Anete Bērtule

LTV "Panorāma" korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Prasība publiskot pedagogu atalgojumu izraisa haosu
Prasība publiskot pedagogu atalgojumu izraisa haosu
Apjukumu pašvaldību vidū raisījuši Saeimas pērn pieņemtie likuma grozījumi par valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku algu publiskošanu. Daļa pašvaldību, arī galvaspilsēta, uzskata, ka likums attiecas arī uz pedagogiem, un no šī gada vairāku novadu skolotāju atalgojums atrodams internetā. Tikmēr citas pašvaldības ar pedagogu algu publiskošanu nesteidzas, un arī likumdevējs atzīst – pagaidām likums to neprasa.
«Maxima» apsargs kavē Zolitūdes traģēdijas tiesas sēdes
«Maxima» apsargs kavē Zolitūdes traģēdijas tiesas sēdes
Kārtējo reizi uz Zolitūdes traģēdijas krimināllietas skatīšanu neieradās bijušais sagruvušā veikala “Maxima” apsargs Igors Vītols. Viņam lietā piemērots cietušā statuss, bet vairākās liecībās izskanējis, ka tieši Vītols traģēdijas dienā atslēdzis veikala signalizāciju. Prokuratūras ieskatā Vītola veselības stāvoklis viņam neliedz ierasties tiesā un tiek izmantots kā aizbildinājums.
Latvijas vēstījums Venēcijas biennālē: Mēs vienlaikus dzīvojam kopā un atsevišķi
Latvijas vēstījums Venēcijas biennālē: Mēs vienlaikus dzīvojam kopā un atsevišķi
100 valsts pastāvēšanas gadus Latvijas iedzīvotāji ir dzīvojuši vienlaikus kopā un atsevišķi - ar šādu vēstījumu Latvija jau pēc pāris mēnešiem dosies uz prestižās mākslas skates – Venēcijas biennāles – arhitektūras izstādi. Tajā Latvija stāstīs par dzīvi daudzdzīvokļu ēkās, kurās, pēc jaunākajiem ”Eurostat” datiem, mitinās aptuveni divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju.
Lielveikalos aizvien redzami ugunsdrošības pārkāpumi; tie gan nav būtiski
Lielveikalos aizvien redzami ugunsdrošības pārkāpumi; tie gan nav būtiski
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) Latvijas lielveikalos joprojām konstatē tādus ugunsdrošības pārkāpumus kā aizkrautas evakuācijas izejas. Taču glābēji uzsver – nepilnības lielveikalu evakuācijas sistēmās nav tik būtiskas, lai iespējamā ugunsnelaime pie mums izvērstos tikpat postoša kā Krievijā.
Jūrmalā cīnās pret apbūvi kāpu teritorijā
Jūrmalā cīnās pret apbūvi kāpu teritorijā
Portālā “manabalss.lv” sākta parakstu vākšanai, lai nepieļautu apbūvi dabas parka “Ragakāpa” teritorijā. Tur jau  daudzus gadus darbojas pazīstamais restorāns “36. līnija”. Līdz šim tas kāpu zonā atradās kā pagaidu būve, bet tagad Jūrmalas dome plāno ēkai piešķirt pastāvīgas celtnes statusu. “36. līnijas” īpašnieks uzsver, ka restorānu paplašināt negrasās un bažas par, piemēram, potenciālu viesnīcas celtniecību jūras krastā, ir nepamatotas. 
«Panorāmai – 60»: Kārļa Miksona rūpe – ziņas ne tikai pusdeviņos vakarā
«Panorāmai – 60»: Kārļa Miksona rūpe – ziņas ne tikai pusdeviņos vakarā
Jau vairākus gadus ikvakara "Panorāma" nav vairs tikai ekskluzīva televīzijas skatītāju privilēģija, un arī tik ierastais ziņu laiks – pusdeviņi vakarā – nav akmenī cirsts. Sagatavotajiem ziņu stāstiem un arī materiāliem, kam ēterā vietas nepietiek, vienmēr un visur var sekot līdzi arī internetā un sociālajos tīklos. Iepriekš aplūkots Latvijas ziņu raidījums pirms desmit, divdesmit un pat 60 gadiem, bet šoreiz ieskats 21. gadsimta "Panorāmā".
«Latvijas attīstībai» un «Izaugsmei» biedri dod jāvārdu apvienības veidošanai
(papildināts)
«Latvijas attīstībai» un «Izaugsmei» biedri dod jāvārdu apvienības veidošanai (papildināts)
Politiskās partijas „Latvijas attīstība” un „Izaugsme” sestdien, 17.martā, savos kongresos nolēmušas apvienot spēkus, lai kopīgi startētu oktobrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Nākamnedēļ par pievienošanos šai politiskajai apvienībai, kas sevi pozicionē kā alternatīvu pašreizējām valdošās koalīcijas partijām, lems pērnvasar izveidotā „Kustība „Par!””. Patlaban neviena no apvienību veidojošajām partijām nebauda plašu atbalstu, taču to vadītāji cer, ka, apvienojoties, tām izdosies pārvarēt 5% barjeru.
Konfiscē likumīgi pirktu, Zviedrijā nozagtu traktoru; zemnieks gatavs tiesāties
Konfiscē likumīgi pirktu, Zviedrijā nozagtu traktoru; zemnieks gatavs tiesāties
Vai valsts ārzemju pilsoņus aizsargā vairāk nekā savējos? Šāds jautājums radies zemniekam Imantam Trukšānam, kura pirms diviem gadiem Lietuvā iegādāto traktoru konfiscējusi policija. Tas izrādījies zagts un tagad tiks sūtīts atpakaļ traktora likumīgajam īpašniekam Zviedrijā. Zemnieka aizstāvis uzskata – starptautiska konvencija, kurai pievienojusies arī Latvija, nepieļauj šādu valsts rīcību.
«Gaismas pils» būvnieki tiesā prasa no valsts piedzīt 11 miljonus eiro
(papildināts)
«Gaismas pils» būvnieki tiesā prasa no valsts piedzīt 11 miljonus eiro (papildināts)
Vairāk nekā četrus gadus pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas pabeigšanas  "Gaismas pils" būvnieki pilnsabiedrības “Nacionālā Būvkompāniju apvienība” ir vērsusies tiesā pret valsti, prasot piedzīt 11 miljonus eiro. Kultūras ministrija uzsver, ka valsts ar būvniekiem ir pilnībā norēķinājusies un prasību noraida.
Saeima Satversmes tiesā aizstāv zemes piespiedu nomas ierobežošanu
Saeima Satversmes tiesā aizstāv zemes piespiedu nomas ierobežošanu
Piespiedu zemes nomas ierobežojumu lietā, Satversmes tiesai turpinot skatīt vairāku zemes īpašnieku prasību pret valsti, uzklausītas apstrīdēto likumu pieņemšanā iesaistītās ministrijas un arī atbildīgā Saeimas komisija. Tās vadītājs tiesā norādīja – zemes īpašnieki, kuri par viņiem piederošo zemi zem daudzdzīvokļu ēkām ik mēnesi saņem nomas maksu no dzīvokļu īpašniekiem, faktiski atrodas monopola stāvoklī.
Pēc teju desmit gadiem Satversmes tiesa atkal vēta piespiedu zemes nomas maksu ierobežošanu
(papildi...
Pēc teju desmit gadiem Satversmes tiesa atkal vēta piespiedu zemes nomas maksu ierobežošanu (papildināts)
Gluži kā teju pirms desmit gadiem valstij atkal nākas Satversmes tiesā aizstāvēties pret zemes īpašniekiem. Satversmes tiesa sākusi skatīt sūdzību saistībā ar Saeimas pērn pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas paredz trīs gadu laikā pakāpeniski pazemināt piespiedu zemes nomas maksas griestus. Lai arī sūdzība teju identiska, likumdevējs cer – šoreiz Satversmes tiesas spriedums būs valstij labvēlīgs.
Atbalsta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu
Atbalsta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu
Beidzot iekustējies ilgi atliktais jautājums par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu. Saeimas komisija trešdien, 28. februārī, konceptuāli atbalstījusi likumprojektu, kas ļautu izbeigt situāciju, kad aptuveni 100 000 dzīvokļu īpašnieku ik mēnesi spiesti maksāt nomu par citam īpašniekam piederošo zemi zem daudzdzīvokļu ēkas. Plānots, ka zemes atpirkšana notiks par tās kadastrālo vērtību.
«ABLV» bankā iestājas noguldījumu nepieejamība; banka to sauc par soli uz likvidāciju
(papildināts)
«ABLV» bankā iestājas noguldījumu nepieejamība; banka to sauc par soli uz likvidāciju (papildināts)
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Bankas klienti saņems garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro apmērā. Banka uzskata, ka šis lēmums nozīmē, ka tuvākajā laikā varēs uzsākt bankas likvidāciju, un, lai gan banka varēja turpināt darbu, “politisku apsvērumu dēļ bankai netika dota tāda iespēja”.
ECB noliedz neapmierinātību ar Rimšēvičam noteiktajiem drošības līdzekļiem
ECB noliedz neapmierinātību ar Rimšēvičam noteiktajiem drošības līdzekļiem
Latvijas Banka signalizē par problēmām attiecībās ar Eiropas Centrālo banku (ECB), kas radušās Ilmāram Rimšēvičam noteiktā drošības līdzekļa dēļ. Saskaņā ar Latvijas Bankas padomes locekļa Edvarda Kušnera teikto ietekmīgā Eiropas Savienības institūcija paudusi neapmierinātību ar Latvijas Bankas prezidenta "funkcionalitātes ierobežošanu". Pati Eiropas Centrālā banka sarunā ar LTV to noliedz.
SAB vērtēs arī, ar kādu mērķi nāca AP nodotās ziņas par Rimšēviču
SAB vērtēs arī, ar kādu mērķi nāca AP nodotās ziņas par Rimšēviču
Ziņas par kukuļošanā aizdomās turētā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča saikni ar Krieviju, kas izskanējušas starptautiskajos medijos, pārbaudīs Satversmes aizsardzības birojs (SAB). Tā vadītājs atzīst – pārbaude nav pāris dienu jautājums, gan neatklājot, vai ASV ziņu aģentūras “Associated Press” izplatītā informācija par Latvijas  Bankas prezidenta vizītēm Krievijā bijusi arī mūsu drošības iestāžu redzeslokā.  
Pārbaudīs bijušā administratora Sprūda drošības naudas izcelsmi
Pārbaudīs bijušā administratora Sprūda drošības naudas izcelsmi
Lai arī likums tieši to neprasa, tā dēvētās "Trasta komercbankas" likvidācijas krimināllietas prokurors sola pārbaudīt Māra Sprūda iemaksātās drošības naudas izcelsmi. Pagaidām gan bijušajam maksātnespējas administratoram nepieciešamo pusmiljonu nav izdevies savākt, bet Sprūda advokāts pauda cerību, ka tas varētu notikt ātrāk nekā likumā noteikto 30 dienu laikā.
Meklēšot jaunas iespējas samazināt «zaļās elektrības» maksājumus
(papildināts)
Meklēšot jaunas iespējas samazināt «zaļās elektrības» maksājumus (papildināts)
Elektroenerģijas patērētāju maksātajā elektrības gala cenā iekļautā obligātā iepirkuma komponente (OIK) un tās izmaiņas ir galvenais iemesls, kādēļ daļai elektrības lietotāju šogad par elektrību jāmaksā krietni vairāk. Ekonomikas ministrijas amatpersonas sola meklēt iespējas OIK samazināt, no atjaunojamās elektroenerģijas subsīdiju saņēmēju loka izslēdzot tos uzņēmumus, kas tiks pieķerti blēdībās.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd