Māra Rozenberga

Latvijas Radio žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Baletdejotāji mājās trenējas pie virtuves letes un durvju stenderes
Baletdejotāji mājās trenējas pie virtuves letes un durvju stenderes
Ja esat profesionāls baletdejotājs, jūsu ikdiena pašlaik, visticamāk, nozīmē treniņus, pieturoties pie dzīvokļa palodzes vai durvju stenderes un cenšoties ar kājas vēzienu neapgāzt kādu vāzi. Tāpat kā augsta līmeņa sportisti, arī baleta mākslinieki ilgstošu dīkstāvi atļauties nevar, jo ķermenis ir viņu darba instruments. Latvijas Nacionālais balets pat sagriezis gabalos un nogādājis dejotājiem speciālu baleta grīdu, lai viņi nebojātu kājas mājas treniņos.
Uzturēt ikdienas ritmu un sazvanīties ar tuviniekiem - psihiatra ieteikumi senioriem «Covid krīzes»...
Uzturēt ikdienas ritmu un sazvanīties ar tuviniekiem - psihiatra ieteikumi senioriem «Covid krīzes» laikā
Trauksme, dusmas, bezspēcības sajūta, izmisums – tās ir emocijas, kas krīzes laikā īpaši saasinās. Pastiprināti tas var skart gados vecākus cilvēkus, kuriem jāsadzīvo ne vien ar faktu, ka tieši viņu veselībai jaunais koronavīruss ir visbīstamākais, bet arī ar pastiprinātu izolētības sajūtu. Psihoterapeiti aicina šajā laikā senioriem īpaši piedomāt par sava dienas ritma saglabāšanu, pastaigām un aktivitātēm, kas sagādā prieku. Bet radiniekus aicina biežāk piezvanīt un neizturēties pret saviem gados vecajiem tuviniekiem kā pret nespējīgu, izolējamu sabiedrības daļu.
«Elejai» netālajā pansionātā «Ziedkalne» pagaidām Covid-19 analīzes neveic, jo nav saslimšanas pazīm...
«Elejai» netālajā pansionātā «Ziedkalne» pagaidām Covid-19 analīzes neveic, jo nav saslimšanas pazīmju
Pēc ziņām, ka saslimšana ar jauno koronavīrusu konstatēta četriem cilvēkiem sociālās aprūpes centrā “Eleja”, apkārtējiem radušās bažas par netālu esošo pansionātu “Ziedkalne”, kurā strādā kādas “Elejas” darbinieces vīrs. Filiāles “Ziedkalne” vadītāja pienākumu izpildītāja Sandra Bērziņa Latvijas Radio apstiprināja šo faktu, taču uzsvēra, ka darbinieks pats par to laikus informējis savu darba vietu, tādēļ viņam noteikta 14 dienu pašizolācija un viņš uz darbu nenāk.
Diafragma ir jātrenē. Kori attālināti ieraksta dziesmas un tiekas mēģinājumos internetā
Diafragma ir jātrenē. Kori attālināti ieraksta dziesmas un tiekas mēģinājumos internetā
Mums patīk saukt sevi par “zemi, kas dzied” un lepoties ar tūkstošgalvīgu dziesmu svētku kopkori, bet ko koristiem iesākt laikā, kad klātienē uz nezināmu laiku vairs nedrīkst satikties? Kordziedāšanai, kas pašos pamatos paģēr muzicēšanu kopā, pašlaik nākas meklēt jaunus un radošus veidus, kā kaut daļēji kompensēt ierasto mēģinājumu procesu.
Kultūras cena. Vai esam gatavi maksāt par koncertiem un teātri internetā?
Kultūras cena. Vai esam gatavi maksāt par koncertiem un teātri internetā?
Pašlaik daudz kultūras satura internetā pieejams bez maksas un tam ir liela piekrišana, tomēr kultūras iestāžu pārstāvji secina, ka ilgtermiņā to finansiāli nevarēs atļauties. Pirmie eksperimenti ar biļešu pārdošanu uz tiešsaistē baudāmiem kultūras pasākumiem izrādījušies veiksmīgi.
Skolēnu dziesmu un deju svētkus Covid-19 dēļ atliek par gadu
(papildināts)
Skolēnu dziesmu un deju svētkus Covid-19 dēļ atliek par gadu (papildināts)
XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki tiks pārcelti uz nākamā gada vasaru, otrdien paziņoja izglītības un zinātnes ministre, svētku rīcības komitejas priekšsēdētāja Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija). Svētku izpilddirektore Agra Bērziņa precizēja, ka tie paredzēti 2021. gada 5. - 11. jūlijā.
Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju pārņems «Skonto Būve» un «Skonto Construction» apvienība
(papildin...
Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju pārņems «Skonto Būve» un «Skonto Construction» apvienība (papildināts)
Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukciju pārņems piegādātāju apvienība SBSC, kuras sastāvā ir SIA “Skonto Būve” un SIA “Skonto Construction”, Latvijas Radio informēja “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). SBSC piedāvājums izraudzīts kā saimnieciski izdevīgākais no četriem pretendentiem, un piedāvātā līguma summa ir 29,9 miljoni eiro. Cena ietver būvdarbus, apsaimniekošanu uz pieciem gadiem, tehnoloģijas un iebūvētās mēbeles.
Pārbaudījums nerviem, bet ieguvums attiecībām: Vorzu ģimenes otrā dienasgrāmata pēc 14 dienām pašizo...
Pārbaudījums nerviem, bet ieguvums attiecībām: Vorzu ģimenes otrā dienasgrāmata pēc 14 dienām pašizolācijā
Visai ģimenei divas nedēļas pavadīt kopā pašizolācijā ir pamatīgs attiecību pārbaudījums – tā saka Vorzu ģimene no Cēsīm, ar kuriem pirmo reizi tikāmies tieši pirms divām nedēļām. Tobrīd ģimenes tēvs Valdis bija tikko atgriezies no komandējuma Norvēģijā, un ģimene gatavojās brīvprātīgai divu nedēļu pašizolācijai. Šodien viņi secina – galvenais ir katram atrast ko savu, ar ko nodarboties, un nejaukties vienam otra nodarbēs, tad arī laiks izolācijā paies ātri un attiecības necietīs.
No klusām ielām līdz izķertam tualetes papīram - Eiropā žurnālisti fiksē līdzīgu reakciju uz Covid-1...
No klusām ielām līdz izķertam tualetes papīram - Eiropā žurnālisti fiksē līdzīgu reakciju uz Covid-19
No neredzēti klusām pilsētu galvenajām ielām līdz veikalos izķertam tualetes papīram – jaunā koronavīrusa krīze apliecinājusi, cik eiropieši dažādās valstīs savā rīcībā ir līdzīgi. Gan panikas, gan solidaritātes izpausmēs. Iespaidos un novērojumos par sev apkārt notiekošo dalījās “Euranet Plus” radiostaciju žurnālisti no dažādām Eiropas valstīm. 
«Covid aģents» Kristīne Maķe savieno studijas ar 260 stundām mēnesī NMPD
«Covid aģents» Kristīne Maķe savieno studijas ar 260 stundām mēnesī NMPD
"Man ir īpašs Covid-19 aģents, kura no plkst.8 ir veikusi 21 izbraukumu pie pacientiem. Lepojos ar saviem kolēģiem, paldies Kristīnei Maķei!" - šādu ierakstu mikroblogošanas vietnē "Twitter" 18. martā veicis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķis Rafaels Ciekurs.
Asina prātu un māca sadarboties: vīrusa laikā aug galda spēļu popularitāte
Asina prātu un māca sadarboties: vīrusa laikā aug galda spēļu popularitāte
Spēles var mācīt sadarboties, asināt plānošanas un stratēģijas iemaņas, trenēt reakciju un prasmi stāstīt stāstus. Un vīrusa uzspiestās pašizolācijas apstākļos galda spēļu un datorspēļu popularitāte ir paredzami pieaugusi. Pašmāju galda spēļu tirgotājs "Brain Games" straujā pircēju pieplūduma dēļ pat bija spiests izstrādāt stingrus ierobežojumus. Bet datorspēļu apskatnieki ziņo par lielu aktivitātes kāpumu arī šajā frontē. Vietējā datorspēļu tirgū gan šo kāpumu neizjūt.
Virtuālie koncerti un ērģeles medicīnas centrā. Kā mācīties mūzikas instrumentus, kad skola ciet?
Virtuālie koncerti un ērģeles medicīnas centrā. Kā mācīties mūzikas instrumentus, kad skola ciet?
Vīrusa dēļ izsludinātā ārkārtējā situācija un pašizolācija ik dienu met jaunus izaicinājumus, kā attālināti paveikt to, ko līdz šim pašsaprotami bijis darīt tieši klātienē. Piemēram, kā darbu turpinās mūzikas skolas, kur klātienes darbs ar pedagogu ir ļoti svarīgs pareizā instrumenta spēles apguvē? Un kā vecākiem motivēt bērnus spēlēt mājās laikā, kad mūzikas skolu durvis ir ciet? Skolotāji un vecāki ir vienisprātis – bērni ir ļoti dažādi, un visiem viena metode nederēs. Tomēr mūsdienu tehnoloģijas pieļauj dažādus radošus risinājumus.
Ar Covid-19 saslimušie: No ārzemēm atbraukušo nevēlēšanās pašizolēties ir bezatbildība
Ar Covid-19 saslimušie: No ārzemēm atbraukušo nevēlēšanās pašizolēties ir bezatbildība
Šķiet, ka ar tevi jau tas nenotiks. Bet tad pienāk brīdis, kad pašlaik pasaulē apspriestākais temats – Covid-19 – ir arī tava diagnoze. Tīna un Artūrs ir starp tiem vairāk nekā simt Latvijas iedzīvotājiem, kuriem pašlaik oficiāli diagnosticēts jaunais koronavīruss. Abi to pārslimo vieglā formā un piekrita savā pieredzē padalīties ar Latvijas Radio klausītājiem.
Dziedošs suns un «Kombinezoni»: mūziķi dīkstāvē izaicina viens otru sociālajos tīklos
Dziedošs suns un «Kombinezoni»: mūziķi dīkstāvē izaicina viens otru sociālajos tīklos
Mākslinieka misija ir iepriecināt arī grūtos brīžos, saka pašmāju mūziķi, kuri sociālajos tīklos sākuši izvietot mājas video ar asprātīgām kompozīcijām neierastos salikumos. Kultūras laukā strādājošie ir vieni no tiem, kuru darbs ārkārtējā situācijā apstājies pilnībā. Dīkstāve ir grūta gan psiholoģiski, gan finansiāli, jo daudziem mūziķiem koncerti ir galvenais ienākumu avots. Tādēļ viņi ir gandarīti par valdības lēmumu veidot atbalsta mehānismu kultūras darbiniekiem un tikmēr māksliniekiem tik vajadzīgo publikas uzmanību gūst draudzīgā interneta sacensībā.
Jelgavas traģisko mājdzemdību lieta: prokuratūra tiesā prasa izbeigt draudzes darbību
(papildināts)
Jelgavas traģisko mājdzemdību lieta: prokuratūra tiesā prasa izbeigt draudzes darbību (papildināts)
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers piektdien, 20. martā, Vidzemes rajona tiesā iesniedza prasības pieteikumu izbeigt reliģiskās organizācijas "Pirmā Evanģēliskā Jēzus draudze" darbību. Tā ir draudze, kurā pērn maijā dzemdību laikā nomira 21 gadu veca sieviete un viņas jaundzimušais. Viņiem reliģiskas pārliecības dēļ netika nodrošināta medicīniskā palīdzība.
Ministrs: Krīzes atbalstu kultūras nozarē saņems tie, kuri godprātīgi maksājuši nodokļus
Ministrs: Krīzes atbalstu kultūras nozarē saņems tie, kuri godprātīgi maksājuši nodokļus
Kultūras ministrija līdz otrdienai, 24. martam, izstrādās atbalsta mehānismu tiem kultūras nozarē strādājošajiem, kuri koronavīrusa krīzes dēļ palikuši bez ieņēmumiem. Tā 19. martā pavēstīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pēc valdības sēdes, kurā tika lemts kultūras nozarē strādājošos iekļaut pie pašlaik īpaši atbalstāmajām nozarēm. Ministrs gan vēl nevarēja precizēt, cik daudz naudas tam novirzīs, bet uzsvēra, ka atbalstu saņems tie, kas godprātīgi maksājuši nodokļus.
Attālinātajās mācībās iesaka neatdarināt klātienes stundas
(papildināts)
Attālinātajās mācībās iesaka neatdarināt klātienes stundas (papildināts)
Valsts izglītības un satura centrs (VISC) neiesaka skolotājiem laikā, kad mācības notiks attālināti, atdarināt klātienes mācību stundas. Skolās jāizdomā, ko vislabāk varētu apgūt attālināti, nodrošināt mācību materiālus, kā arī atgriezenisko saiti par skolēna prasmēm, tiešsaistes preses konferencē stāstīja VISC vadītājs Guntars Catlaks.
Kādēļ atkal modē «Dekamerons»? Stāsts par grāmatas laikmetu un nozīmi mūsdienās
Kādēļ atkal modē «Dekamerons»? Stāsts par grāmatas laikmetu un nozīmi mūsdienās
Simt noveļu, ko desmit dienās izstāsta septiņas dāmas un trīs jauni cilvēki jeb Džovanni Bokačo 14. gadsimta literatūras klasika “Dekamerons” spēji atgriezusies modē līdz ar jaunā koronavīrusa izraisīto krīzi. Kādēļ neatkarīgi viens no otra tieši pie “Dekamerona” lasījumiem video formātā ķērusies gan teātra trupa “Kvadrifrons”, gan Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš?
Karantīnas dienasgrāmata: Vorzu ģimenes pirmās dienas pašizolācijā
Karantīnas dienasgrāmata: Vorzu ģimenes pirmās dienas pašizolācijā
Visiem, kas pēdējās dienās atgriezušies no ārzemēm, 14 dienu karantīna ir obligāta – to atkal un atkal atkārto infektologi, kuri situācijas nopietnību saprot vislabāk. Nepaliekot mājās, jūs riskējat aplipināt daudzus citus un pārslogot mediķus, kuriem vienlaikus būs jāaprūpē ļoti daudz smagāko gadījumu. Tāpēc – palieciet mājās! Bet ko tas nozīmē pavisam praktiski – visai ģimenei divas nedēļas neiziet no mājām? Latvijas Radio sērijā “Karantīnas dienasgrāmatas” ar savu pieredzi dalās Vorzu ģimene no Cēsīm.
IMAGO balvai nominētais operators Celmiņš: man patīk stāstīt stāstus
IMAGO balvai nominētais operators Celmiņš: man patīk stāstīt stāstus
14. martā Briselē paziņos uzvarētājus vienai no nozīmīgākajām profesionālo kinooperatoru balvām pasaulē  – Starptautiskās Kinooperatoru federācijas balvu IMAGO. Pirmo reizi tai nominēts arī profesionālis no Latvijas – filmas “Dvēseļu putenis” galvenais operators Valdis Celmiņš. Pieredzes bagātajam dokumentālo filmu operatoram šī ir tikai otrā spēlfilma pēc “Nameja gredzena”, un viņš atzīst – bijis pārbijies līdz pēdējam, vai filmai izvēlētā īpašā darba metode patiešām strādās.
Kultūras iestādēm atšķirīgas pieejas pasākumu atcelšanai un pārcelšanai
(papildināts)
Kultūras iestādēm atšķirīgas pieejas pasākumu atcelšanai un pārcelšanai (papildināts)
Līdz ar valdības rīkojumu no 13. marta apmeklētājiem slēgtas arī faktiski visas kultūras iestādes – muzeji, teātri, koncertzāles. Vismaz par mēnesi pārcelti koncerti, izrādes, izstāžu atklāšanas un citi sabiedriski pasākumi. Dievkalpojumus baznīcās gan pagaidām nav plānots atcelt, rēķinoties ar mazāk nekā 200 dievlūdzēju skaitu. Bet Rīgā nolemts aizliegt pilnīgi visus publiskos pasākumus ārpus telpām, tai skaitā 16. martā plānotos.
Koronavīrusa dēļ kultūras iestādes atceļ pasākumus
(papildināts)
Koronavīrusa dēļ kultūras iestādes atceļ pasākumus (papildināts)
Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtas situāciju. Lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību, Latvijā no piektdienas, 13. marta, būs aizliegti lielie masu pasākumi, kur vienkopus pulcējas vairāk par 200 cilvēkiem.
Labdarības veikals «Otrā elpa» aicina neziedot ārā metamas lietas
Labdarības veikals «Otrā elpa» aicina neziedot ārā metamas lietas
Labdarības organizācija „Otrā elpa” šodien tirdzniecības centrā „Alfa” Rīgā atklās lietoto apģērbu ziedošanas kampaņu „Šķiramies kā draugi!”. Pasākumā apģērbu labdarībai ziedos dažādi sabiedrībā pazīstami cilvēki, un kampaņas laikā „Otrā elpa” aicina pārskatīt savu garderobi un citas mantas un ziedot labdarībai tās, kas vairs netiek lietotas, bet joprojām ir labā stāvoklī.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd