Latvijas sekmes «Moneyval» rekomendāciju ieviešanā vērtēs eksperti no Slovēnijas un Melnkalnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Padomes ekspertu komitejas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai jeb "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu Latvijā decembrī vērtēs eksperti no Slovēnijas un Melnkalnes.

Pērn “Moneyval” ziņojumā par Latvijas atbilstību Finanšu darījumu darba grupas jeb FATF 40 tehniskajiem standartiem desmit kritēriji bija atzīmēti kā daļēji atbilstoši. Tas ir zems vērtējums, 16 – lielākoties atbilstoši. Kopumā labojami bija 26 no 40 standartiem.

Termiņš, līdz kuram Latvijai bija jāiesniedz ziņojums par šiem standartiem, bija 30. augusts.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Bekmanis
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

''Šis ir pirmais posms, kurā mēs esam tikuši līdz pusei – sagatavojuši ziņojumu un 30. [augustā] finanšu izlūkošanas dienests to ir nosūtījis “Moneyval” sekretariātam. Saskaņā ar procedūrām mūs vērtēs “Moneyval” komiteja decembra plenārsēdē. Ir izvēlēta Slovēnija un Melnkalne, kas būs ziņotāji “Moneyval” plenārsēdē par mūsu sasniegto. Savus jautājumus mums, protams, sūtīs. Un tad sāksies aktīva komunikācija gan ar ekspertiem, gan ar “Moneyval” ekspertiem, lai sniegtu atbildes uz papildu jautājumiem,” pastāstīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks un premjera izveidotās darba grupas vadītāja vietnieks Jānis Bekmanis.

Viņš arī atklāja, ka Latvija plāno lūgt paaugstināt vērtējumu sešās kritiskās tehniskās rekomendācijās un vēl desmit, kas bija novērtētas ar „lielākoties atbilstošas”.

“Pateicoties Saeimas deputātu konstruktīvajam darbam pie milzīgās likumu paketes, kas tika virzīti šogad, mēs ar drošu sajūtu esam lūguši pacelt nevis šīs, par ko ziņot martā – 16, bet gan 22 rekomendācijas, proti, stipri vairāk,” norādīja Bekmanis.

KONTEKSTS:

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā pērn 23. augustā nāca klajā ar kritisku vērtējumu par Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

"Moneyval" ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēma zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzina par mazefektīvu divās jomās – patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Par vidēji efektīvu Latvijas institūciju rīcība atzīta astoņās jomās. Savukārt par efektīvu Latvijas varasiestāžu rīcību "Moneyval" atzīta vienā jomā – starptautiskajā sadarbībā.

Šogad 30. augustā Latvija iesniedza progresa ziņojumu par "Moneyval" 5. kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi Latvijas Nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas uzlabošanai ar detalizētu izklāstu par līdzatbildīgo institūciju, īpaši Latvijas valdības un Saeimas darba rezultātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti