Panorāma

Daļai slimnīcu var pazemināt līmeni

Panorāma

Izziņo iespējamo Eiropas Komisijas sastāvu

Zemāks nodoklis alkoholam cērt robu budžetā

Samazinātā nodokļa likme alkoholam veido robu valsts budžetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz ar nodokļa likmes samazināšanu strauji kritušies ieņēmumi no akcīzes nodokļa alkoholam. Gan jūlijā, gan augustā iekasēts par aptuveni pieciem miljoniem eiro mazāk, nekā iepriekš plānots. Finanšu ministrs Jānis Reirs ir pārliecināts, ka turpmākajos mēnešos ieņēmumi pieaugs, jo tirgotāji sāks iepirkt alkoholu ar samazināto akcīzes nodokli.

Šogad no akcīzes nodokļa alkoholam valsts budžetā plānots iekasēt 223 miljonus eiro. Līdz jūnija beigām plāns pildījies labi, taču jūlijā un augustā ieņēmumi kritušies un tagad par 11,2 miljoniem eiro atpaliek no gada sākumā ieplānotā grafika, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija. Kad Latvija, sekojot Igaunijas piemēram, 1. augustā par 15% samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, Finanšu ministrija nodokļu ieņēmumu samazināšanos prognozēja tikai nākamajā gadā. Finanšu ministrs uzskata, ka līdz gada beigām ieņēmumi pieaugs.

"Uzņēmēji iztirgo visus vecos krājumus, un līdz ar to jaunus alkoholiskos dzērienus neiepērk un nemaksā akcīzes nodokli. Tad, kad būs iztērēti vecie krājumi ar veco akcīzi, tad arī būs pieaugums. [..] Oktobris, novembris un decembris būs tie mēneši, kas kompensēs šo iztrūkumu," teica finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Arī Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs stāsta, ka augustā veikalos vēl tirgots alkohols ar veco akcīzes nodokļa likmi. Tāpēc arī cenas pagājušajā mēnesī nav kritušās. Tagad gan populārākajiem dzērieniem jau vajadzētu būt piegādātiem pēc nodokļa samazināšanas. Tirgotāju pārstāvis ir piesardzīgs par iespēju, ka radušos robu valsts budžetā akcīzes nodokļa ieņēmumu krituma dēļ līdz gada beigām izdosies aizlāpīt.

"Mēs tomēr redzam, ka mazliet ir alkohola aprite kritusies. Domāju, ka mēs esam nedaudz vairāk zaudējuši tos pierobežas pircējus, nekā bija cerēts. [..] Protams, ka ir cerība, ka septembris būs ar labākiem rādītājiem priekš budžeta. Ir jāpagaida ilgtermiņā, kas notiks. Pēc viena mēneša ir grūti spriest," tā Danusēvičs.

Samazinātā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs spēkā līdz nākamā gada martam. Ja deputāti negrozīs likumu, pēc tam nodoklis strauji pieaugs. Iepriekš Finanšu ministrija brīdināja, ka gadījumā, ja Latvija nesamazinās akcīzes nodokli alkoholam, apsīks pierobežas tirdzniecība, kas valsts budžeta ieņēmumus samazinātu par 92 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti