Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ķīnā niknu reakciju raisa ārsta – trauksmes cēlēja nāve
(papildināts)
Ķīnā niknu reakciju raisa ārsta – trauksmes cēlēja nāve (papildināts)
Ķīnā, Uhaņā, aizvadītajā naktī miris ārsts, kurš jau decembrī pirmais brīdināja par jauno koronavīrusu, taču toreiz vietējās varasiestādes pret viņu ierosināja izmeklēšanu par „baumu izplatīšanu”. Ārsts Li Veņļans janvārī pats inficējies ar vīrusu un nomiris slimnīcā Uhaņā. Viņa nāve Ķīnas sociālajos tīklos izraisīja pēdējos gados nepieredzēti plašu niknu reakciju, iedzīvotājiem kritizējot varasiestādes un pieprasot vārda brīvību. Valdības sociālo tīklu cenzori izdzēsa tūkstošiem kritisku komentāru.
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP3 notikumi ārzemēs šonedēļ
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP3 notikumi ārzemēs šonedēļ
Īrija parlamenta vēlēšanas notiks “Brexit” zīmē, ASV prezidents Donalds Tramps gatavojas uzrunai par stāvokli valstī, bet Aiovas štatā oficiāli sākas ASV priekšvēlēšanu sezona pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.
ASV un Austrālija slēdz robežas ieceļotājiem no Ķīnas
ASV un Austrālija slēdz robežas ieceļotājiem no Ķīnas
Turpinot izplatīties jaunajam Ķīnas koronavīrusam, ASV un Austrālija pievienojušās valstīm, kuras slēgušas savas robežas ieceļotājiem no Ķīnas. Jaunie noteikumi paredz, ka aizliegums attieksies uz visiem cilvēkiem, ne tikai Ķīnas pilsoņiem, kuri viesojušies Ķīnā pēdējo nedēļu laikā. Pasaules Veselības organizācija gan šos ierobežojumus kritizē.
Īsi pirms «Brexit» vizītē Londonā ieradies ASV valsts sekretārs
Īsi pirms «Brexit» vizītē Londonā ieradies ASV valsts sekretārs
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ieradies vizītē Lielbritānijā, lai īsi pirms “Brexit” uzsvērtu abu valstu īpašās divpusējās attiecības. Londonā Pompeo uzsvēra, ka izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) pavērs Lielbritānijai jaunas iespējas. Vienlaikus vizīte arī tiek saistīta ar ASV bažām par Ķīnas līdzdalību Lielbritānijas 5G infrastruktūras attīstīšanā.
Kāds ir vismazāk korumpētās valsts noslēpums? Intervija ar dāņu pētnieku
Kāds ir vismazāk korumpētās valsts noslēpums? Intervija ar dāņu pētnieku
Latvijas rezultāts organizācijas “Transparency International” korupcijas uztveres indeksā pasliktinājies, un tā sarakstā ir zemākajā vietā no Baltijas valstīm. Citām postkomunisma valstīm klājas sliktāk. Kāpēc ir tik liela atšķirība? Un kāds ir vismazāk korumpēto valstu noslēpums? Par to intervijā stāsta vismazāk korumpētās valsts – Dānijas – korupcijas un populisma pētnieks no Orhūsas Universitātes Larss Johansens.
Palestīniešu teritorijās un arābu valstīs protestē pret Trampa miera plānu
Palestīniešu teritorijās un arābu valstīs protestē pret Trampa miera plānu
ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas izstrādātais Tuvo Austrumu miera plāns sagaidīts ar plašiem protestiem palestīniešu apdzīvotajās teritorijās un vairākās arābu valstīs. Rietumkrastā sākušās arī sadursmes ar Izraēlas drošības spēkiem. ASV prezidents plānu tikmēr nosaucis par, iespējams, pēdējo iespēju Palestīnas valsts izveidei.  
Komentētāji vīpsnā par ASV Kosmosa spēku formastērpiem
Komentētāji vīpsnā par ASV Kosmosa spēku formastērpiem
ASV Pentagons prezentējis aizvadītajā decembrī dibināto kosmosa spēku pirmo formastērpu. Tiem, kas gaidīja ko neparastāku, šoreiz nācās vilties, jo, izņemot spēku atšķirības zīmes, formas izskatās gluži tāpat kā parastie sauszemes spēku formastērpi.
Atkāpjas Ukrainas premjers
(papildināts)
Atkāpjas Ukrainas premjers (papildināts)
Ukrainas premjerministrs Oleksijs Hončaruks iesniedzis atlūgumu, izvēršoties skandālam ap ierakstītu sarunu. Apgalvots, ka šajā audioierakstā runā premjers Hončaruks un citas augstas amatpersonas, nievājoši izsakoties par prezidenta Volodomira Zelenska izpratni par ekonomiku. Prezidenta birojs apstiprināja, ka atlūgums ir saņemts, un Zelenskis to izskatīs.   
Krievijā premjera amatā apstiprina Putina izvirzīto Mišustinu
Krievijā premjera amatā apstiprina Putina izvirzīto Mišustinu
Krievijas parlaments ceturtdien premjerministra amatā apstiprinājis prezidenta Vladimira Putina izvirzīto līdzšinējo Federālā nodokļu dienesta vadītāju Mihailu Mišustinu. Viņu raksturo kā prezidentam Vladimiram Putinam paklausīgu tehnokrātu. Krievijas jaunais premjers solīja "reālas izmaiņas". Tikmēr politikas vērotāji turpina analizēt, ko šis solis nozīmē līdzšinējam premjerministram Dmitrijam Medvedevam un pašam Putinam.
ASV demokrāti pastiprina spiedienu pret Trampu
ASV demokrāti pastiprina spiedienu pret Trampu
ASV demokrāti pastiprina spiedienu pret prezidentu Donaldu Trampu. Kongresa Pārstāvju palāta trešdien, 15. janvārī, iesniegs prezidenta impīčmenta lietu ASV Senātā, turpinot centienus viņu atstādināt. Tikmēr aizvadītajās demokrātu prezidenta amata kandidātu debatēs Tramps asi kritizēts par pārdrošo rīcību Irānā un strīdos ar ASV sabiedrotajiem.
Izskan bažas par Irānas kodolvienošanās nākotni
Izskan bažas par Irānas kodolvienošanās nākotni
Palielinās bažas par Irānas kodolvienošanās nākotni. Eiropas valstis iedarbinājušas tajā paredzētos diplomātiskos mehānismus strīdu izskatīšanai. Tas darīts pēc tam, kad Irāna paziņoja par vairāku ierobežojumu pārkāpšanu, atbildot uz ASV sankcijām. Tikmēr ASV, kas nesen izstājās no vienošanās, aicina Eiropu pret Irānu reaģēt vēl stingrāk.
Lietuvā atceras 1991. gada 13. janvāra traģiskos notikumus Viļņā
(papildināts)
Lietuvā atceras 1991. gada 13. janvāra traģiskos notikumus Viļņā (papildināts)
Lietuva pirmdien, 13. janvārī, atceras 1991. gada traģiskos notikumus Viļņā, pieminot Brīvības aizstāvju dienu. Toreiz naktī uz 13. janvāri padomju karaspēka īpašās vienības ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotu Viļņas televīzijas torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem. Tika nogalināti 14 cilvēki, vēl simtiem ievainoti. Šie notikumi bija "ar prātu grūti aptverami", teica Lietuvas Televīzijas diktore, kura 13. janvāra naktī studijā ziņoja par notikumu attīstību līdz brīdim, kad apraide tika pārtraukta. 
Irānas varasiestādes brīdina protestētājus
Irānas varasiestādes brīdina protestētājus
Irānā turpina paplašināties protesta akcijas saistībā ar varasiestāžu mēģinājumiem slēpt Ukrainas lidmašīnas notriekšanu. Protesti notikuši gan galvaspilsētā Teherānā, gan vairākās citās pilsētās.
Lielbritānijas karaliene rīko krīzes tikšanos ar princi Hariju
(papildināts)
Lielbritānijas karaliene rīko krīzes tikšanos ar princi Hariju (papildināts)
Lielbritānijas karaliene Elizabete Otrā un vairāki citi augstākie karaļnama pārstāvji pirmdien, 13. janvārī, tiksies ar princi Hariju. Karalienes privātajā Sandringemas muižā tiks meklēti veidi, kā atrisināt krīzi, ko izraisījis prinča negaidītais paziņojums par viņa un viņa dzīvesbiedres Meganas lēmumu samazināt savu lomu karaļnama pārstāvniecībā.  

ĪSUMĀ:
Vulkāna aktivizēšanās Filipīnās paralizē dzīvi Manilā
Vulkāna aktivizēšanās Filipīnās paralizē dzīvi Manilā
Vulkāna aktivizēšanās dēļ faktiski paralizēta dzīve Filipīnu galvaspilsētā Manilā un tās apkārtnē. Seismologi brīdina, ka drīzumā varētu sekot spēcīgs vulkāna izvirdums, kas var radīt arī cunami vilni. Tūkstošiem cilvēku jau tagad evakuēti no bīstamākajiem reģioniem.   
ASV un Irāna sper samiernieciskus soļus
ASV un Irāna sper samiernieciskus soļus
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir gatavas nopietnām sarunām ar Irānu. Tā paziņojusi ASV administrācija vēstulē Apvienoto Nāciju Organizācijai, kurā skaidrots, ka atentāts pret Irānas ģenerāli Soleimani tika veikts pašaizsardzības nolūkos. Tikmēr Irānā joprojām turpinās tūkstošiem cilvēku apmeklētā Soleimani piemiņas ceremonija.
Irānas raķešu uzbrukuma dēļ palielinājušās naftas cenas
Irānas raķešu uzbrukuma dēļ palielinājušās naftas cenas
Irānas izšauto raķešu dēļ uz ASV Irākā izmantotajām aviobāzēm Irākā paredzami ''uzšāvušās gaisā'' naftas cenas. "Brent" markas jēlnafta nekavējoties kļuva par 4% dārgāka, un tas ir augstākais punkts kopš septembra.
ASV misija Irākā, Trampa impīčments un Somijas premjere Igaunijā – TOP3 notikumi ārzemēs šonedēļ
ASV misija Irākā, Trampa impīčments un Somijas premjere Igaunijā – TOP3 notikumi ārzemēs šonedēļ
Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšana Irākas teritorijā met ēnu uz turpmāko ASV misiju Irākas stabilizēšanai; ASV prezidenta Donalda Trampa politiskie pretinieki gatavojas skaļajai impīčmenta prāvai; Somijas jaunā premjerministre dodas pirmajās ārvalstu vizītēs uz kaimiņvalstīm. Šie ir notikumi, kas būs pasaulē uzmanības centrā šonedēļ, prognozē LTV raidījums "Pasaules panorāma".
FOTO: Ķīnā notiek Harbinas ledus festivāls
FOTO: Ķīnā notiek Harbinas ledus festivāls
Laikā, kad Latvijā sniegota ziema vēl kavējas, Ķīnas pilsētā Harbinā sācies ikgadējais ledus festivāls, kā arī citi pasākumi, kas ļauj izbaudīt Ķīnas ziemeļu sniegoto burvību. Šogad tur organizētas pat masveida kāzas.
Tūkstošiem cilvēku Bagdādē piedalās nogalinātā ģenerāļa Soleimani bēru procesijā
(papildināts)
Tūkstošiem cilvēku Bagdādē piedalās nogalinātā ģenerāļa Soleimani bēru procesijā (papildināts)
Skandējot pret Savienotajām Valstīm vērstus saukļus, tūkstošiem cilvēku Irākas galvaspilsētā Bagdādē šodien piedalās Irānas ietekmīgā ģenerāļa Kasema Soleimani bēru procesijā. Viņš vakar tika nogalināts ASV dronu uzlidojumā. Pasaule ar satraukumu reaģējusi uz notikušo, baidoties, ka incidents var izraisīt militāru konfliktu jau tā saspīlētajā reģionā. Tomēr ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka Vašingtona nogalināja Soliemani nevis lai izraisītu, bet novērstu karu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd