Norvēģijā arestētā krabju zvejas kuģa lieta: uzņēmējs gatavs turpināt cīņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmums „North Star LTD”, kuram piederošo krabju zvejas kuģi „Senators” Norvēģijas ūdeņos aizturēja jau 2017. gada janvārī, to vēl aizvien nav atguvis.

Kuģis šobrīd atrodas Norvēģijā, to uzrauga četri pieci uzņēmuma darbinieki un kuģi būs iespējams atgūt, vien nomaksājot administratīvo sodu, kuru šobrīd samaksāt uzņēmums nevarot atļauties.

Uzņēmuma „North Star LTD” vadītājs Pēteris Pildegovičs Latvijas Radio atklāja, ka, lai arī pārsūdzēt Latvijas pusei nelabvēlīgo Norvēģijas tiesas spriedumu Norvēģijā uzņēmumam iespēju vairāk nav, tomēr ir vairāki citi ceļi, kā turpināt strīda risinājumu ārpus Norvēģijas.  

“Mums kā komersantiem ir vairāki ceļi ejami. Kas tie ceļi ir, es negribētu šobrīd minēt. Visi šie ceļi nav saistīti ar tiesāšanās iespējām Norvēģijā, bet gan ārpus Norvēģijas – starptautiski,” sacīja Pildegovičs.

“Jāatzīmē, ka arī Latvijas Republikas iespējas līdz galam nav izsmeltas, un es ceru, ka mums vēl būs konstruktīvas sarunas gan ar Zemkopības ministriju, gan arī ar Ārlietu ministriju,” sacīja Pildegovičs.

Šobrīd kuģim “ir samērā grūti atrast pielietojumu – tas ir speciāli pārbūvēts, lai varētu zvejot ar speciāliem krabju krātiņiem, bet otrs moments ir arī zvejas kvotu esamība vai to neesamība”, stāstīja uzņēmuma pārstāvis.

“Krabju zveja Eiropas Savienības kuģiem bija iespējama tikai Barenca jūrā un Svalbāras arhipelāga ūdeņos. Šobrīd nekādu citu zvejas rajonu, lai mēs varētu zvejot krabi, mums nav,” skaidroja Pildegovičs.

KONTEKSTS:

Pērn gada sākumā pieņemtais Norvēģijas Augstākās tiesas lēmums Latvijas sniega krabju zvejas kuģim "Senator" ir nelabvēlīgs un liedz zvejot Svalbāras ūdeņos.

Norvēģijas varas iestādes 2017. gada janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senator", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos.

Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzīst, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920. gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc Eiropas Savienības (ES) regulas prasībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti