Saeimas atbildīgā komisija uzdevusi FM vērtēt FKTK pievienošanu Latvijas Bankai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 11. septembrī, uzdeva Finanšu ministrijai (FM) vērtēt iespēju Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienot Latvijas Bankai. Ministrijai šāda iespēja jāizvērtē līdz nākamā gada vidum.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars
00:00 / 00:56
Lejuplādēt
"Tas tika virzīts kā komisijas priekšlikums, un es biju tas, kurš apkopoja dažādu deputātu izteiktos viedokļus. 22. novembrī šis likumprojekts [par Latvijas Banku] tika atvērts skatīšanai citu iemeslu dēļ, bet Latvijas Banka bieži tika skatīta un vētīta medijos, un kolēģiem dažādās partijās bija dažādi viedokļi par to, ko vajadzētu darīt ar Latvijas Bankas likumu," sacīja Saeimas komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!").

 

Viņš stāstīja, ka Latvijā ir salīdzinoši mazs cilvēkresursu apjoms un profesionāļu ir maz, tādēļ būtu jādomā par resursu koncentrēšanu.

"Eirozonā ir dažādas pieredzes, un viena pieredze ir tāda, ka valstīs, kurās ir mazs cilvēkresurss, un Latvija tāda ir, būtu nepieciešams šo cilvēkresursu koncentrēt. Ir mazākas administratīvās daļas, bet otrs – to speciālistu apjoms nemaz nav tik liels," skaidroja Bondars.

FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka viņa nesaka "nē" FKTK pievienošanai Latvijas Bankai, taču jebkurš šāds lēmums būtu ļoti rūpīgi jāizvērtē un steigties ar lēmumu nevajadzētu. "Ir nepieciešams izvērtējums, un mēs tādu arī veiksim," viņa teica, norādot, ka tā būs politiska izšķiršanās, vai pievienot finanšu tirgus uzraugu centrālajai bankai.

Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks atgādināja, ka banku sektora uzraudzība deviņdesmitajos gados bija Latvijas Bankas pārziņā, bet vēlāk šī funkcija nodalīta. No 2001. gada finanšu tirgu uzrauga FKTK.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Taču kopš tā laika daudzkas ir būtiski mainījies – Latvijas Banka ir eirozonas sastāvdaļa, bet finanšu tirgus uzrauga darba lauks ir paplašinājies, ņemot vērā dažādu finanšu instrumentu attīstību.

Kazāks atzina, ka eirozonā ir dažādi modeļi, tostarp finanšu sektora uzraudzība ir centrālās bankas pārziņā. Politiķiem ir jāizšķiras, kurš no šiem modeļiem Latvijas gadījumā būtu piemērotāks – tas būtu rūpīgi jāizsver, vērtējot mīnusus un plusus, tostarp efektivitāti.

Latvijas Bankas padome loceklis norādīja, ka Latvija ir samērā maza ekonomika, un, iespējams, abu iestāžu funkcijas būtu jāapvieno vienā. Ja politiķi izšķirsies par FKTK pievienošanu Latvijas Bankai, centrālā banka pēc labākās sirdsapziņas pildīs tai uzticētos pienākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti