Saimniece uzsvēra, ka zirņu mērcēšanas ilgums nav atkarīgs no izmēra. “Kādēļ zirņus mērcējam? Pirmkārt, lai varētu viņus vieglāk izvārīt. Bet zirņu mērcēšanas procesā zirnis ne tikai piepildās ar ūdeni – viņā mostas dzīvība. Zirnī sākas dīgšanas process, kad viņš uzņem ūdeni, sāk ražot arī citas vērtīgas vielas, tas ir tas, kas arī maina gala rezultātā garšu.”
Lai zirņi garšotu patiešām labi, tie jāmērcē diennakti, taču pietiekami būs arī, ja tos izmērcēs 8-12 stundas.
Lielie zirņi, ko tradicionāli liek Ziemassvētku galdā, Latvijā tiek audzēti krietni retāk nekā mazie zirņi. Ēšanai svētkos vispopulārākā ir nacionālā cilmes ziņā aizsargātā šķirne 'Retrija' – tai ir īpaši lieli, rupji zirņu graudi un it kā marmorēta miziņa.
Materiāls pirmo reizi LSM.lv puplicēts 2020. gada 23. decembrī.