Māra Rozenberga

Latvijas Radio žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ugunsgrēkā uzņēmumā «Apriķu bekons» gājušas bojā 800 cūkas
(papildināts)
Ugunsgrēkā uzņēmumā «Apriķu bekons» gājušas bojā 800 cūkas (papildināts)
Lielā ugunsgrēkā kādā fermā Aizputes novadā šonakt gājušas bojā astoņsimt cūkas, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Nelaime izcēlusies Lažas pagastā, un, glābējiem ierodoties, divas no cūku fermas ēkām jau bijušas liesmās. Izdevies paglābt 400 cūku, kas atradās trešajā ēkā.
RTU studentu hakatonā uzvar mobilās lietotnes ideja zaļākam un aktīvākam dzīvesveidam
RTU studentu hakatonā uzvar mobilās lietotnes ideja zaļākam un aktīvākam dzīvesveidam
Kā panākt, lai studentiem gribas vairāk rūpēties par vidi un pašiem par savu fizisko formu? Ar draudzīgu sacensību un iespēju pelnīt “virtuālo naudu” – šādu ideju piedāvā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes fakultātes studenti, kuri nupat uzvarējuši RTU hakatonā ''Zaļākai Ķīpsalai''. Starp septiņām idejām lielāko atzinību un 1000 eiro naudas balvu guvis pirmā kursa studentu komandas piedāvājums – izstrādāt mobilo lietotni, kas mudinātu studentus dzīvot “zaļāk” ne vien izklaides, bet arī klimata ziņā.
«Dod, dievs, jums to nekad nepiedzīvot.» Trīs Covid-19 slimnieku stāsti
«Dod, dievs, jums to nekad nepiedzīvot.» Trīs Covid-19 slimnieku stāsti
“Dod, dievs, jums un jūsu tuviniekiem nekad neko tādu nepiedzīvot,” jaunā koronavīrusa noliedzējiem saka rīdziniece Baiba Loce. Viņa bija viena no pirmajām, kas pavasarī salīdzinoši smagā formā izslimoja Covid-19. Mēnesi drudzī, neziņā un bez iespējas redzēt savus bērnus viņa atceras ar asarām acīs. Šodien Baiba ir uz kājām, bet ar bažām vēro otrreizējo vīrusa uzliesmojumu, kas skāris vēl vairāk cilvēku nekā pavasarī. Viņu vidū ir arī Matīss Viekalis un Edgars Feldmanis, kuri pašlaik slimo un piekrita Latvijas Radio pastāstīt par savu pieredzi.  
Deputāti vienojas par termiņu sabiedriskā medija apvienošanas koncepcijai un budžeta pieaugumam
Deputāti vienojas par termiņu sabiedriskā medija apvienošanas koncepcijai un budžeta pieaugumam
Jaunajai sabiedrisko mediju padomei, kas darbu sāks nākamgad, ar likumu tiks uzticēti divi būtiski uzdevumi: pusgada laikā iesniegt Saeimā koncepciju par Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanu, kā arī rast risinājumu neatkarīgam un adekvātam sabiedriskā medija budžetam. Tādu ierosinājumu atbalstīja atbildīgā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.
VUGD: Dūmu detektorus daudzi joprojām ignorē; bojāgājušo skaits nav būtiski mazinājies
VUGD: Dūmu detektorus daudzi joprojām ignorē; bojāgājušo skaits nav būtiski mazinājies
Jau deviņus mēnešus dūmu detektori ir obligāta prasība ikvienā mājoklī. Bet nelielās ierīces, kas palīdz laikus atklāt sadūmojumu un nereti glābj dzīvību, daudzi joprojām ignorē, un likumam pagaidām nav izdevies būtiski mazināt ugunsnelaimju postījumus – tā secina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Tomēr pārdošanas rādītāji liecina, ka arvien vairāk cilvēku sāk apzināties dūmu detektoru nozīmi.

ĪSUMĀ:
Sabiedriskie mediji Lietuvā un Igaunijā: apvienoti un ārpus reklāmas tirgus
Sabiedriskie mediji Lietuvā un Igaunijā: apvienoti un ārpus reklāmas tirgus
Politiskajā dienaskārtībā kārtējo reizi aktualizējies jautājums par sabiedrisko mediju – Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas – apvienošanu. Paredzams, ka izstrādāt apvienošanas koncepciju būs viens no pirmajiem uzdevumiem jaunajai sabiedrisko mediju padomei, kas līdz ar jauno likumu darbu varētu sākt nākamajā pavasarī. Latvija ir vienīgā no trim Baltijas valstīm, kurā sabiedriskā televīzija un radio darbojas atsevišķi. Igaunija abus medijus apvienoja jau pirms 13 gadiem, bet Lietuvā tie nekad nav bijuši šķirti.
Eksperti ēkai Elizabetes ielā 2 konstatē virkni neatbilstību, bet stāvokli novērtē kā apmierinošu
(p...
Eksperti ēkai Elizabetes ielā 2 konstatē virkni neatbilstību, bet stāvokli novērtē kā apmierinošu (papildināts)
Nacionālās koncertzāles vietai noskatītā bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēka Elizabetes ielā Rīgā ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, bet ar virkni neatbilstību – tā padziļinātā tehniskā izpētē konstatējuši būvinženieri. Kritiskākās vietas saistītas ar jumta konstrukcijām un ārējo apdari. Izpētē lēsts, ka pārbūve izmaksātu 32 miljonus eiro. Arī pēc šī atzinuma koncertzāles darba grupā ir pretēji viedokļi, ko ar šo ēku iesākt.
«Delna»: Ministra rīcība policijas šefa izraudzīšanā met ēnu uz atklātu konkursu nozīmi
«Delna»: Ministra rīcība policijas šefa izraudzīšanā met ēnu uz atklātu konkursu nozīmi
Vai vairāku ministru rīcība attiecībā uz amatu konkursiem nesāk diskreditēt profesionālu konkursu nozīmi? Šāds jautājums atkal radies pēc iekšlietu ministra lēmuma neapstiprināt Valsts policijas priekšnieka amatā nevienu no trim konkursa komisijas izraudzītajiem finālistiem, bet virzot amatā kandidātu, kurš konkursā nemaz nepiedalījās. Premjers iepriekš uzsvēris, ka ministriem jāievēro laba pārvaldība, kas stiprina sabiedrības uzticību noteiktajām procedūrām, taču konkrēto Valsts policijas priekšnieka konkursu komentē izvairīgi.
Pensijā cerību uz brīvu laiku nav! 88 gadu vecumā kandavnieks Ilgvars Knipšis izgudro, labo un resta...
Pensijā cerību uz brīvu laiku nav! 88 gadu vecumā kandavnieks Ilgvars Knipšis izgudro, labo un restaurē
„Esmu pārliecināts, ka laikmetam ir jāiet līdzi,” saka Ilgvars Knipšis no Kandavas. Savos 88 gados viņš joprojām ir pieprasītākais „zelta roku” speciālists apkārtnē, izgudro jaunas ierīces, datorā ir uzrakstījis savas jaunības dienu atmiņas un izveidojis dzimtas koku, lieto viedtelefonu un jau desmit gadu rosās sociālajā tīklā „Facebook”. Atzīmējot Starptautisko senioru dienu, uz Kandavu ciemos pie viena no rosīgākajiem Latvijas senioriem Ilgvara Knipša devās Latvijas Radio.
Mākslu augstskolas atbalsta konsorciju kā sadarbības formu, bet kategoriski noraida konsolidāciju
(p...
Mākslu augstskolas atbalsta konsorciju kā sadarbības formu, bet kategoriski noraida konsolidāciju (papildināts)
Mākslu augstskolas samulsinājuši kultūras ministra izteikumi par to pārtapšanu „konsorcijā, universitātē”, piesaucot arī kopīgas telpas bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija uzsver, ka atbalsta savstarpēju sadarbību, taču stingri iestājas par visu trīs augstskolu autonomiju. Taču daudz kas būs atkarīgs no tā, kā politiķi augstskolu likumā izvēlēsies definēt "konsorciju”.
Atbildīgā komisija nespēj vienoties par sabiedriskā medija galvenā redaktora iecelšanas kārtību
Atbildīgā komisija nespēj vienoties par sabiedriskā medija galvenā redaktora iecelšanas kārtību
Atbildīgā Saeimas komisija tā arī nav spējusi vienoties par vienu no strīdīgākajiem jautājumiem topošajā sabiedrisko mediju likumā, ko parlamentā sāka skatīt jau pirms četriem gadiem. Proti – kam nākotnē būtu jāieceļ sabiedriskā medija galvenais redaktors: medija valdei vai to pārraugošajai padomei? Plānots, ka jauno likumu Saeima trešajā lasījumā varētu pieņemt oktobrī, un tas iezīmēs būtiskas izmaiņas Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas pārvaldībā. 
Vienotā valsts tēla stratēģijā Latviju pozicionēs kā jaunrades lielvalsti
Vienotā valsts tēla stratēģijā Latviju pozicionēs kā jaunrades lielvalsti
Latvijā rada daudz izcilu lietu, taču nereti pasaule par tām neuzzina, jo valstij nav vienota, spēcīga tēla, un līdz ar to arī ārvalstu investoriem nav skaidras motivācijas ieguldīt tieši pie mums. Tā norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kam uzticēts gādāt par valdības rīcības plānā pērn pausto apņemšanos: panākt vienotu un pozitīvu tēlu par Latviju kā vietu eksportējošiem uzņēmumiem. Vairāk nekā simt dažādu nozaru ekspertu diskusijās izkristalizējies centrālais motīvs – Latvija kā jaunrades lielvalsts, kas veiksmīgi tiek galā ar sarežģītām situācijām un spēj būt tilts starp dažādām kultūrām un mentalitātēm.
Par slēgtā Brasas cietuma nākotni lems tikai pēc Liepājas jaunā cietuma pamatakmens ielikšanas
Par slēgtā Brasas cietuma nākotni lems tikai pēc Liepājas jaunā cietuma pamatakmens ielikšanas
Pagājis pusotrs gads, kopš Rīgā slēdza Brasas cietumu. Pagaidām tas joprojām atrodas Ieslodzījuma vietu pārvaldes ziņā. Taču joprojām nav skaidrs, kas ar vēsturisko ēku kompleksu notiks nākotnē. Apkaimes aktīvisti cer, ka nākotnē tas būs publiski pieejams un izmantojams arī aizvien rosīgākajām apkaimju biedrībām. Taču tam būtu vajadzīgs Latvijā līdz šim netipisks apsaimniekošanas modelis.
Gribas veidot «dzīvu muzeju». Intervija ar Brīvdabas muzeja jauno direktori Zandu Ķergalvi
Gribas veidot «dzīvu muzeju». Intervija ar Brīvdabas muzeja jauno direktori Zandu Ķergalvi
Pirms nedēļas kļuva zināma Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja jaunā direktore – Zanda Ķergalve. Savu motivāciju atstāt ilgstoši vadīto Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību par labu muzejam, kura vadībā daudzus gadus bijušas problēmas, viņa skaidro ar vēlmi salīdzinoši mierīgos ūdeņus nomainīt pret jaunām krācēm. Nevēloties palikt muzeja vadībā līdz pensijai, bet gribot tam palīdzēt tikt uz kājām un attīstīties. "Man patīk būvēt un redzēt izaugsmi," viņa saka.
Iveta Kažoka: «Marinēt» finālistus ir sliktākais, ko ministrs amatu konkursos var darīt
Iveta Kažoka: «Marinēt» finālistus ir sliktākais, ko ministrs amatu konkursos var darīt
Konkurss uz Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktora amatu radījis jautājumus, cik liela drīkst būt ministra ietekme uz rezultātiem un vai tā negrauj uzticību profesionāli rīkotiem konkursiem uz augsta līmeņa vadītāju amatiem valsts pārvaldē. Ministrs un viņa partija stingri aizstāv tiesības izvērtēt labākos kandidātus pirms gala lēmuma pieņemšanas, premjers diplomātiski aicina sekot “labas pārvaldības principiem”, bet pārvaldības eksperti aicina politiķus piebremzēt personiskās ambīcijas, bez skaidra pamatojuma apšaubot žūrijas komisijas lēmumu.
Vai glābt bijušo Centrālkomitejas ēku? Speciālistu viedokļi joprojām diametrāli pretēji
Vai glābt bijušo Centrālkomitejas ēku? Speciālistu viedokļi joprojām diametrāli pretēji
Suņi rej, bet karavāna iet tālāk – par spīti arhitektūras profesionāļu iebildumiem, Kultūras ministrija nav atkāpusies no Nacionālās koncertzāles ieceres Elizabetes ielā 2 un pošas arhitektūras studentu plenēram un starptautiskam metu konkursam. Sākusies arī padziļināta tehniskā izpēte bijušajai Centrālkomitejas ēkai, kas atrodas iecerētās koncertzāles vietā. Vai šo modernisma arhitektūras paraugu varētu integrēt koncertzālē? Arhitekti par to šaubās.
Latviešu biedrības namā izskanēs komponista Alvila Altmaņa jubilejas koncerts
Latviešu biedrības namā izskanēs komponista Alvila Altmaņa jubilejas koncerts
Rīgas Latviešu biedrības namā šodien notiks komponista Alvila Altmaņa 70. jubilejas autorkoncerts. Altmanis kā profesionāls klarnetists ilgus gadus spēlējis Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, bet kompozīcijai pievērsies jau brieduma gados, studējot Romualda Kalsona kompozīcijas klasē.
Valdemārpilī top parks, kurā ikviens varēs stādīt savu koku
Valdemārpilī top parks, kurā ikviens varēs stādīt savu koku
Viena no Latvijas mazākajām pilsētām – Valdemārpils – kļuvusi par pirmo, kurā pēc „Lielās talkas” rīkotāju ierosmes sākta Laimes koku parka veidošana. Hektāru lielā teritorijā starp skolu un brīvdabas estrādi šodien ar Valsts prezidenta un "Lielās talkas" patrona Egila Levita līdzdalību iestādīti pirmie septiņi koki.
«Kāpēc gan nepapildināt Latvijas plaušas?» Ar koku stādīšanas akciju atklāj Pasaules talku
(papildin...
«Kāpēc gan nepapildināt Latvijas plaušas?» Ar koku stādīšanas akciju atklāj Pasaules talku (papildināts)
Līdzās jau par tradīciju kļuvušajai Lielajai talkai nu jau trešo gadu Latvijā tiek rīkota arī Pasaules talka – iniciatīva, ko pirms 12 gadiem aizsāka kaimiņi igauņi un kas pašlaik atbalsojas jau 180 valstīs. Tā kā pie mums ierastais talkošanas laiks ir pavasaris, tad Pasaules talkas dienā "Lielās talkas" rīkotāji aicina iedzīvotājus stādīt kokus. Un nevis vienkārši kokus, bet – Laimes kokus.
Pulks: Rīgai līdz 2025.gadam jāīsteno skaidrs mobilitātes plāns ar Pierīgu
Pulks: Rīgai līdz 2025.gadam jāīsteno skaidrs mobilitātes plāns ar Pierīgu
No trešdienas, 16. septembra, līdz 22. septembrim visā Eiropā tiek atzīmēta Mobilitātes nedēļa, aicinot iedzīvotājus izvēlēties videi draudzīgus pārvietošanās veidus. Rīgā trešdien mobilitātes punktā pie VEF Kultūras pils meistari piedāvās velosipēdu tehnisko apkopi, braucēji varēs reģistrēt savus riteņus Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), bet Uzvaras parkā notiks bērnu un jauniešu velosacensības.
Valsts kontrole pauž satraukumu par notekūdeņu apsaimniekošanas problēmu ieilgušu risināšanu
(papild...
Valsts kontrole pauž satraukumu par notekūdeņu apsaimniekošanas problēmu ieilgušu risināšanu (papildināts)
Lai gan problēmas notekūdeņu apsaimniekošanas jomā ir zināmas jau gadiem un tās sakārtošanā valstī ir ieguldīts viens miljards eiro, Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā secināts, ka notekūdeņu savākšanas, novadīšanas un attīrīšanas jomā joprojām ir neatrisināti jautājumi un vēl daudz darāmā. Iedzīvotāji kūtri pieslēdzas centralizētajiem notekūdeņu tīkliem, un tas saistāms arī ar pašvaldību atbalsta trūkumu. Taču Pašvaldību savienībā norāda – arī vietvarām nereti trūkst naudas, lai palīdzētu.
Amatpersonas: Sabiedrisko mediju ēkas iecere ir sasteigta, bet ES nauda jāizmanto
Amatpersonas: Sabiedrisko mediju ēkas iecere ir sasteigta, bet ES nauda jāizmanto
Vai par „Covid” naudu cels jaunu ēku sabiedriskajiem medijiem? Tas ir jautājums, kas strauji kļuva aktuāls pagājušajā nedēļā, kad mediju pārraugs – Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) – iesniedza Finanšu ministrijā pieprasījumu šim mērķim cerībā saņemt finansējumu no vērienīgā Eiropas ekonomikas atveseļošanas plāna. Taču mājasdarbs nav izdarīts: vēl nav ne koncepcijas Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanai, ne projekta jaunajai ēkai. Amatpersonas atzīst, ka iecere ir sasteigta, bet norāda, ka ES nauda jāizmanto. 
Jau 14 gadu vecumā pāraudzis skolotājus: programmēšanas olimpiādes zelta medaļnieks Ansis Gustavs An...
Jau 14 gadu vecumā pāraudzis skolotājus: programmēšanas olimpiādes zelta medaļnieks Ansis Gustavs Andersons
Ansim Gustavam Andersonam pēc nedēļas paliks tikai 15 gadu, bet viņš jau kļuvis par divkāršu medaļnieku Eiropas jauniešu programmēšanas olimpiādē. Turklāt šogad kā pirmais no Latvijas viņš izcīnīja zelta medaļu. Ansis nemācās Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, no kuras ierasti nāk daudz informācijas tehnoloģiju (IT) talantu, bet gan Saldus novada Druvas vidusskolā, kas arī var lepoties ar senām programmēšanas apguves tradīcijām. Brīvajā laikā Ansis aizraujas ar zinātniskās fantastikas grāmatām, veido savu mājaslapu un spēlē klarneti Saldus Mūzikas skolas orķestrī.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd