Koronavīrusa dēļ kultūras iestādes atceļ pasākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtas situāciju. Lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību, Latvijā no piektdienas, 13. marta, būs aizliegti lielie masu pasākumi, kur vienkopus pulcējas vairāk par 200 cilvēkiem.

Liela daļa teātru, koncertzāļu un pasākumu organizatoru atcēluši vai pārcēluši visus līdz 14. aprīlim plānotos pasākumus, neatkarīgi no paredzētā apmeklētāju skaita. Arī muzeji, bibliotēkas, kinoteātri līdz 14. aprīlim slēdz savas durvis vai ierobežo apmeklētāju skaitu.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) ārkārtējās situācijas laikā aicinājis pasākumu rīkotājus rīkoties pēc gara, nevis burta, medijus informēja Kultūras ministrijā.

"Šobrīd saskaramies ar globālu un nestandarta situāciju. Aicinu gan pasākumu rīkotājus, gan apmeklētājus, kas iegādājušies uz tām biļetes, būt solidāriem - rīkotāji iespēju robežās jau šobrīd sākuši plānot pasākumu pārcelšanu vai atcelšanu," skaidroja ministrs.

Tiek pārtraukta arī valsts muzeju darbība. Savukārt no 13. marta Latvijas Nacionālā bibliotēka sniegs tikai neklātienes pakalpojumus.

KM uzsvēra, ja notiek pasākums līdz 200 dalībniekiem, tā organizatoriem un norišu vietu īpašniekiem jānodrošina dalībnieku un apmeklētāju personas datu un kontaktinformācijas iegūšana pirms pasākuma norises, lai nepieciešamas gadījumā nodotu tos Slimību profilakses un kontroles centram. Ar Kultūras ministrijas ieteikumiem kultūras pasākumu apmeklētājiem iespējams iepazīties ministrijas mājaslapā.

Teātri

Par visu izrāžu atcelšanu laikā no 13. marta līdz 14. aprīlim paziņojuši Dailes teātris, Jaunais Rīgas teātris, Latvijas Nacionālā opera un balets, Latvijas Nacionālais teātris, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, Valmieras Drāmas teātris, Latvijas Leļļu teātris, Liepājas teātris, Daugavpils teātris, teātra trupa "Kvadrifrons", Ģertrūdes ielas teātris, "Dirty Deal Teatro".

Kinoteātri

Kinoteātrī “Splendid Palace” plānotie kino seansi tiek pārcelti uz vēlāku laiku pēc 14. aprīļa, vēstīts kinoteātra mājaslapā. Ar jau iegādātajām kino biļetēm to pašu filmu varēs noskatīties vēlāk vai arī biļetes varēs mainīt uz citas filmas seansu, kad kinoteātris būs atvērts apmeklētājiem.

Kinoteātra "Cinammon Kino" mājaslapā publicēta informācija, ka līdz nākamajam paziņojumam kino zālēs katru seansu atļauts apmeklēt ne vairāk kā 90 skatītājiem.

"Forum Cinemas” vadītājs Normunds Labrencis Latvijas Radio informēja, ka kinoteātris turpina darbu. Taču ierobežots apmeklētāju skaits līdz 100 cilvēkiem lielajās zālēs un līdz pusei no zāles ietilpības – mazākajās zālēs. Kinoteātra mājaslapā vēstīts, ka atsevišķi pasākumi – tiešraides, īpašie seansi, pirmizrādes – tiek atceltas vai pārceltas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības

Līdz 14. aprīlim slēgts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kā arī mākslas muzejs "Rīgas Birža", vēstīts LNMM mājaslapā.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Lielās ģildes biļešu kase ir slēgta līdz 14. aprīlim. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pasākumi tiek pārcelti, un informācija par jaunajiem koncertu datumiem tiks izziņota līdz 20. martam. Iegādātās biļetes aicina saglabāt – tās būs derīgas arī pārceltajos datumos, LNSO pārstāvji vēsta vietnē "Instagram".

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) izlēmis 13. martā paredzēto koncertu “Mālera piektā un RIX” izpildīt video tiešraidē “LMT Straume”, medijus informē orķestra pārstāvji.

Skolēnu dziesmu svētku skates

Dziesmu un deju svētku pārstāve Inga Vasiļjeva
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku atlases skates tiek pārtrauktas no 13. marta līdz 14. aprīlim, medijus informē XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Tiek pārtrauktas XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku atlases skates, konkursi, kopmēģinājumi un citi pasākumi. Turpmākā informācija par skatēm pēc minētā perioda, kā arī par pārcelto skašu norisi sekos.

"Svētku rīkotāji strikti seko atbildīgo institūciju lēmumiem un rekomendācijām. Šobrīd esam pārtraukuši skates, kā arī modelējam dažādus svētku attīstības scenārijus atkarībā no situācijas valstī, " stāsta Agra Bērziņa, XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore.

"Latvijas Koncerti"

"Latvijas Koncerti" pārstāvji uzņēmuma mājaslapā informē: "Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī  laika posmā līdz 14. aprīlim koncertu norise tiek pārtraukta. Informācija par katra ārkārtas situācijas dēļ nenotikušā pasākuma iegādātajām biļetēm tiks ievietota uzņēmuma mājaslapā pie katra pasākuma."

Latgales vēstniecība "Gors"

Pasākumu norise Latgales vēstniecībā "Gors" tiks pārtraukta no 13. marta līdz 14. aprīlim, ziņots "Gors" mājaslapā. Šajā laikā plānotie pasākumi, cik iespējams, tiks pārcelti uz vēlāku laiku. Apmeklētājiem tiks ziņots par pārcelto pasākumu datumiem, kā arī par biļešu atgriešanas iespējām uzreiz tiklīdz būs pieejama precīza informācija.

"Arēna Rīga"

"Arēna Rīga" mājaslapā publicēta informācija, ka sakarā ar Latvijas Republikas valdības lēmumu atcelt publiskus pasākumus, kas pulcē vairāk kā 200 cilvēku, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, nenotiks arī “Arēnā Rīga” plānotie pasākumi vismaz līdz 14. aprīlim vai līdz brīdim, kad tiks lemts citādi.

"Lielais dzintars"

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” ir pārcēlusi visus koncertzālē plānotos pasākumus laika posmā no 13. marta līdz 14. aprīlim uz nenoteiktu laiku, medijus informē koncertzāles pārstāvji.

“Mūsu apmeklētāju veselība šajā situācijā ir pats svarīgākais. Cenšoties mazināt COVID-19 izplatības riskus, esam pieņēmuši lēmumu pārcelt pilnīgi visus “Lielajā dzintarā” notiekošos pasākumus, arī tos, kuros plānoti mazāk nekā 200 apmeklētāji. Aktīvi sekojam līdzi jaunākajām ziņām par vīrusa izplatību, komunicējam ar māksliniekiem par iespējamiem jauniem koncertu datumiem un informēsim sabiedrību par jauno koncertzāles kalendāru, cik vien drīz tas būs iespējams,” ziņo “Lielā dzintara” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

No 13. marta līdz 14. aprīlim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā tiek atcelti vai uz nenoteiktu laiku atlikti visi publiskie pasākumi (koncerti, konkursi, festivāli, meistarklases), vēstīts akadēmijas mājaslapā. Arī festivāla "deciBels" koncerti 13. un 14. martā tiek atcelti.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs tiek slēgts līdz 14. aprīlim. 9. starptautiskā Latgales grafikas simpozija pasaules grafiķu darbu izstādes atklāšana 13. martā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiek atcelta, liecina mākslas centra mājaslapā publicētā informācija.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs

Pamatojoties uz Daugavpils pilsētas domes rīkojumu par COVID-19 vīrusa izplatības izraisīto ārkārtas situāciju, no 13. marta līdz 14. aprīlim publiskai apskatei tiek slēgts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Daugavpils Māla mākslas centrs, medijus informē muzeja pārstāvji.

Starptautiskais baleta festivāls

25. Starptautiskā baleta festivāla organizatori, tā direktore Lita Beiris paziņojumā medijiem informē, ka 13. marta festivāla atklāšanas izrāde Rīgas Starptautiskajā Pasažieru dzelzceļa stacijā ir atcelta. Tāpat ir atcelts arī 16. martā paredzētais Galā koncerts Latvijas Nacionālajā Operā.

Toties 14. martā notiks izrāde-performance Rīgas Latviešu biedrībā, ko veido kubiešu zvaigzne Gijermo Betankorts un kurā piedalās Latvijas baleta leģendas, arī Lita Beiris. Par izmaiņām koncertos, kuru norises laiks ir aprīļa mēnesis, informācija tiks sniegta tuvākajā laikā.

Orķestris "Rīga" un festivāls "Windstream"

Festivāla atklāšanas koncerts, kura norise bija paredzēta 20. martā Lielajā ģildē, tiek plānots pārcelšanai uz 2. oktobri ar nemainīgu norises vietu Lielajā ģildē. 1. aprīlī paredzētais koncerts “Pjacolla Parīzē” tiek pārcelts uz 7. oktobri Lielajā ģildē.

Organizatori informē, ka tiek meklēti risinājumi, lai varētu notikt Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts “Agnus Dei” 25. martā Rīgas Domā bez publikas klātbūtnes, nodrošinot tiešraidi Latvijas Radio programmā “Klasika” un video tiešraidi globālajā tīmeklī, tādejādi ievērojot valdības lēmumu par publisku pasākumu aizliegumu virs 200 cilvēkiem.

Par festivāla koncertiem Lieldienās – Lielajā Piektdienā 10. aprīlī un Otrajās Lieldienās 13. aprīlī – precizējoša informācija vēl sekos.

Festivāls "Riga Jazz Stage"

Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss "Riga Jazz Stage 2020", kam no šā gada 2. līdz 4. aprīlim bija jānotiek kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā, pārcelts uz nākamā gada 8. - 10. aprīli, medijus informē organizatori.

Visiem dalībniekiem, kuri bija apstiprināti šā gada konkursā, tiks piedāvāts piedalīties "Riga Jazz Stage" 2021. gada aprīlī. Savu uzstāšanos nākamā gada 10. aprīlī jau apstiprinājis "Grammy" balvas nominants, "Thelonious Monk" konkursa uzvarētājs, amerikāņu komponists, dziedātājs un bundzinieks Džeimisons Ross.

Citi pasākumi

Grupa “Triānas parks” 27. martā koncertvietā “Hanzas perons” plānoto koncertu “11” pārceļ uz šī gada 15. oktobri, medijus informē grupas pārstāve Aiga Leitholde. Visas biļetes, kas iegādātas uz 27. marta koncertu, būs derīgas arī uz koncertu 15. oktobrī.

14. martā plānotais pianista Andreja Osokina un Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts Vidzemes koncertzālē "Cēsis" pārcelts uz 27. augustu, informēja koncertzāles pārstāvji.

Orķestra "Sinfonietta Rīga" pārstāvji savā "Facebook" lapā informē, ka 20. martā Latgales vēstniecībā “Gors” un 21. martā Lielajā ģildē plānotie koncerti “Bēthovens, Vasks un Auznieka Koncerts elektriskajai ģitārai” tiek atcelti. Par iespēju atgriezt kasē neizmantotās biļetes un atgūt naudu orķestris informēs atsevišķi.

Uzņēmuma "BDG concerts" un "Positivus Music" vadītājs Ģirts Majors aģentūru LETA informējis, ka plānotie pasākumi un koncerti nenotiks, kā to paredz ārkārtējās situācijas noteikumi. Viņš pastāstīja, ka tuvākajā laikā nebija gaidāmi vērienīgi koncerti, runa vairāk ir par mazākiem pasākumiem, kurus, iespējams, izdosies pārcelt.

SIA “Bravo Events” pārstāve Danute Vareikaite medijus informēja, ka saistībā ar ārkārtējo situāciju uzņēmums pārcels plānotos “X Ambassadors”, Ivana Dorna un Filipa Kirkorova koncertus. Viņa norādīja, ka Kirkorova koncerts tagad tiek plānots 4. oktobrī.

22. martā plānotā laikmetīgu izrāžu notikumu sērijas “Pārmija” epizode "Hanzas peronā" tiek pārcelta uz maiju vai jūniju. Organizatori paziņojumā medijiem vēsta, ka tuvākajā laikā informēs par precīziem pasākuma norises datumiem.

14. martā plānotā Latvijas Studentu teātra diena nenotiks. Rīgas Tehniskās universitātes studentu teātra “Spēle” režisore un vadītāja Raimonda Vazdika LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja, ka pasākums tiks pārcelts uz vēlāku laiku – maiju vai, iespējams, septembri.

Grupa “Laime Pilnīga” plānoto 17. aprīļa solokoncertu “Atoms” koncertvietā "Palladium" pārceļ uz rudeni, 6. novembrī. Visas biļetes, kas iegādātas uz 17. aprīļa koncertu, ir derīgas arī uz koncertu 6. novembrī, medijus informē grupas pārstāvji.

Tuvākajā laikā “Fonoklubā” Cēsīs paredzētie koncerti tiek pārcelti. Tāpat, ieturot atbildīgu rīcību, apmeklētājiem tiek slēgts klubs, medijus informēja kluba pārstāvji. Starp pārceltajiem masu pasākumiem šobrīd ietilpst dīdžeju turnejas atklāšanas pasākums “Two on Tour”, kā arī grupas “Carnival Youth” uzstāšanās.

Sarunu festivāls "Lampa 2020", kura norise bija paredzēta 19. un 20. jūnijā Cēsīs, tiek pārcelts uz 4. un 5. septembri, medijus informē organizatori. Paziņojumā par festivāla pārcelšanu teikts: "Vasara šķietami vēl ir tālu, taču situācijas attīstība ir grūti prognozējama, tāpēc esam izvēlējušies pašlaik drošāko risinājumu."
 

KONTEKSTS:

Ārkārtējās situācijas laikā no 13. marta atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, kur vienkopus pulcējas virs 200 cilvēkiem, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

"Pasaules Veselības organizācija konstatējusi, ka slimība nav apturama, bet tā ir ierobežojama. Lai izplatību ierobežotu, mums vismaz uz turpmākajām četrām nedēļām ir jāierobežo cilvēku kopā pulcēšanās," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (''Jaunā Vienotība'').

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka mērķis ir panākt lēzenāku slimības norisi, tāpēc pēc diskusijām tika pieņemts lēmums izsludināt valstī ārkārtas stāvokli.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības Organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatību.

Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti