Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Rieksti

Pārtikas revidents

Nepareizi uzglabātos riekstos var veidoties veselībai bīstamas vielas

Kāpēc vārot jaunie kartupeļi peld pa ūdens virsmu?

Kāpēc jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu?

Ja pavasarī veikalā pirkti jaunie kartupeļi vārīšanas laikā peld ūdenim pa virsu, iespējams, tiem ir tukšs vidus, tie bijuši sasaluši vai arī ūdenim pievienots par daudz sāls, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule.

Pie raidījuma “Pārtikas revidents” vērsās kāds skatītājs, kurš vienā no lielveikaliem par ļoti izdevīgu cenu iegādājies jaunos kartupeļus, taču, kad sācis vārīt, kartupeļi peldējuši pa ūdens virsu kā tādi pelmeņi. Skatītājs lūdz noskaidrot, kāds varētu būt iemesls.

Agronome Skrabule skaidroja – ja kaut kas peld ūdenim pa virsu, tas nozīmē, ka tā blīvums jeb īpatnējā masa ir mazāka par ūdens īpatnējo masu.

“Tomēr jāsaka, ka kartupeļiem nekad īpatnējā masa nav mazāka par vienu, ja mēs pieņemam, ka ūdens īpatnējā masa ir viens.

Gadījums, kurā varētu pieļaut, ka tie varētu peldēt pa virsu, ir tad, ja tiem ir tukšs vidus vai arī tie ir sasaluši ledū,” skaidroja speciāliste.

Tāpat Skrabule norādīja, ka kartupeļi var peldēt pa virsu, ja ūdenim pievienots daudz sāls – tas paaugstina ūdens blīvumu un tādējādi tā īpatnējā masa ir lielāka vai vienāda ar kartupeļu masu, kas liek tiem uzpeldēt.

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt