Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

«Pārtikas revidents». Saldējums

Pārtikas revidents

Alus someljē lauž dažādus ar alus baudīšanu saistītus mītus

Cik bieži drīkst ēst mencu aknas?

Vai mencu aknas drīkst ēst bieži?

Mencu aknu konservus nebūtu ieteicams ēst bieži, jo tajos var būt uzkrājies piesārņojums no jūras, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja vides inženierzinātņu doktore Jana Simanovska.

Kāda “Pārtikas revidenta” skatītāja interesējās, cik bieži drīkst ēst mencu aknu konservus un vai pamats bažām par piesārņojumu šajā produktā, par ko mēdz rakstīt dažādās publikācijās.

Simanovska pauda, ka bažām ir pamats: “Mencas dzīvo vienā no piesārņotākajām jūrām pasaulē – Baltijas jūrā. Tajā ir sakrājies vēsturiskais piesārņojums, kas ir stabils un nenoārdās. Tam ir arī tādas īpašības, ka tas mēdz uzkrāties dzīvnieku taukos.”

Piesārņojums jūrā samazinās ļoti lēni un ilgā laika periodā.

Smagie metāli dažādos orgānos uzkrājas atšķirīgi – tas ir atkarīgs no dzīvnieku un zivju vielmaiņas procesiem, orgāna funkcijas un tauku satura. Daudzas kaitīgās vielas mencu aknās uzkrājas vides piesārņojuma rezultātā, nevis mencu aknu rūpnieciskās apstrādes procesā.

“Ir vairākas vielas, kas mencu aknu konservos var parādīties, piemēram, dzīvsudrabs, dioksīni un pesticīds DDT. Ēst, protams, var šādus konservus.

Nekāda akūta saindēšanās no tā neradīsies, bet šādi konservi arī nebūtu tas ēdiens, ko es ieteiktu lietot bieži,” skaidroja Simanovska.

Slimību un profilakses kontroles centra veselīga uztura ieteikumos akcentēts, ka no mencu aknu lietošanas uzturā īpaši jāizvairās sievietēm grūtniecības laikā.

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt