Pie raidījuma “Pārtikas revidents” vērsās kāds skatītājs, kurš vienā no lielveikaliem par ļoti izdevīgu cenu iegādājies jaunos kartupeļus, taču, kad sācis vārīt, kartupeļi peldējuši pa ūdens virsu kā tādi pelmeņi. Skatītājs lūdz noskaidrot, kāds varētu būt iemesls.
Agronome Skrabule skaidroja – ja kaut kas peld ūdenim pa virsu, tas nozīmē, ka tā blīvums jeb īpatnējā masa ir mazāka par ūdens īpatnējo masu.
“Tomēr jāsaka, ka kartupeļiem nekad īpatnējā masa nav mazāka par vienu, ja mēs pieņemam, ka ūdens īpatnējā masa ir viens.
Gadījums, kurā varētu pieļaut, ka tie varētu peldēt pa virsu, ir tad, ja tiem ir tukšs vidus vai arī tie ir sasaluši ledū,” skaidroja speciāliste.
Tāpat Skrabule norādīja, ka kartupeļi var peldēt pa virsu, ja ūdenim pievienots daudz sāls – tas paaugstina ūdens blīvumu un tādējādi tā īpatnējā masa ir lielāka vai vienāda ar kartupeļu masu, kas liek tiem uzpeldēt.