Panorāma

Rīgas domē grib ierobežot jautājumu uzdošanu

Panorāma

"Ziedkalnes" vadītāja A. Petuhova iesniedz atlūgumu

Atbalsta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu

Atbalsta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Beidzot iekustējies ilgi atliktais jautājums par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu. Saeimas komisija trešdien, 28. februārī, konceptuāli atbalstījusi likumprojektu, kas ļautu izbeigt situāciju, kad aptuveni 100 000 dzīvokļu īpašnieku ik mēnesi spiesti maksāt nomu par citam īpašniekam piederošo zemi zem daudzdzīvokļu ēkas. Plānots, ka zemes atpirkšana notiks par tās kadastrālo vērtību.

Pēc likumprojekta autoru ieceres, zemes atpirkšanas procesu varēs iekustināt mājas iedzīvotāju kopsapulcē. Par jānobalso vairāk nekā pusei dzīvokļu īpašnieku. Tālāk pašvaldība nosaka ēkas funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu un Valsts zemes dienests (VZD) – tā vērtību. Tad, kad pirkuma summa zināma, iedzīvotājiem jāsanāk vēlreiz un nu jau zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē jāvienojas zemi atpirkt

 Līdzīgi kā ar daudzdzīvokļu namu siltināšanu, kredītu, ja tāds nepieciešams, varēs ņemt, neieķīlājot īpašumu, un tā galvošanā varētu piedalīties valsts.

Lēmumu par konkrētiem atbalsta mehānismiem gan likuma veidotāji atstājuši Ministru kabineta ziņā.  

"Tur, manuprāt, [varētu] iesaistīties Ekonomikas ministrija, "Altum", Komercbanku asociācija, namu pārvaldnieki," stāstīja par likumprojektu atbildīgais Saeimas deputāts Viktors Valainis.

Sēdes laikā izskanēja ierosinājums uzsākt zemes atpirkšanu arī tad, ja to vēlas tikai viena dzīvokļa īpašnieks, bet šāds ierosinājums atbalstu neguva. Piemēram, Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) norādīja, ka, pērkot visai mājai, būs krietni zemāki kredīta procenti.

"Mēs nevaram atļauties izsniegt maziņus kredītus 200-1000 apmērā par zemām procentu likmēm. Tad tā likme nebūs maza, tā būs 14-15%, un cilvēkiem tas nez vai patiks," atzina LKA konsultants Kazimirs Šļakota.

Citu būtisku iebildumu nebija, un komisija vienprātīgi pauda atbalstu likumprojektam.

Lai arī zemes atpirkšana paredzēta par tās kadastrālo vērtību, bez sadārdzinājuma, kā bija plānots iepriekš, likumu atbalsta arī lielie zemes īpašnieki.

"Šobrīd likumprojekts ir pilnīgi citāds, šis jaunais likumprojekts piedāvā izpirkt par to kadastra vērtību, kas būs 2021. gadā, tā ir pilnīgi cita kadastrālā vērtība," teica zemes īpašnieku pārstāvis Normunds Šlitke

Tā ir taisnība. Šobrīd kadastrālās vērtības ir iesaldētas un, kad atpirkšana reāli notiks, varētu būt jau citādas. Iespējams, nesamērīgi augstas, pieļauj komisijas vadītājs.

"Mēs mēģināsim iesaldēt, lai tas nebūtu attiecīgi uz nākamajām operācijām, bet tā ir mana doma, es nevaru būt drošs, ka Saeima atbalstīs tādu ideju," teica atbildīgās komisijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņa"). Citādi Dolgopolovs slavē ilgi un grūti tapušo likumprojektu.

Līdz ar komisijas konceptuālu atbalstu jaunajam likumprojektam iepriekšējais, kas iestrēga Saeimā pēc pirmā lasījuma, vairs nav aktuāls.

Tiesa, šim virzība jāuzsāk atkal no nulles pozīcijas, toties tā solās būt krietni ātrāka nekā iepriekš.

Par likumprojektu atbildīgais Saeimas deputāts Valainis uzskata, ka likumprojekts gūs Saeimas atbalstu. "Es neizskatu citu iespēju," viņš sacīja.

Tikmēr lielie zemes īpašnieki jau vairākus mēnešus pārdod zemi zem daudzdzīvokļu ēkām paši pēc savas iniciatīvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti