Gundega Evelone

LSM.lv autore, māksliniece

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Komiksi un karikatūras
Cūku komikss: Nelabuma mazināšana
Cūku komikss: Nelabuma mazināšana
Šodien, 25. augustā, demontēts obelisks Uzvaras parka pieminekļa teritorijā. Rīgas dome šā gada 13. maijā atbalstīja šī padomju pieminekļa nojaukšanu, šāds lēmums sekoja vien dienu pēc tam, kad Saeima atcēla juridiskos šķēršļus pieminekļa nojaukšanai. Jautājums par šī un citu padomju un nacistisko režīmu slavinošu pieminekļu nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc 24. februārī Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.
Cūku komikss: Cilvēktiesības uz brīvdienām Parīzē
Cūku komikss: Cilvēktiesības uz brīvdienām Parīzē
Vairākas Eiropas Savienības valstis, tostarp Latvija un Igaunija ierobežo vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem. Latvijā iebraucējiem no Krievijas kopš augusta sākuma vīzas tiek izsniegtas tikai retos gadījumos. Šādus ierobežojumus varētu ieviest arī Somija un Polija. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis cerību, ka šiem aicinājumiem pievienosies arvien vairāk valstu. Pēc viņa vārdiem, šādi ierobežojumi ir attaisnojami, jo Krievijas pilsoņi par Kremļa īstenoto karu ir līdzatbildīgi. Komentējot sprādzienu okupētajā Krimā, Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks norādījis, ka normālas valsts Krima esot kūrorti, atpūta, tūrisms un kalni, bet okupētā Krima – munīcijas noliktavu sprādzieni.
Cūku komikss: Rīma inflācija
Cūku komikss: Rīma inflācija
Šī gada jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 21,5%, un šis rādītājs ir augstākais, kas ir fiksēts Centrālās statistikas pārvaldes datos par patēriņa cenu pārmaiņām Latvijā kopš 1998. gada. Pārtikai cenas gada laikā vidēji augušas par 24,3%. Piemēram, sieram cena palielinājusies par 33,7%, maizei par 28,3%, svaigām zivīm par 34,7%, mājputnu gaļai par 24,8%, bet graudaugiem pat par 56,8%.
Cūku komikss: Mazdārziņa terapija
Cūku komikss: Mazdārziņa terapija
Virtuves, kastu un podu dārzi stājas pretī lielveikalu dārzeņu stendiem līdz ar pilsētnieku "modes tendenci" iekopt pašiem savus dārziņus. Dārza darbi nomierina, sniedz gandarījuma sajūtu un dažkārt tiek izmantoti pat terapijā. Savukārt izaudzētais priecē acis un arī vēderus. Rīgā labs piemērs dārzu kultūras uzplaukumam ir Sporta pils dārzi, kas atrodas teju pilsētas centrā un ļauj galvaspilsētas iedzīvotājiem dzīvot tuvāk dabai. Bet tie, kas paši vēl nav gatavi smērēt rokas, var iedvesmoties, piemēram, "Kultūrdobē".
Cūku komikss: Apvienoto partiju savienību apvienības savienojas vēlēšanām
Cūku komikss: Apvienoto partiju savienību apvienības savienojas vēlēšanām
Tuvojas 14. Saeimas vēlēšanas, kurās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēlē 100 parlamenta deputāti. Arī šoreiz pirms vēlēšanām politiskie spēki dalās un apvienojas, un to rindas papildina jauni darboņi, kuri sajutuši sevī aicinājumu iet politikā. Politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, komentējot jau iesniegtos sarakstus, skaidroja: "Šobrīd ar sarakstu plašo spektru un dažādiem jaunveidotajiem grupējumiem amplitūda ir plaša, un izvēle nebūs viegla." Lai iekļūtu Saeimā, "grupējumiem" jāiegūst vismaz 5% vēlētāju atbalsts.
Cūku komikss: Kilovatu drudzis
Cūku komikss: Kilovatu drudzis
Ceturtdien pēcpusdienā elektrībai gaidāms nepieredzēts cenas lēciens. Elektroenerģijas lietotājiem ar dinamisko tarifu 21. jūlijā vēlams īpaši atturēties no elektrības izmantošanas laikā starp pulksten sešiem un septiņiem, lai izvairītos no nepieredzēti strauja cenas lēciena. Bet kā izvairīties no "kilovatu drudža", kad jāatslēdz iemīļotās elektroierīces? 
Cūku komikss: Dzērājdrāžu loģika
Cūku komikss: Dzērājdrāžu loģika
Nedēļas nogalē Valsts policija reģistrēja 16 ceļu satiksmes negadījumus, kuros cietuši skrejriteņu vadītāji, kā arī pieķēra 20 elektroskrejriteņu vadītājus, kuri brauca alkohola reibumā. Ārsti brīdina, ka gūtās traumas var izraisīt invaliditāti vai būt pat letālas
Cūku komiksi: Jāņi Pierīgā. Kura Līgo cūka tu esi?
Cūku komiksi: Jāņi Pierīgā. Kura Līgo cūka tu esi?
Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug pat divkārt, un ik gadu divu svētku dienu laikā vairāk nekā 600 cilvēki gūst nopietnas traumas, kad ir nepieciešama Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzība. Katrs otrais negadījums notiek reibumā, liecina NMPD dati.
Cūku komiksi: Ar praidu pret naidu
Cūku komiksi: Ar praidu pret naidu
Pēc četru gadu pārtraukuma Rīgā šogad notiek praids. Centrālais pasākums – gājiens – norisināsies 18. jūnijā kā daļa no Kijivas praida. Šī gada devīze – līdz mēs visi būsim brīvi. Latvijā pirmais LGBT kustības rīkotais praids notika 2005. gadā. Pēc 2018. gada Rīgā notiekošā Baltijas praida, kad gājiena dalībnieku virzienā tika mesta dūmu svece un izkliegti dažādi naidīgi saukļi, policija vērtēja, ka sabiedrības attieksme pret notikumu tomēr uzlabojas. Pirms četriem gadiem gājienā devās 8000 cilvēku.
Cūku komikss: Bērna kopšanas «atvaļinājums»
Cūku komikss: Bērna kopšanas «atvaļinājums»
2. augustā visā Eiropā, arī Latvijā, jāstājas spēkā jaunai direktīvai, kas paredz, ka divu mēnešu garš bērna kopšanas atvaļinājums pienākas tētim, tas ir noteikti jāizmanto, neizmantošanas gadījumā valsts pabalsts tiks zaudēts. Šos divus bērnu kopšanas mēnešus nevar nodot otram vecākam. Direktīva paredz, ka bērnu kopšanas atvaļinājumu var izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2021. gadā vecāka pabalstu saņēma ap 20 000 cilvēku mēnesī, gandrīz 17 000 sieviešu un 3500 vīriešu, no kuriem vairāk nekā 2000 turpināja strādāt.
Cūku komikss: Skaņu efekti
Cūku komikss: Skaņu efekti
Pirmdienas, 30. maija, pēcpusdienā, Rīgā un citviet iedzīvotājus satrauca sprādzieniem līdzīgi trokšņi. Tos izraisīja Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas lidmašīnas, kas veica treniņlidojumu no Lietuvas uz Igauniju. Aizsardzības ministrijā pastāstīja, ka sprādzienam līdzīgais troksnis rodas, kad lidmašīna pāriet uz virsskaņas ātrumu. Treniņlidojums noticis vairāk nekā desmit kilometru augstumā.
Cūku komikss: Lielā talka
Cūku komikss: Lielā talka
Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi jaunu likumprojektu, ar kuru uzdotu par pienākumu nojaukt padomju un nacistisko režīmu slavinošus objektus līdz 15. novembrim. Kopumā Latvijā ir ap 300 pieminekļu, piemiņas plākšņu un memoriālo objektu, kas veltīti padomju okupācijas režīmam un armijai. Bet ko iesākt ar pieminekļiem pēc to demontāžas? Latvijas Mākslinieku savienība gatava tos noglabāt savā krājumā. Tos apkopot vienuviet aicina uzņēmējs Meinards Mētelis, kurš savos īpašumos izveidojis gan padomju laika liecību krātuvi, gan Ļeņina pieminekļu parku. Savukārt iedzīvotāji savākuši vairāk nekā 260 000 eiro Uzvaras parka pieminekļa būvgružu izvešanai.
Cūku komikss: Šīs vasaras modes tendences
Cūku komikss: Šīs vasaras modes tendences
Maijs jau pāri pusei, bet gaisa temperatūra pat dienas vidū mēdz būt zem 10 grādu atzīmes. Šis ir trešais gads pēc kārtas, kad aprīļa un maija vidējā temperatūra ir zem klimatiskās normas, turklāt šajā pavasarī nav bijis neviens izteikti silts periods. Šogad tikai vienu dienu daļā Latvijas ir bijuši 20 grādi. Pašreizējās laika prognozēs galu aukstumam vēl neredz. Iespējams, ka tas turpināsies pat jūnijā. Pat Toms Bricis vaicā –  vai vispār būs vasara?
«Cūku komikss»: Fiksie Eirovīzijas komentāri
«Cūku komikss»: Fiksie Eirovīzijas komentāri
Eirovīzija ir noslēgusies, Ukrainas uzvaru svin visā pasaulē (pie dziesmas “Stefania” jaunā videoklipa notraucot ne vienu vien dusmu asaru), un dīvāna eksperti ar jaunu sparu gatavo ieteikumus, ko Latvijai uz konkursu sūtīt nākamgad, lai lauztu "Eirovīzijas lāstu". Sestdienas šovam līdzi sekoja arī “Cūku komiksi”, vakaru iemūžinot fiksos komentāros.
Cūku komikss: Eirovīzijas lāsts
Cūku komikss: Eirovīzijas lāsts
2022. gadā Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēja grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad", kas par spīti bukmeikeru prognozēm un aktivitātēm sociālajos tīklos neiekļuva konkursa finālā. Pēdējo reizi Latvija finālā iekļuva 2016. gadā, kad mūsu valsti pārstāvēja Justs ar dziesmu "Heartbeat", kopš tā laika Latvijas pārstāvjus "vajā lāsts". To, kā Latvijas pārstāvjus vērtēja skatītāji un žūrija, varēs uzzināt pēc uzvarētāja noskaidrošanas. 
Cūku komiksu reportāža: Rīdzinieki gatavojas bargajai ziemai
Cūku komiksu reportāža: Rīdzinieki gatavojas bargajai ziemai
Maijā beidzies valsts atbalsts vairākiem pasākumiem, ar ko valsts kompensēja iedzīvotājiem energoresursu cenas. Saņemot rēķinus, iedzīvotājiem jārēķinās ar lielākām izmaksām par elektrību. Neoficiāli izskan minējumi, ka rudenī iedzīvotājus sagaida pat divreiz un trīskārt lielāki rēķini par siltumenerģiju. Arī malkas cena turpina strauji augt, un pircēji gaida nedēļām garās rindās. Jaunus atbalsta pasākumus valdība plāno ieviest gada otrajā pusē, un tie vairs nebūšot tik apjomīgi kā līdz šim.
Cūku komikss: Pret lielu ar lielāku
Cūku komikss: Pret lielu ar lielāku
Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Somija un Zviedrija strauji pietuvojušās lēmumam par pievienošanos pasaulē spēcīgākajai militārajai aliansei NATO, un attiecīgs pieteikums varētu tikt iesniegts jau šovasar. NATO vadība sola, ka gadījumā, ja abas valstis izlems pievienoties aliansei, tās uzņems paātrinātā kārtībā. Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs brīdinājis, ka gadījumā, ja Somija un Zviedrija pievienosies NATO, Krievijai nāksies izvietot kodolieročus Baltijas jūras reģionā.
Cūku komikss: Atkarīgā Vācija
Cūku komikss: Atkarīgā Vācija
Vācijas valdība tiek asi kritizēta par nepietiekamo atbalstu Ukrainai, jo Vācija vilcinās piegādāt Ukrainas prasīto bruņojumu, kas palīdzētu atvairīt Krievijas uzbrukumu. Baltijas valstis un Polija arīdzan mudina Vāciju ātrāk atteikties no Krievijas naftas un gāzes importa, jo Putina režīms šo naudu izmanto karadarbības turpināšanai.
Cūku komikss: Kokteilis «Latvija»
Cūku komikss: Kokteilis «Latvija»
Izdevumā "Bloomberg" publicētā rakstā pausts, ka naftas kompānija "Shell" turpina iegādāties Krievijas naftu, lai gan solījusi to nedarīt. Publikācijas autors Havjērs Blass apgalvoja, ka pastāv "Latvijas maisījums", kura sastāvā ir 49% Krievijas naftas. Kā izriet no uzņēmuma noteikumiem, "Krievijas izcelsmes nafta" ir produkts, kas ir ražots Krievijā vai no kura vismaz 50% ir Krievijas izcelsmes, tāpēc šis "kokteilis" netiekot uzskatīts par Krievijas naftu. Atsaucoties uz saviem avotiem, autors norādīja, ka nafta tiek nogādāta, piemēram, no Primorskas pilsētas Krievijā uz Ventspili, kur naftas terminālī notiek maisīšana. Latvijas amatpersonas informāciju sola pārbaudīt.
Cūku komikss: Mācītājs izspiedējs
Cūku komikss: Mācītājs izspiedējs
Šonedēļ uzmanību izpelnījās Liepājas Svētās Annas baznīcas mācītāja ieraksts vietnē "Facebook", kurā teikts – lai pāri slēgtu laulību šajā baznīcā, "līdzās normālajām prasībām nepieciešams apliecinājums, ka esat parakstījušies par grozījumiem 110. pantā Satversmē. Dabiskas ģimenes izpratne ir nosacījums svētītai laulībai un ģimenei. Simpatizēšana, koķetēšana vai lojalitāte LGBT ideoloģijai ir šķērslis laulības svētībai baznīcā." Vēlāk paziņojums no sociālā tīkla pazuda. Baznīca notikušo nekomentēja. Tikmēr Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesors uzsvēra – prasīt parakstu par grozījumiem Satversmē, lai laulātu, ir nepieņemami.
Cūku komikss: Z-histērija
Cūku komikss: Z-histērija
Burts "Z" kļuvis par Krievijas līdera Vladimira Putina sāktā kara Ukrainā simbolu. Rietumos uzņēmumi meklē veidus kā "Z" burtu noslēpt vai izņemt, toties uzņēmumi Krievijā to izceļ un pat mākslīgi iekļauj produktos, zīmolā un nosaukumos. Arī Latvijas uzņēmēji pārskatījuši savus zīmolus, piemēram, "Tele2" turpmāk izvairīsies saīsināt priekšapmaksas kartes nosaukumu "Zelta zivtiņa" uz iepriekš ierasto "ZZ", tāpēc "ZZ čempionāts" kļuvis par "Zelta zivtiņas čempionātu", smiltsērkšķu produktu uzņēmums "Zelt", kura logo bija izcelts burts "Z", vispirms to sagāza, padarot par "N", bet nu nolēmis lietot pilno nosaukumu, bet "Z-Towers" turpmāk saucami par "Zunda Towers".
Cūku komikss: Relatīvais grimšanas ātrums
Cūku komikss: Relatīvais grimšanas ātrums
Reaģējot uz Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā, Eiropas Savienība un ASV nosaka sankcijas un konfiscē Putinam pietuvinātajiem Krievijas oligarhiem piederošos īpašumus. Piemēram, Itālijas finanšu policija arestējusi krievu oligarha Andreja Meļņičenko jahtu, kas ir pasaulē lielākā privātā motorjahta, tās vērtība ir ap 530 miljonu eiro. Savukārt miljardieris Fridmans, kura bagātība tiek lēsta uz 15 miljardiem dolāru, plānoja apstrīdēt "viltīgās un nepamatotās" Eiropas Savienības sankcijas. Pēc sankciju ieviešanas miljardierim nākas iztikt ar 2500 mārciņām (ap 3000 eiro) mēnesī un, tā kā viņa konti ir bloķēti, viņš pat nevarot samaksāt par mājas uzkopšanu. Tikmēr Ukrainas prezidents Zelenskis paziņojis, ka Krievijas uzbrukuma smagi skartajā Mariupolē iesprostoti gandrīz 100 000 cilvēku, kuriem jācieš bads, slāpes un nebeidzama bombardēšana.
Cūku komikss: Grūti laiki tuvojas
Cūku komikss: Grūti laiki tuvojas
Ekonomisti ir pārliecināti, ka tuvākajos mēnešos Latvijā inflācijas sabremzēšanās nav gaidāma. Pieprasījuma un piedāvājuma svārstību rezultātā varam sagaidīt straujas cenas izmaiņas, kas radīs nenoteiktību. Krievijas agresijas pret Ukrainu dēļ tuvākajos mēnešos inflācija Latvijā būs vairāk nekā 10%, kara ietekme būs jūtama gan uz energoresursu, gan pārtikas cenām.
Cūku komikss: Alternatīvie degvielas resursi
Cūku komikss: Alternatīvie degvielas resursi
Degvielas cena mazumtirdzniecībā sasniegusi visu laiku augstāko līmeni Latvijā. Tirgotāji pauž, ka tik lielas cenu izmaiņas 10 dienu laikā nav bijušas. Uzpildes stacijās dīzeļdegvielas cena pieaugusi par vairāk nekā 40 centiem litrā, bet benzīna – vairāk nekā par 30 centiem litrā. Cilvēki, visticamāk, cenu dēļ būs spiesti mainīt paradumus, tostarp meklēt alternatīvus veidus, lai pārvietotos un ceļotu.
Cūku komikss: Raķetes krīt. Rublis krīt
Cūku komikss: Raķetes krīt. Rublis krīt
Pēc tam, kad, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV un Eiropa nolēma bloķēt vairāku svarīgāko Krievijas banku pieeju starptautiskajai maksāšanas sistēmai SWIFT un iesaldēt Krievijas Centrālās bankas aktīvus, kritusi Krievijas rubļa vērtība. Bet sankciju dēļ ir ierobežotas Krievijas Centrālās bankas iespējas izmantot savas 600 miljardu ASV dolāru vērtās rezerves, lai atbalstītu rubļa kursu, kurš jau pagājušajā nedēļā bija zemākajā vēsturiskajā līmenī. 
Cūku komikss: Krievijas «miera» uzturētāji
Cūku komikss: Krievijas «miera» uzturētāji
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atzinis Doneckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību no Ukrainas. Krievija plāno nosūtīt savas karaspēka vienības uz šiem reģioniem. Maskava apgalvo, ka “miera misijas” mērķis ir aizsargāt Donbasa civiliedzīvotājus, taču Ukraina un rietumvalstis brīdina, ka Krievijas spēki patiesībā gatavojas pastiprināt uzbrukumu, lai iekarotu lielāku daļu no Ukrainas teritorijas.
Cūku komikss: Atsperīgā Krievija
Cūku komikss: Atsperīgā Krievija
Krievija vairākus mēnešus palielinājusi karaspēka klātbūtni pie Ukrainas robežas, kur bija koncentrēti līdz pat 150 000 krievu karavīru. Taču tagad Maskava apgalvo, ka sākusi karaspēka atvilkšanu no pierobežas. Ukrainas un rietumvalstu līderi Kremļa paziņojumus vērtē piesardzīgi, jo saglabājas risks, ka Krievija jebkurā brīdī varētu atsākt agresiju pret Ukrainu.
Cūku komikss: Ierēdniecība nepadodas
Cūku komikss: Ierēdniecība nepadodas
2017. gadā valdība apstiprināja Valsts pārvaldes reformu plānu, kas solīja kvalitatīvas pārmaiņas valsts pārvaldē, bet pēc Valsts kontroles nule veiktās revīzijas secināts, ka būtiskas reformas nav veiktas, un plāna īstenošana netika efektīvi pārvaldīta. 
Cūku komikss: LSM.lv svin 9. dzimšanas dienu
Cūku komikss: LSM.lv svin 9. dzimšanas dienu
Par sabiedrisko mediju portāla LSM.lv pirmo darba darba dienu tiek uzskatīts 2013. gada 3. februāris. Šobrīd LSM.lv pieejams trīs valodās. Līdzās sociālpolitiskām ziņām un analītikai tiek attīstīts arī dzīvesstila, kultūras un citas tematikas saturs. LSM.lv ir kļuvis par vienu no vadošajiem ziņu portāliem Latvijā. Vienotais sabiedrisko mediju atskaņotājs Replay.lv apkopo LR un LTV video un audio saturu, savukārt Bernistaba.lsm.lv radīta kā droša vide bērniem, kur ar dažādiem interaktīviem risinājumiem attīstīt savas iemaņas. 
Cūku komikss: Pudeļu loterija
Cūku komikss: Pudeļu loterija
No 1. februāra Latvijā darbosies depozīta sistēma – veikalos varēs nodot pārstrādei vai atkārtotai lietošanai plastmasas un stikla pudeles un pretī saņemt iegādes brīdī piemaksātos 10 centus vai kuponu. Taču ne visas plastmasas pudeles būs iespējams nodot…

Vairāk

Svarīgākais šobrīd