Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Skolām pieejami Covid-19 paštesti – dažviet Jelgavā un Rīgā tos jau izdala un izmanto
Skolām pieejami Covid-19 paštesti – dažviet Jelgavā un Rīgā tos jau izdala un izmanto
Šobrīd aktīvi izplatās dažādas elpceļu saslimšanas, nekur nav pazudis arī Covid-19, un ar to slimo arī skolās. Lai arī situācija nav kritiska un mācību process notiek klātienē, dažviet pašvaldības uzsākušas piesardzības pasākumus. Piemēram, Jelgavas izglītības iestādēs izdalīti Covid-19 paštesti, kuri jāveic mājās gadījumos, kad ģimenē ir aizdomas par saslimšanu.
Joprojām ir trūkumi vides pieejamības sistēmā cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem
Joprojām ir trūkumi vides pieejamības sistēmā cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem
Astotajā labdarības maratonā "Dod Pieci" 2021. gadā vāca ziedojumus vides pieejamības uzlabošanai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Maratonā izgaismoja daudzu cilvēku ar invaliditāti ikdienu, kas sevī ietver problēmas pārvietoties pilsētvidē, strādāt, mācīties, arī baudīt kultūru un pat nespēju patstāvīgi tikt ārā no mājām. Ar saziedoto naudu teju 100 cilvēkiem izdevās palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti, tomēr sistēmā joprojām ir trūkumi.
SPKC: Pēdējos gados ar pieaugošu tendenci izplatās leģionāru slimība
SPKC: Pēdējos gados ar pieaugošu tendenci izplatās leģionāru slimība
Pēdējos gados ar pieaugošu tendenci izplatās leģionāru slimība, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Līdz novembrim šogad reģistrēti teju 70 saslimšanas gadījumi. Slimība joprojām vērtējama kā reti sastopama, taču inficēšanās gadījumā ir augsts nāves risks.
Vardarbībā cietušo atbalsta sistēmā panāktas dažas izmaiņas, bet arvien daudz trūkumu
Vardarbībā cietušo atbalsta sistēmā panāktas dažas izmaiņas, bet arvien daudz trūkumu
Septītajā labdarības maratonā "Dod Pieci" 2020.gadā vāca ziedojumus atbalstam vardarbībā cietušajiem. Maratonā toreiz izgaismoja arī daudzos sistēmiskos trūkumus darbā ar cietušajiem un arī varmākām. Kopš tā laika ir panāktas vairākas izmaiņas, piemēram, uzsākts valsts apmaksāts krīzes dzīvokļu pakalpojums. Tomēr arī neseni notikumi pierāda, ka atbalsta sistēmā joprojām trūkumu ir daudz un to dēļ ik dienas cieš cilvēki.
Īpašā projektā centīsies uzlabot tehnisko palīglīdzekļu pieejamību bērniem
Īpašā projektā centīsies uzlabot tehnisko palīglīdzekļu pieejamību bērniem
Nepieciešams uzlabot tehnisko palīglīdzekļu pieejamību bērniem – nereti to saņemšanu apgrūtina birokrātiskais slogs, un uz tiem ir ilgi jāgaida. Tas var krietni pasliktināt atlabšanas rezultātus, īpaši bērniem ar akūtām vajadzībām. Šodien – Starptautiskajā tolerances dienā – Bērnu slimnīcas fonds šo tēmu aktualizēja īpašā konferencē. Tur prezentēja arī nozares pārstāvju, bērnu vecāku un atbildīgo ministriju sagatavotu tehnisko palīglīdzekļu sistēmas pilnveides plānu. 
Vēstures zinātnei Latvijā hroniski trūkst naudas, bažas par jauno vēsturnieku paaudzi
(papildināts)
Vēstures zinātnei Latvijā hroniski trūkst naudas, bažas par jauno vēsturnieku paaudzi (papildināts)
Vēstures nozare saskaras ar būtisku finansējuma trūkumu, kā arī grūtībām nodrošināt jauno vēsturnieku paaudzi – par to šodien diskutēja Latvijas vēstures kongresā. Galvenais kongresa fokuss šajā gadā ir vērst uzmanību uz kritisko situāciju valsts zinātnes finansēšanas sistēmā. Kongresa noslēgumā nozares pārstāvji vienosies par prasībām varas pārstāvjiem.
Ģenerāļa Radziņa krastmalas pārbūvē izdevies ietaupīt ap 2 miljoniem eiro
(papildināts)
Ģenerāļa Radziņa krastmalas pārbūvē izdevies ietaupīt ap 2 miljoniem eiro (papildināts)
Pēc vērienīgiem remontdarbiem rīdzinieki atkal var pārvietoties pa Ģenerāļa Radziņa krastmalu gan ar auto, gan velosipēdiem, gan kājām. Šonedēļ noslēdzas būvdarbi "Rail Baltica" integrēšanai Rīgas centrā. Bez salabotiem ceļiem, izbūvētām platām gājēju pārejām un divvirzienu veloceļa uzlabota arī sabiedriskā transporta infrastruktūra. Pretēji strauji augošajām kopējām dzelzceļa projekta izmaksām šī pārbūve izmaksājusi mazāk, nekā gaidīts.
Ministre atstādina Rēzeknes mēru Bartaševiču
(papildināts)
Ministre atstādina Rēzeknes mēru Bartaševiču (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība") izdevusi rīkojumu par Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas, informēja ministrija. Bartaševičs sola lēmumu pārsūdzēt.  
Sarūk ukraiņu bērnu skaits Latvijas skolās
Sarūk ukraiņu bērnu skaits Latvijas skolās
Latvijas vispārējās izglītības iestādēs mācās gandrīz 3800 skolēnu no Ukrainas. Viņu atbalstam valdība šonedēļ lēma piešķirt 11 ar pusi tūkstošus eiro privātajām izglītības iestādēm. Ar integrēšanos mūsu skolās ukraiņiem veicas dažādi – reizēm sadraudzēties ar citiem bērniem traucē valodas barjera.
Uzticēšanās valsts varas institūcijām Latvijā – zemāka nekā citās OECD valstīs
Uzticēšanās valsts varas institūcijām Latvijā – zemāka nekā citās OECD valstīs
Aptuveni ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju neuzticas valsts varai, rāda OECD dati. Tas ir krietni zemāks rādītājs nekā vidēji organizācijas dalībvalstīs. Raugoties uz politiķiem, visaugstāko uzticību bauda pašvaldību politiķi, taču nacionālā līmenī tautas pārstāvjiem uzticība krītas. Iemesli ir ļoti dažādi, sākot ar valsts iestāžu neefektīvu komunikāciju, nesaprotamiem politiķu lēmumiem, līdz pat cilvēku sociālajam stāvoklim.
Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad
(papildināts)
Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad (papildināts)
Saeimas deputāti trešdien, 25. oktobrī, vienojās strādāt pie bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalsta celšanas. Pašreizējie pabalstu apmēri nav pārskatīti 10 un pat vairāk gadu, un tie neatbilst esošajai ekonomiskajai situācijai. Atbalsta pārskatīšanu rosināja iedzīvotāju iniciatīva portālā "Manabalss.lv", kur tā savāca vairāk nekā 14 tūkstošus parakstu.
No nākamā gada Latvijā plāno būtiski mainīt bērnu aizsardzības sistēmu
(papildināts)
No nākamā gada Latvijā plāno būtiski mainīt bērnu aizsardzības sistēmu (papildināts)
Bērnu aizsardzības sistēmā ir caurumi, turklāt lielai daļai bērnu ar varmāku ir jāsadzīvo, secināts Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI). Lai situāciju bērnu tiesību jomā uzlabotu, no nākamā gada Latvijā plāno bērnu aizsardzības sistēmu būtiski mainīt, tostarp darbu uzsākot arī jaunai iestādei – "Bērna mājai".
Izraēlas un «Hamās» konflikta dēļ Latvijas iedzīvotājus aicina nedoties atpūtas braucienos arī uz Ēģ...
Izraēlas un «Hamās» konflikta dēļ Latvijas iedzīvotājus aicina nedoties atpūtas braucienos arī uz Ēģipti (papildināts)
Saistībā ar nestabilo drošības situāciju Izraēlas un palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamās" konflikta dēļ būtu jāizvērtē tūrisma braucieni ne tikai uz Izraēlu, bet arī uz Ēģipti, Latvijas Radio intervijā sacīja Latvijas vēstnieks Izraēlā Aivars Groza. Arī Latvijas ārlietu ministrs neiesaka tuvākajā laikā doties uz šo reģionu.
Rīgas domnieki cer panākt mazāku RNP ēku pārvaldīšanas maksas kāpumu
(papildināts)
Rīgas domnieki cer panākt mazāku RNP ēku pārvaldīšanas maksas kāpumu (papildināts)
Skaidrot gaidāmo ēku pārvaldīšanas izmaksu pieaugumu, kas no nākamā gada ietekmēs rīdzinieku ikmēneša rēķinus, ceturtdien, 19. oktobrī, nācās pašvaldības uzņēmumam "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP). Tā vadība izsaukta uz Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi, kurā amatpersonu izvaicāšana aizņēma vairāk nekā divarpus stundas. RNP skaidroja, ka izmaksas necelt nevarot, jo jau tagad viss esot kļuvis dārgāks un darbiniekus atrast ir grūti. Domē gan plāno sasaukt vēl vienu komitejas sēdi un cer panākt, ka pārvaldīšanas maksas kāpums būtu mazāks, nekā iecerēts.
Iedzīvotājiem būs iespēja izlemt par Garkalnes pagasta sadalīšanu
Iedzīvotājiem būs iespēja izlemt par Garkalnes pagasta sadalīšanu
Kā sadalīt Garkalnes pagastu – tas drīzumā būs jālemj pagasta iedzīvotājiem, informēja Ropažu domē. Teritorijas sadalīšanu starp Ropažu un Ādažu novadiem nosaka likums un pašlaik iedzīvotājiem piedāvāti trīs varianti, kā pagastu sadalīt. Tie sagatavoti tehniski, tāpēc paralēli sabiedriskajai apspriešanai notiks arī iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu, kā Garkalnes sadalīšanu saredz viņi.
Pasaules universitāšu reitingā Latvija izkrīt no pirmā tūkstoša; iemesls – vāja pētniecība
Pasaules universitāšu reitingā Latvija izkrīt no pirmā tūkstoša; iemesls – vāja pētniecība
Rīgas Stradiņa universitāte šogad prestižajā britu augstākās izglītības izdevuma reitingā nokritusi par 900 vietām. Galvenokārt tas noticis, jo šogad reitinga izveidei ir mainīti kritēriji – daudz lielāka uzmanība pievērsta pētniecības kvalitātei. Pašlaik nevienai Latvijas universitātei nav izdevies iekļūt starp tūkstoš labākajām pasaulē. Tā kā konkurence strauji aug, universitātēm nāksies stiprināt pētniecības kvalitāti.
Ar mežinieku palīdzību Olaines pagastā aiztur nelegāli iebraukušu migrantu grupu
(papildināts)
Ar mežinieku palīdzību Olaines pagastā aiztur nelegāli iebraukušu migrantu grupu (papildināts)
Tīreļu mežniecībā Olaines pagastā trešdien, 4. oktobrī, aizturēts autobuss ar migrantiem, kas Latvijas robežu šķērsojuši nelegāli. Kravas mikroautobusu un vairākas vieglās automašīnas mežā pamanīja "Rīgas mežu" darbinieki. Kustību fiksēja videonovērošanas sistēma. Saskaņā ar robežsardzes sniegto informāciju kādā meža masīvā Plakanciemā aizturēta 23 vīriešu grupa.
60 Latvijas skolās darbu uzsāk ņirgāšanās mazināšanas programma «KiVa»
60 Latvijas skolās darbu uzsāk ņirgāšanās mazināšanas programma «KiVa»
Šajā mācību gadā 60 Latvijas skolas ir apņēmušās ieviest Turku Universitātē (Somija) izstrādāto ņirgāšanās mazināšanas programmu "KiVa", kas ir pētījumos un pierādījumos balstīta un starptautiski atzīta metodika ņirgāšanās izplatības mazināšanai skolu vidē. Programmas ietvaros tiks veikts sistemātisks darbs, lai risinātu ņirgāšanās gadījumus skolā, novērstu jaunu gadījumu rašanos.
Paliatīvo aprūpi mājās visā valstī nodrošinās četri pakalpojumu sniedzēji
Paliatīvo aprūpi mājās visā valstī nodrošinās četri pakalpojumu sniedzēji
Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienta dzīvesvietā nodrošinās četri pakalpojumu sniedzēji visā valsts teritorijā. Otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā atbalstīja grozījumus divos likumos, kas bija nepieciešami, lai uzsāktu valsts apmaksātas paliatīvās aprūpes sniegšanu mājās pie klienta. Pakalpojumi jāsāk sniegt jau no 1. oktobra. Tos varēs saņemt vairāki tūkstoši cilvēku, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe un kuriem prognozētā dzīvildze ir līdz sešiem mēnešiem. 
Latvijas Radio: Uzņēmums par lielu naudu senioriem tirgo aizdomīgus uztura bagātinātājus
Latvijas Radio: Uzņēmums par lielu naudu senioriem tirgo aizdomīgus uztura bagātinātājus
Piesaistot uzmanību ar absurdām reklāmām vairākās pašvaldībās, kāds uzņēmums par lielu naudu tirgo aizdomīgus uztura bagātinātājus, izpētē secināja Latvijas Radio. Pircējus pievilina, solot izārstēt redzes distrofiju, kāju sēnīti, muguras sāpes un citas problēmas. Uztura bagātinātāju tirgoņiem divās vietvarās pat izdevies iznomāt bibliotēkas telpas. Nozares eksperti šī uzņēmuma darbībā saskata dažādus iespējamos pārkāpumus. 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd