Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Slikto laika apstākļu dēļ NASA atliek pirmā privātā pilotējamā kosmosa kuģa «Crew Dragon» startu
(pa...
Slikto laika apstākļu dēļ NASA atliek pirmā privātā pilotējamā kosmosa kuģa «Crew Dragon» startu (papildināts)
Floridā ASV trešdien, 27.maijā, bija paredzēts vēsturisks notikums – pēc deviņu gadu pauzes ASV astronautiem bija paredzēts pacelties debesīs no Amerikas zemes ar pašmājās būvētu kuģi. Vēsturiskajā misijā “Demo 2” amerikāņu astronautiem Robertam Benkenam un Duglasam Harlijam bija paredzēts doties ar ASV kompānijas “SpaceX” būvēto kuģi "Crew Dragon", taču slikto laika apstākļu starts ir atlikts un pārcelts uz sestdienu, 30. maiju. 
Eiropas lauksaimniekiem trūkst darbaroku
Eiropas lauksaimniekiem trūkst darbaroku
Vairākas Eiropas Savienības valstis ceļ trauksmi par darbaroku trūkumu sezonālajiem darbiem. Pārvietošanās ierobežojumu dēļ apdraudētākās ir valstis, kas līdz šim ievērojami paļāvušās tieši uz imigrantu darbaspēku. Tāpēc daudzviet jau tikuši ieviesti dažādi izņēmumi ierobežojumos un likumos, kas ļauj nodrošināt darbaspēka pieplūdumu.  
ASV nosaka ceļošanas ierobežojumus Brazīlijai
ASV nosaka ceļošanas ierobežojumus Brazīlijai
ASV ieviesušas aizliegumu ieceļot valstī ārvalstniekiem, kuri pēdējo divu nedēļu laikā bijuši Brazīlijā. Lēmums pieņemts pēc tam, kad Brazīlija strauji kļuvusi par otru Covid-19 vissmagāk skarto valsti pasaulē. Tikmēr Savienotajās Valstīs bažas rada daudzviet ignorētie sociālās distancēšanās noteikumi aizvadītajā nedēļas nogalē.
Ķīnas pansionāta direktore Anastasija: Mūs no Covid-19 paglāba striktie noteikumi
Ķīnas pansionāta direktore Anastasija: Mūs no Covid-19 paglāba striktie noteikumi
Honkongas pansionātos netika reģistrēts neviens nāves gadījums. Āzijas pansionātus paglāba striktie noteikumi, secina Šanhajas aprūpes nama direktore Anastasija Puzankova, dzimusi Latvijā, bet jau 16 gadus par mājām sauc pēc iedzīvotāju skaita lielāko Ķīnas pilsētu Šanhaju, kurā Covid-19 izplatība tika apturēta ļoti strauji.
Tramps ar izstāšanos no Atvērto debesu līguma varētu mēģināt panākt jaunu ieroču kontroles līgumu
(p...
Tramps ar izstāšanos no Atvērto debesu līguma varētu mēģināt panākt jaunu ieroču kontroles līgumu (papildināts)
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka Savienotās Valstis izstājas no Atvērto debesu līguma ar Krieviju. Viņš apsūdzējis Maskavu pirms 18 gadiem parakstītā līguma pārkāpšanā. Šis ir jau trešais svarīgais ieroču kontroles pakts, no kura Savienotās Valstis izstājušās, kopš prezidenta amatu ieņem Tramps.   Maskava pārmetumus noraida, bet ANO pauž bažas par jaunas bruņošanās sacensības sākšanu.  
Honkongas demokrāti bažījas par Ķīnas rosināto nacionālās drošības likumu
Honkongas demokrāti bažījas par Ķīnas rosināto nacionālās drošības likumu
Ķīna gatavojas piemērot Honkongai nacionālās drošības likumu. Šāds plāns tiek attaisnots ar apdraudējumu nacionālajai suverenitātei, drošībai un attīstībai. Honkongas demokrātijas aktīvisti Pekinas lēmumu skaidro ar vēlmi apspiest demokrātiskās protesta akcijas un izbeigt valstī pastāvošo "vienas valsts, divu sistēmu" principu.
Krievijā neskaidrība par Covid-19 izplatību
Krievijā neskaidrība par Covid-19 izplatību
Covid-19 otrā vissmagāk skartā pasaules valsts – Krievija – ziņo par situācijas stabilizēšanos. Pirmo reizi kopš krīzes sākuma no slimnīcām izrakstīto pacientu skaits ir lielāks nekā inficēto. Vienlaikus saglabājas šaubas par Krievijas sniegto oficiālo statistiku, kā arī pieaug bažas par nekontrolētu vīrusa izplatīšanos Ziemeļkaukāzā.
Slovēnija paziņo par Covid-19 epidēmijas beigām valstī
(papildināts)
Slovēnija paziņo par Covid-19 epidēmijas beigām valstī (papildināts)
Slovēnija kļuvusi par pirmo valsti Eiropas Savienībā (ES), kas paziņojusi par Covid-19 pandēmijas beigām savā teritorijā. Lai gan vēl tiks saglabāti vairāki ierobežojumi, vadošās amatpersonas uzskata, ka ārkārtas situācija ir pārvarēta. Jau vairāk nekā nedēļu jauno inficēšanās gadījumu skaits bijis mazāks par pieciem dienā.
Mēģinājums gāzt Venecuēlas prezidentu – vai algotņu dzīšanās pēc slavas?
Mēģinājums gāzt Venecuēlas prezidentu – vai algotņu dzīšanās pēc slavas?
Apsūdzības par ASV iejaukšanos Latīņamerikas politikā gluži kā no citas ēras un pagājušā gadsimta. Tie ir tikai daži no komentāriem, kas šajās dienās bijuši saistīti ar notikumiem Venecuēlā. Ekonomiski sabrukušās valsts prezidents Nikolass Maduro personīgi vaino ASV prezidentu Donaldu Trampu mēģinājumos viņu sagūstīt un mainīt sociālistiskās valsts režīmu. Televīzijā izrādīti aizturēti amerikāņu specdienestu darbinieki. Pentagons apgalvo – bijušie, kuriem ar tagadējo ASV oficiālo rīcību nav nekāda sakara. Kas notika Venecuēlā – algotņu dzīšanās pēc slavas vai mērķtiecīgs apvērsuma mēģinājums?
Saakašvili Ukrainai sola nebijušus reformu tempus un iespēju kļūt par Eiropas centrālo ražošanas mez...
Saakašvili Ukrainai sola nebijušus reformu tempus un iespēju kļūt par Eiropas centrālo ražošanas mezglu
Ukrainas un Gruzijas attiecībās pamatīgu spriedzi izraisījis prezidenta Volodimira Zelenska lēmums piešķirt augstu politisko amatu bijušajam Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili. Gruzijas Ārlietu ministrija, kas grib panākt viņa tiesāšanu, pēc šī soļa no Kijevas atsaukusi vēstnieku uz konsultācijām. Tikmēr pats Saakašvili Ukrainai sola vēl nebijušus reformu tempus un iespēju kļūt par Eiropas centrālo ražošanas mezglu.    
Covid-19 vairo jau esošo spriedzi Ukrainā
Covid-19 vairo jau esošo spriedzi Ukrainā
ANO humānās palīdzības biroja amatpersonas ceļ trauksmi par situāciju Austrumukrainā. Tiek norādīts, ka Covid-19 ierobežojumi tur draud izraisīt humānu krīzi. Vīrusa izplatības dēļ Ukrainas nekontrolētā valsts daļa gandrīz pilnībā nošķirta no ārpasaules. Turklāt laikā, kad valstis aizņemtas ar jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanu, Austurmukrainā joprojām turpinās apšaudes.
Čehija vaino Krieviju agresijā vēstures dēļ
Čehija vaino Krieviju agresijā vēstures dēļ
Sākoties Otrā pasaules kara atceres pasākumiem, no jauna uzplaiksnījis Krievijas un Čehijas diplomātiskais konflikts. Bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Petrs Pāvels izteicies, ka Čehijai ir tiesības atbildēt uz Krievijas agresīvo rīcību. Spriedze starp abām valstīm palielinājusies pēc tam, kad Čehijā tika demontēts pretrunīgi vērtētais PSRS laika piemineklis, kam sekoja asa Krievijas pretreakcija.
Polijas parlaments atbalsta prezidenta vēlēšanu pārcelšanu uz vasaru
Polijas parlaments atbalsta prezidenta vēlēšanu pārcelšanu uz vasaru
Pēc ilgām un politiski piesātinātām debatēm Polijas parlaments tomēr nolēmis pārcelt šo svētdien paredzētās prezidenta vēlēšanas. Balsojums, visticamāk, tiks pārcelts uz vasaru. Taču valdošā partija “Likums un taisnīgums” panākusi, ka arī tad balsošana notiks pa pastu, pret ko aktīvi iebilst opozīcija.
Jaunzēlandē pat pēc paziņojuma par Covid-19 uzveikšanu nesteidz atteikties no piesardzības
Jaunzēlandē pat pēc paziņojuma par Covid-19 uzveikšanu nesteidz atteikties no piesardzības
Laikā, kad Eiropas valstis piesardzīgi domā par izolēšanās pasākumu mīkstināšanu, Jaunzēlande droši paziņojusi, ka kauja pret Covid-19 ir uzvarēta. Tas darīts pēc tam, kad aktīvo saslimšanas gadījumu skaits aptuveni piecu miljonu apdzīvotajā valstī nokrities zem trīssimt. Tomēr amatpersonas arī brīdina, ka pilnībā atgriezties pie dzīves, kāda tā bija pirms vīrusa izplatības, pagaidām gan vēl nevarēs.
Identificē Krievijas izlūkdienesta virsnieku MH-17 lietā
Identificē Krievijas izlūkdienesta virsnieku MH-17 lietā
Raķešu iekārtu, ar kuru 2014. gadā Austrumukrainā tika notriekta pasažieru lidmašīna MH-17, varētu būt piegādājis viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina loka tuvākajiem cilvēkiem. Šādas apsūdzības izskanējušas starptautiskā žurnālistiskās izmeklēšanas projektā. Tā gaitā identificēta Federālā drošības dienesta virsnieka Andreja Burlakas saistība ar tā laika notikumiem.   
Lielbritānijā no Covid-19 miruši par trešdaļu vairāk cilvēku nekā sākotnēji domāts
Lielbritānijā no Covid-19 miruši par trešdaļu vairāk cilvēku nekā sākotnēji domāts
No Covid-19 mirušo skaits Lielbritānijā aprīlī bijis  par trešdaļu augstāks, nekā sākotnēji domāts. Par to otrdien, 28. aprīlī, paziņojis britu Nacionālās statistikas birojs, ietverot jaunus datus arī no pansionātiem. Ņemot vērā, ka jauno inficēšanās gadījumu skaits Lielbritānijā no Eiropas valstīm pašlaik pieaug visstraujāk, drīzumā tā varētu kļūt par jaunā koronavīrusa vissmagāk skarto Eiropas valsti.
Spānija un Itālija atvieglo ierobežojumus
(papildināts)
Spānija un Itālija atvieglo ierobežojumus (papildināts)
Spānijā pēc pusotru mēnesi ilgas dzīvošanas četrās sienās miljoniem bērnu pirmo reizi atkal atļauts iziet ārpus mājām. Arī Itālija paziņojusi par plāniem vairākos posmos mīkstināt ierobežojošos pasākumus, maijā pakāpeniski atverot veikalus, parkus un muzejus. Itālija un Spānija ir koronavīrusa vissmagāk skartās valstis Eiropā, un abas martā ieviesa vienus no stingrākajiem ierobežojumiem kontinentā.
Džonsons: Lielbritānija atrodas «maksimālā riska» fāzē cīņā ar Covid-19
Džonsons: Lielbritānija atrodas «maksimālā riska» fāzē cīņā ar Covid-19
Lielbritānijā pēc Covid-19 pārslimošanas darbu valdībā atsācis premjerministrs Boriss Džonsons. Viņš uzsvēris, ka pašlaik Lielbritānija atrodas “maksimālā riska” fāzē cīņā ar jauno koronavīrusu. Tāpēc sociālās izolēšanās pasākumus nedrīkst atcelt pārāk ātri. Tomēr arī no Lielbritānijas valdības tiek gaidīts plāns par pakāpenisku ierobežojumu samazināšanu. 
Bavārija atceļ «Oktoberfest» Covid-19 dēļ
Bavārija atceļ «Oktoberfest» Covid-19 dēļ
Slavenāko Eiropas pilsētu ielas ir tukšas. Neraugoties uz dažu ierobežojošo pasākumu pakāpenisku atcelšanu, jau tagad ir skaidrs, ka vasaras ierastā festivālu sezona ies secen. Un ne tikai vasaras.
Pētījums: Ņujorkā Covid-19 pārslimojis katrs piektais
Pētījums: Ņujorkā Covid-19 pārslimojis katrs piektais
Covid-19 smagi skartajā Ņujorkā jauno koronavīrusu varētu būt pārslimojis katrs piektais iedzīvotājs. Tā liecina pētījums, kurā veikti antivielu testi vairākiem tūkstošiem ņujorkiešu. Tātad vīruss izplatījies daudz plašāk, nekā atspoguļots oficiālajā statistikā.
Ķīnā jau vairāk nekā nedēļu nav oficiāli konstatēts neviens Covid-19 nāves gadījums
Ķīnā jau vairāk nekā nedēļu nav oficiāli konstatēts neviens Covid-19 nāves gadījums
Ķīnā jau vairāk nekā nedēļu nav oficiāli konstatēts neviens nāves gadījums no Covid-19. Ņemot vērā, ka lielākā daļa no saslimšanas gadījumiem vīrusa izcelsmes valstī tagad tiek ievesti no ārvalstīm, noteikti jauni pārvietošanās ierobežojumi atsevišķos vīrusa uzliesmošanas punktos. Vienlaikus publicēts jauns pētījums, kurā atkal apšaubīta Ķīnas sniegtā oficiālā statistika par inficēto skaitu.
«Amazon» peļņa Covid-19 laikā piedzīvo ievērojamu izaugsmi
«Amazon» peļņa Covid-19 laikā piedzīvo ievērojamu izaugsmi
Naftas ieguvēji un pārstrādātāji piedzīvo smagus laikus, taču pavisam cita aina paveras, atverot lielāko e-komercijas milžu peļņas pārskatu. Pasaulē lielākais interneta veikals “Amazon” drīzumā publicēs datus par peļņu gada trīs pirmajos mēnešos, un analītiķi prognozē vairāk nekā 70 miljardu peļņu. Tas ir par 22% vairāk nekā pirms gada. "Amazon" dienā un naktī katru sekundi pārdod preces aptuveni desmit tūkstošu dolāru vērtībā.
Ķīnas mediji saistībā ar Covid-19 nosauc ASV par primitīvu sabiedrību
Ķīnas mediji saistībā ar Covid-19 nosauc ASV par primitīvu sabiedrību
Ķīna savos kontrolētajos medijos un interneta sociālajās platformās turpina apklusināt pašmāju disidentus un aktīvi izcelt visu informāciju, kas izgaismo Rietumu līderu nekompetenci un nespēju tikt galā ar krīzes situāciju tik labi kā Ķīna, kur absolūti neiedomājami būtu pret pašizolāciju protestējoši bruņoti cilvēki, raksta "The New York Times". Vienā no medijiem ASV saistībā ar cīņu pret Covid-19 pat nodēvēta par primitīvu sabiedrību.
Covid-19: dažās ES valstīs samazina ierobežojumus
Covid-19: dažās ES valstīs samazina ierobežojumus
Ar jauno koronavīrusu inficēto skaitam stabilizējoties, virkne Eiropas valstu atceļ stingrākos vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumus. Vācijā šonedēļ tiek atvērta daļa veikalu, Polija ļauj apmeklēt parkus un mežus, bet Norvēģijā darbu atsāk bērnudārzi. Vienlaikus amatpersonas uzsver, ka atsevišķi vīrusa ierobežošanas pasākumi var būt spēkā vēl ilgu laiku. 
ASV apturēs finansējumu Pasaules Veselības organizācijai
(papildināts)
ASV apturēs finansējumu Pasaules Veselības organizācijai (papildināts)
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps paziņojis par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) finansēšanas apturēšanu. Pēc prezidenta domām, šī Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra slēpusi jaunā koronavīrusa uzliesmojuma nopietnību Ķīnā pirms tā izplatīšanās pa visu pasauli. Tikmēr ANO ģenerālsekretārs, kā arī PVO vadītājs uzsver, ka patlaban nav īstais laiks, lai samazinātu resursus organizācijai.
Pasaulē valstis paplašina Covid-19 testēšanu
Pasaulē valstis paplašina Covid-19 testēšanu
Virkne pasaules valstu turpina ievērojami paplašināt cilvēku loku, kuriem tiek veikti Covid-19 testi. Pirmie secinājumi liecina par ievērojami lielāku vīrusa izplatību, nekā redzams oficiālajā inficēto statistikā. Tas tiek skaidrots ar slimošanu bez simptomiem, un šo gadījumu bijis vairāk, nekā sākotnēji uzskatīts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd