Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ķīnas ekonomika turpina atgūties no Covid-19 pandēmijas radītā šoka
(papildināts)
Ķīnas ekonomika turpina atgūties no Covid-19 pandēmijas radītā šoka (papildināts)
Ķīnas ekonomika turpina atgūties no Covid-19 pandēmijas radītā šoka, liecina pirmdien, 19. oktobrī, publicētie Ķīnas valsts statistikas biroja dati. Lielvaras ekonomika šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieaugusi par 4,9%, tādējādi reģistrēts straujāks kāpums nekā iepriekšējos trīs mēnešos. Tomēr ķīniešiem bailes par nākotni joprojām pastāv un eksperti turpina norādīt uz nenoteiktību.
Kalnu Karabahā turpina pārkāpt pamieru
Kalnu Karabahā turpina pārkāpt pamieru
Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans atzinis, ka armēņu spēki cieš smagus zaudējumus Kalnu Karabahas konfliktā. Vienlaikus viņš arī uzsvēris, ka situācija joprojām tiek kontrolēta, bet Azerbaidžāna slēpjot datus par saviem zaudējumiem. Abas karojošās puses vaino viena otru pamiera pārkāpšanā.  
Lietuvas parlamenta vēlēšanās vadībā konservatīvie, apsteidzot valdošos «zaļzemniekus»
(papildināts)
Lietuvas parlamenta vēlēšanās vadībā konservatīvie, apsteidzot valdošos «zaļzemniekus» (papildināts)
Lietuvas Seima vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvusi konservatīvā partija "Tēvzemes savienība – Kristīgie demokrāti". Otrajā vietā ierindojusies pašreiz valdošā Zemnieku un zaļo savienība. Pēc vakardienas balsojuma vēl ir grūti spriest par iespējamām valdošās koalīcijas aprisēm, jo vēlēšanu otrajā kārtā izraudzīsies vēl gandrīz pusi no visiem Seima locekļiem.
Kirgizstānas prezidents gatavs atkāpties, lai beigtos politiskā krīze
(papildināts)
Kirgizstānas prezidents gatavs atkāpties, lai beigtos politiskā krīze (papildināts)
Kirgizstānas prezidents Sooronbajs Džeenbekovs ir gatavs atkāpties no amata, lai beigtos politiskā krīze, kas pārņēmusi valsti pēc parlamenta vēlēšanām. Vairāki politiskie spēki plāno piektdien, 9. oktobrī, rīkot jaunas demonstrācijas, un pieaug bažas par iespējamām sadursmēm starp dažādu grupējumu atbalstītājiem.
«The Beatles» mūziķim Džonam Lenonam – 80
«The Beatles» mūziķim Džonam Lenonam – 80
9. oktobrī daudzviet pasaulē atzīmēs leģendārā grupas “The Beatles” mūziķa Džona Lenona dzimšanas dienu. Lai gan mūziķis tika noslepkavots 1980. gadā, viņš palicis daudzu “The Beatles” mūzikas cienītāju un viņa politisko domubiedru prātos un sirdīs. Turklāt 2020. gada 8. oktobrī Lenonam būtu bijusi apaļa jubileja – 80 gadu.
Trampa ārpolitiskais šahs: bandinieki un konfrontācijas
Trampa ārpolitiskais šahs: bandinieki un konfrontācijas
Donalda Trampa atbalstītāji lielākoties par būtiskākajiem jautājumiem vēlēšanās uzskata ekonomiku un cīņu ar noziedzību. Savukārt otra ASV prezidenta amata kandidāta Džo Baidena atbalstītāji – cīņu ar Covid-19 un klimata pārmaiņām, kā arī veselības aprūpes politiku, liecina socioloģiskās aptaujas.
Karadarbība Kalnu Karabahā arvien vairāk apdraud civiliedzīvotājus
Karadarbība Kalnu Karabahā arvien vairāk apdraud civiliedzīvotājus
Separātiskajā Kalnu Karabahā arī pirmdien nenorima bruņotas kaujas starp Armēnijas un Azerbaidžānas spēkiem. Karojošās puses viena otru apsūdzējušas tīšā apdzīvoto vietu apšaudīšanā. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicinājis karojošās puses meklēt risinājumu miermīlīgā ceļā.
Igaunijas ārlietu ministrs: Baltijas valstu «ceļošanas burbulis» ir jāatjauno
Igaunijas ārlietu ministrs: Baltijas valstu «ceļošanas burbulis» ir jāatjauno
Baltijas valstu “ceļošanas burbulis” ir jāatjauno, neraugoties uz Covid-19 inficēšanās skaita palielināšanos. Šādu viedokli, viesojoties Rīgā, izteicis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu. Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka Covid-19 krīze satuvinājusi Baltijas valstis visciešāk šajā gadsimtā.
Navaļnijs izrakstīts no slimnīcas
(papildināts)
Navaļnijs izrakstīts no slimnīcas (papildināts)
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs izrakstīts no Berlīnes Universitātes klīnikas "Charite", kur viņam tika sniegta medicīniskā palīdzība pēc saindēšanas ar "Novičok" grupai piederošu nervus paralizējošu kaujas vielu, trešdien paziņojuši mediķi.
Ārpolitikas eksperti: Putina attieksme pret Lukašenko pašlaik ir pietiekami vēsa
Ārpolitikas eksperti: Putina attieksme pret Lukašenko pašlaik ir pietiekami vēsa
Pusotra miljarda aizdevums, taču bez skaļa paziņojuma par nepārprotamu Maskavas atbalstu Baltkrievijas autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko, tā tiek raksturota nedēļas sākumā notikusī Lukašenko tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Turklāt Rietumos īpaši pamanīta abu līderu zīmīgā ķermeņa valoda. Šajās dienās ar ieročiem tiek sildīta abu valstu sadarbība militārajā jomā, organizējot kārtējās kopējās militārās mācības.  Tomēr eksperti secina – Putina attieksme pret Lukašenko pašlaik ir pietiekami vēsa.  
Covid-19 izplatība pasaulē sasniedz jaunus rekordus
Covid-19 izplatība pasaulē sasniedz jaunus rekordus
Covid-19 vissmagāk skartajās valstīs sasniegti jauni antirekordi. Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) no jaunā koronavīrusa mirušo skaits sasniedzis 200 000. Tikmēr inficēto skaits visstraujāk turpina palielināties Indijā, kur tas kopumā pārsniedzis piecus miljonus.
Austrālijā Covid-19 ierobežojumu dēļ pieaug  pieprasījums pēc grāmatām
Austrālijā Covid-19 ierobežojumu dēļ pieaug pieprasījums pēc grāmatām
Covid-19 ierobežojumu dēļ daudzviet vērojama kāda pozitīva blakusparādība – arvien vairāk cilvēku biežāk sākuši lasīt grāmatas. Grāmatnieki Austrālijā secinājuši, ka grāmatas tiek izpirktas teju visos literatūras žanros, taču visstraujāk pieprasījums pieaudzis pēc bērnu grāmatām un pavārgrāmatām. 
Meža ugunsgrēki ASV iezīmē kraso Baidena un Trampa viedokļu atšķirību par klimata pārmaiņām
Meža ugunsgrēki ASV iezīmē kraso Baidena un Trampa viedokļu atšķirību par klimata pārmaiņām
ASV prezidents Donalds Tramps izraisījis asas diskusijas ASV sabiedrībā saistībā ar komentāriem par Kaliforniju postošajiem mežu ugunsgrēkiem. Prezidents izteicis pārliecību, ka drīzumā kļūs vēsāks un apšaubījis, vai zinātnieki tiešām izprot pašreizējo situāciju. Viņa konkurents rudenī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās Džo Baidens tikmēr uzsvēris, ka pašreizējā prezidenta realizētā politika novedīšot pie vēl plašākām dabas kataklizmām.
Navaļnija sabiedrotie iekļūst Novosibirskas un Tomskas domē
(papildināts)
Navaļnija sabiedrotie iekļūst Novosibirskas un Tomskas domē (papildināts)
Svētdien notikušajās reģionālajās vēlēšanās Krievijā opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija sabiedrotie ir varējuši iekļūt vairāku pašvaldību domēs. Tostarp opozīcijas pārstāvji ir saņēmuši vērā ņemamu atbalstu Novosibirskā un Tomskā. Kā zināms, Navaļnijs tika saindēts tieši pēc Tomskas apmeklējuma priekšvēlēšanu kampaņas laikā.
Baltkrievijas opozīcijas līdere Tihanovska saņem Polijas apbalvojumu
Baltkrievijas opozīcijas līdere Tihanovska saņem Polijas apbalvojumu
Baltkrievijas opozīcijas līderei Svetlanai Tihanovskai Polijas ekonomiskā foruma laikā pasniegts īpašs apbalvojums. Polijas ārlietu ministrs paziņojis, ka viņa simbolizē demokrātijas, brīvības un pašcieņas vērtības, kas ir tuvas arī poļiem. Tikmēr no Baltkrievijas aktīvistiem tiek saņemta jauna informācija saistībā ar Tihanovskas sabiedrotās un pašlaik arestētās Marijas Koļesņikovas likteni.
Krievijas opozīcija cer – Navaļnija indēšanas lieta «pamodinās» arvien vairāk pilsoņu reģionālajās v...
Krievijas opozīcija cer – Navaļnija indēšanas lieta «pamodinās» arvien vairāk pilsoņu reģionālajās vēlēšanās
Laikā, kad saindētā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija veselības stāvoklis nedaudz  uzlabojas, viņa sabiedrotie cer – Navaļnijs izveseļosies, bet notikušais politiski pamodinās arī arvien lielāku skaitu Krievijas pilsoņu nedēļas nogalē gaidāmajās Krievijas reģionālajās vēlēšanās. Izrēķināšanās ar Navaļniju pirms šī balsojuma ir viena no versijām par viņa saindēšanu, bet versiju ir daudz.
Indija kļuvusi par Covid-19 otro vissmagāk skarto valsti
Indija kļuvusi par Covid-19 otro vissmagāk skarto valsti
Indija kļuvusi par otro valsti aiz ASV ar pasaulē augstākajiem Covid-19 inficēšanās rādītājiem. Neraugoties uz to, Indijas valdība nevis pastiprina, bet mīkstina pulcēšanās ierobežojumus un valsts premjerministrs Narendra Modi pievērš uzmanību zemajiem mirstības rādītājiem.
Bažas par Covid-19 izplatīšanos Grieķijas migrantu nometnēs
Bažas par Covid-19 izplatīšanos Grieķijas migrantu nometnēs
Grieķijā satraukumu radījis Covid-19 saslimšanas gadījums migrantu nometnē. Pastāv bažas, ka jaunais koronavīruss pārapdzīvotajās nometnēs var izplatīties īpaši strauji. Šī problēma Grieķiju skārusi laikā, kad pieaugusi spriedze valsts attiecībās ar Turciju, tostarp arī bēgļu jautājumā.
Vācija vēlas vienotu ES nostāju Navaļnija saindēšanas jautājumā
Vācija vēlas vienotu ES nostāju Navaļnija saindēšanas jautājumā
Vācija aicinājusi Eiropas Savienību (ES) rīkoties vienoti saistībā ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu. Valdošie kristīgie demokrāti brīdina, ka vienotas rīcības trūkums šajā gadījumā var mazināt ES ārpolitisko svaru. Vienlaikus no jauna izskan aicinājumi Vācijas valdībai apturēt pretrunīgi vērtētā Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" projektu. 
Navaļnijam veic pārbaudes Berlīnes slimnīcā
(papildināts)
Navaļnijam veic pārbaudes Berlīnes slimnīcā (papildināts)
Bezsamaņā esošais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs atrodas Berlīnes “Šaritē” klīnikā, kur ārsti veic pacienta izmeklēšanu, lai noteiktu diagnozi. Tikmēr ārsti Krievijā turpina noliegt, ka Navaļnijs būtu saindēts. Politiķa pārstāvji ir pārliecināti, ka viņa pēkšņās veselības problēmas izraisīja nezināma nāvējoša viela. Viņa veselības stāvoklis bijis stabils gan lidojuma laikā, gan tāds ir pašlaik – tā ziņo reisu organizējušais fonds.
Habarovskā protesti 7 nedēļas nogali pēc kārtas
Habarovskā protesti 7 nedēļas nogali pēc kārtas
Krievijas Tālo Austrumu pilsētā Habarovskā jau septīto nedēļas nogali pēc kārtas ielās atkal izgājuši protestētāji. Šoreiz vairāku tūkstošu cilvēku lielajā pūlī bija redzami arī daudzi plakāti komā esošā Alekseja Navaļnija atbalstam.
Baidens sola izbeigt Trampa aizsākto «tumsas ēru»
Baidens sola izbeigt Trampa aizsākto «tumsas ēru»
ASV Demokrātu partijas kandidāts prezidenta amatam Džo Baidens ar asu kritiku pret prezidentu Trampu oficiāli noslēdzis savas partijas četru dienu ilgo konventu. Uzrunājot atbalstītājus, viņš uzsvēra, ka kandidē, lai izbeigtu Trampa aizsākto "tumsas ēru".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd