Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Saeima steidzamā kārtā tuvina Krievijas pilsoņus iespējai kārtot latviešu valodas pārbaudi vēl divus...
Saeima steidzamā kārtā tuvina Krievijas pilsoņus iespējai kārtot latviešu valodas pārbaudi vēl divus gadus (papildināts)
Saeima ceturtdien, 7. septembrī, steidzamā kārtā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz iespēju Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem par diviem gadiem pagarināt termiņu, kādā jānokārto valsts valodas pārbaude pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai. Tas attiektos uz tiem Krievijas pilsoņiem, kuri jau centušies pārbaudi nokārtot.
FOTO: Mediķi brīdinājuma streikā pieprasa lielākas algas; Veselības ministrijā sola reformu
(papildi...
FOTO: Mediķi brīdinājuma streikā pieprasa lielākas algas; Veselības ministrijā sola reformu (papildināts)
Pie Veselības ministrijas ēkas Brīvības ielā Rīgā, kur trešdien, 27. jūlijā, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) rīkoja brīdinājuma streiku un protesta akciju saistībā ar pārmetumiem solījumu nepildīšanā attiecībā uz algu celšanu, bija sapulcējušies pāris simti dalībnieku un protests noritēja mierīgi, novēroja Latvijas Radio.
Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, pacientu pieplūdumu jūt arī ģimenes ārsti
Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, pacientu pieplūdumu jūt arī ģimenes ārsti
Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, pacientu pieplūdumu jūt arī ģimenes ārstu praksēs. Ārsti gan atzina, ka šajā reizē liela daļa cilvēku slimo vieglāk un ar saslimšanu tiek galā patstāvīgi. Arī pacientu uztraukums par vīrusa izplatību ir mazinājies, tomēr vienlaikus jau veidojas pieprasījums pēc otrās balstvakcīnas.
Daļā izglītības iestāžu vasarā notiek pamatīgi būvdarbi
Daļā izglītības iestāžu vasarā notiek pamatīgi būvdarbi
Daļā izglītības iestāžu vasarā notiek pamatīgi būvdarbi – renovē korpusus, pārbūvē ēkas, lai radītu jaunas telpas un modernizētu mācību vidi, kā arī skolas apkārtni. Šāda mēroga būvdarbi izglītības iestādēs izmaksā vairākus miljonus eiro. 
REPORTĀŽA: Daži bezdarbnieki darbu atrod ātri, daži meklē gadiem
(papildināts)
REPORTĀŽA: Daži bezdarbnieki darbu atrod ātri, daži meklē gadiem (papildināts)
Faktiskā bezdarba līmenis jūnija beigās samazinājies līdz 6,3%, tā informēja Centrālās statistikas pārvaldē. Vienlaikus Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētais bezdarba līmenis jūnija beigās saruka līdz 5,9%. Vairumam bez darba palikušo to atrast izdodas samērā ātri, taču ir cilvēki, kas meklē gadiem, intervijās pie NVA filiāles Rīgā noskaidroja Latvijas Radio.
Šogad visvairāk izvēlas datorzinātņu un sociālo zinātņu studijas; darba devēji atgādina par STEM jom...
Šogad visvairāk izvēlas datorzinātņu un sociālo zinātņu studijas; darba devēji atgādina par STEM jomu (papildināts)
Universitātēs apstiprināto studētgribētāju skaits turpina nedaudz pieaugt – visvairāk izvēlas datorzinātņu un sociālo zinātņu studiju programmas, tā informēja augstākās izglītības iestādēs. Latvijas Darba devēju konfederācijā rezultātus vērtēja atzinīgi, taču joprojām uzsver zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātnes un matemātikas (STEM) jomas speciālistu trūkumu. 
Saeimas lēmums par paplašinātu privātskolu piekļuvi pašvaldību naudai rada aizdomas par interešu lob...
Saeimas lēmums par paplašinātu privātskolu piekļuvi pašvaldību naudai rada aizdomas par interešu lobēšanu
Turpmāk pašvaldībām būs obligāti jāfinansē privātskolas – par šo pagājušās nedēļas Saeimas lēmumu ir neizpratne gan parlamenta gaiteņos, gan izglītības nozarē. Līdz šim, lai tiktu pie vietvaras naudas, privātskolai bija jāīsteno tāda vispārējās izglītības programma, kura netiek piedāvāta citās skolās. Tagad šis nosacījums no likuma ir dzēsts. Daļai deputātu un arī nozares pārstāvju tomēr ir aizdomas, ka šādi tiek lobētas privātskolu intereses.
Latvijā jūlijā rīkos dažādas nometnes ukraiņu bērniem
Latvijā jūlijā rīkos dažādas nometnes ukraiņu bērniem
Jūlijā notiks dažādas nometnes ukraiņu bērniem Latvijā, informē rīkotāji. Galvenokārt bērniem tajās būs iespēja socializēties, uzzināt par Latvijas kultūru un vēsturi, kā arī iegūt atelpu no ikdienas. Ir arī tādas nometnes, kuras apmeklē bērni, kuri ikdienā joprojām dzīvo Ukrainā. 
IZM mērķis – novadā ne vairāk kā viena speciālās izglītības iestāde
IZM mērķis – novadā ne vairāk kā viena speciālās izglītības iestāde
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinājusi vēl par desmit skolām samazināt speciālās izglītības iestāžu skaitu. Izmaiņas paredzētas visos reģionos ar mērķi skolu tīklu reorganizēt tā, lai novadā nav vairāk par vienu šādu izglītības iestādi. Šādā veidā plāno efektīvāk izmantot resursus, kā arī attīstīt iekļaujošo izglītību.
Pērn Latvijā aktīvi bija 193 sociālie uzņēmumi
Pērn Latvijā aktīvi bija 193 sociālie uzņēmumi
Pērn Latvijā aktīvi bija 193 sociālie uzņēmumi, tā informē Labklājības ministrijā. Kopumā šāds statuss kopš 2018. gada piešķirts 220 uzņēmumiem, bet daļai dažādu iemeslu dēļ tas atņemts.
REPORTĀŽA: Zāļu tirgus apmeklētāji Doma laukumā bauda Līgo svētku atmosfēru
REPORTĀŽA: Zāļu tirgus apmeklētāji Doma laukumā bauda Līgo svētku atmosfēru
Rīgā, Doma laukumā trešdien, 22. jūnijā, norisinājās tradicionālais Zāļu tirgus, kurā apmeklētāji jau laikus var izbaudīt Līgo svētku sajūtu. Ikgadējais zāļu tirgus nav tikai tirgus. Tā reizē ir vieta, kur amatnieki un meistari satiek pircējus. Un tā ir iespēja gan sagādāt visu nepieciešamo svētku galdam, gan pirtij, gan sev pašam. Tirdziņā dienas garumā notika ne tikai tirgošanās, bet arī uzstājās dažādi mūziķi un deju kolektīvi. 
Pretēji vides sargu iebildēm valdība ļauj cirst jaunākus mežus Latvijā
(papildināts)
Pretēji vides sargu iebildēm valdība ļauj cirst jaunākus mežus Latvijā (papildināts)
Valdība vienojās atļaut cirst jaunākus kokus, pret ko iebilst vides aizsardzības organizācijas. Šis jautājums valdībā kopumā skatīts divas reizes, taču apturēts sabiedrības pretestības dēļ. Atkārtoti valdības darba kārtībā jautājums parādījies tikai dienu pirms lemšanas. Un vides aizsardzības organizācijas ceļ trauksmi par apdraudējumu vides daudzveidībai.
Uzdod izvērtēt masveida atbrīvojumus no centralizētajiem eksāmeniem
Uzdod izvērtēt masveida atbrīvojumus no centralizētajiem eksāmeniem
Teju katrs desmitais skolēns šogad bijis atbrīvots no matemātikas centralizētā eksāmena, informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC). Līdzīgi rādītāji arī pārējos centralizētajos eksāmenos. Šī tendence pievērsusi arī izglītības ministres Anitas Muižnieces ("Konservatīvie") uzmanību, un nu atbildīgās iestādes lūgtas izvērtēt atbrīvojumu pamatotību.
REPORTĀŽA: Ukrainas bērnu sniegums Rīnūžu vidusskolā – negaidīti izcils
REPORTĀŽA: Ukrainas bērnu sniegums Rīnūžu vidusskolā – negaidīti izcils
Vispārējās izglītības iestādēs mācās vairāk nekā 2800 ukraiņu bērnu – no tiem daļa arī Rīgas Rīnūžu vidusskolā, kurā piektdien, 27. maijā, notika svinīgie mācību gada noslēguma pasākumi. Skolas direktors Deniss Kļūkins atzīst, ka Ukrainas bērni semestri beiguši ar labiem vērtējumiem, un viņu sniegums ir negaidīti izcils.
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd