Panorāma

Iesniegums policijā par salmonellu

Panorāma

EP rosina noteikt atceres dienu cīnītājiem pret totalitārismu

Rīgas ielu tīrīšanas iepirkumā konkurence izpaliek

Rīgas ielu tīrīšanas iepirkumā konkurence izpaliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīdziniekiem ielu tīrīšana turpmākajos piecos gados varētu izmaksāt par 25 miljoniem eiro dārgāk nekā līdz šim. Ceturtdien, 19. septembrī, noslēgusies pieteikumu iesniegšana apjomīgajam ielu uzturēšanas iepirkumam, kurā vienīgie pretendenti ir līdzšinējie ielu uzturētāji.

ĪSUMĀ:

  • Pēdējos 10 gadus Rīgā ielas kopumā tīra 4 uzņēmumi: 3 labo krastu, 3 kreiso krastu.
  • Ceturtdien noslēdzās pieteikumu iesniegšana iepirkumā par ielu tīrīšanu nākamajiem pieciem gadiem.
  • Katrā krastā pretendents ir viens – tās pašas uzņēmumu izveidotās apvienības.
  • Piedāvātā cena par 25 miljoniem eiro lielāka nekā iepriekšējo 5 gadu līgumā.
  • Iepirkumu komisija vēl nav izvērtējusi, vai cenu kāpums ir pamatots.
  • Konkursa prasības liedza tajā piedalīties “Latvijas autoceļu uzturētājam” (LAU).
  • LAU vienojās ar konkurentiem, ka kļūs par apakšuzņēmumu.
  • Iepirkumam uzmanību pievērsuši domes deputāti.
  • Vicemēre Vladova sola noskaidrot, vai ielu tīrīšanas iepirkums noticis godīgi.
  • Iepriekšējais ielu tīrīšanas līgums beigsies 30. septembrī.
  • Gadījumam, ja līguma noslēgšana kavēsies, izsludināts iepirkums par ielu uzturēšanu oktobrī.

Rīgas domes Satiksmes departaments piedāvājumu vēl vērtēs, taču noliedz, ka iepirkumā ierobežota konkurence. Iepirkumam uzmanību sola pievērst domes deputāti.  

Vismaz pēdējos desmit gadus Rīgā ielas tīra četri uzņēmumi, kas dažādos formātos uzvarējuši lielajos iepirkumos. Daugavas labo krastu tīra akciju sabiedrība “Ceļu pārvalde”, kas pieder Adigjozalam Mamedovam, uzņēmums “Rīgas tilti”, kura lielākais īpašnieks ir Albins Jasaitis, un SIA “Pilsētas EKO Serviss”, kura lielākais īpašnieks ir Alvis Krauklis.

Savukārt Daugavas kreiso krastu tīra jau pieminētie uzņēmumi “Ceļu pārvalde” un “Rīgas tilti”, kā arī SIA “Roadeks”, kurā puse kapitāldaļu pieder Gunta Rāvja un Andra Šķēles ģimenēm.

Ceturtdien noslēdzās pieteikumu iesniegšana iepirkumam par ielu tīrīšanu nākamajiem pieciem gadiem. Katrā krastā pretendents ir viens – tās pašas minēto uzņēmumu izveidotās apvienības.

Piedāvātā cena – aptuveni 30 miljoni eiro gadā jeb 150 miljoni nākamajos piecos gados. Tas ir par 25 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā piecu gadu līgumā.

Vai cenas pieaugums ir pamatots, Satiksmes departamenta iepirkumu komisija vēl neesot izvērtējusi.

“Mēs esam tikko saņēmuši iepirkuma pretendentu iesniegtos piedāvājumus. Komisija šobrīd visus vērtē, vai viņi atbilst iepirkuma nolikumā noteiktajām prasībām. Šobrīd vēl pāragri spriest par kaut kādām niansēm un detaļām,” norādīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante.

Konkurēt par iespēju tīrīt Rīgas ielas vēlējās arī valstij piederošais uzņēmums “Latvijas autoceļu uzturētājs”. Tomēr nolikuma prasības par to, ka pretendentiem jābūt apjomīgai pieredzei tieši pilsētu ielu uzturēšanā, “Latvijas autoceļu uzturētāju” no konkurences izslēdza.

Uzņēmums par konkurences ierobežojumiem sūdzējās Iepirkumu uzraudzības birojam, taču tas ļāva prasības negrozīt. Pēc tam “Latvijas autoceļu uzturētājs” (LAU) uzrunāja konkurentus – līdzšinējos Rīgas ielu uzturētājus un vienojās, ka iepirkumā kļūs par to apakšuzņēmumu un tīrīs Rīgas tranzīta ielas.

“Tā ir iespēja, kādā veidā pie šādas konkursa struktūras mēs varam piedalīties šajā iepirkumā. Šiem sadarbības partneriem piedāvājums bija visizdevīgākais,” skaidroja LAU pārstāvis Raitis Nešpors.

Viņš atzina, ka uzņēmums iepirkumā startēt nevarēja, jo tam nav pieredzes pilsētas ielu tīrīšanā, tajā pašā laikā kā apakšuzņēmums tas varot tīrīt ielas, kaut gan nav pieredzes pilsētas ielu tīrīšanā.  “Jā, jo kvalifikācijas prasības ir pilnsabiedrības biedriem,” skaidroja Nešpors.

Iepirkumam uzmanību pievērsuši domes deputāti. Ceturtdienas, 19. septembra, rītā notika steigā sasaukta Satiksmes komitejas ārkārtas sēde, kurā “Saskaņa” rosināja izveidot deputātu darba grupu, kas sekotu līdzi lielajiem iepirkumiem. Tomēr nekādu lēmumu deputāti nepieņēma.

Vicemēre Anna Vladova (“Saskaņa”) sola noskaidrot, vai ielu tīrīšanas iepirkums noticis godīgi.

“Rīgas ceļi ir jātīra, un mēs nevaram bremzēt vai, nedod Dievs, uztaisīt tur to pašu, kam mēs tikko gājām cauri ar atkritumiem. Nedod Dievs, nē! Bet pārliecībai jābūt, ka viss ir caurspīdīgi un pareizi,” sacīja Vladova.

Iepriekšējais ielu tīrīšanas līgums beigsies 30. septembrī. Lai Rīga nepaliktu bez ielu uzturētājiem gadījumā, ja jauna līguma noslēgšana kavēsies, Satiksmes departaments izsludinājis iepirkumu par ielu uzturēšanu oktobra mēnesī. Pretendentiem piedāvājumi jāiesniedz līdz pirmdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti