Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
MH17 katastrofas izmeklētāji: Separātistu saistība ar krievu amatpersonām – ciešāka, nekā uzskatīts...
MH17 katastrofas izmeklētāji: Separātistu saistība ar krievu amatpersonām – ciešāka, nekā uzskatīts iepriekš
Nīderlandes vadītā Starptautiskā izmeklētāju komanda ceturtdien, 14.novembrī,  publicēja telefonsarunas, kas Maskavu saista ar Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gadā. Telefonsarunas liecina par ciešām saitēm starp augstu stāvošām Krievijas amatpersonām un prokremlisko separātistu līderiem, tostarp tiem, kas tieši apsūdzēti par saistību ar lidmašīnas notriekšanu, ceturtdien teica izmeklētāji. Maskava apšauba publicēto telefonsarunu īstumu.  
Izraēla nogalina kaujinieku kustības «Islāma džihāds» līderi
Izraēla nogalina kaujinieku kustības «Islāma džihāds» līderi
Izraēla uzlidojumā nogalinājusi teroristiskās organizācijas "Palestīniešu islāma džihāds" līderi Bahu Abu al Atu. Atbildot uz operāciju, palestīniešu kaujinieki raidījuši desmitiem raķešu uz Izraēlas teritoriju. Daļu no tām izdevies pārtvert, taču vairākas no tām sasniegušas apdzīvotas vietas. Izraēlā turpina atskanēt trauksmes sirēnas un otrdien, 12. novembrī, slēgtas skolas.
Lukašenko ierodas vizītē Austrijā
Lukašenko ierodas vizītē Austrijā
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ieradies oficiālā vizītē Austrijā. Šī ir pirmā Lukašenko vizīte kādā no Eiropas Savienības valstīm kopš 2016. gada, kad Eiropas Savienība atcēla pret viņu ieviestās sankcijas.
Honkongā protestos jauns vardarbības uzliesmojums
Honkongā protestos jauns vardarbības uzliesmojums
Pēc kārtējās vardarbīgo protestu dienas Honkongā vēl divi cilvēki cīnās par savu dzīvību. Vienu no protestētājiem sašāva policists, savukārt kādu Ķīnas oficiālās politikas atbalstītāju protestētāji aizdedzināja ar degšķidrumu. Honkongas administrācijas vadītāja aicinājusi iedzīvotājus saglabāt mieru, kā arī brīdinājusi protestētājus, ka viņu prasībām nepiekāpsies.
Jaunais ASV vēstnieks Latvijā: Amerikāņu saistības pret Latviju ir nelokāmas
Jaunais ASV vēstnieks Latvijā: Amerikāņu saistības pret Latviju ir nelokāmas
Akreditācijas ceremonijā Rīgas pilī apstiprināts jaunais ASV vēstnieks Latvijā Džons Leslijs Kārvails. Karjeras diplomāts ar iespaidīgu pieredzi dažādos kontinentos. ASV Valsts departaments izceļ viņa spējas krīzes situāciju vadībā – tas varētu būt saistīts ar viņa darbu Belfāstā, kur tas bija saistīts ar Ziemeļīrijas miera procesu, darbu Irākas galvaspilsētā Bagdādē saspringtā drošības situācijā un darbu Nepālā postošās 2015. gada zemestrīces laikā.
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP notikumi ārzemēs
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP notikumi ārzemēs
Spānijas iedzīvotāji dodas pie vēlēšanu urnām saspīlētā gaisotnē saistībā ar Katalonijas neatkarības kustību, Vācijā tiks atzīmēti 30. gadi kopš Berlīnes mūra krišanas, un ASV publicē jaunākās socioloģiskās aptaujas par Donalda Trampa popularitāti laikā, kad līdz prezidenta vēlēšanām atlicis mazāk par gadu.
Pentagons publicē Bagdadi reida video
Pentagons publicē Bagdadi reida video
Pentagons publicējis videomateriālus no reida, kurā nogalināts "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi. Sniegta arī papildu informācija par operāciju un brīdināts par iespējamu džihādistu pretuzbrukumu. Tikmēr cerības par izsludinātā pamiera noturēšanos mazina jaunas sadursmes Sīrijas ziemeļos
Vācijas valdošās partijas cieš sakāvi Tīringenes vietējās vēlēšanās
Vācijas valdošās partijas cieš sakāvi Tīringenes vietējās vēlēšanās
Vācijas kancleres Angelas Merkeles kristīgie demokrāti piedzīvojuši būtisku sakāvi vēlēšanās Tīringenes federālajā zemē. Partija izcīnīja tikai trešo vietu, piekāpjoties gan vēlēšanās uzvarējušajiem galēji kreisajiem, gan galēji labējiem spēkiem. Atbalsts samazinājies arī sociāldemokrātiem. Vēlēšanas tiek uzskatītas par trauksmes zvanu centriskajām partijām, kas turpina zaudēt popularitāti Vācijas austrumos.
ASV sākta «Millera ziņojuma» kriminālizmeklēšana
ASV sākta «Millera ziņojuma» kriminālizmeklēšana
ASV Tieslietu ministrija sākusi kriminālizmeklēšanu saistībā ar tā saukto Millera ziņojumu, kurā tika pētīta ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas iespējamā sadarbība ar Krieviju un mēģinājumi iejaukties izmeklēšanā. Šīs ziņas izraisījušas apsūdzības, ka prezidents Tramps cenšas izmantot Tieslietu ministriju, lai vērstos pret saviem politiskajiem pretiniekiem laikā, kad pret viņu pašu sākts impīčmenta izmeklēšanas process. 
Sīrijas pamiera laikā dala ietekmes sfēras
(papildināts)
Sīrijas pamiera laikā dala ietekmes sfēras (papildināts)
Sīrijas ziemeļos jau otro dienu saglabājies izsludinātais pamiers starp Turcijas spēkiem un kurdu kaujiniekiem. ASV prezidents nosaucis pamieru par pastāvīgu. Tikmēr Krievijas bruņotie spēki sākuši pastāvīgas patruļas abu valstu pierobežā. Vienlaikus pēdējo dienu notikumi Sīrijas ziemeļos ļauj analītiķiem runāt par Sīrijas pilsoņu kara noslēguma fāzi.
Pārapbedīs Spānijas diktatoru Franko
Pārapbedīs Spānijas diktatoru Franko
Spānijas bijušais diktators Fransisko Franko ceturtdien, 24. oktobrī, tiks pārapbedīts. Viņa mirstīgās atliekas no greznās Kritušo alejas tiks pārvietotas uz krietni mazāk grandiozo un līdz ar to pretrunīgo viņa ģimenes mauzoleju Madrides tuvumā.
Latīņamerikā plaši protesti trīs valstīs
Latīņamerikā plaši protesti trīs valstīs
Dienvidamerikas trīs valstīs – Čīlē, Bolīvijā un Venecuēlā – vienlaikus notikuši plaši protesti un dažviet arī grautiņi. Turklāt Venecuēlā notiekošajā saskatāmas Krievijas intereses.
«Brexit» liktenis, bažas par vardarbību Sīrijā un Trudo uzvara – TOP3 norises ārzemēs šonedēļ
«Brexit» liktenis, bažas par vardarbību Sīrijā un Trudo uzvara – TOP3 norises ārzemēs šonedēļ
"Brexit" sāga turpinās un, iespējams, turpināsies ilgāk, nekā grib britu premjerministrs Boriss Džonsons. ASV spēkus Sīrijā kurdi pavada ar olām un tomātiem, gaidot turku uzbrukumu pēc pagaidu pamiera beigām, bet Kanādas parlamenta vēlēšanās varu saglabā Džastins Trudo – liberāldemokrātiskās un progresīvās politikas globālā zvaigzne. Šie ir notikumi, kas būs pasaulē uzmanības centrā šonedēļ, prognozē LTV raidījums "Pasaules panorāma".
Ķīnas valdība, nesatraucieties, pasaule jums tāpat neticēs! Intervija ar Dalailamas līdzgaitnieku
Ķīnas valdība, nesatraucieties, pasaule jums tāpat neticēs! Intervija ar Dalailamas līdzgaitnieku
Ķīnas Tautas republikas dibināšanas 70. gadadiena ar vērienīgām svinībām un uguns šoviem tika sagaidīta arī Tibetā. Ķīna izceļ, ka tieši komunisti tibetiešu apdzīvotajā reģionā esot izbeiguši dzimtbūšanu, bet pats reģions esot ievērojami ekonomiski uzplaucis. Taču pavisam citās domās ir Tibetas trimdas valdība un tibetiešu garīgais līderis Dalailama. Viņiem šis gads ir 60. gadadiena kopš dzimtenes zaudēšanas.
ASV un Ziemeļkoreja jaunās sarunās meklēs kopīgos saskarsmes punktus
ASV un Ziemeļkoreja jaunās sarunās meklēs kopīgos saskarsmes punktus
Ziemeļkoreja ceturtdien, 3. oktobrī, apstiprināja, ka trešdien, 2. oktobrī, izmēģinājusi no zemūdenes palaižamu ballistisko raķeti. Jaunā tipa ballistiskā raķete izšauta "vertikālā režīmā" no austrumu piekrastes ūdeņiem Japāņu jūrā, paziņoja valsts oficiālā ziņu aģentūra. Eksperti šo notikumu attīstību vērtē kā svarīgu, jo no zemūdens palaižamas raķetes tiek uzskatītas īpaši draudīgām. Izmēģinājums notika tikai dažas stundas pēc paziņojuma, ka Ziemeļkoreja jau šīs nedēļas nogalē atsāks sarunas ar ASV par tās kodolprogrammu.
Panāk progresu sarunās par konflikta noregulējumu Austrumukrainā
(papildināts)
Panāk progresu sarunās par konflikta noregulējumu Austrumukrainā (papildināts)
Ukraina ir saskaņojusi tā dēvēto „Šteinmaiera formulu”, kas paredz vēlēšanu sarīkošanu okupētajos Ukrainas austrumu reģionos. Interneta vidē šāds lēmums novērtēts ļoti pretrunīgi un tiek saukts pat par Kijevas kapitulāciju Krievijas priekšā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gan paziņojis, ka ne par kādu kapitulāciju runa nav.  
Ar vērienu atzīmē Ķīnas Tautas Republikas dibināšanas 70. gadadienu
(papildināts)
Ar vērienu atzīmē Ķīnas Tautas Republikas dibināšanas 70. gadadienu (papildināts)
Ķīnas Tautas Republikā ar vērienu atzīmē valsts dibināšanas 70. gadadienu. Svētkus ievadīja militārā parāde Tjaņaņmeņa laukumā galvaspilsētas Pekinas centrā. Prezidents Sji Dziņpins paziņoja, ka „nav tāda spēka”, kas var satricināt Ķīnu. Komunistiskās Ķīnas dibināšanas svinības gan aizēno jaunas demokrātijas atbalstītāju demonstrācijas Honkongā, neskatoties uz policijas aizliegumu.
Sūdzību pret Trampu iesniedzis CIP darbinieks
Sūdzību pret Trampu iesniedzis CIP darbinieks
Trauksmes cēlējs Donalda Trampa impīčmenta izmeklēšanā ir ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks, ziņo ASV mediji, atsaucoties uz saviem avotiem.
Attaisno bijušos Fukušimas atomelektrostacijas vadītājus
(papildināts)
Attaisno bijušos Fukušimas atomelektrostacijas vadītājus (papildināts)
Japānas tiesa ir attaisnojusi trīs enerģijas kompānijas TEPCO bijušos vadītājus, kuri tika apsūdzēti par nolaidību Fukušimas atomelektrostacijas katastrofas novēršanā. Šāds tiesas spriedums izraisījis gan traģēdijā cietušo cilvēku, gan vides aizstāvības organizāciju nosodījumu. Vienlaicīgi tiek pausta cerība, ka Japānā aktualizēsies diskusijas par pilnīgu atteikšanos no kodolenerģijas.
NATO ģenerālleitnants: Baltijas valstīs pieaugusi spēja pielāgoties hibrīddraudiem
NATO ģenerālleitnants: Baltijas valstīs pieaugusi spēja pielāgoties hibrīddraudiem
Savos aizsardzības plānos NATO ņem vērā, ka kāds konflikts var sākties ar hibrīdveida draudiem. Tāpēc cilvēki tiek trenēti šādas krīzes pārvaldībai, un šajā jomā pieaugusi Baltijas valstīs spēja šajā jomā, intervijā LTV raidījumā “Pasaules panorāma” norādīja NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris, ģenerālleitnants Erhards Būlers.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd