Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju pārņems «Skonto Būve» un «Skonto Construction» apvienība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukciju pārņems piegādātāju apvienība SBSC, kuras sastāvā ir SIA “Skonto Būve” un SIA “Skonto Construction”, Latvijas Radio informēja “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). SBSC piedāvājums izraudzīts kā saimnieciski izdevīgākais no četriem pretendentiem, un piedāvātā līguma summa ir 29,9 miljoni eiro. Cena ietver būvdarbus, apsaimniekošanu uz pieciem gadiem, tehnoloģijas un iebūvētās mēbeles.

Jaunajiem būvniekiem darbs būs jāpabeidz 26 mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas. Pārbūve turpināsies pēc arhitektes Zaigas Gailes biroja izstrādātā projekta.

VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits par Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits Latvijas Radio pastāstīja, ka apvienība SBSC piedāvājusi zemāko līgumcenu, bet būvniecības kvalitātei izvirzītas stingras papildu prasības.

“Pirmkārt, te ir cits princips – “Projektē un būvē”, kas paredz vienotu atbildību līguma izpildītājam par būvdarbu veikšanu un projekta izstrādi un ļaus operatīvi risināt problēmas būvlaukumā, ja tādas radīsies," skaidroja Ivanovskis-Pigits. "Būvniekam iepirkuma laikā bija iespēja iepazīties ar situāciju objektā – ar to, kas saistīts ar kaimiņu ēkām, ar to, kas ir paveikts un kas vēl ir darāms, kādi ir sākotnējie risinājumi.

Būvnieks uzņemas pilnu atbildību to pārprojektēt un izbūvēt.

No mūsu puses ir prasības attiecībā uz kaimiņu ēkām – nekādas vibrācijas, nekādas ēku sēšanās nav pieļaujamas. Būvnieks pats, ņemot vērā visu apstākļu kopumu, izvērtēs drošāko risinājumu un to iesniegs mums. Paralēli tam, protams, būs arī vibrāciju monitorings tiešsaistē. Ja vibrāciju līmenis tiks pārsniegts, noteikts cilvēku loks uzreiz saņems ziņu, darbi tiks apturēti un noskaidroti cēloņi. Tāpat prasībās ir ietverti arī dažādi darba drošības pasākumi un virkne citu prasību.”

Piedāvājumus Jaunā Rīgas teātra pārbūvei bija iesnieguši būvuzņēmēji AS “LNK Industries”, SIA “Ostas celtnieks”, piegādātāju apvienība 3A, kuru veido SIA “Abora”, SIA “Argus” un SIA “AB-rent”, kā arī personu apvienība SBSC, kuras dalībnieki ir SIA “Skonto būve” un SIA “Skonto Construction”.

Izvērtējot starp četriem būvuzņēmējiem par saimnieciski izdevīgāko atzīts piegādātāju apvienības “SBSC” piedāvājums. Piedāvātā līguma summa ir 29,9 miljoni eiro. Būtiskākās tā sastāvdaļas – būvdarbi, projektēšanas risinājumi, autoruzraudzība, tostarp būves informācijas modelēšanas sistēmas jeb BIM izstrāde un ēkas apsaimniekošana uz 5 gadiem – 22 miljoni eiro, un teātrim nepieciešamais tehnoloģiskais aprīkojums, kā arī iebūvētās mēbeles – 7,9 miljoni eiro.

Plānots, ka līgums ar izvēlēto būvnieku – piegādātāju apvienību SBSC – tiks slēgts mēneša laikā, ja saistībā ar ārkārtas situāciju valstī un pasaulē neradīsies papildu šķēršļi projekta īstenošanai.

Paziņojumā medijiem VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits informēja, ka papildu finansējums teātra tehnoloģiju iegādei tiks rasts sadarbībā ar Kultūras ministriju un Finanšu ministriju, tai skaitā – novirzot daļu no VNĪ 2019. gada nerevidētās peļņas, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu ēkas energoefektivitātes projekta īstenošanai, kā arī izskatot citas VNĪ projektu finansēšanas iespējas.

Pārbūve turpināsies pēc arhitektes Zaigas Gailes biroja izstrādātā projekta, un jaunajiem būvniekiem darbs būs jāpabeidz 26 mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas.

Pēc optimistiskā scenārija, Jaunais Rīgas teātris Lāčplēša ielas telpās varētu atgriezties 2022. gada vasarā.

KONTEKSTS:

2018. gada beigās apturēja darbus teātra ēkas pagalmā, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. Pērn jūlija beigās pasūtītājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums. Pārbūves projekta autore Zaiga Gaile jau vairākkārt norādījusi uz gausajiem projekta attīstības tempiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti