Dienas notikumu apskats

KNAB pārbaudīs ziņas par «ABLV bank» centieniem kukuļot Latvijas amatpersonas

Dienas notikumu apskats

Junkers iestājas par izmaiņām EK prezidenta izvēles kārtībā

Meklēšot jaunas iespējas samazināt «zaļās elektrības» maksājumus

Meklēšot jaunas iespējas samazināt «zaļās elektrības» maksājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Elektroenerģijas patērētāju maksātajā elektrības gala cenā iekļautā obligātā iepirkuma komponente (OIK) un tās izmaiņas ir galvenais iemesls, kādēļ daļai elektrības lietotāju šogad par elektrību jāmaksā krietni vairāk. Ekonomikas ministrijas amatpersonas sola meklēt iespējas OIK samazināt, no atjaunojamās elektroenerģijas subsīdiju saņēmēju loka izslēdzot tos uzņēmumus, kas tiks pieķerti blēdībās.

Vismaz daļā gadījumu, kad iedzīvotāji un uzņēmumi šogad saņēmuši lielākus elektrības rēķinus, pie šīs situācijas vainojami viņi paši, jo, piemēram, nav savlaicīgi atteikušies no liekajiem pieslēgumiem. Tā, komentējot lauksaimnieku, privātpersonu un atsevišķu uzņēmēju sašutumu par janvārī saņemto elektrības rēķinu, pauž par enerģētikas nozari atbildīgās Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

“Vairāk nekā 80% mājsaimniecību rēķins ir samazinājies. Mazajiem uzņēmumiem atsevišķi jāskatās katrs gadījums,” norāda Patmalnieks.

Ekonomikas ministrijas solījumi, ka diferencētas obligātā iepirkuma komponentes ieviešana atstās vien salīdzinoši nelielu ietekmi uz elektrības cenu, īsti nav piepildījušies.

Patmalnieks gan uzsver, ka risinājumi jau tiekot meklēti un viens no tādiem varētu būt topošie Ministru kabineta noteikumi. Tie paredz stingrāk kontrolēt subsidētās elektroenerģijas ražotājus un tādējādi no to loka tikšot izslēgti negodprātīgie subsīdiju saņēmēji.

“Tiks veikts staciju audits, un pakāpeniski tiks izauditētas visas stacijas un to atbilstība noteikumu prasībām. Tā rezultātā droši vien novērsīsim problēmas, kas pastāv pašlaik. Un eventuāli samazināsim obligātā iepirkuma komponenti,” saka Patmalnieks.

Tikmēr Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe Ekonomikas ministrijas nodomu ieviest jaunu atjaunojamās elektroenerģijas staciju kontroles mehānismu sauc par aktīvas darbības imitāciju. “Mēģina ministrija spodrināt savas spalvas vai ko tamlīdzīgu darīt, un pēc būtības šo jautājumu nerisina. Jo jautājums ir par OIK pareizu vai nepareizu pielietošanu patērētāju rēķinos,” uzskata Irbe.

Saskaņā ar Irbes teikto Ekonomikas ministrijai jau tagad ir pietiekami plašas pilnvaras un iespējas atsijāt godprātīgos subsidētās elektroenerģijas ražotājus no negodprātīgajiem. Savukārt pie pašreizējās situācijas esot vainojami vien centieni „pārdalīt” tā dēvēto OIK maksājumu slogu, lielāku tā daļu uzliekot uz nelielo patērētāju un mājsaimniecību pleciem.

“Tie attiecas uz atlaidēm patērētāju grupām. Tad tā vajadzēja noteikt un uzrakstīt – šī ir maksa par to, ka kāds saņem atlaidi. Ja OIK no 1.janvāra ir samazinājies, tad kādā veidā tas ir palielinājies atsevišķos rēķinos pilnīgi neadekvāti?” vaicā Irbe.

Tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija plāno paziņot par audita rezultātiem 36 atjaunojamās enerģijas ražošanas stacijās. Netiek izslēgta varbūtība, ka kāda no šīm stacijām zaudēs tiesības saņemt subsīdijas.

Tikmēr ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) piektdien, 16.februārī, sasaucis sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu. Tā viņš pats raksta mikroblogošanas vietnē “Twitter”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti