Sadaļas Sadaļas

Kuri sieri ir visveselīgākie? Iesaka uztura speciāliste

Siers ir ar olbaltumvielām un kalciju bagāts produkts, taču tajā ir arī daudz tauku, tāpēc ieteicams izvēlēties liesākus siera veidus, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja ārste un uztura speciāliste Guna Havensone. Visliesākie sieri ir tie, kas satur vairāk mitruma, taču īpaši diētisks ir jāņusiers.

Jāņusierā ir gana daudz olbaltumvielu, bet 100 grami satur tikai aptuveni 10 gramus tauku un 200–250 kcal (kalorijas). “Varam atļauties arī stipri biezākas šī siera šķēles. Tādas, kas varbūt vidēji pārsniedz tradicionālās siera porcijas daudzumu, kas ir 30 grami. Jāņusieru mēs noteikti varam apēst 50 gramus un nedaudz vairāk,” atzina Havensone.

Vēl liesi ir fetas un mocarellas tipa svaigie sieri, kas satur vidēji 17 līdz 20 procentu (%) tauku. Par vidēja treknuma sieriem uzskata Krievijas, Holandes, “Maasdamer” un Ementāles sieru. Tajos ir vidēji 25% tauku. Savukārt cietie, nogatavinātie parmezāna tipa sieri ir gan sāļāki, gan arī treknāki par citiem. Tie satur vidēji 30–35% tauku. Havensone norādīja, ka vidēji 100 grami siera, kas ir četras vai piecas šķēles, satur ap 300–400 (kcal) kalorijas. 

Uztura speciāliste arī ieteica pievērst uzmanību sāls daudzumam sierā – tam nevajadzētu pārsniegt 1,2 gramus 100 gramos produkta. Atrast sieru, kurā sāls nav vispār, būtu diezgan sarežgīti, jo tam ir būtiska loma ražošanas procesā. “Mūsdienās pārtikas tehnologi saka, ka minimālais sāls daudzums, ko sieram var pievienot, ir viens grams,” sacīja Havensone.

Sāļākus, piemēram, cietos vai fetas sierus, uztura speciālistei ieteica kombinēt ar dārzeņiem: “Ja produktā ir lielāks sāls (nātrija hlorīda) īpatsvars, mēs vienmēr pievienojam produktus, kas satur nātrija pretējo jonu jeb kāliju. Un kālija avots, protams, ir dārzeņi. Piemēram, ja fetas sieru nedaudz pievienojam dārzeņu salātiem un neliekam vairs papildus sāli, tad tas viss izlīdzināsies.”

Ikdienā ar siera ēšanu nebūtu jāaizraujas. Kādu dienu tas jāaizstāj ar biezpienu, bet citreiz olbaltumvielas un kalciju var uzņemt, piemēram, ar pākšaugiem: “Sieru mēs varētu lietot 3–4 reizes nedēļā. Tas būtu tāds optimāls porciju un režīmu daudzums tieši šim piena produktam.”

Ar siera ēšanu jābūt uzmanīgiem arī tiem cilvēkiem, kuru gremošanas trakta jauda nav tik spēcīga. Tādos gadījumos uz nakti nevajadzētu ēst daudz siera, turklāt būtu jāizvairās no šī produkta kombinēšanas ar citiem grūti sagremojamiem produktiem, piemēram, gaļu.

Savukārt cilvēkiem ar laktozes nepanesību Havensone ieteica izvēlēties nogatavinātus cietos sierus: “Pareizais siera veids būs cietie sieri, kuri tagad ir tik ilgi nogatavināti, ka tajos esošie mikroorganismi piena cukuru jau ir iztērējuši un tajos nav laktozes.”

Piena produkti, tostarp siers, mūsu uzturā galvenokārt ir olbaltumvielu un kalcija avots, norādīja uztura speciāliste: “Kalcijs ir viens no pamatelementiem, kurš ir vajadzīgs organisma katrai šūnai. Tas ir vajadzīgs vielu pārnesei, nervu impulsiem, muskuļiem, tai skaitā sirds un asinsvadu sistēmā, un tas, ko mēs vairāk atceramies katrs un zinām – kalcijs ir vajadzīgs arī kaulaudu vielmaiņai.”

Turklāt piena produktos, tai skaitā sierā, kalcijs ir pareizā attiecībā ar fosforu, kas nodrošina šo minerālvielu optimālu izmantošanu organismā. Tāpat siers ir arī A, D un K vitamīna avots, kas kalciju palīdz labāk nogādāt līdz kauliem.

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt