Pārtikas revidents

Vai maizes raugs negatīvi ietekmē veselību?

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Saldējums

Vai galetes un sausmaizītes var pilnvērtīgi aizstāt maizi?

Vai maizi ieteicams aizstāt ar galetēm un sausmaizītēm?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Notievēšanas nolūkos aizstāt maizi ar galetēm vai sausmaizītēm ir tuvredzīgs risinājums, jo sāta sajūtas iegūšanai tās jāēd diezgan lielā apjomā, LTV raidījumā “Pārtikas revidents” stāstīja sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.

“Ir vērts aizdomāties, ka, lai patiešām justu sāta sajūtu, visticamāk, būs jāapēd kādas četras piecas galetes, un pat tad sāta sajūta pie durvīm vēl neklauvēs. Bet, ja mēs runājam, piemēram, par rudzu maizīti – tur jau no vienas tādas pabrangas šķēles varētu sāta sajūta atnākt diezgan ātri,” pauda uztura speciāliste.

Zakarkevičas ieskatā sausmaizītes vai galetes ir brīnišķīga uzkoda, bet saviem klientiem viņa to nerekomendētu kā maltītes galveno sastāvdaļu un labāk tomēr ieteiktu izvēlēties maizes šķēlīti.

Maize ir ļoti vērtīgs salikto ogļhidrātu avots, uzsvēra uztura speciāliste. Tā organismam dod enerģiju un palīdz izvairīties no pārmērīgas našķēšanās pa dienu.

Izvēloties maizi, ieteicams uz produkta iepakojuma apskatīt, cik daudz šķiedrvielu tā satur. Zakarkeviča ieteica priekšroku dot tādiem produktiem, kur šķiedrvielu daudzums ir vismaz 5 grami uz 100 gramiem produkta.

Visbiežāk šķiedrvielu daudzums ir lielāks dažāda veida rudzu maizē. Tāpat vairāk šķiedrvielu var saturēt arī dažādu veidu kviešu maize, kurai ir pievienotas sēkliņas vai graudi.

Daļa sabiedrības no miltu produktiem, tostarp maizes, izvairās. Par pamatu tam mēdz būt celiakija vai glutēna alerģija. Taču netrūkst arī tādu cilvēku, kuri cenšas notievēt un miltu produktus aizstāj ar sausmaizītēm vai galetēm, jo šie maizes aizstājēji satur mazāk kaloriju.

Uztura speciāliste uzsvēra, ka bez pamata jebkādu produktu grupu no uztura nevajadzētu izslēgt. Ja cilvēkam nav celiakijas vai alerģijas, maizi var droši lietot uzturā.

Turklāt būtiskāk par pašu maizes veidu, kā arī tās sastāvu, ir tas, ko liek virsū. Zakarkeviča ieteica izvēlēties dārzeņus, kā arī liesākus olbaltumvielas un veselīgos taukus saturošus produktus.

“Piemēram, pilngraudu tostermaize, kurai virsū ir cepta ola, nedaudz avokado un tomāts. Tās ir brīnišķīgas brokastis,” ieteica uztura speciāliste.

 

Pārtikas revidents

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti