Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Krūts veselības mēnesī pacientu biedrība mudina sievietes atsaukties valsts uzaicinājumam izmeklētie...
Krūts veselības mēnesī pacientu biedrība mudina sievietes atsaukties valsts uzaicinājumam izmeklēties
Oktobris ir krūts veselības mēnesis. Krūts vēža atbalsta biedrība „Vita” darbojas jau 26 gadus, un tās vadītāja Irīna Jaunuma neslēpj gandarījumu, ka šo gadu laikā biedrības ir nodibinātas arī citu vēža veidu pacientu atbalstam. Viņa arī norāda, ka krūts veselībai veltītais mēnesis ir īstais laiks, lai pievērstu sieviešu uzmanību tam, ka, rūpējoties par savu veselību, ir vērts atsaukties valsts uzaicinājumam veikt valsts apmaksātās veselības pārbaudes, kā arī kopumā sekot līdzi savu krūšu veselībai.
Rīgas Austrumu slimnīca aicina parādniekus nokārtot saistības
Rīgas Austrumu slimnīca aicina parādniekus nokārtot saistības
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca no šī gada jūlija pacientiem, kas palikuši parādā veselības aprūpes iestādei, atgādina par nepieciešamību nokārtot uzkrātās parādsaistības. Šādi ir izdevies atgūt jau teju 26 000 eiro.
Finansējumu partijām grib saistīt ar rezultātu visu līmeņu vēlēšanās
Finansējumu partijām grib saistīt ar rezultātu visu līmeņu vēlēšanās
Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 7. oktobrī, tiekoties ar koalīcijas partiju pārstāvjiem, vienojās, ka jaunajā politisko partiju finansēšanas modelī partijām piešķiramo finansējumu aprēķinās, ņemot vērā atbalstu partijām visu līmeņu vēlēšanās. Tāpat premjers Krišjānis Kariņš pēc tikšanās apliecināja, ka sabiedriskajiem medijiem plāno piešķirt papildus aptuveni miljonu eiro.
Cieņpilnai dzīves nogalei izvēlas paliatīvo aprūpi mājās paša spēkiem
Cieņpilnai dzīves nogalei izvēlas paliatīvo aprūpi mājās paša spēkiem
Rakstnieks Andris Akmentiņš pirms desmit gadiem mājās organizēja paliatīvo aprūpi sievai, kurai bija kaulu audzējs. Par paliatīvās aprūpes sistēmas organizēšanu paša spēkiem Andris uzsver: "Tāds "pareizi” vai "nepareizi” vispār nepastāv, labāk tad tēmēt uz "skaisti līdz pēdējam” vai izvēlēties jebkuru citu konceptu, galvenais - cieņpilnu, jēgpilnu”.
Rīgā ar pasākumiem uz AB dambja atzīmē Baltu vienības dienu
Rīgā ar pasākumiem uz AB dambja atzīmē Baltu vienības dienu
Ar pasākumu programmu uz AB dambja Rīgā 22. septembrī tiek atzīmēta Baltu vienības diena, pieminot vēsturiskos Saules kaujas notikumus 1236. gada 22. septembrī, kad žemaiši un zemgaļi kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. Šī diena kā oficiāla atceres un atzīmējama diena ir kopš 2000. gada.
Rezidentūras vietu aizpildīšanai arī šogad nācies vairākkārt mainīt sākotnējo sadalījumu
Rezidentūras vietu aizpildīšanai arī šogad nācies vairākkārt mainīt sākotnējo sadalījumu
Aizpildīt noteikto rezidentūras vietu skaitu medicīnā Veselības ministrijai arī šogad nav izdevies ar pirmo mēģinājumu. Atsevišķās specialitātēs vietas palikušas brīvas, tādēļ sadalījums vairākkārt ticis mainīts. Veselības ministrijā norāda – tas tādēļ, ka atsevišķas specialitātes nav studējošajiem pievilcīgas, tikmēr Jauno ārstu asociācijā skaidro, ka nepieprasītās specialitātes padarīt interesantas nav viegls uzdevums.
Insulta pacientes meitas Ilzes Spergas taisnības meklējumi grimst birokrātijas purvā
(papildināts)
Insulta pacientes meitas Ilzes Spergas taisnības meklējumi grimst birokrātijas purvā (papildināts)
Rēzeknes slimnīcā laicīgi nediagnosticētā insulta pacientes meitas Ilzes Spergas iesniegumu Latvijas Ārstu biedrības aroda tiesa, kā arī Veselības inspekcija prasa papildināt ar dažādiem materiāliem. Sieviete uzsver, ka bez jurista izglītības viņas cīņa par taisnību ir teju neiespējama. Savukārt veselības tiesību eksperte norāda uz iestāžu nekompetenci.
«Glābējsilītes» projekta vadītāja Laura Zvirbule: Jau ar pirmo izglābto bērniņu tas sevi attaisnoja
«Glābējsilītes» projekta vadītāja Laura Zvirbule: Jau ar pirmo izglābto bērniņu tas sevi attaisnoja
Septembrī glābējsilīte Latvijā svin savu 10. pastāvēšanas jubileju. Pirmā šāda vieta atbildīgai un pārdomātai bērniņa atstāšanai Latvijā izveidota 2009. gada 8. septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) Rīgā. Šo gadu laikā to ir kļuvis vairāk, un šobrīd visā Latvijā ir astoņas  šādas vietas. Tajās kopā pavisam ir atstāti 47 bērniņi. Viena no projekta vadītājām Laura Zvirbule atzīst, ka sākotnēji gan valsts institūcijas, gan sabiedrība un mediji dalījušies uz pusēm - vieni ļoti atbalstījuši ideju, otri nosodījuši.
Mediķu arodbiedrība lūgs Saeimu atbalstīt algu celšanu veselības aprūpē
Mediķu arodbiedrība lūgs Saeimu atbalstīt algu celšanu veselības aprūpē
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padomes sēdē otrdien, 17. septembrī, nolemts vērsties pie Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (Nacionālā apvienība) un 13. Saeimas deputātiem ar aicinājumu cīnīties par veselības aprūpes finansēšanas likuma ievērošanu, lai veidojot budžetu tiktu ievērots solījums veselības aprūpes darbiniekiem kāpināt atalgojumu.
Jaunā taksometru kārtība Rīgas lidostā: redzami uzlabojumi, pārkāpumi nav konstatēti
Jaunā taksometru kārtība Rīgas lidostā: redzami uzlabojumi, pārkāpumi nav konstatēti
Pirmajās dienās, kopš stājās spēkā jaunie noteikumi taksometru pakalpojumu sniegšanai Rīgas lidostas teritorijā, policija nav konstatējusi pārkāpumus vai konfliktsituācijas. Arī lidosta atzīst, ka pirmajās dienās ir redzami uzlabojumi. Savukārt to, vai lidosta turpinās atbalstīt 322. mikroautobusa kursēšanu agri no rīta un vēlu vakarā, vērtēs, ņemot vērā pieprasījumu.
Tiesa atzīst «PNB banku» par maksātnespējīgu
(papildināts)
Tiesa atzīst «PNB banku» par maksātnespējīgu (papildināts)
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi "PNB banku" par maksātnespējīgu, par tiesas nolēmumu informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK). Par maksātnespējas administratoru apstiprināts Vigo Krastiņš.
Politiķi nav pārliecināti par nepieciešamību FKTK pievienot Latvijas Bankai
(papildināts)
Politiķi nav pārliecināti par nepieciešamību FKTK pievienot Latvijas Bankai (papildināts)
Saeimas Finanšu un budžeta (nodokļu) komisijas deputāti trešdien lēma uzdot Finanšu ministrijai izskatīt iespējas Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienot Latvijas Bankai. Komisijas pārstāvji no dažādām frakcijām uz šādu pievienošanas nepieciešamību raugās atšķirīgi. Visatbalstošākais pievienošanai bija "Attīstībai/Par!" pārstāvis Daniels Pavļuts, bet "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis šaubījās, vai apvienošana būtu lietderīga.
Kolkas un Dundagas nesaskaņas risinās Saeimas komisijas deputāti
Kolkas un Dundagas nesaskaņas risinās Saeimas komisijas deputāti
Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē trešdien, 11. septembrī, skatīts jautājums par Kolkas ciema valdes saņemto iesniegumu par situāciju Dundagas novada pašvaldībā. Komisijas vadītāja Inga Goldberga no "Saskaņas” norādīja, ka iesniegumu parakstījuši 716 Dundagas novada iedzīvotāji. Viņa skaidroja, ka tik daudzskaitlīgi parakstītu iesniegumu bez izvērtēšanas nedrīkst atstāt. Viņa arī minēja, ka šī situācija, kas izveidojusies starp Kolkas ciema iedzīvotājiem un Dundagas novada domi, īpaši izceļ nepieciešamību pēc šobrīd izstrādes stadijā esošā pašvaldību referenduma likuma.
Ar jaunu plānu veicinās atbildīgu un piesardzīgu antibiotiku lietošanu cilvēkiem un dzīvniekiem
Ar jaunu plānu veicinās atbildīgu un piesardzīgu antibiotiku lietošanu cilvēkiem un dzīvniekiem
Ar antimikrobiālās rezistences ierobežošanas un piesardzīgas antibiotiku lietošanas plānu Zemkopības ministrija un Veselības ministrija centīsies veicināt piesardzīgu un atbildīgu antibiotiku lietošanu cilvēku un dzīvnieku medicīnā. Programmas darbības laiks ir divi gadi, tomēr to ir paredzēts turpināt arī nākotnē. Tas ir svarīgi, jo nekontrolēta un bezatbildīga antibiotiku lietošana var nodarīt kaitējumu videi un veselībai.
Bažījas par negodīgu balsošanu Rīgas apkaimju projektu konkursā
Bažījas par negodīgu balsošanu Rīgas apkaimju projektu konkursā
Līdz 19. septembrim iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties sev tīkamāko kādas no Rīgas apkaimes pārstāvošas nevalstiskās organizācijas, biedrības vai nodibinājuma iesniegto projektu. Par to, kas šķiet tīkamākais, ir iespējams nobalsot. Balsošanas beigās tie projekti, kas būs saņēmuši vislielāko atbalstu, tiks īstenoti. Rīgas dome šim mērķim ir atvēlējusi pusmiljonu, bet vienam projektam ne vairāk kā 100 000 eiro.
FOTO: Izrādot glābēju vecus auto, prasa lielāku finansējumu iekšlietām
(papildināts)
FOTO: Izrādot glābēju vecus auto, prasa lielāku finansējumu iekšlietām (papildināts)
Piektdienas, 6. septembra, rītā pie valdības ēkas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (“KPV LV”), Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji sanāca, lai valdībai atgādinātu, ka šajā jomā ir liels resursu trūkums. Lai vizualizētu situāciju, pie valdības nama bija atbraukušas arī trīs ugunsdzēšanas automašīnas - 80. gadu sākumā ražotie ZIL transportlīdzekļi, kuri naudas trūkuma dēļ vēl joprojām tiek izmantoti ikdienā.
Atbildīgā Saeimas komisija gūst pārliecību, ka skandāls ap LU rektoru neietekmē universitātes darbu
Atbildīgā Saeimas komisija gūst pārliecību, ka skandāls ap LU rektoru neietekmē universitātes darbu
Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti šodien iepazinās ar situāciju Latvijas Universitātē (LU). Par situāciju pastāstīja universitātes rektora pienākumu izpildītājs Gvido Straube, kā arī Senāta priekšsēdētājs Mārcis Auziņš. Deputāti tika iepazīstināti ar šī brīža notikumiem universitātē un to, kā virzās jaunā rektora vēlēšanu process. Atbildīgās komisijas vadītājs Arvils Ašeradens pēc sēdes norādīja - guvis pārliecību par to, ka universitāte savu darbu spēj nodrošināt. Bažas raisīja kāds augstskolu likuma pants, par kura mainīšanas nepieciešamību vēl lems.
Valsts asinsdonoru centrs lūdz asins ziedotāju palīdzību
Valsts asinsdonoru centrs lūdz asins ziedotāju palīdzību
Valsts asinsdonoru centra asins krājumu nepieciešamas papildināt ar 0 un B rēzus negatīvo, kā arī A rēzus pozitīvo asinsgrupu asinīm. To iespējams darīt visās asinsdonoru centra pieņemšanas vietās un arī centra izbraukuma vizītēs, informēja  Valsts asinsdonoru centra pārstāvis Jānis Vecvagars.
Ilzes Spergas mammas insults. Izmisuma zonā visa ģimene
Ilzes Spergas mammas insults. Izmisuma zonā visa ģimene
Pagājis vairāk nekā mēnesis, kopš Ilze Sperga atrada savu māti nokritušu. To, ka mammai bijis insults, noteica tikai pēc aptuveni septiņām stundām Daugavpils slimnīcā, jo Rēzeknē dežurēja ārsts Georgijs Tihonovs un mammu nolēma izrakstīt no slimnīcas. Veselība inspekcijā atzīst, ka šis gadījums kalpos par piemēru, kā rīkoties efektīvāk nākotnē. Soda nevienam gan, visticamāk, nebūs. Ilze savukārt norāda - mammas insulta sekas izmisuma zonā novedušas visu ģimeni.
Tiesa turpinās izvērtēt «PNB Bankas» maksātnespēju
Tiesa turpinās izvērtēt «PNB Bankas» maksātnespēju
Banku uzraugs Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 22. augustā vērsās tiesā ar pieteikumu atzīt „PNB bankas” maksātnespēju. Vienlaikus FKTK lūdza tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratoru iecelt Vigo Krastiņu. 29. augustā notika tiesas sēde, kas bija vien stundu gara, un nākamā tika nozīmēta pirmdien, 2. septembrī.
Izglītības darbinieku atalgojums aizvien līderos zemāko algu topā, tomēr kāpj
Izglītības darbinieku atalgojums aizvien līderos zemāko algu topā, tomēr kāpj
Liela daļa izglītības jomā strādājošo vēl aizvien saņem ļoti nelielas algas. Pērn vidējā skolotāja alga bija 695 eiro, savukārt pirmsskolas izglītības skolotājam tā bijusi vēl zemāka – 565 eiro, liecina uzņēmuma "CV online Latvija” informācija. Pedagogu atalgojums nereti ir zemāks par vidējo algu valstī.
Bērnu ķirurgs: Valstij būtu jāveido sistēma, lai novērtētu bērnu drošību jauno vecāku mājokļos
Bērnu ķirurgs: Valstij būtu jāveido sistēma, lai novērtētu bērnu drošību jauno vecāku mājokļos
Lai bērni savās dzīvesvietās negūtu dažādas kritienu traumas vai neiedzertu kādu sadzīves ķīmiju, valstij būtu jāstrādā pie programmas, kura jaunajiem vecākiem nodrošinātu iespēju savā mājoklī aicināt speciālistu, kas, izvērtējot dzīvesvietu, varētu vecākiem sniegt ieteikumus par to, kā jau profilaktiski izvairīties no apdraudējuma bērna veselībai un dzīvībai, tā uzskata bērnu ķirurgs Olafs Volrāts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd