Kā Ķīnas koronavīruss ietekmē Latvijas tūroperatoru darbu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šobrīd Ķīnā un arī ārpus tās aizvien izplatās jaunais koronavīruss.  Dažas Latvijas tūrisma kompānijas ļoti negribīgi komentē notiekošā ietekmi uz savu darbību, bet citas apliecina, ka nogaida notikumu attīstību un atsevišķus ceļojumus ir gatavas arī atcelt. Tikmēr Ārlietu ministrija neiesaka apmeklēt vīrusa izcelsmes reģionu - Hubejas provinci Ķīnā.

ĪSUMĀ:

  • ĀM neiesaka apmeklēt vīrusa skārto Ķīnas provinci.
  • ĀM uzsver: ieteikums neapmeklēt attiecas vien uz Hubejas provinci.
  • “Jēkaba aģentūra” ceļojumus neatliek, jaunus pieteikumus arī nesaņem.
  • “Jēkaba aģentūra”: Ķīna pagaidām nepieņem tūristu grupas.  
  • ĀM tūristu nepieņemšanu ne apstiprina, ne noliedz: tā patiešām varētu būt.
  • „Latvia Tours”: Dažos gadījumos cilvēki atteikušies no došanās uz Ķīnu.
  • „Impro ceļojumi”: Vīrusa izplatīšanās Ķīnā - masu psihoze.
  • ”Kolumbs”: uz Ķīnu aviobiļetes pērk komercklienti, šobrīd nekādu izmaiņu.
  • Tūrisma aģentu un operatoru asociācija: Nav datu, vai tūristu interese par  Ķīnu ir mainījusies.

Šobrīd Ķīnā, īpaši Uhaņas pilsētā un Hubejas provincē, bet arī citviet Ķīnā un pasaulē izplatās koronavīruss. Ārlietu ministrija neiesaka apmeklēt Hubejas provinci Ķīnā. Tā ir vieta, kur sākotnēji jaunais vīruss atklāts.

Ārlietu ministrija iesaka izvairīties no jebkādiem ceļojumiem uz Uhaņas pilsētu un uz visu Hubejas provinci, kā arī būt ļoti uzmanīgiem ceļojot visur citur Ķīnā. Šobrīd, protams, ņemot vērā jauno koronavīrusa uzliesmojumu, jāievēro īpaša piesardzība.

Kā Ķīnas koronavīruss ietekmē Latvijas tūroperatoru darbu
00:00 / 03:17
Lejuplādēt

Ministrija arī aicina ņemt vērā, ka vairākas aviokompānijas ir atcēlušas reisus uz minēto vietu. Un ministrijā arī uzsver – ieteikums neapmeklēt attiecas vien uz Hubejas provinci.

Ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris skaidroja, ka ministrija nav aicinājusi atturēties no Ķīnas apmeklējumiem vispār, bet “noteikti būt uzmanīgiem un ņemt vērā vietējo iestāžu norādījumus un pildīt visas papildu pārbaudes”.

Vest interesentus uz Ķīnu jau pirms laba laika ieplānojušas arī vairākas Latvijas tūrisma kompānijas. Viena no tām ir “Jēkaba aģentūra”. Tās valdes priekšsēdētājs Uldis Alksnis Latvijas Radio atklāja – šobrīd ceļojumi nav atlikti, tomēr jauni interesentu pieteikumi arī pieņemti netiek. Šobrīd notiek nogaidīšana, un vajadzības gadījumā ceļojumi tiks atcelti.

“Mums ir ieplānotas divas grupas uz Ķīnu marta beigās un aprīlī, un cilvēki, kas pieteikušies grupās, protams, interesējas par situāciju, un oficiālā informācija ir tāda, ko saņemam no Ķīnas partneriem, ka pašlaik februārī ir apturēti grupu ceļojumi uz Ķīnu. Tas ir – Ķīna nepieņem tūristu grupas. Gaidīsim, kāda būs nākamā informācija no Ķīnas partneriem,” stāstīja Alksnis.  

“Pašlaik mēs neatceļam savus ceļojumus. Mēs uz nenoteiktu laiku apturam grupas. Ja būs nākamie ziņojumi, ka arī uz martu tiek apturēta grupu iebraukšana Ķīnā, tad mēs, protams, apturēsim tās savas grupas,” sacīja Alksnis.

Alkšņa izteikumus par vispārēju tūristu grupu nepieņemšanu Ķīnā Ārlietu ministrijā nevar nedz apstiprināt, nedz noraidīt, tomēr ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris norādīja, ka pastāv indikācijas, ka tā patiešām varētu būt.

Alksnis gan mierināja – ja tiks atcelts brauciens uz Ķīnu, naudu iemaksājušie saņems atpakaļ. Viņš arī pauda uzskatu, ka šobrīd notiekošais, viņaprāt, ir pārspīlēts, un aicināja atcerēties par citiem gadījumiem, kad kāda vīrusa izplatība bijusi uzmanības centrā un tad noklususi. Viņš atgādina Ebolas uzliesmojumu pirms vairākiem gadiem.

Tūrisma kompānijas „Latvia Tours” vadītāja Ieva Keiša Latvijas Radio apstiprināja, ka atsevišķos gadījumos cilvēki atteikušies no došanās uz Ķīnu.

“Mums ir bijuši daži gadījumi, kad ir pārcelti komandējumi uz Ķīnu, un ir arī klienti, kas ir pārdomās par Taizemi, jo tas ir tas pats reģions, un ir arī tādi klienti,” atzina Keiša.

Tūrisma kompānijas „Impro ceļojumi” vadītājs Vilnis Klinovičs vīrusa izplatīšanos Ķīnā nosauca par masu psihozi, kurā nepiedalīšoties un neko nekomentēšot.

Tūroperatora ”Kolumbs” pārstāve Līga Jansone Latvijas Radio norādīja, ka tūristu grupas uz Ķīnu kompānija neved, un pārsvarā uz Ķīnu ar kompānijas starpniecību aviobiļetes pērk komerciālie klienti, tomēr šobrīd kompānija nenovēro nekādas izmaiņas pieprasījumā pēc tām.

Savukārt Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas vadītāja Inga Kavace Latvijas Radio no plašākiem komentāriem atteicās, norādot, ka asociācijai nav apkopotas informācijas par to, vai tūristu interese par braucieniem uz Ķīnu ir mainījusies.

Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā jaunākā pieejamā informācija liecina, ka šobrīd ziņots jau par vairāk nekā 7800 apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem. No tiem 82 gadījumi konstatēti 18 valstīs ārpus Ķīnas. Eiropā saslimšana konstatēta Vācijā, Francijā un Somijā.  

KONTEKSTS:

2019. gada decembrī Ķīnā sākās jauna vīrusa izplatība. Jaunā vīrusa uzliesmojuma epicentrs ir Ķīnas centrālās daļas pilsēta Uhaņa, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pretēji sākotnējiem pieņēmumiem secināts, ka vīruss varētu tikt pārnests arī no cilvēka uz cilvēku.

Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas: Japānā, Filipīnās, Dienvidkorejā, Taivānā, Taizemē, Vjetnamā, Saūda Arābijā, Singapūrā, ASV, un Austrālijā. Pirmie gadījumi identificēti arī Eiropā – Francijā, Vācijā un Somijā.

Savukārt Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas situāciju veselības aizsardzības jomā. 

Jaunā tipa koronavīrusa uzliesmojums radījis īpašu satraukumu, jo tas ir radniecīgs SARS jeb smagā akūtā respiratorā sindroma izraisītājam. SARS 2002. un 2003. gadā prasīja gandrīz 800 cilvēku dzīvības, pārsvarā kontinentālajā Ķīnā un Honkongā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti