Sabīne Bērziņa

"Re:Baltica"/ "Re:Check" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Būvniecības uzraugs sola pārbaudīt veikalu «Tobago» Ventspilī
Būvniecības uzraugs sola pārbaudīt veikalu «Tobago» Ventspilī
Būvniecības valsts kontroles birojs sola tuvākajā laikā veikt ārpuskārtas pārbaudi tirdzniecības centrā "Tobago" Ventspilī. Veikala iekštelpu remonta laikā pacēlušās flīzes. Tas ventspilniekus darījis bažīgus, vai tur uzturēties ir droši. Veikala vadības un pašvaldības pārstāvji gan apgalvo, ka uztraukumam neesot pamata.
VARAM varētu vērtēt Salas novada vadītājas atbilstību amatam
(papildināts)
VARAM varētu vērtēt Salas novada vadītājas atbilstību amatam (papildināts)
Pēc Salas novada atteikuma atstādināt bāreņu nama „Līkumi”, kas tagad pazīstams kā „Saulstari”, direktoru Juri Boķi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pieprasījusi skaidrojumu domes priekšsēdētājai Irēnai Sproģei („Vienoti mūsu novadam”). Ministrijā norāda, ka slimības lapa nevar būt pamatots iemesls Boķa neatstādināšanai. Jaunnedēļ ministrija varētu lemt par Sproģes atbilstību amatam.
Līdz ar reformu reorganizētajās tiesās sarūk neizskatīto civillietu skaits
Līdz ar reformu reorganizētajās tiesās sarūk neizskatīto civillietu skaits
Tieslietu ministrija plūc pirmos tiesu reformas augļus. Reformētajās tiesās samazinās neizskatīto civillietu skaits, taču ne tik strauji mainās neizskatīto krimināllietu skaits. Tāpat samazinās noslodžu atšķirības starp tiesnešiem. Tomēr ne visi ir ieguvēji, Latvijas Radio norāda ģenerālprokurors.
Rīgas domes komiteja atbalsta Āgenskalna tirgus nodošanu privātās rokās
(papildināts)
Rīgas domes komiteja atbalsta Āgenskalna tirgus nodošanu privātās rokās (papildināts)
Tiks pārtraukts Rīgas pašvaldības AS "Rīgas centrāltirgus" nomas līgums par Āgenskalna tirgus apsaimniekošanu. Tā vietā izsolē meklēs privātu uzņēmēju, kas nomās tirgu uz 30 gadiem. Šādu lēmumu pirmdien, 15. janvārī, pieņēma Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja pēc trīs stundu spriešanas. Gala lēmums gan tiks pieņemts Rīgas domes sēdē.
Par vardarbību aizdomās turamais bērnunama vadītājs pārmetumus noraida
(papildināts)
Par vardarbību aizdomās turamais bērnunama vadītājs pārmetumus noraida (papildināts)
Kādreizējā bērnunama “ Līkumi”, kas tagad pārdēvēts par ģimenes atbalsta centru “Saulstari”, direktors Juris Boķis, kurš atzīts par aizdomās turamo kriminālprocesā par iespējamu vardarbību pret bērniem un valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, izmeklēšanai nepiekrīt un vardarbību pret bērniem arvien noliedz.
Bērnunama «Līkumi» vadītājs atzīts par aizdomās turamo lietā par iespējamu vardarbību pret bērniem...
Bērnunama «Līkumi» vadītājs atzīts par aizdomās turamo lietā par iespējamu vardarbību pret bērniem (papildināts)
Salas novada bērnunama "Līkumi" direktors Juris Boķis atzīts par aizdomās turamo kriminālprocesā par iespējamu vardarbību pret bērniem un iespējamu valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu. To Latvijas Televīzijai (LTV) apstiprināja Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aivars Egle. Pats Boķis izmeklēšanai nepiekrīt un vardarbību pret bērniem arvien noliedz.
Ar svecīšu gājienu piemin Ziemassvētku kaujas
Ar svecīšu gājienu piemin Ziemassvētku kaujas
1917.gada Ziemassvētku kaujās, latviešu strēlniekiem plecu pie pleca cīnoties pret vācu armijas daļām, nostiprinājās ideja par iespēju panākt arī Latvijas neatkarību. To šodien, 101 gadu pēc notikuma, kā jau ierasts, pieminēja ar svecīšu gājienu.  
Graustu īpašniekus Rīgā grasās sodīt katru nedēļu
Graustu īpašniekus Rīgā grasās sodīt katru nedēļu
Rīgā par graustiem atzītas 188 ēkas, un pašvaldība to īpašniekiem paaugstinājusi nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Tomēr bīstamie nami no galvaspilsētas ielām tādēļ vien nepazūd! To īpašnieki ķildojas vai nu savstarpēji, vai ar kaimiņiem, bet  nepieciešamos atjaunošanas vai nojaukšanas darbus veikt nesteidz. Tagad Rīgas dome izvērtē aktīvāku rīcību – tostarp sodus katru nedēļu.
Līvānu novada dome iebilst pret sabiedriskā transporta reisu slēgšanu
Līvānu novada dome iebilst pret sabiedriskā transporta reisu slēgšanu
Plāni slēgt sabiedriskā transporta maršrutus varētu radīt situāciju, kad iedzīvotājiem ir grūtības nokļūt darbā, medicīnas un izglītības iestādēs. Tā brīdina Līvānu novada dome pēc tam, kad saņemti Autotransporta direkcijas ieteikumi sabiedriskā transporta tīkla samazināšanai.
Vides ministrija līdz vēlēšanām cer gūt atbalstu pudeļu depozīta sistēmai
(papildināts)
Vides ministrija līdz vēlēšanām cer gūt atbalstu pudeļu depozīta sistēmai (papildināts)
Līdzšinējā vides politika ir novedusi līdz situācijai, ka atkritumu apsaimniekošanā ir ieguldīti simtiem miljonu eiro, taču gružu šķirošanas mērķi nav sasniegti. Latvija apņēmusies pēc diviem gadiem sašķirot pusi no visiem atkritumiem, taču poligonos aizvien nonāk vairāk nekā 70% radīto atkritumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nu apņēmusies līdz vēlēšanām panākt politisku vienošanos par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu. Taču iepriekšējā reizē tāda iecere tika pazudināta tieši priekšvēlēšanu gaisotnē.
Ziemassvētki ar nomātu eglīti
Ziemassvētki ar nomātu eglīti
Liela daļa eglīšu, ko cilvēki iegādājas vai paši nocērt uz svētkiem, pavisam drīz jau savu dzīvi noslēdz atkritumu tvertnē. Jautājums, vai tā izrīkoties ar reiz dzīvojošu un elpojošu kociņu ir labi, var pabojāt svētku noskaņu ģimenē. Tomēr ir arī risinājumi, kas Ziemassvētkus padara dabai draudzīgākus.
Aicina aktīvāk sadarboties bērnu aizsardzībai
Aicina aktīvāk sadarboties bērnu aizsardzībai
Vairākas traģēdijas šogad atgādināja, ka par bērnu aizsardzību atbildīgās institūcijas nesadarbojas gana sekmīgi, lai bērnu tiesību ievērošanu nodrošinātu. Nevalstiskās organizācijas, kas strādā šajā jomā, tagad secinājušas – mācību vēl neesam guvuši.
Par vairākām niansēm reformētajā veselības finansēšanas sistēmā vēl lems nākamgad
Par vairākām niansēm reformētajā veselības finansēšanas sistēmā vēl lems nākamgad
Lai arī jaunais Veselības aprūpes finansēšanas likums spēkā stāsies nākamgad, pacientus tas ietekmēšot no 2019.gada, norāda amatpersonas, tostarp veselības ministre Anda Čakša (Latvijas Zaļā partija). Nākamā gada pirmajos četros mēnešos tikšot izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kam jāvieš konkrētība vēl vairākās niansēs, piemēram, e-veselības sistēmas pielāgošana nule pieņemtajam likumam.
Vienotu atbalstu Kopdzīves likumam nevienā Saeimas frakcijā nesola
Vienotu atbalstu Kopdzīves likumam nevienā Saeimas frakcijā nesola
Lai gan diskusijas par Kopdzīves likumu vēl nav sākušās, jau tagad var prognozēt, ka desmit tūkstoš cilvēku parakstītā iniciatīva atbalstu Saeimā varētu negūt. Iespēju arī viendzimuma pāriem reģistrēt attiecības deputāti atbalstīt nevēlas.
Lidostas «zelta kilometra» atvēršana visiem «takšiem» rada haosu; risinājuma nav
Lidostas «zelta kilometra» atvēršana visiem «takšiem» rada haosu; risinājuma nav
Pagājuši vairāki mēneši, kopš mainījusies kārtība, kā lidostā “Rīga” nodrošina taksometru pakalpojumus. Lidosta ar to nebija un nav apmierināta, norādot gan uz iespējamiem drošības riskiem, gan kvalitātes kritumu. Neapmierināti arī pasažieri - gan ārvalstnieki, kuriem pieprasa nesamērīgu maksu par braucienu, gan vietējie, kuri piefiksējuši taksometru šoferu negodprātīgu rīcību.  Tomēr tiesas spriedums, kas nodrošina konkurences tiesības, neļauj rīkoties, lai šo situāciju mainītu.
Simtiem cilvēku piemin Rumbulas traģēdiju
(papildināts)
Simtiem cilvēku piemin Rumbulas traģēdiju (papildināts)

Ceturtdien, 30. novembrī, piemin lielāko masu slepkavību Latvijā –  1941. gada Rumbulas traģēdiju. Divās dienās – 30. novembrī un 8. decembrī - vien noslepkavoti 25 000 cilvēku – gandrīz tikpat daudz, cik tagad dzīvo Ogrē.

Šadurskis šaubās par VDK dokumentu izpētes komisijas iespējām darbu pabeigt laikus
Šadurskis šaubās par VDK dokumentu izpētes komisijas iespējām darbu pabeigt laikus

Lai gan Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas finanšu izlietojums ir pamatots, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") norāda uz bažām par tās iespējām plānus īstenot. Nākamā gada 31. maijā komisijai jāsniedz ziņojums, taču pielaides valsts noslēpumam pētniekiem vēl nav.

Seksuālā vardarbība pret bērniem. Klusēšanas tīklos
Seksuālā vardarbība pret bērniem. Klusēšanas tīklos

Sabiedrībā valda mīts, ka seksuālā vardarbība pret bērniem visbiežāk notiek nelabvēlīgās ģimenēs. Bet eksperti, kas strādā krīzes centros, pārliecinās – visa veida vardarbīgas izturēšanās gadījumi pret bērniem bieži ir arī ārēji labvēlīgās ģimenēs. Turklāt seksuālo vardarbību pret bērniem slēpj klusēšanas tīkls, un līdz policijai, visticamāk, nonāk informācija vien par nelielu daļu gadījumu. Tikmēr daudzi bērni turpina ciest.

Daļa seksuālo varmāku atkārtoti izdara dzimumnoziegumus
(papildināts)
Daļa seksuālo varmāku atkārtoti izdara dzimumnoziegumus (papildināts)

Lai arī dzimumnoziedznieku recidīvs nav liels, tomēr daļa noziedznieku seksuālos noziegumus pēc iznākšanas no ieslodzījuma paveic no jauna, ceturtdien, 23. novembrī atzina Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs. Tikmēr Valsts policija uzsver bērnu aizsardzību, norādot, ka viņi paši mūsdienās atkailināšanos internetā neuzskata par kaut ko nosodāmu.

Ornitologi un mežu īpašnieki nerod kompromisu strīdā par kailcirtēm
(papildināts)
Ornitologi un mežu īpašnieki nerod kompromisu strīdā par kailcirtēm (papildināts)

Zemkopības ministrijas (ZM) darba grupa noslēgusi darbu pie grozījumiem noteikumos "Par koku ciršanu mežā". Vairākos jautājumos mežu nozares pārstāvji diskutēja ar dabas aizstāvjiem par iespējamiem kompromisiem, kā, piemēram, par galvenās cirtes caurmēru, par pavasara "miera periodu" putniem vai veco koku īpatsvaru mežu masīvos. Ornitologu biedrības ieskatā kompromisi nav panākti.

Dabas aizstāvji gatavi kompromisam - kailcirtes piekrastē, bet mazākas
Dabas aizstāvji gatavi kompromisam - kailcirtes piekrastē, bet mazākas

Ja mežu apsaimniekotājs piekrastē veidos kailcirti, tad tai ir jābūt uz pusi mazākai, nekā bija plānots atļaut iepriekš, strīdā par ciršanas noteikumiem piejūras mežos piedāvājuši dabas aizstāvji. Zemkopības ministrija atzinusi, ka šī platība ļautu sasniegt mērķi atjaunot priežu audzes, tādējādi abas puses, iespējams, panāks kompromisu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd