Anete Bērtule

LTV "Panorāma" korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Katoļu baznīca Latvijā skeptiska par iespēju atcelt celibātu
Katoļu baznīca Latvijā skeptiska par iespēju atcelt celibātu

Romas pāvests Francisks kārtējo reizi satricinājis katoļu sabiedrību, aicinot Brazīlijas bīskapus apsvērt arī precētu vīriešu ordināciju. Šāds katoļu baznīcas līdera solis saistīts ar priesteru trūkumu Amazones reģionā. Katoļu baznīca Latvijā noliedz, ka pāvesta rosinātā diskusija varētu novest pie celibāta atcelšanas, norādot – izņēmumi attiecībā uz precētu vīriešu ordināciju pieļauti jau iepriekš.

Turpinās strīdi par brīvāku regulējumu mežu ciršanai
Turpinās strīdi par brīvāku regulējumu mežu ciršanai

Zemkopības ministrija jau drīzumā virzīs apstiprināšanai valdībā dabas aizstāvju kritizētos grozījumus mežu ciršanas noteikumos, kas atļaus kailcirtes daļā piejūras mežu un ļaus cirst tievākus kokus. Zemkopības ministrs gan uzdevis visām iesaistītajām pusēm vēl pēdējo reizi satikties un rast kopsaucēju, tomēr paredzams, ka grozījumu saturs vairs būtiski nemainīsies.  

Viļakā izmeklē domei neglaimojošus komentārus «Tautas panorāmā»
Viļakā izmeklē domei neglaimojošus komentārus «Tautas panorāmā»

Pēc vairāku Viļakas novada domes darbinieku - tajā skaitā pašvaldības vadītāja - iesnieguma ir uzsākta apjomīga izmeklēšana par neslavas celšanu masu medijos saistībā ar domei neglaimojošu komentāru rakstīšanu internetā, un uz nopratināšanu tiek saukti vairāki Viļakas iedzīvotāji.  

Sudrabai «No sirds Latvijai» kongresā pārmet negatīvu publisko tēlu
Sudrabai «No sirds Latvijai» kongresā pārmet negatīvu publisko tēlu

Ingunas Sudrabas publiskais tēls traucējot partijai „No sirds Latvijai” iegūt lielāku popularitāti. Šādu viedokli partijas kongresā šodien pauda „No sirds Latvijai” deputāts Arvīds Platpers. Tam piekrīt arī deputāte Silvija Šimfa, kura sola pārdomāt savu nākotni partijā. Tikmēr Inguna Sudraba kritiku noraida un uzsver, ka partija attīstās pareizajā virzienā. Partijas "No sirds Latvijai" kongresa otrā daļa šodien tika sarīkota aiz slēgtām durvīm, un politiskā spēka biedri tajā sprieda par rezolūcijām.

Griestos konstatētu plaisu dēļ daļēji slēdz Jūrmalas domes ēku
(papildināts)
Griestos konstatētu plaisu dēļ daļēji slēdz Jūrmalas domes ēku (papildināts)

Lai gan vēl maijā Būvniecības valsts kontroles biroja veiktajā pārbaudē Jūrmalas domes ēkā netika konstatēti nekādi trūkumi un nams tika raksturots kā labā vai pat teicamā stāvoklī, šonedēļ domes darbinieki griestos pamanījuši plaisas. Tādēļ evakuēts četru stāvu domes korpuss, kurā darbavietas ir vairākiem desmitiem pašvaldības darbinieku.

 

Par aicinājumu veikalā runāt latviešu valodā draud izsaukt specvienību
Par aicinājumu veikalā runāt latviešu valodā draud izsaukt specvienību

Runāt latviski vai ne – tas ir ne vien nezināšanas, bet arī attieksmes jautājums. Tā saka juriste Ieva Brante, kura pēc aicinājuma ar viņu veikalā sarunāties latviski saņēmusi draudus no veikala apsarga par specvienības iesaistīšanu. Veikals par šādu darbinieku attieksmi jau atvainojies, bet Valsts valodas centrā atzīst – klientu uzrunāšana krievu valodā apkalpojošajā sfērā ir bieži sastopama parādība.

Rīgā jaunajā rotaļu laukumā neiztiek bez bērnu mantu zādzībām
Rīgā jaunajā rotaļu laukumā neiztiek bez bērnu mantu zādzībām

Masu pasākums bez pienācīgas uzraudzības – tā daži vecāki un skolotāji raksturo bērnu izklaides Rīgā jaunatklātajā Krišjāņa Barona ielas rotaļu laukumā. Valsts policija tajā fiksējusi jau vairākas zādzības, un, kā novēroja LTV filmēšanas grupa, spēļu laukumā netrūkst bez uzmanības atstātu skolas somu.

Par LNT un TV3 īpašnieku oficiāli kļūst ASV investīciju uzņēmums
(papildināts)
Par LNT un TV3 īpašnieku oficiāli kļūst ASV investīciju uzņēmums (papildināts)

Līdz ar Konkurences padomes piekrišanu noslēdzies šī gada pavasarī uzsāktais darījums, kurā ASV investors iegādājies zviedru koncerna “MTG Baltijas” biznesu, tostarp komerctelevīzijas TV3 un LNT. Šie un vēl citi kanāli un ar tiem saistītie interneta portāli, kā arī radiostacija “Star FM” turpmāk darbosies ar vienotu nosaukumu “All media Baltics” jeb “AM Baltics”.

Autobraucēji Rīgas ielās lielākoties ignorē balto spieķi
Autobraucēji Rīgas ielās lielākoties ignorē balto spieķi

Neredzīgam gājējam ar augstu paceltu baltu spieķi lielākā daļa autovadītāju brauc garām. Šāds bēdīgs secinājums ir pēc biedrības “Redzi mani” rīkotās akcijas, kuras laikā cilvēki ar redzes traucējumiem centās šķērsot ielu.

Līdz spriedumam Lemberga lietā atlicis gads
Līdz spriedumam Lemberga lietā atlicis gads

Aptuveni gads atlicis līdz spriedumam tā dēvētajā Lemberga krimināllietā. Šādu termiņu min gan lietas prokurori, gan tiesneši, un uz jau deviņu gadu tiesāšanās fona tas nozīmē – lieta ir iegājusi finiša taisnē. Gan valsts apsūdzības uzturētāji, gan apsūdzētie ir pārliecināti katrs par savu pozīciju, bet tiesa savu nostāju pagaidām nekomentē, vien bilstot – lieta uz priekšu virzījusies ļoti smagi.

«Dod pieci» šogad aicinās palīdzēt bērnunamos augošajiem bērniem
(papildināts)
«Dod pieci» šogad aicinās palīdzēt bērnunamos augošajiem bērniem (papildināts)

Jau ceturto gadu Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un labdarības organizāciju "Ziedot.lv" organizēs labdarības maratonu "Dod Pieci", kas noritēs no 17. līdz 23. decembrim. Šogad "Dod pieci" aktualizēs Latvijas bērnu namos valdošo situāciju un nepieciešamību dot bērnunamu bērniem iespēju augt ģimenē, informē projekta "Dod Pieci" komunikācijas vadītāja Līga Andžāne.

Streikojošie ģimenes ārsti prasīs koplīgumu
Streikojošie ģimenes ārsti prasīs koplīgumu

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicinās Veselības ministriju (VM) uz sarunām, lai noslēgtu koplīgumu, kurā ietvertas ģimenes ārstu prasības. Līdz sarunu sākumam ārsti turpinās tā saukto lēno streiku, pieņemot augstākais 20 pacientus dienā un neveicot profilaksi. Ja ministrija nepiekritīs sarunām, streika komiteja lems par agresīvāku streika formu un apsvērs iespēju vērsties tiesā.

Latvijas Radio vadīs Una Klapkalne
(papildināts)
Latvijas Radio vadīs Una Klapkalne (papildināts)

Latvijas Radio valdes priekšsēdētājas amatā iecelta bijusī aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, savukārt par valdes locekli  finanšu vadības jautājumos kļuvusi  SIA “Skonto Reklāma” administratīvās struktūrvienības vadītāja Mārīte Tukiša.

NEPLP izsaka neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Roķei
(papildināts)
NEPLP izsaka neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Roķei (papildināts)

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) paudusi neuzticību Latvijas Radio (LR) valdes loceklei Sigitai Roķei. Neuzticības izteikta saistībā ar virkni nesakārtotu jautājumu Latvijas Radio un atklāto satura tirgošanu, vēlāk preses konferencē paskaidroja NEPLP loceklis Ivars Āboliņš. Radio vadība tikmēr uzticēta finanšu direktoram Jurim Gavaram.

Latvijas Banka iesaka valstij pārņemt vidusskolas
(papildināts)
Latvijas Banka iesaka valstij pārņemt vidusskolas (papildināts)

Mācību rezultātus maz ietekmē tādi faktori kā bezdarba un atalgojuma līmenis pašvaldībās, skolu atrašanās vietas un to tehniskais aprīkojums, taču ietekmi uz skolēnu rezultātiem atstāj skolu lielums, skolotāju atalgojuma apmērs un pedagogu vecums. To, analizējot datus par izglītības kvalitāti, konstatējuši Latvijas Bankas (LB) eksperti, kas uzsver, ka šie secinājumi runā par labu skolu tīkla optimizācijai. Īpašs akcents būtu liekams tieši uz vidusskolu optimizāciju.

Deputāti nevienojas par kompensāciju piešķiršanu komerctelevīzijām priekšvēlēšanu laikā
(papildināts...
Deputāti nevienojas par kompensāciju piešķiršanu komerctelevīzijām priekšvēlēšanu laikā (papildināts)

Asas diskusijas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē otrdien, 26. septembrī, raisīja jautājums par 215 000 eiro piešķiršanu komerctelevīzijām kompensācijai par politiskās reklāmas ierobežojumiem priekšvēlēšanu laikā. Politiķu debates gan beidzās bez rezultāta, jo koalīcijas lēmums atteikties no tā sauktā deputātu kvotu principa ierobežojis komisiju iespējas šāda veida pieprasījumus virzīt valsts budžeta projektā.

«Oligarhu lietas» izpētes komisijā žurnāls «Ir» aicina vērtēt Kalnmeiera atbilstību amatam
«Oligarhu lietas» izpētes komisijā žurnāls «Ir» aicina vērtēt Kalnmeiera atbilstību amatam

Žurnāla "Ir" redakcija pirmdien, 25. septembrī, "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē aicināja deputātus vērtēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbilstību amatam saistībā ar „oligarhu lietas” izgāšanos. Žurnāla redaktore Nellija Ločmele arī uzskata, ka krimināllietas materiāli būtu jāpublicē, lai par pierādījumu trūkumu varētu pārliecināties sabiedrība. Tieši žurnāls „Ir” publicēja viesnīcā „Rīdzene” ierakstītās sarunas, kas kļuva par iemeslu parlamentārajai izmeklēšanai.

Vairākas politiskās kustības drudžaini rosās, lai «legalizētos» Saeimas vēlēšanām
Vairākas politiskās kustības drudžaini rosās, lai «legalizētos» Saeimas vēlēšanām

Līdz 13. Saeimas vēlēšanām atlicis gads un divas nedēļas, un politiķi steidz vēl pēdējā brīdī dibināt jaunus politiskos spēkus. Steigas iemesls – pērn pieņemtais likums, kas Saeimas vēlēšanās ļauj piedalīties vienīgi partijām, kas dibinātas vismaz gadu pirms vēlēšanām. Ceturtdien, 21. septembrī, jauns politiskais spēks dzimis Ventspilī, kur bijusī Reformu partijas biedre Inga Antāne dibinājusi partiju “Laiks pārmaiņām”. Vēl divu politisko spēku veidošanu uzņēmušies “Vienotību” pametušie politiķi Valdis Šakars un Edvards Smiltēns.

Pašvaldību referendumu iniciatori apšauba pašreizējā likumprojekta jēgu
Pašvaldību referendumu iniciatori apšauba pašreizējā likumprojekta jēgu

Desmit gadus pēc iniciatīvas iesniegšanas toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Saeima beidzot varētu apstiprināt likumprojektu, kas iedzīvotājiem dotu tiesības rosināt pašvaldību referendumus. Viens no iniciatīvas autoriem gan uzskata – pašreizējā formā likumprojekts ir bezjēdzīgs, jo no tā izņemts pats svarīgākais punkts.

Oligarhu lietas izmeklēšanas komisijā izceļas pamatīgi strīdi
(papildināts)
Oligarhu lietas izmeklēšanas komisijā izceļas pamatīgi strīdi (papildināts)

Augstos toņos pirmdien, 18. septembrī, aizritēja „Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā deputāti ar mediju vides pārstāvjiem apsprieda politiķu ietekmi uz medijiem un sabiedrības viedokļa manipulēšanu. Starp deputātu Andreju Judinu (“Vienotība”) un publicistu Imantu Liepiņu sēdē izcēlās pamatīgs strīds, kad Liepiņš atteicās atbildēt uz Judina jautājumu par pazīšanos ar Aivaru Lembergu. Uz nākamo komisijas sēdi deputāti plāno aicināt žurnāla „Ir” pārstāvjus, taču galveno „oligarhu sarunu” dalībnieku Aināru Šleseru deputāti varētu iztaujāt pēc trim vai četrām nedēļām.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd