Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Jauno pedagogu darba algu modeli cer pabeigt līdz aprīlim; pret to vēl daudz iebildumu
Jauno pedagogu darba algu modeli cer pabeigt līdz aprīlim; pret to vēl daudz iebildumu
Turpinās diskusijas par jauno pedagogu algu modeli, kuru plāno ieviest 2022.gadā, informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Šobrīd panākta konceptuāla vienošanās par vairākām svarīgām lietām – klašu optimālajiem izmēriem, algu aprēķinu un pedagoga slodzi. Taču pie modeļa vēl daudz jāstrādā – ir daudz neskaidrību un domstarpību. Pabeigt to plāno aprīlī. Un pēc tam sekos diskusijas par tā īstenošanai nepieciešamajiem valsts budžeta līdzekļiem.
Diasporas jauniešu šķērslis izglītībai Latvijā – bažas, vai to atzīs arī citviet
Diasporas jauniešu šķērslis izglītībai Latvijā – bažas, vai to atzīs arī citviet
Diasporas jaunieši bieži vien neizvēlas iegūt izglītību Latvijā, jo satraucas par to, vai šo izglītību atzīs arī citviet, secināts Ārlietu ministrijas (ĀM) un Latvijas Universitātes (LU) diasporas pētījumā. Izglītoties dzimtenē traucē arī nepietiekamās latviešu valodas zināšanas, kā arī skolu neieinteresētība diasporas jauniešus piesaistīt. Eiropas Latviešu apvienība aicina aktīvāk atbalstīt diasporas skolas un mācīt latviešu valodu tālmācībā.
Pētījums: 72% diasporas jauniešu interesējušies par studijām Latvijā, bet bažas par diploma atzīšanu...
Pētījums: 72% diasporas jauniešu interesējušies par studijām Latvijā, bet bažas par diploma atzīšanu citviet pasaulē (papildināts)
72% diasporas jauniešu interesējušies par izglītības iespējām Latvijā, taču lielākajai daļai ir bažas par Latvijā iegūtās izglītības un diploma atzīšanu citviet pasaulā. Tas secināts pētījumā "Diasporas jauniešu piesaiste izglītības iestādēm Latvijā" – intervijā Latvijas Radio pastāstīja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele.
Sodu atcelšana par bērnu pamešanu novārtā apgrūtina sociālo rehabilitāciju
Sodu atcelšana par bērnu pamešanu novārtā apgrūtina sociālo rehabilitāciju
Vai nolaidība pret bērnu ir viens no vardarbības veidiem – par to šodien diskutēs Saeimā speciāli veidotā darba grupā. Agrāk Bērnu tiesību aizsardzības likumā bija definēti četri vardarbības veidi, taču pērn likumdevējs to mainīja, lai vecākus nevarētu bargi sodīt par neuzmanīgu rīcību. Tomēr bērnu tiesību aizstāvji uzskata, ka šāds solis mazina izpratni sabiedrībā par bērna pamešanu novārtā. Turklāt tagad pēc vecāku nolaidīgas rīcības bērnam nav iespējas saņemt sociālo rehabilitāciju.
Vai «zaļo gaismu» Covid-19 slimnieka kontaktu apziņošanai lietotnē varētu dot laboratorijas? SPKC uz...
Vai «zaļo gaismu» Covid-19 slimnieka kontaktu apziņošanai lietotnē varētu dot laboratorijas? SPKC uzstāj uz sarunu ar epidemiologu
Tā kā epidemiologi nespēj visus ar Covid-19 saslimušos apzvanīt dienā, kad saņemta ziņa par pozitīvu testa rezultātu, arī iespējami inficētās kontaktpersonas attiecīgo paziņojumu lietotnē “Apturi Covid” saņem vēlāk. Bet Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) nav gatavs uzticēt laboratorijām funkciju, kas ļautu slimniekiem ātrāk iedarbināt kontaktu apziņošanu lietotnē.
Par labdarības maratonā «Dod pieci!» saziedoto palīdzību sniedz jau 120 cilvēkiem
Par labdarības maratonā «Dod pieci!» saziedoto palīdzību sniedz jau 120 cilvēkiem
Labdarības maratons "Dod pieci!" plaši aktualizējis vardarbības problēmu ģimenē – ļaudis ar saviem pieredzes stāstiem dalījās ne tikai akcijas laikā pērnā gada nogalē, bet arī turpina to darīt šodien. Īpaši to izjūt nevalstiskās organizācijas, kurām darba akcijas laikā un pēc tās kļuvis daudz vairāk. Līdz šim palīdzība jau sniegta vai uzsākta 120 cilvēkiem. Taču par saziedotajiem 400 000 eiro to varēs saņemt vēl daudzi. 
Atsāk projektu «Tava klase», raidīs divas dienas nedēļā atsevišķām klašu grupām
Atsāk projektu «Tava klase», raidīs divas dienas nedēļā atsevišķām klašu grupām
No šodienas televīzijas apraidē pieejams jauns mācību saturs projektā “Tava klase”, informē Izglītības un zinātnes ministrijā. Jaunās mācību stundas būs pieejamas pirmdienās un piektdienās divos televīzijas kanālos - ''ReTv'' un ''TV24''. Šoreiz uzsvars likts uz jaunā satura apguvi, tāpēc filmētais saturs attiecas uz 1., 4,. 7.un 10. klašu vielu. Skolās projektu vērtē atzinīgi, tomēr cer, ka šoreiz jau laicīgi būs pieejama stundu programma un satura apraksts.
Labklājības ministre Petraviča noliek Saeimas deputātes mandātu
(papildināts)
Labklājības ministre Petraviča noliek Saeimas deputātes mandātu (papildināts)
Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") pieņēmusi lēmumu uz ministres pienākumu pildīšanas laiku nolikt Saeimas deputātes mandātu. Ministri uz šādu soli mudināja gan pašas pārstāvētās partijas valde, gan Saeimas frakcija. Tā kā līdz šim ministre bija noraidījusi priekšlikumus izvēlēties tikai vienu amatu, opozīcijas deputāti sagatavojuši likuma grozījumus, kas turpmāk liegtu ministra un deputāta amata savienošanu.   
Kurus cilvēkus vakcinēs, un kur to reģistrēs?
Kurus cilvēkus vakcinēs, un kur to reģistrēs?
Vai visas vakcīnas nodrošina imunitāti pret Covid-19 paveidiem un vai bērnu vakcinācija ir droša, uz šiem Latvijas Radio klausītāju jautājumiem pirms masveida vakcinācijas pret Covid-19 atbildēja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Anna Karolīna Šaule.
Psihiskās veselības plānu speciālisti uzskata par vajadzīgu, bet pašlaik ar daudzām neskaidrībām
Psihiskās veselības plānu speciālisti uzskata par vajadzīgu, bet pašlaik ar daudzām neskaidrībām
Speciālisti atzinīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) izstrādāto psihiskās veselības aprūpes plānu, tomēr norāda uz daudzajām neskaidrībām tajā. Piemēram, ģimenes ārstiem ir bažas par to, vai pakalpojumus kvalitatīvi varēs nodrošināt arī reģionos. Savukārt psihoterapeiti bažījas par to, kāpēc nav plānots pilnībā izmantot jau esošos speciālistu un infrastruktūras resursus. Veselības ministrijā atzīst, ka priekšā ir sarežģīts plānošanas un sarunu process.
Par 2020. gada vārdu atzīts «sejauts», par nevārdu – «vaibs»
Par 2020. gada vārdu atzīts «sejauts», par nevārdu – «vaibs»
Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējā, jau astoņpadsmitā akcija “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”. Par 2020. gada vārdu kļuvis "sejauts", bet par nevārdu atzīts "vaibs". Gada spārnotā teiciena titulu ieguvis aicinājums — “Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!”.
Latvijas skolās joprojām trūkst datoru; IZM visus neplāno apgādāt (precizēts)
(papildināts)
Latvijas skolās joprojām trūkst datoru; IZM visus neplāno apgādāt (precizēts) (papildināts)
Latvijas skolās joprojām trūkst datortehnikas attālinātā mācību procesa organizēšanai. Nesen izglītības iestādes saņēmušas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) solītos 6200 datorus, taču arī ar to vēl nav pietiekami, informēja Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). Ministrija lūgusi skolām datus par trūkstošajām ierīcēm precizēt, taču datoru katram skolēnam šogad nesola.  
Latvijas zinātniekiem būs iespēja pieteikties vēl uz 11 miljoniem eiro ar Covid-19 saistīto pētījumu...
Latvijas zinātniekiem būs iespēja pieteikties vēl uz 11 miljoniem eiro ar Covid-19 saistīto pētījumu turpināšanai
Latvijas zinātniekiem būs iespēja pieteikties vēl uz 11 miljoniem eiro ar Covid-19 saistīto pētījumu turpināšanai, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Decembrī noslēdzās valsts pētījumu programma Covid-19 seku mazināšanai, kuras ietvaros desmit pētniecības projektiem piešķīra teju pusmiljonu katram. Zinātnieki gan radījuši dažādas tehnoloģijas vīrusa uzveikšanai, gan izpētījuši tā dabu un radījuši metodes veiksmīgākai tā apkarošanai. 
Premjers izsaka neuzticību veselības ministrei Viņķelei
(papildināts)
Premjers izsaka neuzticību veselības ministrei Viņķelei (papildināts)
Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ir izteicis neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei ("Attīstībai/Par!"), norādot uz problēmām ar vakcīnu pieejamības plānu. Viņķele medijiem apliecināja – pēc premjera prasības atkāpsies no amata.
Dažās slimnīcās Covid-19 pacientu gultu noslodze pārsniedz 100%
Dažās slimnīcās Covid-19 pacientu gultu noslodze pārsniedz 100%
Pašlaik slimnīcās pavisam ārstējas 1180 koronavīrusa pacienti, 66 ir smaga slimības gaita. Kritiska situācija ir ļoti tuvu,  norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Jau tagad ir slimnīcas, kur Covid-19 gultu noslodze pārsniedz 100%.
«Bior»: Covid-19 testiem piesakās cilvēki ar simptomiem
«Bior»: Covid-19 testiem piesakās cilvēki ar simptomiem
Svētdien, 3.janvārī, atvērti Covid-19 testēšanas punkti Rīgā un Latgalē; tajos nav nepieciešams ārsta nosūtījums. Vides zinātniskajā institūtā “Bior” informēja, ka arī bez prasības pēc ārsta nosūtījuma cilvēki nepiesakās testiem tāpat vien – visiem, kas nodod analīzes, ir saslimšanas simptomi.
Divi jaunie zinātnieki atgriežas Latvijā cerībā šeit īstenot savas ambīcijas
Divi jaunie zinātnieki atgriežas Latvijā cerībā šeit īstenot savas ambīcijas
Baltijas Biomateriālu ekselences centrs mudinājis Latvijā atgriezties zinātniekus, kuri bija devušies zināšanas uzkrāt ārvalstīs. Šajā gadā projektam pievienojās divi zinātnieki, kas iepriekš strādājuši Austrijā un Amerikas Savienotajās valstīs (ASV). Katrs Latvijas zinātnei dos savu pienesumu, jo ir specializējušies dažādās jomās. Antons Sizovs un Kristaps Kļaviņš dzimtenē atgriezušies ar ambīcijām, kuras cer šeit realizēt. 
Piesardzīgie, neitrālie, noliedzēji, pretrunīgie. Pandēmijas laika influenceru 4 frontes
Piesardzīgie, neitrālie, noliedzēji, pretrunīgie. Pandēmijas laika influenceru 4 frontes
Latvijā šobrīd ir 600 tūkstoši “Instagram” aktīvo lietotāju. Gada laikā skaits pieaudzis par 90 tūkstošiem, informē reklāmas aģentūrā “Mixd”. Tas nozīmē, ka caur sociālajiem medijiem var ietekmēt samērā lielu sabiedrības daļu. Vieni no spēlētājiem, kas to var izdarīt, ir influenceri. Pandēmijas laikā satura veidotāju rīcība atšķiras – daudzi aicina būt piesardzīgiem un ievērot ierobežojumus, tikmēr citi klusē vai pat aicina ļaudis neievērot likumu.
Jau vairākas dienas slimnīcās ārstējas vairāk nekā tūkstotis Covid-19 pacientu
Jau vairākas dienas slimnīcās ārstējas vairāk nekā tūkstotis Covid-19 pacientu
Jau vairākas dienas slimnīcās ārstējas vairāk nekā tūkstotis Covid-19 pacientu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Trešdien, 30. decembrī, lielākais stacionēto pacientu pieaugums reģistrēts Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Tur aizpildītas teju visas gultas un vērtēs, kā rīkoties, ja pieaugums būs arī ceturtdien. Tikmēr reģionos situācija ir mazliet mierīgāka.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd