Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Augstskolās plāno, kā turpmāk strādās pret Covid-19 nepotētie studenti
Augstskolās plāno, kā turpmāk strādās pret Covid-19 nepotētie studenti
Augstskolās plāno, kā turpmāk strādāt ar nepotētiem studentiem, vienlaikus uz klātienes studijām pilnībā vismaz šogad pāriet neplāno. Neskatoties uz to, nevakcinētajiem studēt būs grūtāk un dažās studiju programmās – pat neiespējami, prognozēja augstskolās. Visticamāk, daļai studentu nāksies ņemt akadēmisko gadu vai studijas pārtraukt.
Sociālie partneri pieprasa izmaiņas skolotāju algu modelī; IZM ieskatā – nepareizais laiks strīdētie...
Sociālie partneri pieprasa izmaiņas skolotāju algu modelī; IZM ieskatā – nepareizais laiks strīdēties par detaļām
Sociālie partneri pieprasa atsākt diskusijas par skolotāju algu reformu un iekļaut tajā vairākas izmaiņas, tostarp  mainīt pedagogu slodžu aprēķinu. Jauno modeli bija paredzēts šonedēļ skatīt valdībā, taču pedagogu arodbiedrība pieprasīja to atlikt, lai vienotos par strīdīgajiem jautājumiem. Pretenzijas ir arī pret to, ka sociālie partneri nav iepazīstināti ar konkrētiem aprēķiniem, līdz ar to nav īsti skaidrs, kā finansējums mainīsies pēc jaunā modeļa ieviešanas. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) uzskata, ka šobrīd nav īstais laiks strīdēties par detaļām algu modelī, jo pašlaik valdībai vien jāvienojas par konceptu.
REPORTĀŽA: Mazie skolēni priecīgi par mācībām klātienē; atpakaļ gaida arī vecāko klašu skolēnus
(pap...
REPORTĀŽA: Mazie skolēni priecīgi par mācībām klātienē; atpakaļ gaida arī vecāko klašu skolēnus (papildināts)
Pirmdien Latvijā mācības klātienē atsāka 1.–3.klašu skolēni, vienlaikus 4.–12.klases atsāka mācīties no mājām. Latvijas Radio viesojās Skrundas vidusskolā, bet ReTV aptaujāja Valmieras un Talsu skolu audzēkņu vecākus. Mazo klašu skolēni pārsvarā ir priecīgi par iespēju satikt klasesbiedrus un skolotājus. Tāpat skolēnu vecāki uzticas mācību iestādēm par nepieciešamo drošības pasākumu nodrošināšanu. Tikmēr skolās cer, ka jau drīzumā skolas gaiteņi piepildīsies arī ar vecāko klašu skolēniem. 
Paliatīvā aprūpe Latvijā kļūst pieejamāka, bet uzlabojumi – uz brīvprātīgo pleciem
Paliatīvā aprūpe Latvijā kļūst pieejamāka, bet uzlabojumi – uz brīvprātīgo pleciem
Paliatīvā aprūpe Latvijā kļūst plašāka un pieejamāka. Pašlaik šo procesu uz pārsvarā priekšu virza tādas brīvprātīgās organizācijas kā "Hospiss LV". Piemēram, jau gandrīz mēnesi Latvijā pieejams vēl nebijis, taču ļoti nepieciešams pakalpojums – valsts apmaksāta paliatīvā aprūpe mājās. Nākotnes ieceres organizācijā ir vēl lielākas – plāno veidot hospisa māju pieaugušajiem. Vienlaikus Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībā aktīvs darbs notiek arī pie šāda pakalpojuma bērniem.
LM budžets 2022: Lielākas algas aprūpētājiem, vairāk naudas ārpusģimenes aprūpei
LM budžets 2022: Lielākas algas aprūpētājiem, vairāk naudas ārpusģimenes aprūpei
Nākamajā gadā Labklājības ministrija (LM) prioritārajiem pasākumiem iecerējusi tērēt 34 miljonus eiro – tostarp nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai, ārpusģimenes aprūpes atbalstam, arī darba devēju finansiālā sloga mazināšanai un īpaši šajā laikā svarīgo skābekļa koncentratoru iegādei. Nozarē ministrijas ieceres vērtē divējādi – vieniem situācija uzlabosies, taču citi uz budžeta plānu raugās ar bažām.
Aptuveni puse cilvēku Latvijā neuzskata medijpratību par nozīmīgu un nespēj atpazīt dezinformāciju
Aptuveni puse cilvēku Latvijā neuzskata medijpratību par nozīmīgu un nespēj atpazīt dezinformāciju
Aptuveni puse sabiedrības neuzskata medijpratību par nozīmīgu un nespēj atšķirt dezinformāciju, liecina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētījuma dati. Tas spilgti redzams arī pašreizējā situācijā, kad liela daļa sabiedrības tic sazvērestības mītiem, nevis zinātniekiem un ekspertiem. Medijpratība ir cieši saistīta ar cilvēka izglītību un zināšanām kopumā, tāpēc liela nozīme situācijas uzlabošanā ir skolām.
«Sabiedrība neizprot, cik daudz jauniešu dzīvo uz ielām». Saruna ar centru «Open» veidotāju Ediju Kl...
«Sabiedrība neizprot, cik daudz jauniešu dzīvo uz ielām». Saruna ar centru «Open» veidotāju Ediju Klaiši
Sabiedrībā trūkst izpratnes par to, cik daudzi jaunieši dzīvo uz ielām un no kādām ģimenēm viņi nāk, tā intervijā Latvijas Radio sacīja jauniešu radošo centru "Open" veidotājs Edijs Klaišis. Pretēji populāriem mītiem, uz ielām nonāk jaunieši arī no samērā turīgām ģimenēm. Klaišim ideja par jauniešu centru veidošanu radās nejauši, taču tā attīstījās ļoti strauji, jo izrādījās, ka pieprasījums ir ļoti liels, un tagad Latvijā jau ir 13 šādi centri. 
Šodien atzīmē Valsts valodas dienu
Šodien atzīmē Valsts valodas dienu
Lai īpaši godātu latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā šodien, 15. oktobrī, atzīmē Valsts valodas dienu, informēja Latviešu valodas aģentūrā. 
Ja tavs klasesbiedrs būtu Poruka noveles varonis – kā tapa sarunbots Cibiņš
Ja tavs klasesbiedrs būtu Poruka noveles varonis – kā tapa sarunbots Cibiņš
Jāņa Poruka 150. gadadienai par godu ir radīts pirmais latviešu literatūras virtuālais asistents jeb sarunbots. Vienu no Poruka noveles “Kauja pie Knipskas” galvenajiem tēliem Cibiņu atdzīvinājis tehnoloģiju uzņēmums “Tilde”. Cibiņš ir samērā daudzfunkcionāls – spēj sniegt atbildes gan par pašu noveli, gan laikmetu, kurā notiek stāsta darbība, gan atbildēt uz tipiskajiem skolēnu jautājumiem. Virtuālais asistents ir iekļauts zinību resursā letonika.lv un pieejams ikvienam.
Covid-19 vakcinēšanās prasības dēļ pašvaldības paredz lielāku pedagogu trūkumu
Covid-19 vakcinēšanās prasības dēļ pašvaldības paredz lielāku pedagogu trūkumu
Tā kā pedagogu vidū viszemākā Covid-19 vakcinācijas aptvere ir bērnudārzos, pašvaldībās satraucas par to, cik daudzus izdosies pārliecināt potēties līdz 15. novembrim. Tie, kuri nebūs potēti vai pārslimojuši, strādāt nevarēs. Līdz ar to pašvaldības paredz pedagogu trūkuma palielināšanos. Tomēr vēl uz nākotni raugās cerīgi – pēdējās dienās skolotāji aktīvāk vakcinējas pret Covid-19.
Izglītības iestādēs krasi pastiprināt drošības pasākumus šobrīd neplāno
Izglītības iestādēs krasi pastiprināt drošības pasākumus šobrīd neplāno
Izglītības iestādēs krasi pastiprināt drošības pasākumus šobrīd neplāno, tomēr varētu noteikt mācību procesu tikai skolas teritorijā un ierobežot interešu izglītību iekštelpās, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Mācību process tikai skolā nozīmē nerīkot nekādus izbraucienus, piemēram, ekskursijas. Par to vēl šodien jālemj valdībā. Drīzumā skolēnus varētu sākt arī biežāk testēt.
«Ja lūgs, skolā strādāšu arī nākamgad». Saruna ar 83 gadus veco fizikas skolotāju Pēteri Puķīti no D...
«Ja lūgs, skolā strādāšu arī nākamgad». Saruna ar 83 gadus veco fizikas skolotāju Pēteri Puķīti no Dobeles
Ja man lūgs, aiz cieņas skolā strādāšu arī nākamgad – tā intervijā stāsta viens no Latvijas vecākajiem pedagogiem Dobeles Valsts ģimnāzijas fizikas skolotājs Pēteris Puķītis. Šai mācību iestādē skolotājs aizvada savu 61. darba gadu. Šobrīd Puķītis ir 83 gadus vecs un joprojām strādā teju pilnu slodzi. Darba gaitas pedagogs aizsāka 23 gadu vecumā, kad skolā pasniedza elektrotehnikas stundas.
REPORTĀŽA: Vien retais lielveikalā potējas pret Covid-19, jo uztraucas par veselību
REPORTĀŽA: Vien retais lielveikalā potējas pret Covid-19, jo uztraucas par veselību
Pašlaik vien retais izvēlas potēties pret Covid-19, jo uztraucas par savu veselību, viesojoties vakcinācijas centrā tirdzniecības centrā, noskaidroja Latvijas Radio. Ļaudis visbiežāk izvēlas vakcinēties, lai izvairītos no dažādiem ierobežojumiem gan darbā, gan sadzīvē. Pēdējās dienās pie vakcinācijas punktiem tirdzniecības centros veidojas rindas. Kopumā gan vakcinācijas temps pašlaik joprojām ir lēns.
Potētiem trešo valstu studentiem grūtības tikt pie Latvijā derīga Covid-19 sertifikāta
Potētiem trešo valstu studentiem grūtības tikt pie Latvijā derīga Covid-19 sertifikāta
Ārpus Eiropas Savienības (ES) pret Covid-19 potētiem trešo valstu studentiem ir grūtības tikt pie Latvijā derīga Covid-19 sertifikāta, informēja augstskolās. Sarežģījumi ir ne tikai tiem studentiem, kuri potējušies ar Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA) neatzītām vakcīnām pret Covid-19, bet arī tiem, kuri potējušies, piemēram, ar “Pfizer”. Tāpēc pašlaik studijas klātienē daudziem iespējamas, vien regulāri veicot Covid-19 testus vai potējoties vēlreiz Latvijā. 
Miķeļdiena brīvdabas muzejā – tradīcija un iespēja iegādāties labumus
(papildināts)
Miķeļdiena brīvdabas muzejā – tradīcija un iespēja iegādāties labumus (papildināts)
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 26. septembrī atzīmē Miķeļdienu. Muzeja teritorijā notiek dažādas aktivitātes – gada tirgū nopērkami dažādi Latvijas ražotāju un amatnieku sarūpēti labumi, visas dienas garumā teritorijā muzicē folkloras kopas, notiek radošās darbnīcas un aitu izstāde. Pasākumu šodien apmeklēja daudz ģimeņu ar bērniem – dažiem šis gadatirgus ir ikgadēja tradīcija, bet citi steidza iegādāties dažādus labumus.
No Latvijas aizlido dzērves un zosis
No Latvijas aizlido dzērves un zosis
Šobrīd no Latvijas prom sāk migrēt putni, kuri reaģē uz gaisa temperatūras pazemināšanos, piemēram, dzērves un zosis, informē ornitologi. Savukārt jau vasaras beigās prom no Latvijas devušies tie gājputni, kuri reaģē uz dienas garuma samazināšanos – tostarp ķauķi un citi tālie migranti, kuri ik gadu dodas uz Āfriku.
Internetā aktivizējušies Covid-19 vakcinācijas sertifikātu viltotāji un krāpnieki
Internetā aktivizējušies Covid-19 vakcinācijas sertifikātu viltotāji un krāpnieki
Internetā aktivizējušies Covid-19 vakcinācijas sertifikātu viltotāji, informēja Valsts policijā. Iedzīvotāji gan kļuvuši apzinīgāki pēc tam, kad tika atklāti vakcinācijas fakta viltošanas gadījumi. Turklāt, lai arī tehniski QR kodus jeb kvadrātkodus esot iespējams viltot, tas ir ļoti sarežģīti, līdz ar to internetā nopērkamie sertifikāti, visticamāk, būs nederīgi, vēstīja Latvijas Radio.
Augstskolu kopmītnēs atšķirīgas pieejas prasībai pēc Covid-19 sertifikāta
Augstskolu kopmītnēs atšķirīgas pieejas prasībai pēc Covid-19 sertifikāta
Augstskolu kopmītnēs Latvijā šobrīd ir dažādas pieejas studentu uzņemšanā – dažviet prasa Covid-19 sertifikātus, bet citviet ne. Vakcinētiem, pārslimojušiem vai testētiem jābūt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) dienesta viesnīcu iemītniekiem. Drīzumā šāda kārtība būs jāievēro visās kopmītnēs visā valstī.
Ar Covid-19 inficējas arvien vairāk pedagogu un skolēnu
Ar Covid-19 inficējas arvien vairāk pedagogu un skolēnu
Arvien vairāk ar Covid-19 inficējas pedagogi un skolēni – šobrīd saslimšanas gadījumi atklāti jau 286 mācību iestādēs, informē Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Iknedēļas skolu skrīningā kopumā šobrīd atklāti 393 saslimšanas gadījumi. Reizēm attālināti nākas mācīties arī potētiem skolēniem – gan tāpēc, ka skolas ne vienmēr spēj nodrošināt daļēji attālinātās mācības, gan tāpēc, ka slimo arī vakcinētie.
Izglītības ministrija rosina atteikties no principa «nauda seko skolēnam»
(papildināts)
Izglītības ministrija rosina atteikties no principa «nauda seko skolēnam» (papildināts)
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pedagogu atalgojuma noteikšanā piedāvā atteikties no līdzšinējā modeļa "nauda seko skolēnam", tā vietā izvēloties kādu no trim izstrādātajiem pedagogu algu finansēšanas modeļiem. To trešdien, 15. septembrī, sacīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Jaunā konservatīvā partija).

Vairāk

Svarīgākais šobrīd