Sadaļas Sadaļas

Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Nedzirdīgajiem

Aizliegtais paņēmiens. Operācija: «Nāve par pieciem eiro»

Pārtikas revidents. Latvijas superēdieni

Kāpēc kāpostus vērts iekļaut ikdienas maltītē?

Kāpostu dēvē par īstu latviešu superproduktu – tas ir gan labs palīgs cīņā ar onkoloģiskām saslimšanām, gan spēj novērst hroniskus iekaisumus, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore Lolita Neimane.

Kas ir "superfood" jeb superēdiens?

Termins "superfood" jeb tulkojumā no angļu valodas – superēdiens – kļūst aizvien populārāks gan pasaulē, gan arī tepat, Latvijā.

Superēdiens – tie ir produkti, kuri ir īpaši bagāti ar vitamīniem, šķiedrvielām, minerālvielām un dažādiem antioksidantiem. Īsāk sakot – ļoti vērtīgi.

Pašmāju uztura speciālisti norāda – superprodukti nebūt nav eksotiski un dārgi produkti. Tādi sastopami arī tepat, Latvijā.

Kāposti mūsu platuma grādos ir populārs dārzenis un arī cenas ziņā ļoti pieejams. Kopīgais dažādu veidu kāpostiem ir tas, ka tie pieder krustziežu dzimtai. “Ir pamats uzskatīt, ka tieši šīs dzimtas dārzeņiem ir ļoti labas īpašības cīņā pret onkoloģiskajiem audzējiem. Tas tāpēc, ka kāpostu sastāvā, atkarībā no šķirnēm, protams, ir ļoti daudz bioloģiski aktīvas vielas,” norādīja Lolita Neimane.

Turklāt visa veida kāpostiem ir arī zems glikēmiskais indekss. Tas nozīmē, ka, apēdot šo produktu, mūsu organisms nepiedzīvo krasas cukura līmeņa svārstības: “Cilvēkam, kuram nav diabēts, es negribētu teikt, ka glikēmiskais indekss būtu pilnīgi nesvarīgs, bet tas ir svarīgi cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. Tad tiešām būtu jāizvēlas produkti ar pēc iespējas zemāku glikēmisko indeksu,” skaidroja Neimane.

Kāposti

Kāposti satur A, K, C un B6 vitamīnu, tāpat arī folātu, mangānu, magniju, kalciju un kāliju, kā arī dzelzi un riboflavīnu. Lapu kāpostos, jo īpaši Briseles un virziņkāpostos, ir īpaši daudz C vitamīna – apēdot 100 gramus šo dārzeņu, mēs uzņemam vairāk nekā dienā rekomendēto devu.

Puķkāposti un lapu kāposti

Neimane iesaka uzturā iekļaut arī puķkāpostus un lapu kāpostu jeb keilu: “Lapu kāposti Latvijā jau ir audzēti ļoti sen, tikai kādreiz varbūt to vairāk saistīja ar lopbarības kāpostiem. Šobrīd, ja paskatās šīs uzturvērtības, tad tiešām īpaši jāizceļ tādas vielas kā zeaksantīns un luteīns, kas ir ārkārtīgi svarīgi labai redzei un kataraktas profilaksei.”

Skābēti kāposti

Dietoloģe arī iesaka regulāri ēst skābētus kāpostus, jo tie satur probiotiskās baktērijas, kas uzlabo zarnu veselību: “Skābētie kāposti ļoti labi der arī tiem, kas gribētu uz vasaru iegūt slaidāku līniju.”

Taču, izvēloties skābētus kāpostus, jāpārliecinās, ka tiem nav pievienots etiķis, – tas ievērojami samazina vērtīgo probiotiķu daudzumu, tāpēc kāpostus vislabāk skābēt pašiem mājas apstākļos.

Sarkanie kāposti

Dažādi kāposti spēj novērst arī dažādus hroniskus iekaisumus. Tie uzlabo sirds veselību un novērš asins recekļu veidošanos. Sarkanie kāposti ir īpaši ieteicami, lai novērstu paaugstinātu asinsspiedienu.

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt