Kāpēc sēnes ir būtiski lasīt klūgu groziņā, nevis plastmasas maisiņā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Pārtikas revidents" skaidroja Latvijas Mikologu biedrības biedre, Latvijas Dabas muzeja mikoloģe un viena no "Lielās Latvijas sēņu grāmatas" līdzautorēm Inita Dāniele.
Autora ziņas
Saules stari var negatīvi ietekmēt arī mūsu redzi. Tas, ko ieskatoties saules staros, varētu būt sajutis ikkatrs, ir apžilbšana, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidroja optometriste Evija Barkāne, norādot, ka tāpēc svarīgi ir izvēlēties saulesbrilles ar ultravioleto (UV) staru filtru. Nozīme ir arī tam, kādā krāsā ir izvēlēto saulesbriļļu lēcas.
Pretēji plaši izplatītam uzskatam, ka labākais alus ir pildīts stikla pudelēs, labāk baudīt skārdenēs nopērkamo, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja alus brūvētājs un eksperts Andris Rasiņš, kurš sevi dēvē par alus someljē. Tāpat viņš dalījās citos padomos, kā atrast vislabāko alu un pareizi to baudīt.
Siers ir ar olbaltumvielām un kalciju bagāts produkts, taču tajā ir arī daudz tauku, tāpēc ieteicams izvēlēties liesākus siera veidus, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja ārste un uztura speciāliste Guna Havensone. Visliesākie sieri ir tie, kas satur vairāk mitruma, taču īpaši diētisks ir jāņusiers.
Ja pavasarī veikalā pirkti jaunie kartupeļi vārīšanas laikā peld ūdenim pa virsu, iespējams, tiem ir tukšs vidus, tie bijuši sasaluši vai arī ūdenim pievienots par daudz sāls, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule.
Kurus produktus var uzskatīt par latviešu superēdieniem? To Latvijas Televīzijas raidījumā "Pārtikas revidents" skaidroja pašmāju uztura speciālistes Ilze Lutere, Lizete Puga, Zane Timpare un dietoloģe Lolita Neimane. Katrai tika dots uzdevums sastādīt desmit produktu topu ar, viņuprāt, vērtīgākajiem latviešu produktiem.
Kāpostu dēvē par īstu latviešu superproduktu – tas ir gan labs palīgs cīņā ar onkoloģiskām saslimšanām, gan spēj novērst hroniskus iekaisumus, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore Lolita Neimane.
Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tāda ir ne kura katra olīveļļa, bet gan "ekstra virgin" jeb auksti spiesta eļļa. Vērtīgu to padara sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli, kas eļļu iekrāso zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Zane Timpare, piebilstot, ka labai olīveļļai jābūt nedaudz rūgtai.
Ja cilvēkam nav problēmu ar tauku sagremošanu, tad biezpiena tauku saturs – 0,5%, 5% vai 9% – no veselības viedokļa nav tik būtisks, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja “Anti-Aging Institute” uztura speciālists Ansis Zauers. Turklāt lielāko treknumu biezpienam parasti piešķir krējums, ar ko kopā to ēd visbiežāk.
Cilvēki mēdz paust bažas par dzīvnieku gaļas subproduktu iespējamo piesārņojumu, ko veido dažādi smagie metāli, un visbiežāk tas ir, piemēram, svins un kadmijs. Jo vecāks medījamais dzīvnieks, jo, iespējams, lielāks piesārņojums tā organismā, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Pārtikas revidents” sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša.
Dzīvnieku gaļas subproduktus cilvēki ēd jau sen. Daļu no tiem kā tolaik, tā arī mūsdienās uzskata par delikatesēm, bet daļu – par vienkāršu tautas ēdienu. Kā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” atklāja uztura speciāliste Eva Kataja, no visiem subproduktiem, iespējams, vērtīgākais ir aknas, jo satur B grupas vitamīnus, turklāt tās ir arī kolagēna avots, kas mūsu ķermenim palīdz būvēt šūnas.