Sabīne Bērziņa

"Re:Baltica"/ "Re:Check" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Būvniecības uzraugi māju-kuģi atzīst par būvi
Būvniecības uzraugi māju-kuģi atzīst par būvi
Konstrukcija, kas slejas jūras krastā Pāvilostā, tomēr ir būve, nevis kuģis. Tādu atzinumu sniedzis Būvniecības valsts kontroles birojs. Pašvaldībā gan uzsvēra, ka šis vērtējums situācijas risināšanu nekā neietekmēs. Mājas-kuģa īpašnieks pašvaldībai apstiprinājis, ka to aizvāks līdz 1.jūlijam.
Izdienas pensiju sistēmu nesteidz pārskatīt
Izdienas pensiju sistēmu nesteidz pārskatīt
Izvērtējot Latvijas pensiju sistēmu, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD secinājusi – daži pensijā var doties daudz agrāk un saņemt vairāk nekā citi. Organizācija norādījusi, ka šīm privilēģijām – izdienas pensijām - īsti attaisnojuma nav. Tomēr nav neviena, kas atbild par izveidoto sistēmu kopumā un to plānotu pārskatīt.   
«Rīgas enerģija» sola tiesāties par OIK atļauju un prognozē «daudzmiljonu prāvu»
(papildināts)
«Rīgas enerģija» sola tiesāties par OIK atļauju un prognozē «daudzmiljonu prāvu» (papildināts)
Uzņēmums “Rīgas enerģija” sola tiesā pārsūdzēt Ekonomikas ministrijas (EM) lēmumu atcelt tiesības koģenerācijas stacijai pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros un prognozē, ka “Latvijas valsti sagaida kārtējā daudzmiljonu prāva, pēc kuras nodokļu maksātāji būs spiesti savilkt grožus ierēdņu neprofesionālo lēmumu dēļ”, teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem.
CVK nevirzīs referendumam ieceri par mazākumtautību skolu autonomiju
CVK nevirzīs referendumam ieceri par mazākumtautību skolu autonomiju
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nevirzīs referendumam likumprojektu par mazākumtautību skolu autonomiju, ko rosina Latvijas Krievu savienība. Partija vēl vērtēs pilnu lēmumu, ko saņems tikai piektdien, taču apsver arī iespēju to pārsūdzēt  Augstākajā tiesā.   
VARAM iebildīs pret Rīgas plānu ierobežot deputātus, bet Rēzeknē tādu kārtību pieļāvusi
(papildināts...
VARAM iebildīs pret Rīgas plānu ierobežot deputātus, bet Rēzeknē tādu kārtību pieļāvusi (papildināts)
Rīgas domes opozīcija ceļ trauksmi, ka naktī uz ceturtdienu pieņemtie ierobežojumi domniekiem uzdot jautājumus ir demokrātijas ierobežošana domē un vēlme apklusināt opozīciju. Izvairīgāk, bet līdzīgi to vērtē arī pašvaldību lietu ministrija. Bet tai būs grūti Rīgai iebilst, jo tieši tādus ierobežojumus ministrija pieļāvusi Rēzeknes domē.
Opozīciju sadusmo Rīgas domes pēkšņie centieni sēdēs ierobežot deputātu darbu
(papildināts)
Opozīciju sadusmo Rīgas domes pēkšņie centieni sēdēs ierobežot deputātu darbu (papildināts)
Ar asām opozīcijas debatēm trešdien, 28.februārī, sākās un beidzās Rīgas domes sēde. Opozīcijas partiju deputāti tikai trešdienas rītā uzzinājuši par varas partiju pārstāvju ierosinājumu mainīt Rīgas pašvaldības nolikumu, paredzot būtiski ierobežot deputātu darbu. Koalīcija gan norāda, ka tas esot mēģinājums novērst garas, nekonstruktīvas debates, kādas viņuprāt bijušas, piemēram, budžeta pieņemšanas laikā, kad sēde ievilkās trīs dienas.
Rīgas graustu īpašnieki maksā sodus, nevis atjauno ēkas
Rīgas graustu īpašnieki maksā sodus, nevis atjauno ēkas
Ik gadu Rīgā pieaug graustu skaits, kurus dome atzinusi par sakārtotiem. Tomēr galvaspilsētas ainavu joprojām nomāc pussagruvušas un pamestas ēkas. To uzpošana ir dārga, tāpēc īpašnieki samaksāt sodu var atļauties, bet atjaunošanu – ne vienmēr.
Jūrmalā par atkritumiem būs jāmaksā pēc to svara
Jūrmalā par atkritumiem būs jāmaksā pēc to svara
Ar laiku valstī varētu mainīties princips, kā tiek sastādīta cena, kuru maksājam par atkritumu apsaimniekošanu. Pavisam drīz, jau pēc mēneša, jauno kārtību izmēģinās pirmajā Latvijas pilsētā – Jūrmalā.
Zolitūdes tiesā asas debates par metāla kopņu detalizācijas plānu
Zolitūdes tiesā asas debates par metāla kopņu detalizācijas plānu
Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pēc trīs nedēļu pārtraukuma, tiesā turpinot uzklausīt pēdējo no desmit neatkarīgajiem ekspertiem Arti Dzirkali, asākā vārdu apmaiņa izvērtās jautājumā par jumta metāla kopņu detalizācijas plānu. Argumentu, ka kopnes ražojuši un montējuši nesertificēti speciālisti, tiesvedībā līdz šim izcēluši apsūdzēto advokāti. Dzirkalis tam nepiekrīt – detalizācija veikta atbilstoši tā laika likuma prasībām. Tā kā jautājumu bija ļoti daudz, eksperta nopratināšanu neizdevās noslēgt.
Vairāki bērnudārzi neļauj veikt salmonelozes pārbaudes
Vairāki bērnudārzi neļauj veikt salmonelozes pārbaudes
Rīgas privātajos bērnudārzos sācies salmonelozes uzliesmojums, tomēr ātru epidēmijas novēršanu varētu kavēt tas, ka trīs Rīgas bērnudārzi atteikušies sadarboties ar epidemiologiem. Speciālisti nevar veikt pārbaudes, lai noskaidrotu, vai kāds no bērniem nav salmonellas baktērijas nēsātājs. Tādēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) mudina vecākus vērsties pie ģimenes ārsta un palūgt salmonellas izmeklējumus pašiem, ja radušās aizdomas.
Iedzīvotāji atzīst zināšanu trūkumu finansēs; Latvijas Banka mudina tās iegūt
Iedzīvotāji atzīst zināšanu trūkumu finansēs; Latvijas Banka mudina tās iegūt
Zināšanu par procesiem valsts ekonomikā un pašu finansēs trūkst, aptaujās atzinuši paši iedzīvotāji. Pat tad, kad teorija ir zināma, rīcība ar to var nesakrist. Tādēļ Latvijas Banka atklāj izglītojošu programmu par ekonomiku. Tā iecerēts uzlabot izpratni par personīgo finanšu pārvaldīšanu un likumsakarībām, kas ietekmē ienākumus.
Mediķi: Cilvēki maz zina par melanomu, arī ārstēšana ne vienmēr ir pieejama
Mediķi: Cilvēki maz zina par melanomu, arī ārstēšana ne vienmēr ir pieejama
Mirstība no melanomas Latvijā pārsniedz 40% - šis rādītājs Latviju ir ievietojis trešajā vietā Eiropas Savienībā. Situāciju jomas eksperti diskusijā iezīmēja kā dramatisku. Tomēr iemeslus ārstiem nebija tālu jāmeklē. Pirmkārt, liela problēma ir nezināšana. Latvijas faktu aptaujā noskaidrojies, ka piektdaļa cilvēku neko nav dzirdējuši par melanomu, kas varētu būtiski kavēt laicīgu diagnostiku. Ja audzēju konstatē agrīni, parasti to var ķirurģiski izņemt, bet, kad tas sāk izplatīties, pacientiem nepieciešami sarežģītāki risinājumi. Tie Latvijā nav pieejami.
Palielināto minimālo algu Preiļos visi nesaņems
Palielināto minimālo algu Preiļos visi nesaņems
Lai gan minimālā alga šogad palielināta par 50 eiro, ne visi darba devēji ir gatavi saviem darbiniekiem maksāt vairāk – arī pašvaldību iestādēs. Piemēram, Preiļu novada izglītības iestādēs saņemts domes rīkojums daļu tehnisko darbinieku, kuri līdz šim strādāja pilnu slodzi, pārcelt uz 0,9 vai 0,8 daļām slodzes.
«Es nolēmu, ka palikt nevaru» - kāpēc bēglis Rešads no Latvijas devās uz Vāciju
«Es nolēmu, ka palikt nevaru» - kāpēc bēglis Rešads no Latvijas devās uz Vāciju
Pagājuši nedaudz vairāk nekā divi gadi, kopš Latvija no Grieķijas, Itālijas un Turcijas apņēmās uzņemt 531 patvēruma meklētāju. Tā kā līdz tam šādas pieredzes mums praktiski nebija, sistēmu, kā šos cilvēkus atbalstīt, vajadzēja izveidot no jauna. Apmēram tajā pašā laikā Latvijā ieradās Rešads, bēglis no Afganistānas. Viņš daudz ko ir pieredzējis un tagad bija gatavs detalizēti pastāstīt, kāda šī sistēma izskatās no iekšpuses un kāpēc tik daudzi, kas patvērumu šeit saņem, Latviju pamet.  
Nav skaidrības par «Bērna mājas» nākotni
Nav skaidrības par «Bērna mājas» nākotni
Seksuālās vardarbības gadījumos pret bērniem viņu liecībām ir īpaši liela nozīme, un to iegūšanai nepieciešama īpaša, saudzīga pieeja, ko daudzviet Eiropā īsteno speciālos centros – Bērna mājā. Tomēr pēc pusgada izmēģinājuma perioda pagaidām nav skaidrs, kad tā būs pieejama arī bērniem Latvijā.  
Rīgā antisanitāros apstākļos atrod novārtā pamestus bērnus
Rīgā antisanitāros apstākļos atrod novārtā pamestus bērnus
Policistiem ierodoties izšķirt divu stipri iereibušu cilvēku ķīviņu, Avotu ielas dzīvoklī Rīgā atrasti trīs novārtā pamesti bērni. Tie dzīvojuši antisanitāros apstākļos un bezpalīdzīgi vērojuši iedzērušo vecāku strīdu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd