Madara Fridrihsone

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kas (ne)notika 2023.gadā? «Kas notiek Latvijā?» vērtējumi un Jāņa Dombura komentāri
Kas (ne)notika 2023.gadā? «Kas notiek Latvijā?» vērtējumi un Jāņa Dombura komentāri
2023. gadā Valsts prezidenta amatā Egilu Levitu nomainījis Edgars Rinkēvičs, bet Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība" (JV)) Ministru prezidenta amatā – Evika Siliņa (JV). Gada otrajā pusē pierima inflācija, taču teju apstājies arī iekšzemes kopprodukta pieaugums.  Jau otro gadu turpinās Krievijas sāktais karš Ukrainā, kas ietekmē arī sabiedrisko un politisko dienaskārtību Latvijā.  Atskatoties uz aizejošo 2023. gadu, raidījums "Kas notiek Latvijā?" skaidroja iedzīvotāju vērtējumu par dzīves kvalitātes izmaiņām, gandarījumu vai vilšanos par 2022. gada rudenī izdarītajām izvēlēm 14. Saeimas vēlēšanās, kā arī atskatījās uz zīmīgākajām diskusijām "Kas notiek Latvijā?" studijā. Aizvadītā 2023. gada būtiskākās norises politikā, ekonomikā un sabiedrībā komentē un vērtē Jānis Domburs.
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: 11% iedzīvotāju uzskata, ka 2023. gadā dzīves kvalitāte uzlabojusies,...
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: 11% iedzīvotāju uzskata, ka 2023. gadā dzīves kvalitāte uzlabojusies, 42,5% –pasliktinājusies
Tikai 0,6% iedzīvotāju uzskata, ka 2023. gadā, salīdzinot ar 2022. gadu, dzīves kvalitāte Latvijā būtiski uzlabojusies. Tikmēr 11,8% vērtē, ka gada laikā tā ir būtiski pasliktinājusies, liecina aptauja, kuru pēc raidījuma "Kas notiek Latvijā?" iniciatīvas šā gada decembra sākumā veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.
Kariņa specreisi uz Briseli ES budžetam izmaksājuši dārgāk nekā citu Eiropas valstu delegāciju brauc...
Kariņa specreisi uz Briseli ES budžetam izmaksājuši dārgāk nekā citu Eiropas valstu delegāciju braucieni
Latvijas delegācijas ceļa izdevumi uz Eiropadomes samitiem, kas segti no Eiropas Savienības (ES) budžeta, laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam bijuši 557 274 eiro, liecina Eiropadomes Ģenerālsekretariāta sniegtā informācija raidījumam "Kas notiek Latvijā?". Šajā laika posmā notikušas kopumā 15 Eiropas līderu sanāksmes, uz kurām, izmantojot līgumreisus ar privātām lidmašīnām, devās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš  ("Jaunā Vienotība") ar delegāciju. Informācija par visām Eiropas Savienības valstīm liecina, ka Latvijai izmaksātā summa ir vislielākā – kopumā vairāk nekā piektā daļa no visiem maksājumiem.
Palielināt PVD kontroļu cenas vai «remontēt sliedes»: Krauzes un Šmita versijas Krievijas graudu plū...
Palielināt PVD kontroļu cenas vai «remontēt sliedes»: Krauzes un Šmita versijas Krievijas graudu plūsmas apturēšanai
Latvijai vienpusēji noteikt Krievijas izcelsmes labības importa aizliegumu nav iespējams – šāds lēmums būtu jāpieņem Eiropas Savienības līmenī. Tomēr esošajam zemkopības ministram Armandam Krauzem (Zaļo un Zemnieku savienība) un viņa priekštecim Didzim Šmitam ("Apvienotais saraksts") ir dažas idejas, kā apturēt Krievijas graudu plūsmu uz Latviju.
7,5 miljardi vai tuvāk 6, spāņi par grēkāžiem, «lidlauku pieprojektētu»: strīdi par vainu un cenu «R...
7,5 miljardi vai tuvāk 6, spāņi par grēkāžiem, «lidlauku pieprojektētu»: strīdi par vainu un cenu «Rail Baltica» projektā
Cik ticamas bijušas 2017. gada aplēses par to, ka "Rail Baltica" būvniecība Latvijā izmaksās 1,97 miljardus eiro, kurš vainojams tajā, ka projekta ieviešana par vairākiem gadiem atpaliek no sākotnēji plānotajiem grafikiem un kurš pieņēmis lēmumus par dažādu papildu objektu būvniecību, kam līdzi nāk miljardos eiro mērāms izmaksu pieaugums? Uz šiem jautājumiem atbildes  "Kas notiek Latvijā?" diskusijā meklēja bijušie un esošie ministri, projekta ieviesēji, Valsts kontroles padomes locekle un jurists, kas specializējies būvniecības jautājumos.
Jauns valsts sekretāra vietnieks un «pārāk lēna atskārsme»: ministri meklē «Rail Baltica» problēmu c...
Jauns valsts sekretāra vietnieks un «pārāk lēna atskārsme»: ministri meklē «Rail Baltica» problēmu cēloņus un risinājumus
Visus šos gadus "Rail Baltica" projekts ticis nemākulīgi vadīts – pārvaldības riski, uz kuriem pirms teju četriem gadiem norādījusi Valsts kontrole, tā arī nav tikuši novērsti, bet šovasar atklājies, ka projektā iesaistītie nespēj atbildēt uz jautājumu, kurš tad īsti šo milzīgo infrastruktūras projektu vada. Tagad Satiksmes ministrijā tiek plānots veidot īpašu valsts sekretāra vietnieka amatu tieši "Rail Baltica" vadīšanai, taču tas, kurš šo amatu ieņems, nav zināms.
«Kuļamies no krīzes uz krīzi» un «galvas nociršana palēnām»: pozīcijas un opozīcijas deputāti vētī n...
«Kuļamies no krīzes uz krīzi» un «galvas nociršana palēnām»: pozīcijas un opozīcijas deputāti vētī nākamā gada budžetu
Nākamnedēļ Saeima galīgajā lasījumā skatīs 2024. gada budžetu – likumprojekta tapšanas process lielā mērā sakrita ar valdības maiņu, tādēļ trešdien "Kas notiek Latvijā?" diskusijā jau atkal izskanēja solījumi pie nopietnākas budžeta izdevumu vētīšanas ķerties nākamgad. Arī pamatīgāka nodokļu politikas pārskatīšana notikšot jau pēc tam, kad nākamā gada valsts budžets jau būs stājies spēkā.
Kur rast naudu valsts budžetā? Politiķi nākamgad revidēs tēriņus, cer uz Valsts kontroli, bet brīnum...
Kur rast naudu valsts budžetā? Politiķi nākamgad revidēs tēriņus, cer uz Valsts kontroli, bet brīnumam par miljardu netic
Valsts parāda apkalpošanas izmaksas salīdzinājumā ar šo gadu nākamgad gandrīz dubultosies, liecina Saeimā izskatāmais valsts budžeta projekts. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ turpmākajos gados resursi valsts budžeta izdevumu segšanai būtu jāmeklē, rūpīgāk izvērtējot līdzšinējos tēriņus un to pamatotību, trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?" atzina vairāki politiķi.
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: divām trešdaļām iedzīvotāju nav pieņemami Kariņa lidojumi ar privātie...
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: divām trešdaļām iedzīvotāju nav pieņemami Kariņa lidojumi ar privātiem avioreisiem
Kopumā divām trešdaļām jeb  67% iedzīvotāju nav pieņemama bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa prakse izmantot privātas lidmašīnas, lai dotos komandējumos, liecina pēc raidījuma "Kas notiek Latvijā?" iniciatīvas notikušās sabiedriskās domas pētījumu firmas SKDS aptaujas rezultāti. 46,5% respondentu atzinuši, ka šādi braucieni viņiem šķiet pilnībā nepieņemami, bet vēl 20,5% tos novērtējuši kā drīzāk nepieņemamus.
Vai IZM jākārto karte, 40 minūtes un «ekskursijā pa novadu» – Čakša, vietvaras un lietpratēji «mēra»...
Vai IZM jākārto karte, 40 minūtes un «ekskursijā pa novadu» – Čakša, vietvaras un lietpratēji «mēra» ceļu līdz skolai
Līdztekus skolēnu skaitam klašu grupās kritērijam skolu tīkla plānošanā jābūt arī skolu sasniedzamībai – 1.–6. klašu grupā ceļam uz skolu vienā virzienā nevajadzētu būt ilgākam par 40 minūtēm, savukārt skolas attālumam no skolēna dzīvesvietas nevajadzētu pārsniegt 25 kilometrus, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie kritēriji. Tomēr konkrēta plāna, kā šos kritērijus sasniegt, nav – tam "nepieciešams dialogs ar Satiksmes ministriju par finansējuma plānošanu ceļu infrastruktūras pilnveidei un autotransporta iegādes atbalstam pašvaldībām".
«Singapūra plus Somija»,  300 miljonus meklē, «pazūd Rugāji, Viļaka…»: diskusija par skolu reformas...
«Singapūra plus Somija»,  300 miljonus meklē, «pazūd Rugāji, Viļaka…»: diskusija par skolu reformas kritērijiem un mērķiem
Jaunais izglītības finansēšanas modelis izskatīšanai valdībā tiks iesniegts līdz šā gada beigām, šonedēļ raidījumā "Kas notiek Latvijā?" solīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), gan atzīstot, ka šajā modelī vēl nebūs rodamas atbildes uz visiem jautājumiem, toskait – par to, kur valsts atradīs vismaz 300 miljonus eiro, kas būtu nepieciešami jaunas skolu infrastruktūras būvniecībai vietās, kur skolēnu skaits pieaug. Izglītības jomas lietpratēji šonedēļ apstiprinātos skolu tīkla optimizācijas kritērijus diskusijā vērtēja gan ar optimismu, gan ar zināmu piesardzību, norādot uz daudzām neskaidrībām.
Kam tiek valsts budžets? 30 apvidus auto konkursā ar vienu pretendentu – VUGD vadītājiem un «ūdens n...
Kam tiek valsts budžets? 30 apvidus auto konkursā ar vienu pretendentu – VUGD vadītājiem un «ūdens nogādāšanai»
Kamēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbības nodrošinājums jau ilgstoši saistās ar finanšu trūkumu, līdzās citiem iepirkumiem notiek arī jaunu vieglo auto iepirkums, tostarp dienesta centrālajam aparātam un struktūrvienību vadītājiem – 30 labākā aprīkojuma hibrīda apvidus auto. Iepirkuma specifikācija izveidota tā, ka vairāki lieli auto dīleri atteikušies piedalīties un ir tikai viens potenciālais piegādātājs ar cenu virs 1,5 miljoniem eiro.
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: Stambulas konvencijas atbalstītāji nelielā pārsvarā pār noliedzējiem,...
«Kas notiek Latvijā?» aptauja: Stambulas konvencijas atbalstītāji nelielā pārsvarā pār noliedzējiem, 22% nav viedokļa
Eiropas Padomes Konvencijas "Par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu" jeb tā dēvētās Stambulas konvencijas ratificēšanu Latvijā pilnībā atbalsta 22%, bet nemaz neatbalsta 22,5% iedzīvotāju, liecina sabiedriskās domas aptauja, kuru pēc raidījuma "Kas notiek Latvijas?" iniciatīvas īstenoja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.
«Līdz brīdim, kad ZZS parādījās», partizānu reklāma un «līdzekļi joprojām guļ zemē»: satiksmes joma...
«Līdz brīdim, kad ZZS parādījās», partizānu reklāma un «līdzekļi joprojām guļ zemē»: satiksmes joma pēc ministru maiņas
Satiksmes nozarē samilzušu problēmu ir pārpārēm – pa dzelzceļu pārvadāto un ostās pārkrauto kravu apjoms krītas, autoceļu uzturēšanai līdzekļu nepietiek, sakaru infrastruktūras izbūves tempi buksē, "RailBaltica" projekta patiesās izmaksas nav zināmas. Pirms diviem mēnešiem par satiksmes ministru kļuvušais Kaspars Briškens ("Progresīvie") izeju cer atrast pārvaldības modeļa un metodoloģiju maiņā, taču viņa priekštecis Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) brīdina, ka ar to būs par maz.
50 tūkstoši izslēgti, «gribēšana, nevis prāts», nauda svešās kabatās: par un pret Saeimas plānam maz...
50 tūkstoši izslēgti, «gribēšana, nevis prāts», nauda svešās kabatās: par un pret Saeimas plānam mazināt kredītprocentus
Nepilna mēneša laikā Saeimas deputāti ne tikai būtiski mainījuši koncepciju par to, kā  varētu notikt hipotekāro kredītu likmju samazināšana, bet arīdzan iecerējuši likumā noteikt detalizētākus kritērijus kredītņēmējiem. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs raidījumā "Kas notiek Latvijā?" lēsa, ka tādējādi no potenciāli atbalstāmo kredītņēmēju loka varētu būt izslēgti aptuveni 50 tūkstoši hipotekāro kredītu ņēmēju.
Vegānais tuncis, «druvas taisnā ceļā uz Ēģipti», kā neizdarīt pārāk dumji: lauku un mežu politika pē...
Vegānais tuncis, «druvas taisnā ceļā uz Ēģipti», kā neizdarīt pārāk dumji: lauku un mežu politika pēc ministra maiņas
Dažādu iemeslu dēļ lauksaimniecības un mežu nozare šogad piedzīvo dažādus sarežģījumus – tie saistīti gan ar ekonomisko situāciju, gan ar kaprīzajiem laikapstākļiem, gan ar dažādu prasību ieviešanu. 27. oktobrī raidījuma "Kas notiek Latvijā?" diskusijā brīžiem izskanēja visnotaļ atšķirīgi skatījumi par to, kas darāms, lai šīs tautsaimniecībai nozīmīgās nozares saglabātu un attīstītu, vienlaikus paturot prātā arī vides intereses.
Rodeļu trase un spa, Kariņa atvilktne, «mīts, ka sistēmas nevar»: vide, pašvaldības un digitalizācij...
Rodeļu trase un spa, Kariņa atvilktne, «mīts, ka sistēmas nevar»: vide, pašvaldības un digitalizācija pēc ministra maiņas
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir pārmaiņu priekšā – atbildība par vides jomu tai būs jānodod Klimata un enerģētikas ministrijai, taču šis process, visticamāk, būs laikietilpīgs. Tāpat atklāts ir jautājums par ministrijas pilnvarām un atbildību pašvaldību darbības uzraudzībā un tās lomu valsts pārvaldes digitalizācijas procesos.
«Ģimenēs, nevis procentos», «virspeļņas nav» un bankas «burbulī» – politiķu un baņķieru strīds par k...
«Ģimenēs, nevis procentos», «virspeļņas nav» un bankas «burbulī» – politiķu un baņķieru strīds par kredītņēmēju atbalstu
Iespējamas tiesvedības, negatīva ietekme uz finanšu pakalpojumu pieejamību nākotnē un vairākos simtos miljonu mērāmi zaudējumi valsts budžetam – uz šādiem riskiem norādīts Saeimas konceptuālu atbalstu guvušo Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu anotācijā. Kredītņēmēju atbalstam paredzētais likumprojekts, ko izstrādājusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija bija 11. oktobra raidījuma "Kas notiek Latvijā?" temats.
«Ēdam rasolu Lietuvā» un «sastiķēt budžetu»: politiķi, uzņēmēji un lietpratēji diskutē par PVN likmi...
«Ēdam rasolu Lietuvā» un «sastiķēt budžetu»: politiķi, uzņēmēji un lietpratēji diskutē par PVN likmi pārtikai
No nākamā gada 1. janvāra spēku zaudēs likuma norma, kas noteic, ka lielai daļai augļu, ogu un dārzeņu tiek piemērota samazināta pievienotās vērtības nodokļa likme 5% apmērā. Lauksaimnieki un pārtikas tirgotāji aicina politiķus lemt par samazinātā nodokļa saglabāšanu, brīdinot, ka pretējā gadījumā no 1. janvāra sagaidāms augļu un dārzeņu cenu pieaugums.
«Priekšvēlēšanu solījumiem ir ļoti īss derīguma termiņš»: dārzeņu lielaudzētājs oponē politiķiem par...
«Priekšvēlēšanu solījumiem ir ļoti īss derīguma termiņš»: dārzeņu lielaudzētājs oponē politiķiem par samazināto PVN
"Partiju nostāja ļoti mainās no tā, kurā pusē viņi tur Saeimā dalās," tā, vērtējot nesen izveidotās valdības nostāju attiecībā uz samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes turpmāku piemērošanu augļiem un dārzeņiem, trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?" secināja kooperatīvās sabiedrības "Baltijas dārzeņi" valdes priekšsēdētājs Jānis Bušs.
«Transformēt kaut ko jebko», ministru upuri, atbalsts un peldbaseini: koalīcija aizstāv 783 miljonus...
«Transformēt kaut ko jebko», ministru upuri, atbalsts un peldbaseini: koalīcija aizstāv 783 miljonus budžeta prioritātēm
Nule kā izveidotā valdība 26. septembrī vienojās par 783,5 miljonu eiro sadalīšanu nākamā gada budžeta prioritātēm. Līdztekus 275 miljonu eiro papildu piešķīrumam veselības nozarei un nepilnu 120 miljonu eiro papildu piešķīrumam izglītībai ministri nolēmuši piešķirt, piemēram, arī 700 tūkstošus eiro Latvijas dalības Eiropas Savienībā divdesmitgades atzīmēšanai. 27. septembra "Kas notiek Latvijā?" trīs koalīcijā esošos politiskos spēkus pārstāvošie ministri aizstāvēja Evikas Siliņas valdības "pirmos soļus" darbā pie 2024. gada valsts budžeta.
Meli, samazinājums par 0,01% un «pazudusi cilvēcība» – baņķieri un uzraugi iztirzā kredītņēmēju prob...
Meli, samazinājums par 0,01% un «pazudusi cilvēcība» – baņķieri un uzraugi iztirzā kredītņēmēju problēmas
"Euribor" likmes pieauguma dēļ arvien vairāk kredītņēmēju izjūt maksājumu grūtības – šā gada augustā bankās ar lūgumu pārskatīt līguma nosacījumus jau vērsušies vairāk nekā 1000 klientu. Attiecībā uz banku pretimnākšanu klientu pieredze ir krasi atšķirīga, liecina kredītņēmēju e-pastos raidījumam "Kas notiek Latvijā?" izklāstītie stāsti. Latvijas Banka mudina komercbankas būt sociāli atbildīgākām, tikmēr baņķieri uzstāj, ka katrs gadījums jārisina individuāli, tostarp – izvēloties citus risinājumus, nevis bankas pievienoto likmju samazināšanu.
«Gana satricinoši» un «norakstīt uz pirmsvēlēšanu retoriku» – Siliņa atšķirīgi vērtē Kūtra un Mieriņ...
«Gana satricinoši» un «norakstīt uz pirmsvēlēšanu retoriku» – Siliņa atšķirīgi vērtē Kūtra un Mieriņas uzslavas Lembergam
"Es ļoti ceru, ka tā ir bijusi tāda pirmsvēlēšanu retorika," tā, komentējot trešdien Saeimas priekšsēdētāja amatā ievēlētās Daigas Mieriņas (Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)) pirms gada izteiktās uzslavas  ilggadējam Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam, "Kas notiek Latvijā?" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa.
Kam tiek valsts budžets? Nabadzīgākā reģiona administrācija pērk dārgu pilnpiedziņas elektroauto «ga...
Kam tiek valsts budžets? Nabadzīgākā reģiona administrācija pērk dārgu pilnpiedziņas elektroauto «gariem komandējumiem»
Kamēr Rēzeknē no pašvaldības bankrota glābjas, pat samazinot pabalstus trūcīgajiem, Latgales plānošanas reģions (LPR), kura padomē ir arī no amata atstādināmais Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs, šovasar izsludinājis iepirkumu dārga elektro automobiļa iegādei. Divas dienas pirms iepirkuma piedāvājumu iesniegšanas termiņa, kas bija noteikts 10. augustā, raidījums "Kas notiek Latvijā?" nosūtīja LPR administrācijai jautājumus par šo iepirkumu. Nākamajā dienā elektronisko iepirkumu sistēmas datubāzē parādījās ieraksts, ka šis iepirkums ir pārtraukts, vēlāk to skaidrojot ar kļūdu tehniskajā specifikācijā. Vietvaras uzraugošā ministrija iepirkumā problēmas nesaskata, bet vides eksperts norāda – "zaļo kursu" mēdz izmantot dārgu spēkratu iegādes attaisnošanai.
«Jūs tagad piesienaties», Melnis un kūtsmēsli, «celsiet nodokļus vai ne?»  – koalīcija un NVO par va...
«Jūs tagad piesienaties», Melnis un kūtsmēsli, «celsiet nodokļus vai ne?» – koalīcija un NVO par valdības plānu un sastāvu
Šodien Saeimas ārkārtas sēdē parlaments lems par uzticības izteikšanu Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") izveidotajai valdībai. Pagaidām diskusijas raisījušas vairāku ministru kandidatūras, savukārt valdības deklarācija šoreiz ir visai lakoniska, bet jaunās koalīcijas veidotāji sola, ka konkrēti valdības darbi tiks iekļauti tās rīcības plānā. Neilgi pirms valdības apstiprināšanas jaunās koalīcijas partiju politiķi, tostarp divi topošie ministri, raidījumā "Kas notiek Latvijā?" ar redzamāko nevalstisko organizāciju pārstāvjiem diskutēja par jaunās valdības iecerētajiem darbiem un to, kā vērtēt to rezultātus.
Aptauja: mazāk nekā piektdaļa uzskata jauno koalīciju par labāko variantu, divtik vairāk vēlētos cit...
Aptauja: mazāk nekā piektdaļa uzskata jauno koalīciju par labāko variantu, divtik vairāk vēlētos citu «kombināciju»
19% Latvijas iedzīvotāju, kurus pagājušajā nedēļā pēc LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?" iniciatīvas aptaujāja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, uzskata, ka jaunā valdības koalīcija, ko veidos līdzšinējā premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā "Jaunā Vienotība" (JV) kopā ar līdzšinējiem opozicionāriem no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvajiem", būs labāka par līdzšinējo Kariņa valdības koalīciju.
«Nonāvēt apskāvienos», «negribam zīmēt kodolus», «tango saistībā ar Lembergu» – partiju līderi strīd...
«Nonāvēt apskāvienos», «negribam zīmēt kodolus», «tango saistībā ar Lembergu» – partiju līderi strīdas par jauno koalīciju
Ministru prezidenta amatam izvirzītās Evikas Siliņas pārstāvētās "Jaunās Vienotības" valdes loceklis Arvils Ašeradens kā vienu no argumentiem, kādēļ tā arvien cenšas panākt pēc iespējas plašākas koalīcijas atbalstu jaunajai valdībai, min sabiedriskās domas aptaujas, kas liecinot, ka plašāku koalīciju vēlas arī sabiedrība.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd