Rīta Panorāma

"Pasažieru vilciens" šodien slēgs līgumu ar "Škoda Vagonka". Intervija ar Rodžeru Jāni Griguli

Rīta Panorāma

Intervija ar projekta LAVKA rīkotāju Joranu Dobkeviču

Intervija ar Skaidrīti Ābramu. Pusgada laikā KP izteikusi sešus brīdinājumus par iesaisti karteļos

KP: Rīgā pēc 20 gadu monopola atkritumu biznesā konkurences vairs nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja Rīgas pašvaldībā atļaus darboties atkritumu monopolam, tad tas turpināsies arī pēc noteiktā līguma laika - 20 gadiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

ĪSUMĀ:

  • Rīgā pēc 20 gadu monopola atkritumu biznesā konkurences vairs nebūs, norāda KP.
  • KP ierosinājusi pārkāpuma lietu un vēlas iesaldēt līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu.

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Getliņi EKO" ir noslēdzis gandrīz 700 miljonu eiro vērtu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu. Tas izdarīts publiskā-privātā partnerībā, kurā uzņēmumu "Clean R" un "Eco Baltia vide" pilnsabiedrībai piešķirtas ekskluzīvas tiesības visus galvaspilsētas gružus apsaimniekot nākamos 20 gadus.

Ābrama stāstīja, ka KP ierosinājusi pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Iestāde vēlas iesaldēt  līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu, kas nodrošinātu laiku KP izmeklēšanai.

Pēc Ābramas teiktā, šādas lietas izpēte ir ļoti sarežģīta un var aizņemt vairākus gadus, jo nepieciešama rūpīga tirgus analīze, kā arī nākotnes modeļa veidošana.

Ābrama uzskata, ka 20 gadu monopols vienai pilnsabiedrībai atkritumu biznesā nozīmē to, ka arī nākotnē šī dominance turpināsies, jo konkurence tirgū nebūs iespējama.

KP vadītāja cer uz saprātīgu "Getliņi EKO" un Rīgas domes rīcību, kurām līdz augusta sākumam jāsniedz atbilde iestādei, lai tā varētu īstenot pagaidu noregulējumu.

Konkurence padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Ābrama arī norādīja, ka jaunā atkritumu apsaimniekotāja piedāvājums ir nepamatoti dārgs un salīdzināja to ar zelta pili, kas iedzīvotājiem nav nepieciešama.

KONTEKSTS:

Rīgas iedzīvotājiem līdz rudenim jāpārslēdz līgums ar jauno atkritumu apsaimniekotāju, un konstatēts, ka tā piedāvājums ir par vismaz 40% dārgāks. Uzņēmējs gan skaidro, ka jaunas mašīnas un šķirošanas vietas prasa milzīgus ieguldījumus.

Satraukumu par atkritumu tarifa straujo pieaugumu pauž Latvijas Tirgotāju asociācija - tirgotājus satrauc nekontrolētais tarifu kāpums ne tikai tāpēc, ka augs izmaksas tirgotājiem, bet arī tādēļ, ka šī nauda tiks izņemta arī no pircēju "groziņa". Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir vērsusies pēc paskaidrojuma Rīgas domē, jo tā nemaz nav izstrādājusi noteikumus jaunajai sistēmai.

Konkurences padome līdz šim vairākkārt ir norādījusi, ka tik lielā tirgū kā Rīga monopols uz 20 gadiem var lielā mērā iznīcināt konkurenci, tādējādi cenu politiku diktēs viens uzņēmējs, nevis klienti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti