ierēdņiem veltīti skarbi vārdi.

Saeimas sēdē izsludina pārtraukumu – 2018. gada budžetu turpinās vērtēt rīt
Saeimas sēdē izsludina pārtraukumu – 2018. gada budžetu turpinās vērtēt rīt

Saeima ceturtdien, 25, oktobrī, pirmajā lasījumā vēl neizskatīja valsts 2018. gada budžetu un ar to saistītos likumprojektus. Deputāti likumprojektus skatīja kopš trijiem dienā un neilgi pēc plkst. 18 nolemts izsludināt pārtraukumu, un likumprojeku vērtēšana turpināsies sēdē ceturtdien, 26. oktobrī. Valdība 2018. gada valsts budžetā solījusi finanšu pieaugumu daudzās jomās, it īpaši veselības aprūpē, taču šie finanšu plāni izpelnījās arī deputātu kritiku.

Valsts budžeta plāni trim gadiem mainās ik gadu
Valsts budžeta plāni trim gadiem mainās ik gadu

Saeimas atbildīgā komisija otrdien, 24. oktobrī, pabeigusi caurskatīt ar valsts 2018. gada budžetu saistītos likumprojektus pirmajam lasījumam un jau trešdien, 25. oktobrī, paredzēta Saeimas ārkārtas sēde, lai tos varētu apstiprināt un virzīt otrajam - galīgajam lasījumam.  Budžeta plāni noteiks ne tikai nākamā gada dzīvi, bet kopumā turpmākajiem trim gadiem. Tiesa, jau tagad tiek runāts, ka nākamgad šie plāni atkal varētu tikt pārskatīti, jo īpaši ņemot vērā, ka nākamais ir vēlēšanu gads un to darīs jauna valdība. Un arī līdz šim trim gadiem paredzēti budžeti revidēti katru gadu.

Nerimst strīdi par finansējumu veselības aprūpei
Nerimst strīdi par finansējumu veselības aprūpei

Veselības aprūpes nozares pārstāvji  joprojām ir neapmierināti, ka valdība vairās likumos fiksēt konkrētu veselības nozares budžeta apjomu – 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2020.gadā. Par to kārtējās diskusijas otrdien, 24. oktobrī, izcēlās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē.

Valdībai pārmet «drošības spilvena» trūkumu budžeta izstrādē
(papildināts)
Valdībai pārmet «drošības spilvena» trūkumu budžeta izstrādē (papildināts)

Fiskālās disciplīnas padomi satrauc tas, ka, veidojot nākamā gada valsts budžetu, valdība audzējusi tēriņus, nedomājot par "drošības spilvena" jeb uzkrājuma veidošanai. Tāpat nepietiekami ir izvērtēta nodokļu reformas ietekme uz valsts budžeta nodokļu ieņēmumiem, pirmdien, 23. oktobrī, Saeimas Budžeta komisijas sēdē norādīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais. 

Ģimenes pabalstu reforma: 10 eiro klāt par diviem bērniem; 166 - par pieciem
Ģimenes pabalstu reforma: 10 eiro klāt par diviem bērniem; 166 - par pieciem

Ģimenes valsts pabalstu apmērus par katru bērnu nākamgad varētu arī nemainīt, taču plānots ieviest papildu piemaksu par kopējo nepilngadīgo bērnu skaitu ģimenē – jo vairāk bērnu aprūpē, jo lielāka šī piemaksa.  Jaunajā piedāvājumā atšķirībā no iepriekšējiem zaudētāju nebūšot, sola politiķi.    

Saeima sāks skatīt nākamā gada valsts budžetu
(papildināts)
Saeima sāks skatīt nākamā gada valsts budžetu (papildināts)

Saeima ceturtdien, 19. oktobrī, parlamenta Budžeta un finanšu komisijai nodeva izskatīšanai nākamā gada valsts budžeta projektu. Turklāt parlamentārieši ir iecerējuši pirmajā lasījumā budžeta likumprojektu pieņemt vienas nedēļas laikā.

Muitnieka aizdomīgie azartspēļu laimesti, visticamāk, paliks neizpētīti
Muitnieka aizdomīgie azartspēļu laimesti, visticamāk, paliks neizpētīti

Jautājums, kā muitnieks Vladimirs Vinokurovs ik gadu varēja laimēt ar sešiem cipariem rakstāmas naudas summas totalizatoros un tamlīdzīgās azartspēlēs, par ko stāstīja raidījums “De facto”, visticamāk, paliks bez atbildes. Šobrīd atbildīgajās iestādēs šis aspekts netiek izmeklēts, neraugoties uz to, ka laimesti tiek uzlūkoti kā riska faktors krāpniecībai vai arī patieso ienākumu slēpšanai.

«Telia Company» brīdina valdību par LMT un «Lattelecom» daļu iespējamu pārdošanu
(papildināts)
«Telia Company» brīdina valdību par LMT un «Lattelecom» daļu iespējamu pārdošanu (papildināts)

Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmums "Telia Company" ("Telia") brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot telekomunikāciju operatorus "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā "Telia" vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

VID, VDI un KNAB: Cilvēki aizvien biežāk sūdzas par pārkāpumiem
VID, VDI un KNAB: Cilvēki aizvien biežāk sūdzas par pārkāpumiem

Iedzīvotāji biežāk zvana uz Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts darba inspekcijas un Korupcija novēršanas un apkarošanas biroja anonīmajiem tālruņiem, lai stāstītu par dažādiem pārkāpumiem. Uzraugošo iestāžu novērojumi liecinot, ka kopumā iedzīvotāju aktivitāte ziņot pieaug.     

Konferencē meklē ceļus, kā panākt zemākas cenas zālēm
(papildināts)
Konferencē meklē ceļus, kā panākt zemākas cenas zālēm (papildināts)

Medikamentu pieejamība un cenas, par statīts arī sabiedrisko mediju rubrikā "Farmācijas neredzamā vara", ir problēma, par kurus arvien vairāk runā visā pasaulē, tostarp turīgajās valstīs. Farmācija ir ienesīgākā industrija pasaulē, kamēr cilvēki ar veselības problēmām zāles nevar atļauties. Rīgā piektdien, 13. oktobrī, bija pulcējušies starptautiski jomas eksperti, pētnieki un valsts institūciju pārstāvji, lai arī meklētu risinājumus samilzušajai problēmai.

Ekonomisti norāda uz pārlieku optimismu budžeta veidošanā
Ekonomisti norāda uz pārlieku optimismu budžeta veidošanā

Pretēji finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (Zaļo un Zemnieku savienība) optimismam, daļa ekonomistu valdības izveidoto 2018. gada valsts budžetu vērtē piesardzīgi. Viņi gan atzīst – ekonomiskā situācija, kurā valdība ļāvusies lielākiem tēriņiem, tiešām ir laba. Arī ēnu ekonomika mazinās, un tas turpināsies. Tomēr politiķi piemirsuši nodrošināties ne tik labiem laikiem un neizbēgami vēlāk būs jādomā, kā tēriņus mazināt.

Nākotnē sola visiem pensionāriem invalīdiem atmaksāt nodokļa atlaides
Nākotnē sola visiem pensionāriem invalīdiem atmaksāt nodokļa atlaides

Gandrīz deviņi tūkstoši pensionāru ar invaliditāti pērn nesaņēma tiem paredzētos nodokļu atvieglojumus. Līdz ar to nauda – kopsummā 1,3 miljoni eiro, kas pienāktos pensionāriem, palika valsts makā. Atbildīgās iestādes pārmetumus īsti atzīt negrib, bet domāšot, vai var ko darīt nākotnē, lai pensionāri saņemtu likumā paredzētās atlaides.

Valdība izpelnās kritiku par nepietiekamiem uzkrājumiem sliktākiem laikiem
Valdība izpelnās kritiku par nepietiekamiem uzkrājumiem sliktākiem laikiem

Fiskālās disciplīnas padome, kas uzrauga valsts budžeta veidošanu, valdībai pārmet bezrūpību, jo pietiekamā apmērā netiek veidoti uzkrājumi sliktākiem laikiem. Lai arī ekonomikā izaugsme ir strauja, tā nebūs mūžīgi, norāda padomē. Tomēr valdība uzkrājumu vietā palielina tēriņus.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd