LTV raidījums "Pārtikas revidents"


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kāpēc sēnes jālasa groziņā, nevis plastmasas maisiņā?
Kāpēc sēnes jālasa groziņā, nevis plastmasas maisiņā?
Kāpēc sēnes ir būtiski lasīt klūgu groziņā, nevis plastmasas maisiņā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Pārtikas revidents" skaidroja Latvijas Mikologu biedrības biedre, Latvijas Dabas muzeja mikoloģe un viena no "Lielās Latvijas sēņu grāmatas" līdzautorēm Inita Dāniele.
Kā sargāt acis ar pareizi izvēlētām saulesbrillēm. Skaidro optometriste
Kā sargāt acis ar pareizi izvēlētām saulesbrillēm. Skaidro optometriste
Saules stari var negatīvi ietekmēt arī mūsu redzi. Tas, ko ieskatoties saules staros, varētu būt sajutis ikkatrs, ir apžilbšana, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidroja optometriste Evija Barkāne, norādot, ka tāpēc svarīgi ir izvēlēties saulesbrilles ar ultravioleto (UV) staru filtru. Nozīme ir arī tam, kādā krāsā ir izvēlēto saulesbriļļu lēcas.
«Zutiņu» saimnieces zirņu mērcēšanas padoms
«Zutiņu» saimnieces zirņu mērcēšanas padoms
Mērcēšanas laikā zirņi ne tikai kļūst mīkstāki, bet tajos arī sāk rasties virkne vērtīgu vielu, kas maina garšu, atklāja zemnieku saimniecības “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.
Vai skābētu kāpostu sula ir veselīga? Skaidro ģimenes ārsts
Vai skābētu kāpostu sula ir veselīga? Skaidro ģimenes ārsts
Cilvēkiem, kuri cieš no gremošanas traucējumiem, skābētu kāpostu sula var palīdzēt rast organismā līdzsvaru, taču tā uzturā jālieto samērīgi, uzsvēra ģimenes ārsts Stopiņu ambulances Upesleju doktorātā Ritvars Ziedonis.
Kāpuru maizi Latvijas ražotāji pagaidām nesteidz cept
Kāpuru maizi Latvijas ražotāji pagaidām nesteidz cept
Lai arī kopš maija Eiropas Savienībā drīkst tirgot no dzelteno miltu kāpuriem gatavotus produktus, Latvijas miltu izstrādājumu ražotāji pagaidām nesteidz cept kukaiņu maizi, noskaidroja LTV raidījums “Pārtikas revidents”.
Vai dateles mērcē cukura sīrupā?
Vai dateles mērcē cukura sīrupā?
Veikalos ir pieejamas jau tā saldās dateles, kuras vēl ir izmērcētas cukura sīrupā, – lai izvairītos no tādu iegādes, nepieciešams rūpīgi lasīt etiķeti, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” norādīja SIA “Gemoss” projektu vadītāja Maija Treija-Kovāča.
Vai maizi ieteicams aizstāt ar galetēm un sausmaizītēm?
Vai maizi ieteicams aizstāt ar galetēm un sausmaizītēm?
Notievēšanas nolūkos aizstāt maizi ar galetēm vai sausmaizītēm ir tuvredzīgs risinājums, jo sāta sajūtas iegūšanai tās jāēd diezgan lielā apjomā, LTV raidījumā “Pārtikas revidents” stāstīja sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.
Vai mencu aknas drīkst ēst bieži?
Vai mencu aknas drīkst ēst bieži?
Mencu aknu konservus nebūtu ieteicams ēst bieži, jo tajos var būt uzkrājies piesārņojums no jūras, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja vides inženierzinātņu doktore Jana Simanovska.
Vai raugs ir kaitīgs veselībai? Skaidro pētniece
Vai raugs ir kaitīgs veselībai? Skaidro pētniece
Lai arī šobrīd ir aktuāli no uztura izslēgt rauga lietošanu, tā negatīva ietekme uz organismu ir mīts, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” atzina Helsinku Universitātes mikrobioloģijas un biotehnoloģiju doktorante Agate Auzāne
Kā veidojas «alus vēderiņš»?
Kā veidojas «alus vēderiņš»?
Tā dēvēto “alus vēderiņu” veicina nevis alus, bet tā kombinācija ar dažādiem ēdieniem, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja dietologs Atis Tupiņš.
«Īstās latvju saimnieces» Zandas Žentiņas Jāņu siera recepte
«Īstās latvju saimnieces» Zandas Žentiņas Jāņu siera recepte
Šova “Īstās latvju saimnieces” otrās sezonas uzvarētāja, Valmieras puses “Vīnkalnu” saimniece Zanda Žentiņa dalījās ar savu Jāņu siera recepti, ko iemācījusi vecmāmiņu un ko viņa paredzējusi nodot savu mazmeitu pūrā. Galvenās siera sastāvdaļas ir svaigpiens un biezpiens.
Kā atrast labāko alu un pareizi to baudīt? Skaidro alus someljē
Kā atrast labāko alu un pareizi to baudīt? Skaidro alus someljē
Pretēji plaši izplatītam uzskatam, ka labākais alus ir pildīts stikla pudelēs, labāk baudīt skārdenēs nopērkamo, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja alus brūvētājs un eksperts Andris Rasiņš, kurš sevi dēvē par alus someljē. Tāpat viņš dalījās citos padomos, kā atrast vislabāko alu un pareizi to baudīt.
Ar kādu ūdeni veldzēties karstā laikā?
Ar kādu ūdeni veldzēties karstā laikā?
Karstā laikā ieteicams veldzēties ar tīru ūdeni bez garšām, jo tādējādi papildus netiks uzņemts cukurs un dažādi konservanti, ko mēdz pievienot ūdenim ar dažādām garšām, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja sertificēta uztura speciāliste Baiba Grīnberga.
Tests: Ko ēst ir patiešām veselīgi?
Tests: Ko ēst ir patiešām veselīgi?
Veselīgu uzturu apvij daudz mītu un maldinošas informācijas, kopš septembra to ir šķetinājis un vētījis LTV raidījums ''Pārtikas revidents”. Pārbaudi un, iespējams, arī papildini savas zināšanas par veselīga uzturu ar “Pārtikas revidenta” sagatavoto testu!
Kuri sieri ir visveselīgākie? Iesaka uztura speciāliste
Kuri sieri ir visveselīgākie? Iesaka uztura speciāliste
Siers ir ar olbaltumvielām un kalciju bagāts produkts, taču tajā ir arī daudz tauku, tāpēc ieteicams izvēlēties liesākus siera veidus, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja ārste un uztura speciāliste Guna Havensone. Visliesākie sieri ir tie, kas satur vairāk mitruma, taču īpaši diētisks ir jāņusiers.
Kā grilētu gaļu gatavot pēc iespējas veselīgāk?
Kā grilētu gaļu gatavot pēc iespējas veselīgāk?
Lai mazinātu grilētas gaļas nelabvēlīgo ietekmi uz organismu, to ieteicams iepriekš marinēt, grilēt mazākus gaļus gabaliņus un gatavot tos kopā ar dārzeņiem un augļiem, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja dietoloģe Laila Meija.
Kāpēc jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu?
Kāpēc jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu?
Ja pavasarī veikalā pirkti jaunie kartupeļi vārīšanas laikā peld ūdenim pa virsu, iespējams, tiem ir tukšs vidus, tie bijuši sasaluši vai arī ūdenim pievienots par daudz sāls, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule.
Cik daudz riekstu dienā ir labi ēst?
Cik daudz riekstu dienā ir labi ēst?
Rieksti ir iekļaujami veselīgo produktu sarakstā un ik dienu var apēst apmēram sauju, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” atzina uztura speciāliste Inga Širina. Vislabāk ir ēst dažādus riekstus, jo katram veidam ir savas labās īpašības.
Latviešu superēdienu TOP 10. Izvēlas uztura speciālistes
Latviešu superēdienu TOP 10. Izvēlas uztura speciālistes
Kurus produktus var uzskatīt par latviešu superēdieniem? To Latvijas Televīzijas raidījumā "Pārtikas revidents" skaidroja pašmāju uztura speciālistes Ilze Lutere, Lizete Puga, Zane Timpare un dietoloģe Lolita Neimane. Katrai tika dots uzdevums sastādīt desmit produktu topu ar, viņuprāt, vērtīgākajiem latviešu produktiem.
Kāpēc kāpostus vērts iekļaut ikdienas maltītē?
Kāpēc kāpostus vērts iekļaut ikdienas maltītē?
Kāpostu dēvē par īstu latviešu superproduktu – tas ir gan labs palīgs cīņā ar onkoloģiskām saslimšanām, gan spēj novērst hroniskus iekaisumus, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore Lolita Neimane.
Kā atpazīt kvalitatīvu olīveļļu?
Kā atpazīt kvalitatīvu olīveļļu?
Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tāda ir ne kura katra olīveļļa, bet gan "ekstra virgin" jeb auksti spiesta eļļa. Vērtīgu to padara sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli, kas eļļu iekrāso zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Zane Timpare, piebilstot, ka labai olīveļļai jābūt nedaudz rūgtai.
Trekns biezpiens vai vājpiena – kurš veselīgāks?
Trekns biezpiens vai vājpiena – kurš veselīgāks?
Ja cilvēkam nav problēmu ar tauku sagremošanu, tad biezpiena tauku saturs – 0,5%, 5% vai 9% – no veselības viedokļa nav tik būtisks, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja “Anti-Aging Institute” uztura speciālists Ansis Zauers. Turklāt lielāko treknumu biezpienam parasti piešķir krējums, ar ko kopā to ēd visbiežāk.
Dietologs: Čili pipari veselu kuņģi ietekmē labvēlīgi
Dietologs: Čili pipari veselu kuņģi ietekmē labvēlīgi
Pretēji savulaik izplatītajam uzskatam, ka asi ēdieni ir kaitīgi, mūsdienās zināms, ka tāds pikants produkts kā čili pipari organismu var ietekmēt labvēlīgi, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” atzina dietologs Andis Brēmanis.
PVD: No medījumu subproduktiem pārtikā labāk izvairīties
PVD: No medījumu subproduktiem pārtikā labāk izvairīties
Cilvēki mēdz paust bažas par dzīvnieku gaļas subproduktu iespējamo piesārņojumu, ko veido dažādi smagie metāli, un visbiežāk tas ir, piemēram, svins un kadmijs. Jo vecāks medījamais dzīvnieks, jo, iespējams, lielāks piesārņojums tā organismā, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā  “Pārtikas revidents” sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša.
Uztura speciāliste: putru vārīt īsāku laiku ir veselīgāk
Uztura speciāliste: putru vārīt īsāku laiku ir veselīgāk
Putru nevajag vārīt pārlieku ilgi – noteikti ne ilgāk, kā norādīts uz iepakojuma, lai nezustu tajā esošie vitamīni, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Baiba Iskrova.
Vai latviešu iecienītās aknas ir vērtīgs produkts? Skaidro uztura speciāliste
Vai latviešu iecienītās aknas ir vērtīgs produkts? Skaidro uztura speciāliste
Dzīvnieku gaļas subproduktus cilvēki ēd jau sen. Daļu no tiem kā tolaik, tā arī mūsdienās uzskata par delikatesēm, bet daļu – par vienkāršu tautas ēdienu. Kā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” atklāja uztura speciāliste Eva Kataja, no visiem subproduktiem, iespējams, vērtīgākais ir aknas, jo satur B grupas vitamīnus, turklāt tās ir arī kolagēna avots, kas mūsu ķermenim palīdz būvēt šūnas.
Ko iesākt ar sacietējušām «Gotiņām»
Ko iesākt ar sacietējušām «Gotiņām»
Ja konfektes “Gotiņa” kļuvušas cietas, atgūt to sākotnējo konsistenci nav iespējams, taču no tām var izveidot karameļu masu, ko ēst ar pankūkām vai uz maizītes, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” ieteica SIA “Skrīveru saldumi” mārketinga speciāliste Kristīne Murjāne.
Kuri kviešu milti ir veselīgāki? Skaidro uztura speciāliste
Kuri kviešu milti ir veselīgāki? Skaidro uztura speciāliste
Lai arī ierasts dzirdēt, ka baltie kviešu milti ir neveselīgi, patiesībā tiem ir vairāki veidi, un ne visi uz mūsu organismu iedarbojas vienlīdz nelabvēlīgi, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Zane Timpare.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd