Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Provizoriskie rezultāti: Maskavas domē teju pusi vietu iegūs opozīcija, citos reģionos - atbalsts Pu...
Provizoriskie rezultāti: Maskavas domē teju pusi vietu iegūs opozīcija, citos reģionos - atbalsts Putina kandidātiem (papildināts)
Maskavas domē 20 no 45 vietām ieguvuši tā dēvētās sistēmiskās opozīcijas pārstāvji, atsaucoties uz provizoriskajiem rezultātiem, vēsta portāls "Meduza". No tiem lielākā daļa -13 - ir Komunistiskās partijas pārstāvji. Pārējos Krievijas reģionos lielākajā daļā vietējās vēlēšanās uzvarējuši prezidenta Vladimiram Putinam un valdošajām aprindām lojālie kandidāti. 
Krievijas vēlēšanu novērotāji: saņemts nepieredzēti daudz ziņojumu par pārkāpumiem
Krievijas vēlēšanu novērotāji: saņemts nepieredzēti daudz ziņojumu par pārkāpumiem
Vairākos desmitos Krievijas reģionu svētdien, 8. septembrī, norisinājās dažāda līmeņa vēlēšanas. Vairākos reģionos tika ievēlēti vietējo likumdevēju orgānu deputāti, vairākos – gubernatori. Vislielākā uzmanība pievērsta Maskavas domes vēlēšanām, kā arī gubernatora vēlēšanām Sanktpēterburgā. Kā paziņojuši vēlētāju novērotāji, šīs balsošanas dienas laikā saņemts nepieredzēti daudz ziņojumu par dažādiem pārkāpumiem. 
Maskavā klusuma dienā pirms vēlēšanām sarīkoti pilsētas svētki
Maskavā klusuma dienā pirms vēlēšanām sarīkoti pilsētas svētki
Maskavā varasiestādes sestdien, 7. septembrī, no ieslodzījuma atbrīvojušas vienu no opozīcijas līderiem Iļju Jašinu. Viņš izcieta kārtējo administratīvo sodu par musināšanu uz protestiem. Jašins atbrīvots dienu pirms Maskavā un citviet Krievijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Pirmsvēlēšanu laiks galvaspilsētā izcēlās ar plašām demonstrācijām un bargiem sodiem par dalību mītiņos, bet sestdien tā sauktā klusuma diena Maskavā aizvadīta paralēli skaļiem, Maskavas mērijas sarīkotiem pilsētas svētkiem.
Vēsture kā politisks ierocis: 80 gadi kopš Otrā pasaules kara sākuma
Vēsture kā politisks ierocis: 80 gadi kopš Otrā pasaules kara sākuma
Polijā aizvadītajā nedēļas nogalē noslēgušies Otrā pasaules kara 80. gadadienas piemiņas pasākumi, kuri bija pārbagāti ne vien ar vēsturiskām, bet arī mūsdienu politikas niansēm. Vēl nebijušā veidā formulēta atvainošanās par kara noziegumiem, jaunas prasības par reparācijām jeb naudas kompensācijām  un atšķirīga vēstures interpretācija. To visu caurvija vēstures izmantošana iekšpolitiskām cīņām Polijas priekšvēlēšanu gaisotnē.
Vācijas prezidents Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienā lūdz piedošanu Polijai
(papildināts)
Vācijas prezidents Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienā lūdz piedošanu Polijai (papildināts)
Vācija lūdz piedošanu Polijai par nacistu tirāniju. Šie Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera vārdi svētdienas rītā izskanēja Polijas dienvidu pilsētā Veluņā, kur tieši pirms 80 gadiem sākās Otrais pasaules karš. Lai to pieminētu, Varšavā svētdien pulcējās daudzu valstu vadītāji. Uzrunājot klātesošos, kuru vidū bija Baltijas valstu prezidenti un ASV viceprezidents Maiks Penss, Polijas prezidents Andžejs Duda īpaši izcēla visu valstu kopējo atbildību, lai novērstu starptautisko tiesību pārkāpšanu, kas var novest pie traģiskām sekām arī mūsdienās.
ASV: Baltijas ceļš atgādina par sabiedroto kopējām vērtībām
ASV: Baltijas ceļš atgādina par sabiedroto kopējām vērtībām
Baltijas ceļš ir spilgts piemērs tam vērtību kopumam, kas ir pamatā visai Ziemeļatlantiskajai aliansei līdz pat šim brīdim. Ar šādiem vārdiem Baltijas ceļa trīsdesmitgades atceres ceremonijā Rīgā sveica ASV valsts sekretāra asistents Filips Rīkers. Viņš arī pauda pārliecību, ka atsevišķās domstarpības starp sabiedrotajiem Eiropā un ASV nespēs satricināt sadarbības pamatus.
Dibina Maiklam Džeksonam veltītu fondu
Dibina Maiklam Džeksonam veltītu fondu
Pirms desmit gadiem mirušā dziedātāja Maikla Džeksona bijusī menedžere paziņojusi par jauna, popzvaigznei veltīta fonda dibināšanu. Tas domāts, lai spodrinātu popzvaigznes tēlu, atgādinot par viņa filantropiskajām aktivitātēm.
«Google» vēršas pret Ķīnas izplatīto saturu pret protestiem
«Google» vēršas pret Ķīnas izplatīto saturu pret protestiem
Interneta gigants “Google” iesaistījies cīņā pret Ķīnas mēģinājumiem cenzēt un ietekmēt saturu par protestiem Honkongā. Atspējoti vairāk nekā 200 interneta video platformas “YouTube” kanāli, ko “Google” saista ar Ķīnas valdības kampaņu.
Londonas zoodārzā sver dzīvniekus
Londonas zoodārzā sver dzīvniekus
Londonas zooloģiskajā dārzā aizvadīta kāda īpaši aizņemta diena. Zoodārza darbinieki veikuši dzīvnieku ikgadējo svēršanu.  
Irānas tankkuģis pametis Gibraltāru
(papildināts)
Irānas tankkuģis pametis Gibraltāru (papildināts)
Irānas tankkuģis, kas pusotru mēnesi bija arestēts Lielbritānijas aizjūras teritorijā Gibraltārā saistībā ar aizdomām par Sīrijai noteikto Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanu, svētdienas, 18.augusta vakarā atstājis Gibraltāru. Kuģa galamērķis ir Kalamatas osta Grieķijā. Piektdien, 16.augustā ASV Tieslietu ministrija nosūtīja Gibraltāram pieprasījumu kuģi atkal arestēt, tomēr Gibraltārs noraidīja ASV prasību.
Somija sarežģī vīzu iegūšanu Krievijas pilsoņiem
Somija sarežģī vīzu iegūšanu Krievijas pilsoņiem
Somijas konsulātos Krievijā veidojas garas rindas, Krievijas pilsoņiem cenšoties apmeklēt kaimiņvalsti, pirms stājas spēkā stingrāka vīzu piešķiršanas kārtība. Pārmaiņas saistītas ar Eiropas Savienības prasībām, kas izbeigs līdz šim atviegloto Šengenas vīzas izsniegšanu Somijā. Tiek prognozēts, ka stingrākie noteikumi Somijā varētu palielināt Krievijas pilsoņu plūsmu uz Igauniju.
Ziemeļkoreja noraida miera sarunas ar Dienvidkoreju
(papildināts)
Ziemeļkoreja noraida miera sarunas ar Dienvidkoreju (papildināts)
Ziemeļkoreja noraidījusi miera sarunu sākšanu ar Dienvidkoreju. Lēmums skaidrots ar Dienvidkorejā notiekošajām militārajām mācībām ar ASV līdzdalību. Turklāt paziņojums izskanējis pēc tam, kad Ziemeļkoreja veikusi kārtējo raķešu izmēģinājumu.   
Arvien skaļāk izskan trauksmes zvani par globālu ekonomikas lejupslīdi
Arvien skaļāk izskan trauksmes zvani par globālu ekonomikas lejupslīdi
Arvien skaļāk izskan trauksmes zvani par iespējamu globālu ekonomikas lejupslīdi. Jaunākie iekšzemes kopprodukta (IKP) dati liecina, ka recesijai pietuvojusies eirozonas lielākā ekonomika Vācija. Pesimisms Volstrītā atspoguļojies valsts parādzīmju vērtībā, bet Ķīna publicējusi virkni vāju ekonomisko rādītāju.
Kremlis: Protesti Maskavā nav krīze
Kremlis: Protesti Maskavā nav krīze
Kremlis pirmo reizi komentējis Krievijas galvaspilsētā Maskavā regulāri notiekošos protestus un to vardarbīgo apspiešanu. Prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzsvēris, ka notiekošais nav nekas neierasts un līdzīgi protesti notiek arī citās valstīs.
Rietumu pasaulē labējo ekstrēmistu terora vilnis
Rietumu pasaulē labējo ekstrēmistu terora vilnis
Norvēģijas varasiestādes lēmušas nedēļas nogalē notikušo uzbrukumu islāma kultūras centram izmeklēt kā terora aktu. Masu upurus uzbrukumā izdevās novērst, pateicoties drosmīgai klātesošo rīcībai. Taču  uzbrukuma saistība ar līdzīga rakstura teoraktiem pašā Norvēģijā, kā arī citās valstīs liek arvien vairāk runāt par galēji labēju uzskatu iedvesmotu terorisma vilni rietumu pasaulē.
Viļņā skandāls: saduras uzskati par  vēsturisko personību piemiņu
Viļņā skandāls: saduras uzskati par vēsturisko personību piemiņu
Lietuvas galvaspilsētā skandālu izraisījis Viļņas amatpersonu lēmums noņemt piemiņas plāksni PSRS nogalinātam Lietuvas pretošanās kustības līderim un pārsaukt ielu, kas bija nosaukta par godu starpkaru perioda diplomātam un Lietuvas aktīvistu frontes dibinātājam. Daļa Lietuvas sabiedrības uzskata abas vēsturiskās personas par nacionālajiem varoņiem, tikmēr citi vaino antisemītismā un kolaboracionismā ar nacistisko Vāciju.
Krievijas prezidents Putins - 20 gadus pie varas
Krievijas prezidents Putins - 20 gadus pie varas
Piektdien, 9. augustā, paiet 20 gadi, kopš pie varas Krievijā nonāca Vladimirs Putins. Savulaik viņš tika pieteikts kā cilvēks, kurš spēs konsolidēt sabiedrību un nodrošināt reformu turpināšanu. Taču viņa valdīšanas laiku arī raksturo varas konsolidēšana un arvien sliktākās attiecības ar Rietumiem.
Honkongas protestu vilnis pasliktina ASV un Ķīnas attiecības
(papildināts)
Honkongas protestu vilnis pasliktina ASV un Ķīnas attiecības (papildināts)
ASV un Ķīna apmainījusies ar savstarpējiem apvainojumiem par Honkongu pārņēmušo protestu vilni. Pēc tam, kad Ķīna nopludinājusi privātu informāciju par amerikāņu diplomāta ģimeni un darbību Honkongā, Vašingtona to nosaukusi par bandītiska režīma cienīgu rīcību. Tikmēr Pekina pieprasījusi neiejaukties Ķīnas iekšējās lietās.
ASV veic desmitgadē lielākos reidus pret imigrantiem
ASV veic desmitgadē lielākos reidus pret imigrantiem
ASV satricinājis jauns skandāls saistībā ar policijas veiktajiem reidiem pret nelegāli nodarbinātajiem imigrantiem, kuru laikā vecāki nošķirti no bērniem. Demokrātu partijas līderi un cilvēktiesību organizācijas reidus nosaukušas par nevajadzīgi nežēlīgiem.

Pēdējo desmit gadu laikā vērienīgākie reidi tika veikti Misisipi štatā, aizturot aptuveni 700 lielākoties latīņamerikāņu izcelsmes strādniekus. Tā bija daļa no ASV prezidenta Donalda Trampa jūnijā izsludinātās jaunās politikas.
Krievija rīko plašas militārās mācības
Krievija rīko plašas militārās mācības
ASV un Kanādas iznīcinātāji pavadījuši divus Krievijas stratēģiskos bumbvedējus virs Bēringa šauruma. Bumbvedēji, kuri var tikt aprīkoti arī ar kodolieročiem, pietuvojušies Aļaskai, taču ASV robežu nav pārkāpuši.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd