Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Kancerogēnās vielas pārtikā

Pārtikas revidents

Buljons no gaļas vai buljona kubiņiem – kas veselīgāk?

Dietoloģe brīdina par kancerogēnām vielām grilētā gaļā

Kā grilētu gaļu gatavot pēc iespējas veselīgāk?

Lai mazinātu grilētas gaļas nelabvēlīgo ietekmi uz organismu, to ieteicams iepriekš marinēt, grilēt mazākus gaļus gabaliņus un gatavot tos kopā ar dārzeņiem un augļiem, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” sacīja dietoloģe Laila Meija.

Dažādi gaļas ēdieni var saturēt kancerogēnās vielas – heterocikliskos amīnus, policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus, tostarp benzopirēnu un nitrozamīnus.

Dietoloģe Meija stāstīja, ka no grila virmojošajiem dūmiem mūsu organismā nonāk policikliskie aromātiskie ūdeņraži jeb ķīmiskas vielas, kas veidojas, nepilnīgi sadegot jebkurai organiskai vielai: “Tās rodas dažādos degšanas procesos. Tās ir arī automašīnu izplūdes gāzēs, cigarešu dūmos, rūpniecības procesu radītajās gāzēs.”

Tikmēr heterocikliskie amīni visbiežāk ir sastopami gaļā un zivīs. Tās ir vielas, kas veidojas, šos produktus gatavojot augstā temperatūrā – cepot vai grilējot: “Tās veidojas gan no muskuļu audiem, gan no ogļhidrātiem, gan no cukuriem. Tās veicina ne tikai vēža attīstību, bet arī iekaisīgos procesus organismā, kas būtu sirds asinsvadu slimības, cukura diabēts un novecošanās process,” skaidro Meija.

Dūmi, kas rodas no oglēs sapilējušiem taukiem, apņem arī uz grila cepto gaļu un izgulsnējas tās ārpusē.

Zināmākais ciklisko aromātisko ogļūdeņražu kategorijas pārstāvis ir benzopirēns, un to visbiežāk satur dažādi kūpinājumi. To arī uzskata par vienu no bīstamākajiem cilvēkiem.

Jo tumšāka ir produkta, piemēram, kūpinātas vistas āda, jo vairāk benzopirēna tā satur. Tāpēc Meija mudināja grilētos un kūpinātos ēdienus neēst katru dienu.  Bet tad, kad to tomēr darām, negrilēt tikai gaļu, bet arī dārzeņus un augļus: “Protams, arī šeit ir savi riski, bet to tomēr ir mazāk, jo tur neveidojas heterocikliskie amīni. Lietojot klāt svaigos dārzeņus un augļus, tie saistīs heterocikliskos amīnus gremošanas traktā.”

Vēl Meija ieteica cept mazākus gaļas gabaliņus, tādējādi produkts būs gatavs ātrāk un arī tā cepšanas temperatūra būs zemāka.

Dietoloģe arī rekomendēja gaļu marinēt, jo tas līdz pat 90% samazina heterociklisko amīnu veidošanos un iedarbību uz mūsu organismu. Jāizvairās vien no marinādēm, kuras satur medu, jo to sastāvā esošais cukurs var sākt degt un veidot policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus.

Savukārt uztura speciāliste Ilze Lutere aicina grilētu gaļu baudīt kopā ar kāpostiem: “Bez tā, ka tur [kāpostos] ir pretvēža vielas, tur ir arī tādas vielas, kas neitralizē tās, ko mēs uzņemam, ēdot citus pārtikas produktus. Piemēram, kaut ko grilējot vai cepot, organismā rodas daudz hetorociklisko amīnu, un kāpostos esošās vielas to ļoti labi neitralizē.”

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt