Māris Klūga

Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kariņš rosina daļu no partijām paredzētās naudas novirzīt algu celšanai sabiedriskajos medijos
(papi...
Kariņš rosina daļu no partijām paredzētās naudas novirzīt algu celšanai sabiedriskajos medijos (papildināts)
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") rosina partijām nākamgad papildus piešķirt nevis piecus, bet četrus miljonus eiro. Atlikušo miljonu Kariņš piedāvā novirzīt sabiedrisko mediju darbinieku algām. Priekšlikumu atbalsta Valsts prezidents Egils Levits, tomēr koalīcijas partneri Kariņu kritizē par pēkšņo atkāpšanos no iepriekš panāktās vienošanās.
Pēc Pūces iebildēm valdība atliek Purgailes kandidatūras virzīšanu FKTK vadītājas amatā
(papildināts...
Pēc Pūces iebildēm valdība atliek Purgailes kandidatūras virzīšanu FKTK vadītājas amatā (papildināts)
Ministru kabinets sēdē otrdien, 1. oktobrī, nolēma uz nedēļu atlikt jautājumu par Santas Purgailes kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatā. Šāds lēmums pieņemts pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ("Attīstībai/Par!") izteiktajiem iebildumiem pret kandidatūru.
Saeimas OIK komisijas darbam varētu prasīt pagarinājumu; Kariņu iztaujās vēlreiz
Saeimas OIK komisijas darbam varētu prasīt pagarinājumu; Kariņu iztaujās vēlreiz
Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien, 30. septembrī, iztaujāja premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”) par viņa lomu elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) sistēmas izveidē. Kariņš bija ekonomikas ministrs laikā, kad Saeima pieņēma likumu, kas izveidoja elektrības obligāto iepirkumu. Deputāti premjeru iztaujāja stundu, taču komisija viņu aicinās vēlreiz.
Partijas par katru balsi Saeimas vēlēšanās grib 5,5 eiro
Partijas par katru balsi Saeimas vēlēšanās grib 5,5 eiro
Tapis zināms, tieši kā politiskās partijas plāno sadalīt tām nākamā gada budžetā paredzētos vairāk nekā 5,5 miljonus eiro. Tieslietu ministrijā tapušie likuma grozījumi paredz, ka par katru balsi iepriekšējās Saeimas vēlēšanās partijas katru gadu saņems 5,5 eiro, kas ir gandrīz astoņas reizes vairāk nekā līdz šim. Vēl partijas saņems bāzes finansējumu 100 000 eiro apmēra.
Latvija neboikotēs Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rudens sesiju
(papildināts)
Latvija neboikotēs Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rudens sesiju (papildināts)
Latvijas deputātu delegācija nākamnedēļ piedalīsies Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejas rudens sesijā. Šīs organizācijas mērķis ir aizstāvēt cilvēktiesības, taču kopš jūnija vairākas dalībvalstis to kritizē par balsstiesību atjaunošanu Krievijas pārstāvjiem. Nacionālā apvienība rosināja Latvijas dalību asamblejā apturēt, tomēr jautājums ceturtdien, 26. septembrī, netika iekļauts Saeimas darba kārtībā.
Ķuzis: Nekas neliecināja par Madonā aizturētā iespējamā slepkavas nodomu par pašnāvību
Ķuzis: Nekas neliecināja par Madonā aizturētā iespējamā slepkavas nodomu par pašnāvību
Aizdomās par Madonā pastrādātu dubultslepkavību aizturētais vīrietis pašnāvības izdarīšanai policijas izolatorā izmantojis savas drēbes. Vietējo policistu atbildību vīrieša nāvē izmeklēs Iekšējās drošības birojs. Policijas priekšnieks Ints Ķuzis tikmēr norāda, ka nekas nav liecinājis par aizturētā nodomu izdarīt pašnāvību.
«Rīgas satiksme» vēršas policijā pret JKP domnieku par neizpaužamu ziņu izpaušanu
«Rīgas satiksme» vēršas policijā pret JKP domnieku par neizpaužamu ziņu izpaušanu
Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" vērsies policijā pret Rīgas domes opozīcijas deputātu Valteru Bergu (Jaunā konservatīvā partija) par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Runa ir par advokātu biroja "Novius" sagatavoto atzinumu, kurā, pēc Berga vārdiem, esot konstatēts pamats vērsties tiesā pret iepriekšējo uzņēmuma valdi par nesaimnieciskumu. Atzinumam "Rīgas satiksme" noteikusi ierobežotas pieejamības statusu. Pats uzņēmums vēršanos pret deputātu nekomentē.
Valdība joprojām nav vienojusies par OIK atcelšanas veidu
Valdība joprojām nav vienojusies par OIK atcelšanas veidu
Valdība joprojām nav vienojusies par veidu, kā likvidēt daudz kritizēto elektrības ražotāju atbalsta mehānismu jeb OIK (obligātā iepirkuma komponenti). Šodien OIK likvidēšanu apsprieda koalīcijas partijas, taču nolemts vien turpināt vērtēt iespējas. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") arī nesola, ka obligāto iepirkumu izdosies likvidēt 2021. gadā.
«Dienas Biznesam» par slēptu politisko reklāmu draud 100 000 eiro sods
«Dienas Biznesam» par slēptu politisko reklāmu draud 100 000 eiro sods
Laikraksta “Dienas Bizness” izdevējam draud vairāk nekā 100 000 eiro liels sods par slēptu politisko reklāmu pirms pērnā gada Saeimas vēlēšanām. “Dienas Bizness” politisko aģitāciju noliedz un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par aģitācijas noteikumu pārkāpšanu ir pārsūdzējis tiesā.
Rīgas ielu tīrīšanas iepirkumā konkurence izpaliek
Rīgas ielu tīrīšanas iepirkumā konkurence izpaliek
Rīdziniekiem ielu tīrīšana turpmākajos piecos gados varētu izmaksāt par 25 miljoniem eiro dārgāk nekā līdz šim. Ceturtdien, 19. septembrī, noslēgusies pieteikumu iesniegšana apjomīgajam ielu uzturēšanas iepirkumam, kurā vienīgie pretendenti ir līdzšinējie ielu uzturētāji.
Ārkārtējo situāciju Rīgā, visticamāk, saglabās ar «Saskaņas» un ZZS balsīm
Ārkārtējo situāciju Rīgā, visticamāk, saglabās ar «Saskaņas» un ZZS balsīm
Ceturtdien Saeimā balsojumā par ārkārtējo situāciju Rīgā atkritumu dēļ vairākumu, visticamāk, nodrošinās opozīcijas balsis. Balsojumā valdības izsludināto ārkārtējo situāciju atbalstīs opozīcijā esošie Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un "Saskaņas" deputāti. Tikmēr koalīcijas partijas "KPV LV" un Nacionālā apvienība vēl domā, kā balsot. 
OIK izmeklēšanas komisijā darbs norit gausi
OIK izmeklēšanas komisijā darbs norit gausi
Pagājusi vairāk nekā puse no sešu mēnešu termiņa, kas dots Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijai elektrības obligātā iepirkuma vērtēšanai. Vairāki komisijas locekļi atzīst, ka darbs norit gausi. Līdz šim komisija sanākusi tikai uz trim sēdēm.  Lielā apjoma dēļ komisijas locekļiem gan ir bažas, vai darbs neizrādīsies bezjēdzīgs.  
Zemessargi Rīgā mācās aizturēt nemiera cēlājus
Zemessargi Rīgā mācās aizturēt nemiera cēlājus
Šajā nedēļas nogalē vairākās Rīgas apkaimēs notiek zemessargu militārās apmācības “Rīgas zobens 2019”. Šodien zemessargi vingrinājās Bolderājā, kur izspēlēja scenāriju nemiera cēlāju apturēšanai. Mācības turpināsies līdz septembra beigām un tajās piedalīsies aptuveni četri tūkstoši zemessargu.
Valdība vienojas prioritārajiem pasākumiem nākamgad atvēlēt 192,4 miljonus eiro
(papildināts)
Valdība vienojas prioritārajiem pasākumiem nākamgad atvēlēt 192,4 miljonus eiro (papildināts)
Ministru kabinets (MK) sēdē piektdien, 13. septembrī, vienojās par papildu finansējuma piešķiršanu noteiktiem prioritārajiem pasākumiem nākamā gada valsts budžetā. Ministriju prioritārajiem pasākumiem plānots atvēlēt 167 miljonus eiro, bet vēl 25,5 miljonus eiro paredzēts piešķirt neatkarīgajām institūcijām. Kopumā jaunajām iniciatīvām paredzēts piešķirt 192,4 miljonus eiro.
Samazinātā nodokļa likme alkoholam veido robu valsts budžetā
Samazinātā nodokļa likme alkoholam veido robu valsts budžetā
Līdz ar nodokļa likmes samazināšanu strauji kritušies ieņēmumi no akcīzes nodokļa alkoholam. Gan jūlijā, gan augustā iekasēts par aptuveni pieciem miljoniem eiro mazāk, nekā iepriekš plānots. Finanšu ministrs Jānis Reirs ir pārliecināts, ka turpmākajos mēnešos ieņēmumi pieaugs, jo tirgotāji sāks iepirkt alkoholu ar samazināto akcīzes nodokli.
Rosina būtiski paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās
Rosina būtiski paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās
Vairāk nekā sešas reizes paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās – no 15 līdz 100 eiro  – šāds ir Veselības ministrijas (VM) ierosinājums. Plānots, ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā līdz ar nākamā gada sākumu. Ministrija cer, ka paaugstinātie sodi no kaitīgajiem dūmiem pasargās nesmēķētājus. 
Ekonomisti: Ekonomikas sabremzēšanās neliecina par krīzi
Ekonomisti: Ekonomikas sabremzēšanās neliecina par krīzi
Latvijas ekonomiskā izaugsme kļuvusi lēnāka. Par to liecina gan dažādi rādītāji, gan ekonomistu teiktais. Tomēr pagaidām neesot pazīmju, ka Latvijai tuvojas ekonomiskā krīze. Vienlaikus izaugsmes bremzēšanās valstij nozīmē arī mazāk naudas jauniem tēriņiem. Tāpēc politiķi savu plānu īstenošanai cer atrast naudu, pārskatot esošos izdevumus.    
No partijām izslēgtie Rīgas domnieki varētu virzīt arī savu kandidātu mēra amatam
(papildināts)
No partijām izslēgtie Rīgas domnieki varētu virzīt arī savu kandidātu mēra amatam (papildināts)
Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcija un deputātu bloks "Rīgai!" vienojušies par abpusēju sadarbību saimniecisku jautājumu risināšanā un gatavi atbalstīt pilsētas mēra kandidātu, kurš būs gatavs īstenot viņu priekšlikumus, kā arī savāks vairākumam nepieciešamās 24 balsis. Tomēr deputāti gatavi izvirzīt arī savu pārstāvi, ja iepriekš minētos noteikumus izpildīt neizdosies.
Sola palielināt samazināto atlīdzību cietumu darbiniekiem
Sola palielināt samazināto atlīdzību cietumu darbiniekiem
Ieslodzījumu vietu pārvalde sola jau šomēnes palielināt cietumu apsargu un uzraugu algas, tādā veidā novēršot atlīdzības samazināšanos kopš maija Satversmes tiesas sprieduma. Cietumu darbiniekiem atlīdzība pēdējos mēnešos bija samazinājusies par vairāk nekā 100 eiro. Iemesls ir izmaiņas pusdienas laika apmaksā. Nozares arodbiedrība Ieslodzījumu vietu pārvaldei pārmet, ka par algu izmaiņām turēta neziņā. 
Jaunā Rīgas teātra būvnieki vērtēs iespējas sniegt pretprasību pret VNĪ
Jaunā Rīgas teātra būvnieki vērtēs iespējas sniegt pretprasību pret VNĪ
Drīzumā strīds par Jaunā Rīgas teātra būvniecību būs jāvērtē Rīgas rajona tiesai. Darbu pasūtītājs “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) tiesai iesniedzis prasību, lūdzot piedzīt no būvuzņēmuma “ReRe būve 1” līgumsodu gandrīz 210 000 eiro apmērā par būvniecības laikā pieļautiem pārkāpumiem. Būvnieki pārkāpumus noliedz un uzskata, ka līgums par teātra pārbūvi uzņēmumam uzteikts pretlikumīgi, un vērtēs iespējas vērsties tiesā ar pretprasību.
VUGD sāk sodīt par nepareizi uzstādītiem tvaika nosūcējiem
VUGD sāk sodīt par nepareizi uzstādītiem tvaika nosūcējiem
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) piemērojis pirmos sodus par tvaika nosūcēju novadīšanu dabīgās ventilācijas kanālos. Jaunās prasības attiecas uz tvaika nosūcējiem, kas atrodas virs gāzes plītīm. Dienests izstrādājis vēl aptuveni simt dažādus grozījumus ugunsdrošības prasībās, kuras drīzumā skatīs valdība. Tāpat ugunsdzēsēji atgādina, ka no nākamā gada visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem.
Pierobežas tirgotāji cenas stiprajam alkoholam jau samazinājuši
Pierobežas tirgotāji cenas stiprajam alkoholam jau samazinājuši
No ceturtdienas, 1. augusta, akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā samazināts par 15%. Tas gan nenozīmē, ka no ceturtdienas visos veikalos alkohols kļuvis lētāks, jo vēl jāpārdod iepriekš sagādātais alkohols. Pie Igaunijas robežas cenas sarukušas jau ceturtdien – jo to gaida igauņu un somu grādīgo dzērienu pircēji, kuru dēļ akcīze arī tika mazināta.
Mudina Rīgas domi skaidrot atkritumu apsaimniekošanas kārtību
Mudina Rīgas domi skaidrot atkritumu apsaimniekošanas kārtību
Rīgas dome nav pietiekami izskaidrojusi iedzīvotājiem atkritumu apsaimniekošanas kārtības maiņu pilsētā, uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Iedzīvotājiem trūkstot informācijas gan par atkritumu izvešanas biežumu, gan konteineru tilpumu. Rīgas dome konkrētas atbildes sola pēc saistošo noteikumu apstiprināšanas, kas varētu notikt nākamajā domes sēdē.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd