Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

Ko darīt ar konfektēm «Gotiņa», ja tās kļuvušas cietas?

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Subprodukti

Kāpēc uztura speciālisti slavē olīveļļu un kā atpazīt kvalitatīvu produktu?

Kā atpazīt kvalitatīvu olīveļļu?

Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tāda ir ne kura katra olīveļļa, bet gan "ekstra virgin" jeb auksti spiesta eļļa. Vērtīgu to padara sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli, kas eļļu iekrāso zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Zane Timpare, piebilstot, ka labai olīveļļai jābūt nedaudz rūgtai.

Uztura speciāliste Zane Timpare skaidroja, ka auksti spiestā olīveļļā esošie polifenoli ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta.

“Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd ir iecienīta arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši šo polifenolu dēļ,” skaidroja uztura speciāliste.

Zane Timpare arī piebilda, ka Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie arī samazina sliktā holesterīna līmeni.

Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu – tātad aptuveni divas ēdamkarotes.

To, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.

“Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa – tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” skaidroja Timpare.

 

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt