Kuri kviešu milti ir veselīgāki? Skaidro uztura speciāliste

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai arī ierasts dzirdēt, ka baltie kviešu milti ir neveselīgi, patiesībā tiem ir vairāki veidi, un ne visi uz mūsu organismu iedarbojas vienlīdz nelabvēlīgi, Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” skaidroja uztura speciāliste Zane Timpare.

Kā norādīja uztura speciāliste, gastronomijā populārākās ir trīs kviešu sugas – mīkstie, cietie jeb durum un speltas jeb mežonīgie kvieši. “Atslēgas vārds – cieto kviešu milti. Viņiem [Itālijā] aug cietie kvieši. Mums ir tādi, ne gluži mīkstie, bet tādi mazliet citādāki. Dažkārt arī tos tiešām dēvē par tādiem mīksto kviešu miltiem, jo tas ir objektīvi,” stāstīja Timpare.

Uztura speciāliste skaidroja, ka cieto kviešu jeb durum milti uz mūsu organisma glikozes līmeni iedarbojas citādi nekā parastie baltie kviešu milti.

“Atšķirība ir tieši šajā cietes struktūrā. Jau vārds "cietie" kvieši nozīmē, ka ciete ļoti lēnām uzsūcas mūsu organismā, līdz ar to nerada straujas cukura līmeņa svārstības, ko mēs nevaram teikt par parastajiem baltajiem miltiem.”

Straujas cukura līmeņa svārstības, kādas rada mīksto kviešu milti, piemēram, izraisa ātrāku bada sajūtu. Bet, ja svārstības ir lēnas, sāta sajūta saglabājas ilgāk.

Cukura līmeni var krietni “sašūpot” arī mīksti vārīti makaroni, tāpēc Zane Timpare pastu iesaka gatavot tā, kā to dara itāļi – 'al dente' jeb nedaudz cietu: “Ja uz paciņas rakstīts [vārīt] no astoņām līdz desmit minūtēm, mēs vārām, piemēram, sešas vai septiņas. Vai arī vēl mazāk, ja zinām, ka makaronus vēl sajauksim ar tomātu mērci. Un otrs – mums ir jāiemācās veikalā paskatīties, lai tie būtu cieto kviešu miltu makaroni.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti