Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Cukurs: kā tas ietekmē veselību?

Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Cukurs: vai to iespējams aizstāt?

"Pārtikas revidents". Ziemassvētku galds

«Zutiņu» saimnieces zirņu mērcēšanas padoms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mērcēšanas laikā zirņi ne tikai kļūst mīkstāki, bet tajos arī sāk rasties virkne vērtīgu vielu, kas maina garšu, atklāja zemnieku saimniecības “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.

Saimniece uzsvēra, ka zirņu mērcēšanas ilgums nav atkarīgs no izmēra. “Kādēļ zirņus mērcējam? Pirmkārt, lai varētu viņus vieglāk izvārīt. Bet zirņu mērcēšanas procesā zirnis ne tikai piepildās ar ūdeni – viņā mostas dzīvība. Zirnī sākas dīgšanas process, kad viņš uzņem ūdeni, sāk ražot arī citas vērtīgas vielas, tas ir tas, kas arī maina gala rezultātā garšu.”

Lai zirņi garšotu patiešām labi, tie jāmērcē diennakti, taču pietiekami būs arī, ja tos izmērcēs 8-12 stundas.

Lielie zirņi, ko tradicionāli liek Ziemassvētku galdā, Latvijā tiek audzēti krietni retāk nekā mazie zirņi. Ēšanai svētkos vispopulārākā ir nacionālā cilmes ziņā aizsargātā šķirne 'Retrija' – tai ir īpaši lieli, rupji zirņu graudi un it kā marmorēta miziņa.

 

Materiāls pirmo reizi LSM.lv puplicēts 2020. gada 23. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti