Panorāma

Krišjānis Kariņš par ekonomisko situāciju "Covid-19" ietekmē

Panorāma

Zaudētāji abās pusēs

Atcelti izklaides, kultūras un citi brīvdienu pasākumi

Kultūras iestādēm atšķirīgas pieejas pasākumu atcelšanai un pārcelšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz ar valdības rīkojumu no 13. marta apmeklētājiem slēgtas arī faktiski visas kultūras iestādes – muzeji, teātri, koncertzāles. Vismaz par mēnesi pārcelti koncerti, izrādes, izstāžu atklāšanas un citi sabiedriski pasākumi. Dievkalpojumus baznīcās gan pagaidām nav plānots atcelt, rēķinoties ar mazāk nekā 200 dievlūdzēju skaitu. Bet Rīgā nolemts aizliegt pilnīgi visus publiskos pasākumus ārpus telpām, tai skaitā 16. martā plānotos.

Kultūras iestādēm atšķirīgas pieejas pasākumu atcelšanai un pārcelšanai
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

Valdības rīkojums paredz vismaz uz mēnesi atcelt un aizliegt visus publiskos pasākumus, sapulces, gājienus un piketus virs 200 cilvēkiem.

Bet, piemēram, teātri lēmuši atcelt arī izrādes mazajās zālēs.

Vismaz līdz 14. aprīlim būs slēgtas Latvijas Nacionālās operas, Dailes teātra, Nacionālā teātra, Jaunā Rīgas, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Valmieras Teātra, Liepājas teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra, Ģertrūdes ielas teātra, “Dirty Deal Teatro” un “Kvadrifrona” durvis. Slēgtas koncertzāles, muzeji, pārtraukti “Latvijas Koncertu” rīkotie pasākumi.

Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Zariņš stāsta:

“Šobrīd valsts muzeji un arī Latvijas Nacionālā bibliotēka ir slēguši savas durvis.

Šie pakalpojumi gan nav publiskais pasākums, bet tomēr – tās ir vietas, kur pulcējas ievērojams cilvēku skaits. Un, lai ievērotu šī ārkārtas rīkojuma mērķi pēc iespējas samazināt kontaktu ar cilvēkiem, valsts lielās kultūras institūcijas ir pārtraukušas savu darbu. Attiecībā uz pašvaldību muzejiem un bibliotēkām esam aicinājuši viņus izvērtēt savas darbības organizēšanu un pēc iespējas piedāvāt pakalpojumus saņemt tiešsaistē, kā tas ir noteikts Ministru kabineta rīkojumā.”

Rīgas Centrālā bibliotēka nolēmusi no 14. marta pārtraukt klientu apkalpošanu klātienē visās bibliotēkas filiālēs, bet nodrošinās konsultācijas telefoniski un e-pastā.

Atcelti arī privāto rīkotāju pasākumi.

Piemēram, šodien plānotā Baltijas baleta festivāla atklāšana, pārtraukta būvniecības izstāde “Māja” Ķīpsalā. Latvijas Pasākumu producentu asociācija izplatījusi aicinājumu nerīkot arī mazos pasākumus. “Arēna Rīga” Mārketinga un komunikāciju vadītāja Alise Limba-Ķuzule stāsta, ka daudzi pasākumi pārcelti uz vēlāku laiku, bet aicina sekot notikumu attīstībai, ja ārkārtējais stāvoklis tiks pagarināts.

“Par detalizētiem jautājumiem aicinu vaicāt pašiem pasākumu rīkotājiem. Taču, ja koncerts netiek atcelts, bet pārcelts, tad, visticamāk, biļešu nauda netiek atgriezta, bet biļešu īpašnieki tiek aicināti apmeklēt pasākumu jaunajā datumā,” norāda Alise Limba-Ķuzule.

Līdzīgi savā “Facebook” kontā ziņo arī “Biļešu paradīze” – nauda netiks atgriezta līdz brīdim, kad būs skaidrība par pasākumu norisi. Ja tos tikai pārcels uz citu laiku, biļetes būs derīgas.

Ierobežojumi skāruši arī kinoteātrus. Seansus pilnībā atcēlis “Splendid Palace” Rīgā, bet vairāki citi lielie kinoteātri ierobežo cilvēku skaitu seansos.

Pašlaik svētdien gaidāmos dievkalpojumus neplāno atcelt ne Latvijas luterāņu, ne katoļu baznīcas, taču aicina miera sveicienā nedot roku, bet tā vietā paklanīties vienam pret otru, un ir noteikušas stingras higiēnas prasības vakarēdiena pasniegšanā. Katoļu baznīca atcēlusi 10. aprīlī plānoto tradicionālo Krusta ceļu, bet pieļauj to rīkot neklātienē.

Visbeidzot, interesantu risinājumu šovakar plānotajam Mālera Piektās simfonijas atskaņojumam izvēlējies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kas to translēs tiešraidē interneta vietnē “LMT Straume”.

Orķestra direktore Indra Lūkina teic, ka mūziķiem tā būs pirmā pieredze spēlēt tukšai zālei, bet cer, ka šī iniciatīva attīstīs tā saukto “digitālo koncertu” iespēju. Pusseptiņos ikviens varēs skatīties Pirmskoncerta sarunas, bet septiņos – pašu koncertu.

“Tā kā orķestris samaksāja šos filmēšanas izdevumus, tad mēs būtībā dodam iespēju visplašākajam cilvēku lokam šovakar to klausīties un skatīties, jo mums šķiet, ka šajā tiešām visai drūmajā situācijā, kad cilvēki ir iesprostoti, var teikt, mājās, šī būs veldze dvēselei,” skaidro Lūkina. Koncertā uzstāsies arī klavieru kvartets RIX ar Olivjē Grefa Četrkāršo koncertu “Nāvesdeja”.

Vismaz mēnesi nenotiks arī skates un koncerti pirms vasarā gaidāmajiem skolēnu dziesmu un deju svētkiem. Kas notiks ar pašiem svētkiem, vēl nav zināms. Bet, piemēram, jūnijā plānotā sarunu festivāla “Lampa” rīkotāji to jau pārcēluši uz septembri.

KONTEKSTS:

Ārkārtējās situācijas laikā no 13. marta atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, kur vienkopus pulcējas vairāk nekā 200 cilvēki, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

"Pasaules Veselības organizācija konstatējusi, ka slimība nav apturama, bet tā ir ierobežojama. Lai izplatību ierobežotu, mums vismaz uz turpmākajām četrām nedēļām ir jāierobežo cilvēku kopā pulcēšanās," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (''Jaunā Vienotība'').

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka mērķis ir panākt lēzenāku slimības norisi, tāpēc pēc diskusijām tika pieņemts lēmums izsludināt valstī ārkārtas stāvokli.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības Organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos.

Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti