Panorāma

Ventspilī uz laiku apturēs SIA "Ventamonjaks" darbību

Panorāma

Panorāma

Malkas cena strauji pieaug

Malkas cena turpina strauji augt; pircēji gaida nedēļām garās rindās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Arī tie, kuri nav atkarīgi no centralizētās siltumapgādes, šovasar satraucas par gaidāmo apkures sezonu. Malkas cena aug strauji, un pagaidām neviens nezina, kāda būs galējā robeža. Tā sacīja malkas ieguvēji. Bažās par kurināmā cenu pieaugumu arī pircēji šobrīd gaida nedēļām garās rindās.

Lai gan apkures sezona daudzviet jau beigusies, malkas ražotnes šobrīd strādā ar pilnu jaudu. Arī pirms gada cilvēki sāka laikus gatavoties nākamajai apkures sezonai. Taču malku nesteidza iepirkt tik lielā steigā kā šogad. Gaidīšanas laiks malkas piegādei bija trīs reizes īsāks.

"Cilvēki arī šobrīd, nesaprotot, kas būs rīt un parīt, kas notiks septembrī, – viņi uz to malku vienkārši stāv rindā. Šobrīd mums ir trīs četras nedēļas uz priekšu rinda, kā mēs varam piegādāt malku Latvijā, nerunājot par to, kas notiek ar ārzemju tirgiem," teica SIA "Wood 5K" kvalitātes daļas vadītājs Juris Ņikušins.

Pirms gada 2 kubikmetru malkas apjoms maksāja 120 eiro, šobrīd tā cena pārsniedz 220 eiro. Taču malkas cena tikai aug un nav zināms, cik tā maksās apkures sezonas sākumā.

Ņikušins norādīja, ka produkta cenu koriģē nu jau katru mēnesi un ka ar katru mēnesi cena pieaug par pieciem sešiem eiro kubikmetrā. Līdzīgi norādīja arī uzņēmumā "RaWood Export".

"Tajās kastēs tas produkts ir izaudzis, varētu būt divas reizes, bet šis produkts – varētu būt par kādiem 60% palielinājusies cena. Bet es redzu, ka tuvākajā laikā šis arī sasniegs reiz divi. (..) Mēs šobrīd nevaram noteikt cenu griestus, kur tie varētu izaugt un kur ir kaut kāds saprātīgs līmenis, par cik cilvēks ir gatavs pirkt to malkas maisiņu," produkciju izrādīja "RaWood Export" valdes loceklis Jānis Slāvietis.

Būtiski pieaugušas ne vien izejmateriālu un ražošanas izmaksas, bet arī pieprasījums no ārvalstīm pēc gatavās produkcijas.

Abi Latvijas Televīzijas aptaujātie malkas ražotāji lielāko daļu malkas eksportē. "RaWood Eksport" Latvijā pārdod ap 5%, "Wood 5 K" ap 20% saražotā kurināmā. Slāvietis norādīja, ka tikai tagad sāk izjust to, cik liels īpatsvars apaļkoku kopējā tirgū ienāca no Krievijas, Baltkrievijas, kā arī no Ukrainas. Kā vienu no iespējām nobremzēt straujo cenu lēcienu uzņēmums minēja aizliegumu izvest no valsts neapstrādātu koku.

"Kamēr Latvija apaļkoku neaizliegs izvest ārā no Latvijas kā neapstrādātu koku un nedos mums ražotājiem  to apstrādāt, bet viņi vienkārši varēs salikt uz kuģiem un vest uz lielajām kompānijām, tikmēr es domāju, ka mēs pat nevaram noteikt, cik tās lielās kompānijas var samaksāt par to koku, tik mēs vienkārši skriesim pakaļ un maksāsim," skaidroja Slāvietis.

Malkas ražotāji norādīja – pašlaik nav pazīmju, ka malkas cenas varētu mazināties. Tāpēc gatavošanos nākamajai apkures sezonai neieteica atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti